КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 37
ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 4 ДЕКЕМВРИ
 2019 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Сотир Цацаров – Главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ: Гергана Мутафова, Калина Чапкънова
/На заседанието присъства Николай Найденов – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13, 33 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
18. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение за поощряване на Дамян Тодоров Братованов - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
19. ОТНОСНО: Проект на решение по заявлението на Дамян Тодоров Братованов за освобождаване от заеманата длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
20. ОТНОСНО: Проект на решение по заявлението за отвод от член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/11.09.2019 г.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
21. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Варна.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Русе
Кандидати:
- Георги Димитров Георгиев – прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Русе, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”.
- Николай Александров Николов – прокурор в Окръжна прокуратура - Русе, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат:
За Георги Димитров Георгиев - 7 гласа;
За Николай Александров Николов – 1 глас
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Георги Димитров Георгиев – прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Русе, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Русе, с ранг „прокурор във ВКП И ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 3/2019 г. на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА, че Веселина Милушева Милушева – административен ръководител на Районна прокуратура – Силистра, не е извършила дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 2 и 3 от Закона за съдебна власт, поради което не й налага дисциплинарно наказание.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Стоян Георгиев Дундев – прокурор в Районна прокуратура – Петрич, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от атестиране

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ИЗСЛУШВА, на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ, Стоян Георгиев Дундев – прокурор в Районна прокуратура – Петрич поради постъпило възражение срещу изготвената му комплексна оценка.
3.2. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Стоян Георгиев Дундев – прокурор в Районна прокуратура – Петрич, срещу изготвената му комплексна оценка, като определя:
- в част IV, т. 4 от ЕФА „Експедитивност и дисциплинираност“ – оценка 4;
- в част V, т. 1 от ЕФА „Умения за планиране и структуриране на действията в досъдебното и съдебното производство“ – оценка 4;
- в част V, т. 3 от ЕФА „Способност за организиране на работата и ръководство на разследващите органи и екипите, които участват в досъдебното производство“ – оценка 4;
3.3. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Стоян Георгиев Дундев – прокурор в Районна прокуратура – Петрич.
3.4. ПРИЕМА, на основание чл. 206, във връзка с чл. 205, ал. 4 от ЗСВ, предложената от Комисията по атестиране и конкурси към ПК, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Стоян Георгиев Дундев – прокурор в Районна прокуратура – Петрич.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОТНОСНО: Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за второ класиране в конкурса за повишаване в длъжност „прокурор“ във Върховна административна прокуратура, обявен съгласно решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/21.02.2018 г. (обн. ДВ, бр. 19/02.03.2018 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Ивайло Стефанов Медаров – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София, на длъжност „прокурор“ във Върховна административна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
5. ОТНОСНО: Приложение на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/21.02.2018 г. (обн. ДВ, бр. 19/02.03.2018 г.), конкурс за повишаване в длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Паулина Иванова Недялкова – прокурор в Апелативна прокуратура – София, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Бонка Ганева Великова – прокурор в Апелативна прокуратура – София, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.3. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Светлана Димитрова Фотева – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.4. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Галина Христова Стоянова – заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.5. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Димитрия Павлова Ганчева – Петкова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пазарджик, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Любомир Георгиев Петров - административен ръководител - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас, за изпълняващ функциите ”административен ръководител - апелативен прокурор” на Апелативна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 11.12.2019 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ, предварително атестиране на Татяна Александрова Садай – прокурор в Софийска градска прокуратура.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 197, ал. 6 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Татяна Александрова Садай – прокурор в Софийска градска прокуратура.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ, предварително атестиране на Радост Димитрова Нацева – прокурор в Софийска градска прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 197, ал. 6 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Радост Димитрова Нацева – прокурор в Софийска градска прокуратура.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ, предварително атестиране на Надя Ангелова Загорова – прокурор в Софийска градска прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 197, ал. 6 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Надя Ангелова Загорова – прокурор в Софийска градска прокуратура.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Петранка Костадинова Рабаджиева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Петранка Костадинова Рабаджиева - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Галина Андриянова Андреева - Минчева - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Галина Андриянова Андреева - Минчева - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Павел Хайк Манукян - прокурор в Районна прокуратура - Айтос.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Павел Хайк Манукян - прокурор в Районна прокуратура - Айтос.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Галя Славчева Маринова - прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 197, ал. 6 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Галя Славчева Маринова - прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Петя Петрова Кралева – заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 197, ал. 6 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Петя Петрова Кралева – заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Магда Иванова Симеонова - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС, считано от датата на вземане на решението.
16. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението на административния ръководител на Районна прокуратура - Елин Пелин за повишаване на Надя Емилова Николова - Цанкова - прокурор в Районна прокуратура - Елин Пелин, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, поради липса на предпоставките по чл. 234 от ЗСВ.
17. ОТНОСНО: Допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ДОПЪЛВА състава на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия с избрания член от Общото събрание на Върховна касационна прокуратура – Лидия Иванова Манолова – прокурор в Специализираната прокуратура.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

18.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Дамян Тодоров Братованов - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
18.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по поканата с оглед връчване на отличието на последното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет през месец януари 2020 г.
18.3. Решението по т. 18.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 3/07.02.2019 г., т. 8.
19. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Дамян Тодоров Братованов от заеманата длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 16.12.2019 г.
20. ОТНОСНО:Заявление за отвод от член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/11.09.2019 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ОПРЕДЕЛЯ Георги Христов Ханджиев – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, за редовен член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, на мястото на Емил Христов Дангов.
20.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Кремена Илиева Стефанова – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас за резервен член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор“ в окръжните прокуратури, на мястото на Георги Христов Ханджиев.
21. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Владислава Христова Панайотова – заместник на административния ръководител – заместник - районен прокурор на Районна прокуратура – Варна, за изпълняващ функциите „административния ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Варна“, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

/Закриване на заседанието – 15, 47 ч/

ИЗГОТВИЛ: /п/
Таня Младенова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова

 

СЪГЛАСУВАЛ: /п/
Николай Найденов:
и.д. главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
05.12.2019 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд