КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 12
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 1 АПРИЛ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА

/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13.32 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
12. Решение № 2836 от 24.02.2020 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 6902/2019 г., с което оставя в сила решение № 5933 от 18.04.2019 г., постановено по адм. дело № 9530/2018 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
13. Проект на решение по предложението на главния прокурор за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ямбол, поради изтичащ мандат.
14. Проект на решение по предложението на главния прокурор за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Пазарджик, поради изтичащ мандат.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

1. ОТНОСНО: Предложение за отлагане на заседанията по дисциплинарни дела, образувани и насрочени през периода на обявеното извънредно положение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА всички образувани и насрочени дисциплинарни производства до отмяна на въведеното извънредно положение от Народното събрание на Република България.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

2. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за увеличаване щатната численост на съдебните служители в Администрацията на главния прокурор, Кабинет на главния прокурор с 1 /една/ щ. бр. за длъжността „прокурорски помощник“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щатна бройка за длъжност „прокурорски помощник“ в Администрацията на главния прокурор, Кабинет на главния прокурор.
МОТИВИ: Необходимост с оглед осигуряване дейността на главния прокурор и неговите заместници и подпомагане на работата им. Предвид високата степен на отговорност на функциите за тази длъжност, в изискванията за заемане на щатната бройка ще залегне владеенето на юридически английски/немски език, обучение по специалността „Право на Европейския съюз“, познаване на европейската правна проблематика и други специализации и квалификации, свързани с уреждането на обществените отношения на територията на държавите членки на Европейския съюз.
Към настоящия момент в щатовете на ВКП, ВАП, НСлС и АГП няма незаети щатни бройки, които да бъдат предложени за трансформация, без това да се отрази на нормалното функциониране на съответната структура, с оглед осигуряването на тази дейност.
Щатната бройка ще бъде осигурена от увеличената щатна численост на Прокуратурата на Република България с 14 /четиринадесет/ щатни бройки /от съкратените 28 незаети щатни бройки от щата на НИП, с решение по Протокол № 5/27.02.2020 г., т. 18 на Пленума на ВСС, предвидени за обезпечаване на дейността на УЦ „Св. Св. Константин и Елена“/ и финансово обезпечена за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 г.
3. ОТНОСНО: Предложението на главния прокурор за увеличаване щатната численост на съдебните служители и трансформация на щатна бройка в Администрацията на главния прокурор, дирекция „БСДУПБ“, сектор „Управление на почивните бази“, УБ „Боровец“ – к. к. Боровец, както следва:
- увеличаване с 3 /три/ щатни бройки за длъжностите: “помощник-готвач“ – 1 щ. бр., „шофьор-снабдител“ – 1 щ. бр. и „камериер“ – 1 щ. бр.;
- трансформация на 1 /една/ щатна бройка за длъжността „младши специалист – администратор и домакин“ в 1 /една/ щатна бройка за длъжността „главен специалист – администратор и домакин“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 3 /три/ щатни бройки за съдебни служители в Администрацията на главния прокурор, дирекция „БСДУПБ“, сектор „Управление на почивните бази“, УБ „Боровец“ – к. к. Боровец, както следва:
– 1 /една/ щ.бр. за длъжност “помощник-готвач“;
– 1 /една/ щ. бр. за длъжност „шофьор-снабдител“;
– 1 /една/ щ. бр. за длъжност „камериер“.
МОТИВИ: Към настоящия момент в щата на УБ „Боровец“ – к. к. Боровец са утвърдени следните щатни бройки: управител учебна база – 1 щ. бр., главен готвач – 1 щ. бр., младши специалист – администратор/домакин – 1 щ. бр., сервитьор/работник кухня – 1 щ. бр., пазач-невъоръжена охрана, той и работник по поддръжката/огняр – 5 щ. бр., който е крайно недостатъчен за осигуряване провеждането на обучителните мероприятия на ПРБ и при ползване на базата за краткотраен отдих от магистрати и съдебни служители.
С оглед осигуряване на нормалното функциониране на учебната база, е необходимо да се извършат кадрови промени в щата на учебната база:
- В кухненския блок е утвърдена 1 щ. бр. за длъжността „Главен готвач“, която е недостатъчна за осигуряване на непрекъснатост на работния процес в случаите на ползване на учебната база и необходимост от ежедневно изготвяне на готварска продукция. С увеличаване на щата на служителите в кухненския блок ще бъде установено сумирано изчисляване на работното време, с по-голяма продължителност на смените, което ще подобри организацията на работния процес.
- Дейността по закупуване и доставка на стоки и материали се извършва от управителя на учебната база и от младшия специалист – администратор и домакин, което е в противоречие със Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор по отношение на разделението на отговорностите по вземане на решения, изпълнение и осъществяване на контрол. В тази връзка, с оглед спазване на законодателството и избягване на колизия на дейностите, следва да се осигури длъжност „шофьор-снабдител“, която да осъществява дейността по закупуване и доставка на стоки и материали.
- В щата на учебната база не е предвидена отделна длъжност, която да осигурява ежедневното почистване, поддръжка и дезинфекция на помещенията, дейността се извършва от останалите служители в базата. Осъществяването на тази дейност се затруднява в случаите на ползване на пълния капацитет на базата при провеждането на обучителни мероприятия и при ползване на базата за краткотраен отдих. В тази връзка следва да се разкрие 1 /една/ щ. бр. за длъжността „камериер“.
Щатните бройки ще бъдат осигурени от увеличената щатна численост на Прокуратурата на Република България с 14 /четиринадесет/ щ. бр. /от съкратените 28 незаети щатни бройки от щата на НИП, с решение по протокол № 5/27.02.2020 г., т. 18 на Пленума на ВСС, предвидени за обезпечаване на дейността на УЦ „Св. Св. Константин и Елена“, и финансово обезпечени за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 г.
3.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „младши специалист – администратор и домакин“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „главен специалист-администратор и домакин“ в Администрацията на главния прокурор, дирекция „БСДУПБ“, сектор „Управление на почивните бази“, УБ „Боровец“ – к. к. Боровец.
МОТИВИ: Към настоящия момент съдебният служител на длъжността „младши специалист – администратор и домакин“ е ангажиран с дейността по организация и контрола на цялостния процес по посрещане, регистрация и настаняван на гостите и с дейността на домакин, включваща организиране на получаването, съхраняването и стопанисването на стоково-материални ценности, като материално-отговорно лице. Също така служителят ще замества управителя на почивната база, в случаите на отсъствието му. С оглед функционалните задължения на служителя включващи дейностите на рецепционист и домакин и осъществяването на дейностите по ръководство и контрол в учебната база, при отсъствията на управителя, трансформацията на щатната бройка е по-високо в йерархично отношение длъжност, съгласно Класификатора на длъжностите в администрацията на ПРБ.
Трансформацията ще бъде финансово обезпечена за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 г.
* * * * *
4.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Димитрина Димитрова Шекерева - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Карлово.
4.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Димитрина Димитрова Шекерева - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Карлово.
5.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Димитър Георгиев Георгиев - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
5.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Димитър Георгиев Георгиев - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Георги Колев Георгиев - прокурор в Софийска районна прокуратура.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Георги Колев Георгиев - прокурор в Софийска районна прокуратура.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Марина Ангелова Ненкова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Марина Ангелова Ненкова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Антония Станкева Въчкова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Антония Станкева Въчкова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Вероника Александрова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Вероника Александрова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Христина Люцканова Апостолова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Христина Люцканова Апостолова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Катерина Йорданова Лещакова - прокурор в Окръжна прокуратура - Велико Търново.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Катерина Йорданова Лещакова - прокурор в Окръжна прокуратура - Велико Търново.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

12. ОТНОСНО: Решение № 2836 от 24.02.2020 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 6902/2019 г., с което оставя в сила решение № 5933 от 18.04.2019 г., постановено по адм. дело № 9530/2018 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение решение № 2836 от 24.02.2020 г. на Върховния административен съд - Петчленен състав - ІІ колегия, по адм. дело № 6902/2019 г., с което оставя в сила решение № 5933 от 18.04.2019 г., постановено по адм. дело № 9530/2018 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, с което се отхвърля жалбата на административния ръководител на Софийска градска прокуратура против решение по точка 3.1 от Протокол № 17/20.06.2018 г. на Прокурорската колегия на ВСС, с което е отменено наложеното със заповед № 1423/10.05.2018 г. на административния ръководител на СГП дисциплинарно наказание „забележка“ на Илиана Вескова Димова – следовател в Следствен отдел към Софийска градска прокуратура.
13. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Мина Желева Грънчарова - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Ямбол, за изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Ямбол, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 03.04.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
14. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Васил Малинов Малинов - административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик, за изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 09.04.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

/Закриване на заседанието – 13.50 ч/

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска

 


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Публикуван на :
(02.04.2020 г.)

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд