КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 13
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 8 АПРИЛ 2020 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 14.00 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Оттегля точка 14 от дневния ред
II. Включва в дневния ред следната допълнителна точка:
17. Проект на решение по предложението на главния прокурор за налагане на мораториум върху актуализирането на основните месечни работни заплати на работещите в съдебната система и на други категории лица по ЗСВ и препоръки за ползването на платения годишен отпуск в условията на извънредното положение.
Внася: Главен прокурор на Република България

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

1. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора, за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Илчо Петров Петров – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. На основание чл. 316, ал. 1, изречение второ, във връзка с чл. 314, ал. 2 от ЗСВ, ПРОДЪЛЖАВА дисциплинарното производство по административна преписка № 5287/2019 г. по описа на Районна прокуратура-Стара Загора, под № 7/2020 г. по описа на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на Илчо Петров Петров – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора.
1.2. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Светлана Бошнакова, Даниела Машева, Йордан Стоев.
1.3. На основание чл. 316, ал. 3 от ЗСВ ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик, Даниела Машева.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Отлагане провеждането на събеседване с допуснатите кандидати в процедурата за избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОТЛАГА провеждането на насроченото за 22.04.2020 г. събеседване с допуснатите кандидати в процедура за избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 13/08.05.2019 г. (обн. ДВ, бр. 40/17.05.2019 г.)
2.2. Нова дата ще се определи с последващо решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след изтичане на срока на обявеното извънредно положение.
3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Радка Симеонова Цекова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Ботевград, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Зорница Захариева Таскова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от датата на вземане на решението.
4.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Зорница Захариева Таскова на длъжност „прокурор" в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
5.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Пламен Георгиев Райнов – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен, на длъжност „прокурор" в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.2. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Дойчо Илиев Тарев – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Плевен, с ранг „прокурор в АП", считано от датата на встъпване в длъжност.
6. ОТНОСНО: Молба от Александър Константинов Атанасов – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „прокурор“ във Върховна административна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата от Александър Константинов Атанасов – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „прокурор“ във Върховна административна прокуратура, поради липса на освободена длъжност.
7.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а“ от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Галина Щерева Радева (освободена с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/16.03.2020 г. от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив), с отличие „личен почетен знак първа степен – златен", за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
7.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по поканата с оглед връчване на отличието на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след изтичане на срока на обявеното извънредно положение.
8. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Жасмина Стойчева Колева - прокурор в Районна прокуратура - Варна, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Цветанка Валентинова Асенова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Благоевград, на място в по-горен ранг „следовател в НСлС“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Павел Хайк Манукян – прокурор в Районна прокуратура – Айтос, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Антоанета Иванова Маркова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Пламен Митков Славов – прокурор в Районна прокуратура – Сливен, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Яница Николова Колева – прокурор в Районна прокуратура – Сливен, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. (ОТТЕГЛЕНА)

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

15. ОТНОСНО: Предложение на главния прокурор на Република България за актуализация на заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 138, т. 5 от ЗСВ, да се извърши актуализация на заплатите на служителите от Бюрото по защита при главния прокурор, считано от 01.01.2020 г., както следва:
- в размер до 8% на служителите от специализираните структури в Бюрото по защита при главния прокурор, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи и лицата работещи по трудови правоотношения.
- размер до 3% на служители на ръководни и експертни длъжности в Бюрото по защита при главния прокурор, назначени по Закона за държавния служител.

СЪДЕБНА КАРТА И НАТОВАРЕНОСТ

16. ОТНОСНО: Писмо от директора на Национална следствена служба с приложени статистически таблици за разследваните досъдебни производства през 2019 г. в Националната следствена служба и следствените отдели при окръжните прокуратури, Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ПРИЕМА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 13 от Закона за съдебната власт, статистически данни за разследваните досъдебни производства през 2019 г. в Националната следствена служба, следствените отдели при окръжните прокуратури, Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура.
16.2. Информацията по т. 16.1 да се публикува на интернет страницата на ВСС в раздел „Статистика“.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

17. ОТНОСНО: Предложение на главния прокурор за налагане на мораториум върху актуализирането на основните месечни работни заплати на работещите в съдебната система и на други категории лица по ЗСВ и препоръки за ползването на платения годишен отпуск в условията на извънредното положение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 10 от ЗСВ, да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения, определени от 01.01.2020 г., на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2 и по чл.218, ал.1 от ЗСВ, считано от датата на взимане на решение от Пленума на ВСС.
17.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на взимане на решение от Пленума на ВСС.
17.3. ДА НЕ СЕ АКТУАЛИЗИРАТ до 31.12.2020 г. основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.341, ал.1 от ЗСВ.
17.4. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, да отправи препоръка към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт.
17.5. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да съобразят спецификите на работата в ръководените от тях органи и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.
17.6. ВНАСЯ предложенията по т.т. 17.1, 17.2, 17.4 и 17.5 в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 09.04.2020 г., като извънредни точки за разглеждане и произнасяне.

Закриване на заседанието – 14.27 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Публикуван на :
10.04.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд