КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 14
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 15 АПРИЛ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13,35 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Мария Димчева Кабалакова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
16. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Георги Илиев Обидимски - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение за периодично атестиране на Сузана Тодорова Чинева - Койнова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение за периодично атестиране на Анета Кирилова Стоева - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Дупница.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
19. Проект на решение за извънредно атестиране на Живка Андреева Миланова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Обсъждане провеждането на събеседване в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт в условията на извънредно положение.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
21. Обсъждане определянето на нови дати за провеждане на събеседване в процедури за избор на административни ръководители, отложени с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 10/16.03.2020 г. и протокол № 13/08.04.2020 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

1. ОТНОСНО: Одобряване на поименни списъци на магистрати от апелативните и окръжните прокуратури за избор на членове на изпитни комисии за младши прокурори и младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОДОБРЯВА поименни списъци на магистрати от апелативните и окръжните прокуратури, отговарящи на условията на чл. 258, ал. 3, изр. 2-ро от ЗСВ и чл. 8, ал. 1 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието.
2. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименния състав на изпитна комисия за „младши прокурори“ в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий поименния състав на изпитната комисия за младши прокурори, на основание чл. 258, ал. 3 от ЗСВ, чл. 8 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието и във връзка със Заповед № РД-11-4/24.01.2020 г. на директора на Националния институт на правосъдието, както следва:
РЕДОВНИ ЧЛЕНОВЕ:
- Виктор Илиев Доцев – прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен;
- Ирена Димитрова Ганчева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Марин Николов Пелтеков – прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив;
- Николай Пейчев Казаков – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Търговище;
- Мартин Константинов Бешков – прокурор в Софийска градска прокуратура.
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ:
- Недко Севдалинов Симов – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Смолян;
- Николай Валентинов Пачевски – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен.
2.2. ОПРЕДЕЛЯ дата и място за конституиране на изпитната комисия - 27 април 2020 г., сградата на Националния институт на правосъдието.
2.3. ПРИЕМА график на заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати.
3. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименния състав на изпитна комисия за „младши следователи“ в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий поименния състав на изпитната комисия за младши следователи, на основание чл. 258, ал. 3 от ЗСВ, чл. 8 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието и във връзка със Заповед № РД-11-4/24.01.2020 г на директора на Националния институт на правосъдието, както следва:
РЕДОВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Теодора Иванова Златева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Иван Любчов Тасков – прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Димитър Боянов Стефанов – прокурор в Апелативна прокуратура-София;
- Милена Анестиева Досева – прокурор в Апелативна прокуратура-Бургас;
- Георги Иванов Банков – прокурор в Специализираната прокуратура.
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Гинка Георгиева Лазарова – прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив;
- Николай Василев Русинов – заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.
3.2. ОПРЕДЕЛЯ дата и място за конституиране на изпитната комисия - 27 април 2020 г., сградата на Националния институт на правосъдието.
3.3. ПРИЕМА график на заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати.
4. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Марин Владиславов Тодоров – прокурор в Районна прокуратура - Бургас, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
5. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мариана Георгиева Калудова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
6. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Надя Миткова Митева - прокурор в Районна прокуратура - Свиленград, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мая Иванова Кьосева - прокурор в Районна прокуратура - Хасково, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Анна Красимирова Аврамова - Градева - прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мария Йорданова Михайлова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Казанлък, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Александър Александров Добрев - прокурор в Районна прокуратура – Сливен, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Васил Кирилов Чекански – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Разлог, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Анелия Желева Яръмова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас, на място в по-горен ранг „следовател в НСлС“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ОТНОСНО: Кандидатура на прокурор за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) и Правната служба на Европейската комисия (SJ), с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерство на външните работи (МВнР) - 23.04.2020 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ОДОБРЯВА кандидатурата на Елка Темелкова Ваклинова – прокурор в Софийската градска прокуратура за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Правната служба на Европейската комисия (SJ), за вакантна позиция SJ-D и в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST), за вакантна позиция JUST-D-1.
13.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидата на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.
* * * * *
14. ОТНОСНО: Предложение на главния прокурор на Република България, вх. № ВСС-3766/08.04.2020 г. в частта относно ползването на платен годишен отпуск в условията на обявеното извънредно положение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. На основание чл. 30, ал. 5, т. 5 от ЗСВ препоръчва на административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл. 7, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на прокурорите, следователите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт.
14.2. На основание чл. 30, ал. 5, т. 5 от ЗСВ препоръчва на административните ръководители на органите на съдебната власт да съобразят спецификите на работата в ръководените от тях органи и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички прокурори, следователи и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Мария Димчева Кабалакова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Мария Димчева Кабалакова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
15.3. Мария Димчева Кабалакова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Георги Илиев Обидимски - прокурор в Софийска районна прокуратура.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Георги Илиев Обидимски - прокурор в Софийска районна прокуратура.
16.3. Георги Илиев Обидимски - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Сузана Тодорова Чинева - Койнова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Сузана Тодорова Чинева - Койнова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Анета Кирилова Стоева - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Дупница.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Анета Кирилова Стоева - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Дупница.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Живка Андреева Миланова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Живка Андреева Миланова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
20. Обсъждане провеждането на събеседване в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт в условията на извънредно положение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

В условията на обявено от Народното събрание на Република България военно или друго извънредно положение, събеседването с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители по реда на чл. 194б от ЗСВ се провежда от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет дистанционно чрез видеоконферентна връзка.
21. Обсъждане определянето на нови дати за провеждане на събеседване в процедури за избор на административни ръководители, отложени с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 10/16.03.2020 г. и протокол № 13/08.04.2020 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. Изменя и допълва решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/16.03.2020 г., т.2.2 и по Протокол № 13/08.04.2020 г., т.2.2, като текстът „след изтичане на срока на обявеното извънредно положение“ се заличава.
21.2. Определя нови дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор за административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
- Окръжна прокуратура-Ямбол – 13.05.2020 г.;
- Районна прокуратура-Карнобат – 13.05.2020 г.;
- Окръжна прокуратура-Добрич – 20.05.2020 г.;
- Окръжна прокуратура-Стара Загора – 27.05.2020 г.;
- Окръжна прокуратура-Враца – 27.05.2020 г.


/Закриване на заседанието – 14,15 ч./

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
16.04.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд