КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 14
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 28 АПРИЛ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,40 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ точка 20 от дневния ред.
ІІ. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
25. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Велико Търново за поощряване на Иванка Атанасова Димова – съдия в Окръжен съд – Велико Търново, с отличие „служебна благодарност и грамота“, както и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
26. Проект на решение за освобождаване на Иванка Атанасова Димова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Велико Търново, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредно положение

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. Приема за сведение писмото от председателя на Апелативен съд - Бургас във връзка с писмо от СНЦОП „Обединение на свободните адвокати".
1.2. Отменя т. 17 от решението на Съдийската колегия по Протокол № 9/15.03.2020 г., изменена с решение по протокол № 13/14.04.2020 г.
1.3. Изменя т. 18 от решението на Съдийската колегия по Протокол № 9/15.03.2020 г., изменена с решение по протокол № 13/14.04.2020 г., както следва:
„Връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа по делата да се извършват по телефон или по електронен път. При липса на посочен по делото телефон или електронен адрес, призовки, съобщения и съдебни книжа се връчват и изпращат на хартиен носител, по обичайния ред, като се създаде необходимата организация за това при отчитане спецификата на съответния съдебен орган и мерките против разпространението на COVID-19".
1.4. Указва на председателите на апелативните съдилища в страната в писмен вид да изготвят становища във връзка с проблемите и начина, по който виждат изцяло функционирането на съдилищата за открити съдебни заседания след отмяна на извънредното положение, които да бъдат изпратени във ВСС, в срок до 7 май 2020 г.
1.5. Възлага на Администрацията на ВСС да обобщи становищата, като работната група в състав Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Боряна Димитрова да изготви предложение за внасяне в заседанието на Съдийската колегия на 12.05.2020 г.
1.6. Изразява положително становище по искането от административния ръководител на Софийски районен съд за предоставяне разрешение за достъп и работа на служители на Централна кооперативна банка" АД в сградата на СРС в гр. София, бул. „Ген. М. Д. Скобелев" № 23, в условията на въведеното извънредно положение.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Ловеч – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Смолян – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Велинград – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Нови пазар – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Оряхово – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Пещера – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Средец – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тервел – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тетевен – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Трявна – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тополовград – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Панагюрище – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Харманли – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Никопол – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Чепеларе – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Айтос – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Малко Търново – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Казанлък – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Сливен – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Козлодуй – изтичащ мандат.
• Административен ръководител – председател на Апелативен съд – Велико Търново – изтичащ мандат.
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Несебър – изтичащ мандат.
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Монтана – изтичащ мандат.
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Бяла Слатина – изтичащ мандат.
2.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
2.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, след приключване на извънредното положение.
3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Магдалена Георгиева Татарева-Кръстева – съдия в Районен съд – Панагюрище, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Панагюрище, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 08.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Минка Иванова Китова – административен ръководител - председател на Районен съд – Харманли, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд –Харманли, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 12.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Галя Величкова Наумова – административен ръководител - председател на Районен съд – Никопол, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Никопол, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 13.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Славка Иванова Кабасанова – административен ръководител - председател на Районен съд – Чепеларе, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Чепеларе, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 13.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Надежда Иванова Желязкова-Каличкова - съдия в Окръжен съд – Пловдив на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Апелативен съд – Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
8. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Михаела Христова Буюклиева - съдия в Окръжен съд – Пловдив на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Апелативен съд – Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
9. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Снежана Василева Стоянова - административен ръководител-председател на Районен съд – Панагюрище, на длъжност „съдия“ в Районен съд-Пазарджик, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 08.05.2020 г.
10. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 1, от ЗСВ, Мирослав Милчев Начев - съдия в Окръжен съд – Кюстендил, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „служебна благодарност и грамота”, за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.
11. ОТНОСНО: Проект на решение по жалба от Никола Тодев срещу недопускането му до участие в конкурса за младши съдии, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г. (обн. ДВ, бр. 10/04.02.2020 г. )

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ОТХВЪРЛЯ, на основание чл. 182, ал. 5 от ЗСВ, жалбата от Никола Тодев срещу недопускането му до участие в конкурса за младши съдии, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г.
11.2. Решението по т. 11.1 подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.
12. ОТНОСНО: Проект на решение по заявления за отвод от членове на изпитните комисии за младши съдии в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОПРЕДЕЛЯ Симеон Симеонов Михов – съдия в Окръжен съд – Бургас за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Иваничка Йорданова Константинова.
12.2. ОПРЕДЕЛЯ Пламен Петров Чакалов – съдия в Окръжен съд – Пловдив за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Константин Георгиев Моллов.
12.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Десислава Любомирова Попколева – съдия в Софийски градски съд за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Симеон Симеонов Михов.
12.4. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Силвия Яцова Павлова – съдия в Окръжен съд Русе за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Пламен Петров Чакалов.
12.5. ОПРЕДЕЛЯ Христинка Колева Христова-Божкова – съдия в Софийски градски съд за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Кристина Ламбрева Пунтева.
12.6. ОПРЕДЕЛЯ Йовка Иванова Казанджиева – съдия в Окръжен съд–Ловеч за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Румен Петров Лазаров.
12.7. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Нели Георгиева Батанова – съдия в Окръжен съд-Шумен за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Атанас Кирилов Маскръчки.
12.8. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Петя Иванова Петрова-Дакова – съдия в Апелативен съд Бургас за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Христинка Колева Христова-Божкова.
12.9. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Красимира Пенева Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Йовка Иванова Казанджиева.
13. ОТНОСНО: Влязло в сила Определение № 2333/13.02.2020 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 14516/2019 г., образувано по жалба на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийския градски съд, срещу решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 11 от Протокол № 38/19.11.2019 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. След проведеното гласуване и при получен резултат: 7 гласа "за" и 7 гласа "против" не приема предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за комплексна оценка "много добра" – 94 /деветдесет и четири/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
13.2. След проведеното гласуване и при получен резултат: 7 гласа "за" и 7 гласа "против" не приема предложението на г-н Боян Новански в заседанието на Съдийската колегия от 19.11.2019 г. за комплексна оценка "добра" – 89 /осемдесет и девет/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
13.3. Внася преписката за заседанието на Съдийска колегия на 12.5.2020 г.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Петя Георгиева Георгиева - Стоянова - съдия в Окръжен съд - Бургас.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Петя Георгиева Георгиева - Стоянова - съдия в Окръжен съд - Бургас.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Маргарита Йорданова Стергиовска - съдия в Административен съд - Шумен.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Маргарита Йорданова Стергиовска - съдия в Административен съд - Шумен.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Росенка Кирилова Денова - съдия в Окръжен съд - Видин, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на вземане на решението.
17. ОТНОСНО: Проект на решение за допускане поправка на явна фактическа грешка във връзка със запитване от административния ръководител – председател на Районен съд – Поморие относно притежавания ранг от Ивайло Йорданов Бъчваров – съдия в Районен съд – Поморие

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПУСКА, на основание чл. 62, ал. 2, изр. 1 от АПК и чл. 36, ал. 5 от Правилника за организация на дейността на ВСС и на неговата администрация, поправка на очевидна фактическа грешка в решението на ВСС по Протокол № 8/08.02.2006 г., т.30, с което Ивайло Йорданов Бъчваров, следовател в Окръжна следствена служба - Бургас е назначен на длъжност „съдия“ в Районен съд - Поморие, като решението се чете: „Назначава Ивайло Йорданов Бъчваров, следовател в Окръжна следствена служба – Бургас, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Поморие, с ранг „съдия в ОС“, със запазване на достигнатото трудово възнаграждение, съгласно т.2.6 от Правилата за определяне на индивидуалните основни месечни заплати на съдии, прокурори, следователи и съдии по вписванията и съдебни помощници, считано от 01.03.2006 г.“
18. ОТНОСНО: Проект на решение за приемане на Отчет за дейността на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД) през 2019 г., представен на Годишната среща на НСММСНД на 28.02.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. Приема за запознаване Отчета за дейността на Националната съдебна мрежа за международното сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД) през 2019 г. и протокола от проведената на 28.02.2020 г. Годишна среща на НСММСНД.
18.2. Възлага на дирекция „Международна дейност и протокол“ да публикува на интернет страницата на ВСС в раздела, определен за свързани с мрежата публикации:
- Отчет за дейността на Националната съдебна мрежа за международното сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНД) през 2019 г. и протокола от проведената на 28.02.2020 г. Годишна среща на НСММСНД.
- Протокол от проведената на 28.02.2020 г. Годишна среща на НСММСНД.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

19. ОТНОСНО: Проект на решение относно допълване на списъка на населените места, обслужвани от районните съдилища

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. Предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да включи с. Св. Константин, община Пещера, област Пазарджик в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Пещера.
19.2. Предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да включи селищно образувание „Хълмовете на Плана“, община Самоков, област София в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Самоков.
19.3. Предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да включи селищно образувание к.к. „Семково“, община Белица, област Благоевград в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Разлог.
Мотиви: Съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България населените места и селищните образувания представляват териториални единици.
На основание чл. 98, т. 13 от Конституцията на Република България във вр. с чл. 18, ал. 2 от ЗАТУРБ е издаден Указ № 107 /ДВ, бр. 40 от 2019 г./ на Президента на Република България, с който е наименовано новосъздадено населено място на територията на община Пещера, област Пазарджик – с. Свети Константин.
През 2016 г. и през 2017 г. са създадени две нови селищни образувания по реда на ЗАТУРБ. Предвид обстоятелството, че те са с местно значение, на основание чл. 25, ал. 1 от ЗАТУРБ, с Решение № 542/16.09.2016 г. на Общински съвет – гр. Самоков е създадено селищно образувание с наименование „Хълмовете на Плана“, а с Решение № 435/14.12.2017 г. на Общински съвет – гр. Белица е създадено селищно образувание с наименование к.к. „Семково“ в землището на гр. Белица.
Създаването на нови населени места и селищни образувания поставя въпроса за тяхното административно обслужване и в частност необходимостта от включването им в списъка на населените места, които се обслужват от конкретен районен съд, предвид териториалното деление на съдебната система.
Село Св. Константин се намира в община Пещера, област Пазарджик. В област Пазарджик са включени следните общини: Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча. Районни съдилища има в градовете Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Велинград. Най-близко като отстояние до с. Св. Константин е гр. Пещера – на 16,9 км., гр. Пазарджик е на 30 км., гр. Велинград е на 32 км., а гр. Панагюрище е на 74,7 км.
Селищно образувание „Хълмовете на Плана“ се намира в землището на с. Алино, община Самоков, област София, а к.к. „Семково“ е в землището на гр. Белица, на 17 км. от гр. Белица, община Белица, област Благоевград. Районни съдилища има в гр. Самоков и в гр. Разлог, като гр. Белица е включен в границите на съдебния район на РС – гр. Разлог.
Представената информация има отношение към един от стандартите на CEPEJ за съдебната география, свързан със създаване на гаранции за достъп до правосъдие по отношение на близостта на гражданите до съдилищата, съответно тяхното по-добро административно обслужване.
19.4. Изпраща на министъра на правосъдието решението по т. 19.1, т. 19.2, т. 19.3 ведно с мотивите към него, за съгласуване съгласно изискванията на чл. 30, ал. 1, т. 7 от ЗСВ.
19.5. След получаване на становището на министъра на правосъдието, да се внесат, на основание чл. 30, ал. 5, т. 6 от ЗСВ, предложенията по т. 19.1, т. 19.2, т. 19.3 на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.
20. /ОТТЕГЛЕНА/

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

21. ОТНОСНО: Искане от председателя на Върховния касационен съд за съкращаване на 9 /девет/ щ.бр. за длъжност „чистач“ и разкриването им в Софийски градски съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 9 /девет/ щ.бр. за длъжност „чистач“ във Върховния касационен съд, считано от датата на вземане на решението.
21.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 9 /девет/ щ.бр. за длъжност „чистач“ по щата на Софийски градски съд, считано от датата на вземане на решението.
21.3. НЕ ВЪЗРАЗЯВА, на основание чл. 343, ал. 2 от ЗСВ, заемащите тези длъжности служители във ВКС да бъдат преназначени на същите длъжности в СГС, при стриктно спазване на разпоредбите на трудовото законодателство.
МОТИВИ: Необходимостта е обоснована от нуждата за подобряване условията на труд на магистратите и съдебните служители в СГС, оптималното стопанисване на помещенията, предоставени за ползване на съд, качествено почистване на помещенията и осъществяване на контрол при възникване на обстоятелства от обективен и субективен характер. Има изразено съгласие от председателите на СГС /писмо изх. № РД-21-101 от 13.02.2020 г./ и ВКС /писмо изх. № И-260/05.03.2020 г./ за прехвърляне на щатните бройки на основание чл. 359 от ЗСВ, във връзка с чл. 123 от Кодекса на труда. Предложението за прехвърляне на функциите по хигиенизирането към Софийски градски съд е обусловено от осигуряване на пряк контрол върху служителите, осъществяващи почистването на кабинетите на съдиите, деловодствата, архивохранилището, служебните помещения, ползвани от общата и специализирана администрация на СГС и прилежащите сервизни помещения, разположени на етаж сутерен и етаж 1 /без съдебните зали и общите части на сградата/.
21.4. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
22. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд – София за увеличаване на щатната численост с 2 /две/ щ.бр. за длъжност „чистач“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ от щата на Районен съд – Своге, считано от датата на вземане на решението.
22.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една / щ.бр. за длъжност „чистач“ по щата на Софийски окръжен съд, считано от датата на вземане на решението.
МОТИВИ: В щата на ОС-София няма длъжност „чистач“. В настоящата извънредна ситуация е необходима постоянна дезинфекция на помещенията, заети от ОС-София, което не е възможно да се осигури при липсата на служител със задължения за това. До момента тази дейност в СОС е била извършвана от служители от щата на друг съд, ангажирани за цялата сграда. С цел полагане на максимални усилия за опазване на живота и здравето на работещите в съдебната сграда и посещаващите я, Комисията намира, че искането е целесъобразно. Бройката може да бъде осигурена от щата на районен съд от района на ОС-София, а именно РС-Своге. Съответно, следва да се извършат вътрешни финансови корекции по бюджетите на двата съда. В РС-Своге щатната бройка за „съдебен секретар“ е свободна повече от една година. Съотношението служители общо / магистрати – 4,67 е над средното за страната, което е 4,25 за районните съдилища извън областните центрове. С писмо рег. индекс ВСС-3669/2020 г. председателят на съда е изразил отрицателно становище за съкращаване на посочената свободна длъжност по щата РС-Своге.
22.3. ОТХВЪРЛЯ искането на административния ръководител на Окръжен съд-София за увеличаване на щата с още 1/една/ щ.бр. за длъжност „чистач“.
МОТИВИ: По финансови съображения не е възможно да се увеличи щатът на съда към настоящия момент с още служители.
23. ОТНОСНО: Предложение от административните ръководители на Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив за разкриване на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд – Пловдив, чрез съкращаване на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд – Първомай и преназначаване на служител

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ заета щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд-Първомай.
МОТИВИ: Изразено положително становище от административния ръководител на РП-Първомай и с оглед предложението на Комисията по Протокол № 12/04.07.2019 г. за унифицирана щатна структура за броя длъжности, касаещи съдебната администрация на съдилища от трета група с щатна численост от двама съдии.
23.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районен съд-Пловдив.
МОТИВИ: РС-Пловдив е с изключително висока действителна натовареност – 73,31 за първото полугодие на 2019 г., при средна за районните съдилища в областните центрове в страната – 67,42 и 57,08 за 2018 г., при средна – 55,38. Съотношението бр. служители общо/магистрати е 2,65, при средно за районните съдилища в областните центрове в страната – 2,86. Налице е обоснована необходимост от увеличаване щатната численост на съда, което е възможно и при условията на чл. 343, ал. 2 от ЗСВ.
23.3. НЕ ВЪЗРАЗЯВА административните ръководители на РС-Първомай и РС-Пловдив след получаване на решението на Съдийската колегия, при възможност да приложат процедурата по чл. 343, ал. 2 от ЗСВ за съдебния служител, чиято бройка е съкратена в РС-Първомай и разкрита нова в РС-Пловдив.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И ПРОТОКОЛ

24. ОТНОСНО: Проект на решение за приемане на доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, национално лице за контакт за Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНДРБ) и контактна точка в Европейската съдебна мрежа, от участието ? в 41-та регулярна среща на звената за контакт на Европейската съдебна мрежа, проведена в периода 11-12.02.2020 г. в гр. Хага, Нидерландия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ доклад от Мариета Неделчева – съдия в Специализирания наказателен съд, национално лице за контакт за Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България и контактна точка в Европейската съдебна мрежа, от участието ? в 41-та регулярна среща на звената за контакт на Европейската съдебна мрежа, проведена в периода 11-12.02.2020 г. в гр.Хага, Нидерландия.
24.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да публикува доклада по т. 24.1 на Интернет страницата на ВСС в раздели: „Международна дейност/ Доклади анализи и решения/ Доклади от международни срещи“ и Международна дейност/ Международно сътрудничество/ Международни организации/ Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България/ Доклади от международни участия на членове на мрежата.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

25.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Иванка Атанасова Димова - съдия в Окръжен съд - Велико Търново, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „служебна благодарност и грамота“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.
25.2. Решението по т. 25.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
26. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Иванка Атанасова Димова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Велико Търново, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 04.05.2020 г.

Закриване на заседанието – 13,31 ч.

 

Изготвил: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
30.04.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд