КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 17
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 20 МАЙ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Евгени Диков – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет; Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 12.20 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
21. Проект на решение предложението на главния прокурор за увеличаване щатната численост на съдебните служители в Окръжна прокуратура – Габрово с 1 /една/ щ.бр. за длъжност „главен счетоводител“.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“

22. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Николай Стоянов Николов - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
23. Проект на решене за периодично атестиране на Цветомир Милков Папурков - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
24. Проект на решение за периодично атестиране на Делчо Стоянов Лавчев - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
25. Проект на решение за извънредно атестиране на Цецо Николов Рабаджиев - заместник на административния ръководител - заместник районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
26. Проект на решение за извънредно атестиране на Мария Русева Маркова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Проект на решение за извънредно атестиране на полковник Димо Димитров Бъчваров - и.ф. административен ръководител - военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Проект на решение за поощряване по реда на чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура
Кандидати:
- Николай Найденов Найденов – прокурор във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП” /постъпило заявление за отказ от участие в процедурата/
- Пламен Борисов Евгениев – съдия в Специализирания наказателен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”;
- Росен Кирилов Радев – прокурор в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор в АП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат:
За Пламен Борисов Евгениев – 3 гласа „за“, 6 гласа “против“;
За Росен Кирилов Радев - 0 гласа „за“, 9 гласа „против“
НЕ НАЗНАЧАВА „административен ръководител–апелативен прокурор“ на Апелативна специализирана прокуратура.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Добрич
Кандидати:
- Пламен Николов Николов – прокурор в Окръжна прокуратура - Добрич, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”;
- Радослав Георгиев Бухчев – прокурор в Окръжна прокуратура - Добрич, с ранг „прокурор в АП”;
- Станислав Стефанов Георгиев – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Добрич, с ранг „следовател в НСлС“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат:
За Пламен Николов Николов - 0 гласа „за“, 10 гласа „против“;
За Радослав Георгиев Бухчев – 10 гласа „за“, 0 „против“;
За Станислав Стефанов Георгиев - 0 гласа, 10 „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Радослав Георгиев Бухчев – прокурор в Окръжна прокуратура - Добрич, на длъжността „административен ръководител–окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Добрич, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – градски прокурор на Софийска градска прокуратура
Кандидат:
- Илиана Павлова Кирилова – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 10 гласа „За”, 0 гласа „Против”, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Илиана Павлова Кирилова – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, на длъжността „административен ръководител – градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

4. ОТНОСНО: Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2018 г. на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗОБНОВЯВА производството по дисциплинарно дело № 4/2018 г. по описа на ВСС, образувано срещу Кръстин Димов Кацаров – прокурор в Районна прокуратура – Казанлък, поради отпадане на основанията по чл. 54, ал. 1, т. 5 от АПК.
5. ОТНОСНО: Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 7/2020 г. на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИСЪЕДИНЯВА дисциплинарно дело № 7/2020 г. към дисциплинарно дело № 5/2020 г., двете по описа на ВСС, образувани срещу Илчо Петров Петров – прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, за разглеждане в едно общо производство, което да продължи по дисциплинарно дело № 5/2020 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6. ОТНОСНО: Откриване на процедури за избор на административни ръководители в органи на съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
6.1.1. Административен ръководител на Специализираната прокуратура – свободна длъжност;
6.1.2. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Карнобат – свободна длъжност;
6.1.3. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Сандански – изтичащ мандат;
6.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
6.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
7. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Иван Калчев Иванов - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Сливен, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Сливен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 23.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
8. ОТНОСНО: Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за преместване на класираните кандидати за заемане на 8 (осем) длъжности „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, съгласно обявения конкурс с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 31/28.11.2018 г. (обн. ДВ, бр. № 100/04.12.2018 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Станелия Василева Караджова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Бургас, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.2. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Нели Георгиева Тодорова – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.3. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Петранка Костадинова Рабаджиева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.4. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Радостина Кирилова Цанева – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, с основно съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.5. ПРЕМЕСТВА на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Ралица Любомирова Дашева – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.6. НЕ ПРЕМЕСТВА Златка Стайкова Стайкова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Хасково поради постъпил отказ от назначаване на длъжността „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура.
8.7. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Малина Борисова Борисова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Шумен, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.8. ПРЕМЕСТВА на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Димитър Димитров Халачев – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна Прокуратура – Русе, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.9. ПРЕМЕСТВА на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Шахин Фикретов Музаферов – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Шумен, на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
9.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Николай Стефанов Филчев - следовател в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
9.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
10. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Николай Стефанов Филчев от заеманата длъжност „следовател“ в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 01.06.2020 г.
11.1. ПООЩРЯВА на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Кънчо Иванов Митов - следовател в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
11.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
12. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Кънчо Иванов Митов от заеманата длъжност „следовател“ в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 26.05.2020 г.
13.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Вельо Борисов Велев - прокурор във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
13.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
14. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Вельо Борисов Велев от заеманата длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 26.05.2020 г.
15. ОТНОСНО: Оценка по чл. 28, ал. 2 от ЗСВ на Магдалена Атанасова Лазарова - съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, за дейността й като изборен член на Висшия съдебен съвет, за периода от 03.10.2012 г. до 03.10.2017 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. ПРИЕМА, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Магдалена Атанасова Лазарова - съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, за участието й в дейността на Прокурорската колегия, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите на колективния орган по чл. 30, ал. 5 от ЗСВ и чл. 30а от ЗСВ.
15.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Магдалена Атанасова Лазарова - съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, за участието й в дейността на колективния орган, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите на ВСС по чл. 30 - чл. 31 от ЗСВ, до изм. на КРБ със ЗИДКРБ, ДВ, бр. 100/18.12.2015 г. и изм. на ЗСВ със ЗИДЗСВ, ДВ, бр. 28/08.04.2016 г., и компетентностите на Пленума на ВСС по чл. 30, ал. 2 от ЗСВ.
15.3. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 4 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, на Магдалена Атанасова Лазарова - съдия в Апелативен специализиран наказателен съд, крайна оценка за периода, в който е заемала длъжността „изборен член на ВСС“, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите и целите и задачите на колективния орган.
15.4. ВНАСЯ предложенията в следващо заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, за разглеждане и произнасяне.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Цветослав Лазаров Иванов - прокурор в Районна прокуратура – Свиленград, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Христина Люцканова Апостолова - прокурор в Районна прокуратура – Бургас, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Борис Анастасов Луков - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ахмед Хюсменов Кокоев - прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

20. ОТНОСНО: Решение на Комисия „Бюджет и финанси“ на ВСС по Протокол № 17/13.05.2020 г., т. 4, за сведение

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ решение на Комисия „Бюджет и финанси“ на ВСС по Протокол № 17/13.05.2020 г., т. 4.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

21. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за увеличаване щатната численост на съдебните служители в Окръжна прокуратура – Габрово с 1 /една/ щ.бр. за длъжност „главен счетоводител“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щатна бройка за длъжност „главен счетоводител“ в Окръжна прокуратура – Габрово.
МОТИВИ: С решение на Пленума на ВСС по протокол № 21/19.07.2018 г., считано от 01.01.2019 г. бяха закрити 11 прокуратури, в т.ч. РП-Дряново и РП-Трявна и съответно разкрити териториални отделения към РП-Габрово.
С решение по Протокол № 32/03.12.2018 г. Прокурорската колегия на ВСС прие за приложима при уреждане на трудовите правоотношения със съдебните служители в администрациите на прокуратурите, в чиито район бях разкрити териториални отделения, считано от 01.01.2019 г., хипотезата на чл. 123, ал. 1, т. 3 и т. 7 от КТ.
След разкриването на териториалните отделения към РП-Габрово, дейността на общата администрация на закритите РП-Трявна и РП-Дряново беше разпределена между РП-Габрово и ОП-Габрово, като дейността по направление „Финансово-стопанска дейност“ премина към ОП-Габрово.
В тази връзка трудовото правоотношение на съдебния служител на длъжността „главен счетоводител“ от закритата РП-Трявна е уредено, съобразно разпоредбата на чл. 132, ал. 1, т. 7 от КТ, по силата на закона е осъществено правоприемство и служителят запази длъжността, която заемаше при предишния работодател.
С решение по Протокол № 32/03.12.2018 г. на Прокурорската колегия на ВСС бяха определени броя и видовете длъжности за съдебни служител в ОП-Габрово, като за длъжността „главен счетоводител“ беше утвърдена 1 щатна бройка.
Съобразно решението, считано от същата дата е утвърдено длъжностно разписание на съдебните служители в ОП-Габрово и в щата беше предвидена 1 щ.бр. за длъжността „главен счетоводител“. Промяната е обективирана и в поименното щатно разписание на магистратите и съдебните служители от ОП-Габрово към 13.02.2019 г., в което са посочени имената на двама служители на длъжността „главен счетоводител“ – М. Михова и Н. Кузманова.
Предвид решението на Прокурорската колегия на ВСС, с което е утвърдена 1 щ бр. за длъжността главен счетоводител в ОП-Габрово, административният ръководител е приел, че е извършено реално съкращаване в щата, по смисъла на чл. 328, ал. 1, т. 1, предл.2-ро от КТ, което налага извършването на процедура по подбор по смисъла на чл. 329 от КТ.
В резултат на извършения подбор е прекратено трудовото правоотношение с М. Михова на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, предл.2-ро от КТ- /поради съкращаване на щата/.
С решение от 28.05.2019 г. по гр.дело № 628/2019 г. по описа на РС-Габрово е признато за незаконно и отменено уволнението на М. Михова, като същата е възстановена на заеманата длъжност. Съдебният акт е потвърден от ОС-Габрово с решение от 09.08.2019 г. по гр.дело № 247/2019 г. С определение от 04.05.2020 г. по гр.дело № 4108/2019 г. Върховния касационен съд не допусна касационно обжалване на решение от 09.08.2019 г. по гр.дело № 247/2019 г. на ОС-Габрово.
За да бъде изпълнено съдебното решение е необходимо М. Михова да бъде допусната да изпълнява длъжността, от която е освободена.
По отношение на съдебния служител, който към настоящия момент заема длъжността „главен счетоводител“ в ОП-Габрово не следва да се прилага чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ /когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност/, тъй като запазването на трудовото правоотношение на този служител при промяна на работодателя е осъществено ех-lege, по силата на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ. Съответно заеманата от Н. Кузманова щатна бройка не следва да бъде определена като заеманата от М. Михова преди уволнението длъжност, и да бъде прекратено трудовото правоотношение на Н. Кузманова на основание чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ.
Във връзка с гореизложеното, следва да бъде увеличен щата на ОП-Габрово с 1 щ.бр. за длъжност „главен счетоводител“.
Щатната бройка ще бъде финансово обезпечена за сметка на бюджета на ПРБ за 2020 г.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Николай Стоянов Николов - прокурор в Софийска районна прокуратура.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Николай Стоянов Николов - прокурор в Софийска районна прокуратура.
22.3. Николай Стоянов Николов - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Цветомир Милков Папурков - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Цветомир Милков Папурков - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Делчо Стоянов Лавчев - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Делчо Стоянов Лавчев - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково.
25.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Цецо Николов Рабаджиев - заместник на административния ръководител - заместник - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
25.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Цецо Николов Рабаджиев - заместник на административния ръководител - заместник - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч.
26.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Мария Русева Маркова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
26.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Мария Русева Маркова - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Бургас.
27.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на полковник Димо Димитров Бъчваров - и.ф. административен ръководител - военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.
27.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на полковник Димо Димитров Бъчваров - и.ф. административен ръководител - военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.
28. ОТНОСНО: Проект на решение за поощряване по реда на чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

28.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Галина Щерева Радева (освободена с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/16.03.2020 г. от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Пловдив), с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.2. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Володя Благоев Коматичев (освободен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. от заеманата длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура), с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.3. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Мая Сотирова Кипринска – Гьошева (освободена с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба), с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.4. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Христо Цветанов Кашински (освободен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Сливен), с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.5. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Николай Стефанов Филчев – следовател в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.6. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Кънчо Иванов Митов – следовател в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.7. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Вельо Борисов Велев – прокурор във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв.
28.8. Решенията да се предоставят на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.

/Закриване на заседанието – 16.40 ч/

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Таня Младенова
Зоя Костова
Невенка Шопска

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС


Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
22.05.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд