КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 16
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 19 МАЙ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,38 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
16. Проект на решение относно допълване на Номенклатурата на статистическите кодове (шифри) по наказателни дела.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
17. Проект на решение относно допълване предмета на статистически кодове (шифри) за районните и окръжните съдилища в Номенклатурата по наказателни дела.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
18. Проект на решение по заявление за отвод от член на конкурсната комисия по обявения с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/08.10.2019 г., конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Софийския градски съд – гражданска колегия.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
19. Становище на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС във връзка със запитване от административния ръководител на Апелативен съд – Бургас с принципни въпроси относно избора на Помощна атестационна комисия.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
20. Обсъждане на предложение за възстановяване разглеждането на дисциплинарните дела.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. По предложението на членовете на ВСС Вероника Имова, Даниела Марчева и Боряна Димитрова за проект на Закон за изменение и допълнение на ГПК и НПК:
1.1.1. Изразява принципно съгласие по направените предложения за законодателни промени в ГПК и НПК.
1.2. Изпраща материалите на министъра на правосъдието за становище.
2. По предложението от Олга Керелска, Атанаска Дишева и Лозан Панов - членове на Съдийската колегия, за изменение на правилата и мерки за работата на съдилищата в условията на пандемия:
2.1. ИЗМЕНЯ точка на т. I.7 от Правила и мерки за работата на съдилищата в условията на пандемия в следния смисъл:
I.7.1 При дела със значителен обществен и/или медиен интерес и по решение на съдебния състав, в съдебните зали да се допускат журналисти, след предварителна заявка, при стриктно спазване на указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на заболяването, както и на настоящите Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия.
I.7.2 В случаите, при които присъствието на журналисти в залата е невъзможно при условията на предходната точка, за спазване на принципа за публичност на съдебните производства, следва да се използват всички възможни технически средства за това, като например:
- излъчване на съдебни заседания в реално време чрез камера от съдебната зала на монитор в коридора пред залата или друго помещение в съда;
- излъчване на съдебни заседания в реално време чрез стрийминг в платформи за видеосподеляне и социални мрежи /например, Ютюб, Фейсбук и други/;
- създаване на аудио и/или видеозапис от съдебното заседание, който при поискване да се предоставя на медии и журналисти.
2.1.2. Създава се нова точка 1.7.3 със следния текст: "На интернет страницата на всеки съд да се посочат реда и условията за изпълнението на мерките по т.1.7."
2.1.3. Изменя се т.1.8, като същата добива следната редакция: "При невъзможност от прилагане на някои от мерките по т.1.7 по дела със значителен обществен и/или медиен интерес, съдебният протокол от съдебното заседание да бъде публично обявен незабавно след подписването му".
2.2. ОТМЕНЯ точка VIII.2 от Правилата и мерките за работата на съдилищата в условията на пандемия.
2.3. ИЗМЕНЯ от Правилата и мерките за работата на съдилищата в условията на пандемия, като навсякъде в текстовете, в които е предвидено задължителното носене на маски и ръкавици, отпада изискването за носене на ръкавици.
2.4. ДОБАВЯ нова точка I.11. към Раздел I със следния текст: "При въведено от Регионална здравна инспекция ограничение в придвижването (пълно или частично) да не се допускат в съдебните сгради живеещи в ограничената територия лица".
3. Във връзка с писмо от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Съдийска колегия счита, че т. 1.8 от Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г., издадена от министъра на здравеопазването, е неотносима с провеждане на заседания в съдебни сгради.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Радослава Николова Маждракова – административен ръководител - председател на Районен съд – Казанлък, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 22.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Живка Кирилова Желязкова - Спирова – административен ръководител - председател на Районен съд – Сливен, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 26.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Цветанчо Димитров Трифонов – административен ръководител - председател на Районен съд – Козлодуй, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Козлодуй с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 29.05.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Янко Манолов Янев – административен ръководител - председател на Апелативен съд – Велико Търново, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд – Велико Търново с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 02.06.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Евгени Мирославов Узунов – административен ръководител - председател на Районен съд – Несебър, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Несебър с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 02.06.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква “а“ от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Нели Генкова Събева - съдия в Апелативен съд - Бургас, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
7.2. Решението по т. 7.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
8. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Нели Генкова Събева от заеманата длъжност „съдия“ в Апелативен съд - Бургас, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 01.06.2020 г.
9. ОТНОСНО: Проект на изменение и допълнение на Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС, приети с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 18/04.10.2016 г., изменени и допълнени с решения на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 36/20.11.2018 г., Протокол № 2/22.01.2019 г. и Протокол № 36/05.11.2019 г., във връзка със ЗИД на ЗСВ, обн. в ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС, като:
9.1.1. В чл. 3, ал. 1 текстът „18 (осемнадесет)“ се заменя с израза „10 (десет)“, текстът „10 (десет)“ се заменя с израза „4 (четирима)“, текстът „5-ма“ се заменя с израза „2 (двама)“, текстът „4-ма“ се заменя с израза „1 (един)“ и текстът „3 (трима)“ се заменя с израза „1 (един)“, като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 3. (1) Комисията се състои от 10 (десет) членове - 5 (петима) членове на Съдийската колегия на ВСС, избрани от нея, 4 (четирима) действащи съдии, избрани пряко от Пленума на Върховния касационен съд, със специализация по материя: 2 (двама) съдии със специализация по гражданско право, 1 (един) съдия със специализация по наказателно право и 1 (един) съдия със специализация по търговско право, както и 1 (един) действащ административен съдия, избран пряко от Пленума на Върховния административен съд.
9.1.2. В чл. 3, ал. 3 текстът „с откъсване от работата, считано от конституиране на Комисията със съответния акт“ се заменя с израза „без откъсване от работата, при намалена натовареност до 50 %, считано от избирането им с решение на Съдийската колегия на ВСС“, като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 3. (3) Членовете на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС, избрани от действащи към момента на избора съдии съгласно чл. 37, ал. 4 от ЗСВ, изпълняват задълженията си за срок от 1 година, без откъсване от работата, при намалена натовареност до 50%, считано от избирането им с решение на Съдийската колегия на ВСС.
9.1.3. В чл. 4, ал. 2, т. 2 след текста „провежда“ се добавя изразът „атестиране по чл. 196 от ЗСВ, както следва:“, в б.„а“ изразът „атестиране за придобиване статут на несменяемост на съдии в съответствие с правилата за атестирането по ЗСВ“ се заменя с изразът „предварително атестиране“, в б. „б“ изразът „атестиране на съдии, на административни ръководители и на заместници на административни ръководители, с изключение на тези от ВКС и ВАС“ се заменя с изразът „атестиране за придобиване на статут за несменяемост“, в б. „в“ изразът „изготвя комплексна оценка, която внася за приемане от Съдийската колегия на ВСС“ се заменя с изразът „периодично атестиране“, създава нова б. „г“ със следното съдържание „извънредно атестиране“, като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 4 (1) 2. провежда атестиране по чл. 196 от ЗСВ, както следва:
а/ предварително атестиране;
б/ атестиране за придобиване на статут за несменяемост;
в/ периодично атестиране;
г/ извънредно атестиране.
9.1.4. В чл. 4, ал. 1, т. 3, б. „а“ текстът „ал. 2“ се заменя с „ал. 4“ и текстът „ал. 3“ се заменя с „ал. 5“.
9.1.5. В чл. 5, ал. 1 след текста „избира председател“ се добавя изразът „който е изборен член на Съдийската колегия на ВСС“ като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 5. (1) Комисията по атестирането и конкурсите избира председател, който е изборен член от Съдийската колегия на ВСС, както и заместник-председател между членовете си.
9.1.6. В чл. 5, ал. 3 след текста „изпълняват от заместник-председателя“ се добавя изразът „а при негово отсъствие, от друг член на Комисията, определен по старшинство, съобразно продължителността на юридическия стаж“ като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 5 (3) Председателят организира работата на комисията, утвърждава дневен ред на заседанията й и ги ръководи. При отсъствие на председателя, правомощията му се изпълняват от заместник-председателя, а при негово отсъствие, от друг член на Комисията, определен по старшинство, съобразно продължителността на юридическия стаж.
9.1.7. Разпоредбите на чл. 7 и чл. 8, ал. 1 се отменят.
9.1.8. Чл. 8, ал. 2 става чл. 6, ал. 3 и добива следната редакция:
Чл. 6 (3) Постъпилите преписки се окомплектоват, проверяват се за пълнота и редовност на документите по тях и се докладват с кратко становище на председателя за разпределение или включване в дневния ред.
9.1.9. Чл. 8, ал. 3 става чл. 6, ал. 4.
9.1.10. В чл. 9 след текста „становища,“ се добавя изразът „справки и друга информация“ като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 9. Комисията може да изисква становища, справки и друга информация от органите на съдебната власт, от магистрати и от други лица по въпроси, касаещи правомощията й.
9.1.11. В чл. 12, ал. 1 текстът „своите“ се заменя с изразът „редовни заседания всеки понеделник или извънредни заседания“, текстът „в определения за това ден и час“ се заменя с изразът „по предварително утвърдения дневен ред“, в изр. 2-ро текстът „3 (трима)“ се заменя с „2 (двама)“ като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 12. (1) Комисията провежда редовни заседания всеки понеделник или извънредни заседания по предварително утвърдения дневен ред. Заседания на комисията се свикват по искане на нейния председател или на не по-малко от 2 (двама) от нейните членове.
9.1.12. В чл. 12, ал. 2 текстът „3 (трима)“ се заменя с „2 (двама)“.
9.1.13. В чл. 12, ал. 5 изразът „избрани съгласно чл. 37, ал. 4 от ЗСВ“ се заличава.
9.1.14. В чл. 13, ал. 5, изр. първо текстът „на случаен принцип“, както и изр. 2-ро се заличават, като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 13 (5) Преписките за атестиране се разпределят съобразно материята и при спазване на изискванията за равномерност.
9.1.15. В чл. 13, ал. 6 текстът се заличава.
9.1.16. В чл. 15, ал. 1 след израза „се изготвя“ се добавя текстът „кратък“, а след израза „мотивите към тях“ се добавя изразът „както и резултатите от гласуването“, като разпоредбата добива следната редакция:
Чл. 15 (1) За заседанието на Комисията се изготвя кратък протокол, в който се отразяват присъствалите членове, взетите решения и мотивите към тях, както и резултатите от гласуването.
9.1.17. Чл. 16 се отменя.
9.1.18. Създава нов § 2 от ПЗР със следния текст:
§ 2. Измененията на разпоредбите на чл. 3, ал. 1 и 3 и чл. 13, ал. 5 и 6 влизат в сила в осеммесечен срок от влизане в сила на ЗИД на ЗСВ (обн. в ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.).
10. ОТНОСНО: Проект на решение по заявления за отвод от членове на изпитната комисия по наказателно право и процес за младши съдии в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ОПРЕДЕЛЯ Костадинка Симеонова Костадинова – съдия в Софийски градски съд, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Владимир Огнянов Астарджиев.
10.2. ОПРЕДЕЛЯ Красимир Димитров Димитров – съдия в Окръжен съд-Хасково, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Стоян Людмилов Тонев.
10.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Румен Любенов Петков – съдия във Военно-апелативен съд, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Костадинка Симеонова Костадинова.
10.4. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Мирослав Милчев Начев – съдия в Окръжен съд – Кюстендил, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Красимир Димитров Димитров.
11. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на директора на Националния институт на правосъдието за изменение на утвърдения с решение по Протокол № 13/14.04.2020 г. на Съдийската колегия на ВСС график на заетостта на изпитната комисия по наказателно право и процес за младши съдии в края на обучението им в НИП

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ приетия с решение по Протокол № 13/14.04.2020 г. График за заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати випуск 2019-2020 г., в частта относно срещата на изпитната комисия по наказателно право и процес, като същата следва да се състои в периода от 19 май до 5 юни 2020 г.
За конкретните дати на заетостта на членовете на изпитната комисия по наказателно право и процес, Националният институт на правосъдието следва да уведоми Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
12. ОТНОСНО: Влязло в сила Определение № 2333/13.02.2020 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 14516/2019 г., образувано по жалба на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийския градски съд, срещу решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 11 от Протокол № 38/19.11.2019 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. След проведеното гласуване и при получен резултат: 6 гласа „за“ не приема предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за комплексна оценка „много добра“ - 94 /деветдесет и четири/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова - съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
12.2. След проведеното гласуване и при получен резултат: 3 гласа „за“ не приема предложението на г-н Красимир Шекерджиев за комплексна оценка „много добра“ - 91 /деветдесет и една/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова - съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
12.3. След проведеното гласуване и при получен резултат: 4 гласа „за“ не приема предложението на г-н Драгомир Кояджиков за комплексна оценка „добра“ - 90 /деветдесет/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова - съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
12.4.След проведеното гласуване и при получен резултат: 7 гласа "за" не приема предложението на г-н Боян Новански, направено в заседанието на Съдийската колегия от 19.11.2019 г. за комплексна оценка "добра" - 89 /осемдесет и девет/ точки от периодично атестиране на Мирослава Стефанова Тодорова - съдия в Софийски градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
12.5. Внася преписката за заседанието на Съдийска колегия на 02.06.2020 г.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Мартин Данчев Данчев - и. ф. административен ръководител - председател на Окръжен съд - Сливен.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Мартин Данчев Данчев - и. ф. административен ръководител - председател на Окръжен съд - Сливен.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

14. ОТНОСНО: Предложение за изменение на Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОТМЕНЯ т. 5 от ал. 2 на чл. 22 от Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
14.2. ОТМЕНЯ т. 6 от ал. 2 на чл. 22 от Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

15. ОТНОСНО: Извлечение от решение на Комисия „Бюджет и финанси“ на ВСС по Протокол № 17/13.05.2020 г., т. 4, за сведение

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ решение на Комисия „Бюджет и финанси“ на ВСС по Протокол № 17/13.05.2020 г., т. 4.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

16. ОТНОСНО: Проект на решение относно допълване на Номенклатурата на статистическите кодове (шифри) по наказателни дела

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ДОПЪЛВА Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела с нов код (шифър) 2260 за Окръжен съд І-ва инстанция и с нов код (шифър) 7260 за Апелативен съд, и двата с описание „Производство по ЗЕЗЗ“.
16.2. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ в АВСС допълнението да бъде отразено в съответните материали и публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
16.3. ДА СЕ УВЕДОМЯТ окръжните и апелативните съдилища за решението по т. 16.1.
16.4. ДА СЕ УВЕДОМЯТ разработчиците на системите за управление на съдебните дела за отразяване на промяната в предмета на статистическите кодовете в съответните системи.
16.5. Решението по т. 16.1 да се изпрати на работната група по наказателни дела сформирана към КСКНСС, с оглед разпределянето на новите шифри в група по законово основание и определяне на коефициент за тежест в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
17. ОТНОСНО: Проект на решение относно допълване предмета на статистически кодове (шифри) за районните и окръжните съдилища в Номенклатурата по наказателни дела

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ДОПЪЛВА предмета на статистическите кодове (шифри) 1326 за районните съдилища и 51326 за въззивни дела в окръжните съдилища, и двата с описание „Престъпления против народното здраве“, като в колоната „Законов текст“ след „чл. 350, ал. 2 НК“ се добави текстът „и чл. 355 НК“.
17.2. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ в АВСС допълнението да бъде отразено в съответните материали и публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
17.3. ДА СЕ УВЕДОМЯТ районните и окръжните съдилища за решението по т. 17.1.
17.4. ДА СЕ УВЕДОМЯТ разработчиците на системите за управление на съдебните дела за отразяване на промяната в предмета на статистическите кодовете в съответните системи.
17.5. Решението по т. 17.1 да се изпрати на работната група по наказателни дела сформирана към КСКНСС, с оглед преценка на коефициента за тежест в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
18. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от член на конкурсната комисия по обявения, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/08.10.2019 г., конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд - гражданска колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Атанас Неделчев Кеманов - съдия в Апелативен съд - София – гражданска колегия, за резервен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд – гражданска колегия, на мястото на Мария Кръстева Яначкова.
19. ОТНОСНО: Становище на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС във връзка със запитване от административния ръководител на Апелативен съд – Бургас с принципни въпроси относно избора на Помощна атестационна комисия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. УКАЗВА в състава на Помощната атестационна комисия да участват съдии, разглеждащи дела от материята, относима към работата на атестирания магистрат. При затруднения да се определи такъв състав преобладаващата част от редовните членове/двама членове/ следва да разглеждат съответната материя дела, а при невъзможност да се формира състав в по-горните две хипотези, докладчикът на състава следва да разглежда дела от съответната материя.
19.2. УКАЗВА в избора за членове на Помощна атестационна комисия да не участват командировани съдии, а само титуляри на съответната длъжност.
19.3. УВЕДОМЯВА органите на съдебна власт, в които ще се формират помощни атестационни комисии, че безвъзмездно ще бъде предоставен софтуерът, който се прилага във Висшия съдебен съвет за избор на дисциплинарен състав, чиито функционалности биха могли да бъдат адаптирани за случаите, в които се избира помощна атестационна комисия. УКАЗВА, че за да се гарантира прозрачността на процедурата, изборът на членовете на помощната атестационна комисия следва да се осъществява от комисия от съответния орган на съдебна власт.
20. ОТНОСНО: Обсъждане на предложение за възстановяване разглеждането на дисциплинарните дела

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Предлага на дисциплинарните състави да възстановят разглеждането по дисциплинарните дела.

Закриване на заседанието – 15,40 ч.

 

Изготвил: /п/::
Лидия Здравкова
Таня Младенова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова

СЪГЛАСУВАЛ:
Васил Пеловски,
и.д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
22.05.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд