КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 18
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 27 МАЙ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България; Евгени Диков – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13.40 ч/

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Враца
Кандидат:
- Десислав Първанов Начков – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Враца, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 3 гласа „За”, 7 гласа „Против”, НЕ НАЗНАЧАВА Десислав Първанов Начков – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Враца, на длъжността „административен ръководител–окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Враца.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Стара Загора
Кандидати:
- Дичо Атанасов Атанасов – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”;
- Нейка Колева Тенева – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП” /постъпило заявление за отказ от участие в процедурата/

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 10 гласа „За”, 0 гласа „Против”, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Дичо Атанасов Атанасов – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Стара Загора, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

3. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 8/2019 г. на Висшия съдебен съвет /дисциплинарно привлеченото лице е поканено, не се явява за изслушване/

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАЛАГА на Радиана Георгиева Абдулова, следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ - „Забележка“ за допуснато дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ във вр. чл. 5.5, чл. 5.6, чл. 5.7, чл. 5.8 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ
4. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на Специализираната прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 4 /четири/ щатни бройки в Специализирана прокуратура за длъжностите:
- „прокурорски помощник“ – 3 /три/ щ.бр.
- „системен администратор“ – 1 /една/ щ.бр.
МОТИВИ: Необходимостта от увеличаване на щатната численост на съдебните служители е породена освен от ниското съотношение между броя на магистратите спрямо броя на съдебните служители 1:0,87, по-ниско от средното за страната 1:1,29, но и от натовареността на магистратите, формирана на база общите критерии, валидни за всички прокурори и следователи в ПРБ, както и спецификите на дейността на магистратите в Специализираната прокуратура.
Щатните бройки ще бъдат осигурени от увеличената щатна численост на Прокуратурата на Република България /от съкратените щатни бройки в щата на НИП, с решение по Протокол № 5/27.02.2020 г., т. 18 на Пленума на ВСС, предвидени за обезпечаване на дейността на УЦ „Св. Св. Константин и Елена“/ и финансово обезпечени за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 г.
4.2. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 6 /шест/ заети щатни бройки в Софийска градска прокуратура за длъжностите:
- „завеждащ служба“ в СГП – 1 /една/ щ.бр.
- „съдебен деловодител“ – 3 /три/ щ.бр., от които 2 щ.бр. в СО-СГП
- „старши специалист КИ“ – 1 /една/ щ.бр.
- „младши специалист КИ“ – 1 /една/ щ.бр.
4.3. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 6 /шест/ щатни бройки в Специализирана прокуратура за длъжностите:
- „завеждащ служба“ – 1 /една/ щ.бр.
- „съдебен деловодител“ – 3 /три/ щ.бр.
- „старши специалист КИ“ – 1 /една/ щ.бр.
- „младши специалист КИ“ – 1 /една/ щ.бр.
МОТИВИ: През 2018 г. предвид разширяването на правомощията на Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура с измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 15/06.06.2018 г. указа на административния ръководител на СГП да определи 11 служители от специализираната администрация, чиято дейност, съгласно утвърдените длъжностни характеристики, структурно звено и функционални задължения е свързана с новата разширена компетентност на специализираните прокуратури. Същите преминаха от СГП към СпП по реда на чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ преотстъпване/прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго.
В тази връзка, считаме, че процедурата е удачна за още 6 щатни бройки за съдебни служители, чиято дейност, съгласно утвърдените длъжностни характеристики, структурно звено и функционални задължения е свързана с новата разширена компетентност на Специализираната прокуратура.
4.4. Указва на административния ръководител на Софийска градска прокуратура в 7-дневен срок от вземане на решението да предприеме действия по отношение на съдебните служители, чиито бройки са съкратени и разкрити нови в Специализирана прокуратура, за извършване на промяна на работодателя по чл. 123, ал. 1, т. 7 от КТ при стриктно спазване на разпоредбите на трудовото законодателство.

/Закриване на заседанието – 15.25 ч/


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС


Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
28.05.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд