КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 21
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 10 ЮНИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Евгени Диков – член на Прокурорската колегия на ВСС; Иван Гешев – Главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА: Гергана Мутафова
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13, 30 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
31. Проект на решение по предложението на главния прокурор за увеличаване на щатната численост на служителите в Бюрото по защита на главния прокурор.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“
32. Проект на решение по заявлението на Виолета Златева Великова за освобождаване от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Добрич.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
33. Проект на решение за предварително атестиране на Мария Маринова Вълчева - Цветкова - прокурор в Районна прокуратура - Плевен.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
34. Проект на решение за предварително атестиране на Мима Костадинова Куцкова - Дамянова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
35. Проект на решение за периодично атестиране на Богдана Стефанова Тончева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
36. Обсъждане на проект на Декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод отворено писмо от адв. Илиан Василев от 04.06.2020 г. и участие в предаването „120 минути“ в „БТВ“ на 07.06.2020 г.
Внасят: Даниела Машева, Йордан Стоев и Огнян Дамянов


ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

1. ОТНОСНО: Изслушване на Евгения Тодорова Иванова - прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от извънредно атестиране /поканена, не се явява/

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Евгения Тодорова Иванова - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, срещу изготвената й комплексна оценка от извънредно атестиране.
1.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Евгения Тодорова Иванова - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора.
1.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ предложената комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Евгения Тодорова Иванова - прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Димитър Кръстев Чорбаджиев - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Ивайловград, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ивайловград, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 17.06.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
3.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „б“, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Христо Цветанов Кашински (освободен от заеманата длъжност „завеждащ Окръжен следствен отдел“ в Окръжна прокуратура – Сливен, считано от 11.05.2020 г.), с отличие „личен почетен знак втора степен - сребърен“, за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните си задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.
3.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
4.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Любомир Велков Лилков - прокурор в Районна прокуратура - Видин, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
4.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
4.3. Решението по т. 4.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Любомир Велков Лилков от заеманата длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура - Видин, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 15.06.2020 г.
6. ОТНОСНО: Молба от Петя Симеонова Велева - Матова – следовател в Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура – София, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „следовател“ в Националната следствена служба

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Петя Симеонова Велева - Матова – следовател в Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура – София, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „следовател" в Национална следствена служба, поради липса на освободена длъжност.
7. ОТНОСНО: Молба от Преслава Теодосиева Петкова – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „следовател“ в Националната следствена служба

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Преслава Теодосиева Петкова – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, за назначаване, на основание чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, на длъжност „следовател" в Национална следствена служба, поради липса на освободена длъжност.
8. ОТНОСНО: Приложение на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/21.02.2018 г. (обн. ДВ, бр. 19/02.03.2018 г.), конкурс за повишаване в длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Виктор Иванов Иванов – прокурор в Софийска градска прокуратура в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, във връзка с § 9 от ПР към Наредба № 1 от 09.02.2017 г., Нина Борисова Ангелова – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Монтана, в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
9. ОТНОСНО: Заявление за отвод от резервен член на втора конкурсна комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 3/29.01.2020 г., конкурс за младши прокурори в районните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д-р Иван Захариев Сълов - хабилитиран преподавател по наказателно право в РУ „Ангел Кънчев“, за резервен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на доц. д-р Ралица Янкова Илкова - Петкова.
10. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Окръжна прокуратура - Търговище

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Окръжна прокуратура - Търговище с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
10.1.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „младши следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Търговище, считано от датата на вземане на решението.
10.2. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 18.06.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
11. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районна прокуратура - Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура - Стара Загора с 1 (една) длъжност „младши прокурор“, считано от 03.07.2020 г.
11.1.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура - Стара Загора, считано от 03.07.2020 г.
11.2. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 18.06.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
12. ОТНОСНО: Определяне на нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши прокурори в районните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 3/29.01.2020 г. (oбн. ДВ, бр. 10/04.02.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши прокурори в районните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 3/29.01.2020 г., както следва: дата - 11 юли 2020 г. (събота), час - 9.00, място - сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе" № 147, гр. София.
12.2. Решението по т. 12.1 да се обнародва в „Държавен вестник", публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
13. ОТНОСНО: Определяне на нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 3/29.01.2020 г. (oбн. ДВ, бр. 10/04.02.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 3/29.01.2020 г., както следва: дата - 18 юли 2020 г. (събота), час - 9.00, място - сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе" № 147, гр. София.
13.2. Решението по т. 13.1 да се обнародва в „Държавен вестник", публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Светослав Каменов Милушев - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Светослав Каменов Милушев - прокурор в Софийска районна прокуратура.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Костадин Иванов Чилев - прокурор в Районна прокуратура - Разлог.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Костадин Иванов Чилев - прокурор в Районна прокуратура - Разлог.
15.3. Костадин Иванов Чилев - прокурор в Районна прокуратура - Разлог, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Ирен Миткова Георгиева - Бабачева - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Ирен Миткова Георгиева - Бабачева - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Никола Венелинов Ставрев - прокурор в Районна прокуратура - Монтана.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Никола Венелинов Ставрев - прокурор в Районна прокуратура - Монтана.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Георги Иванов Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Петрич.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Георги Иванов Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Петрич.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Георги Христов Кацаров – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Георги Христов Кацаров – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Ружена Георгиева Кондева - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Разлог.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Ружена Георгиева Кондева - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Разлог.
21. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Антонов Димитров - прокурор в Районна прокуратура - Карлово, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
22. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Райна Илкова Петрова - прокурор в Районна прокуратура - Лом, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
23. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Елена Серафимова Гоцева - прокурор в Районна прокуратура - Сандански, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
24. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Владимир Цветелинов Колев - прокурор в Районна прокуратура - Шумен, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
25. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Христо Благоев Кръстев - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
26. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Николай Иванов Гугушев - прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
27. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Невена Бойкова Владимирова - прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Томи Любомиров Наков - прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
29. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Анита Бойкова Андрова - Байракова – прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
 

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

30. ОТНОСНО: Информация за утвърдените и разпределени средства по бюджета на съдебната власт за 2020 г., във връзка с чл. 303, ал. 3 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ информацията за утвърдените и разпределените средства по бюджета на съдебната власт за 2020 г., във връзка с чл. 303, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

31. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за увеличаване на щатната численост на служителите в Бюрото по защита на главния прокурор

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

31.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 3, ал. 1 от Правилата за устройството и дейността на Бюрото по защита при главния прокурор и изпълнението на мерките за специална защита, 6 /шест/ щатни бройки за служители в Бюрото по защита при главния прокурор.
31.2. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 3 /три/ щатни бройки за длъжностите: „работник кухня“ – 1 щатна бройка и „барман/сервитьор“ – 2 щатни бройки в щата на УЦ „Трендафила“, п.п. Витоша, сектор „Управление на почивните бази“, дирекция „БСДУПБ“ при АГП.
31.3. РАЗКРИВА, на основание чл. 3, ал. 1 от Правилата за устройството и дейността на Бюрото по защита при главния прокурор и изпълнението на мерките за специална защита, 3 /три/ щатни бройки за служители в Бюрото по защита при главния прокурор.
МОТИВИ: С измененията на ЗСВ /ДВ, бр. 11 от 07.02.2020 г./ е изменен и Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Създадена е нова т. 4 в чл. 14, ал. 3, с която на Бюрото се възлагат функции да „организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с Пленума на Висшия съдебен съвет“.
Възложените нови функции по организиране и осъществяване охраната на магистратите, обосновават увеличаване на щатната численост на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор.
Към настоящия момент, съгласно утвърденото длъжностно разписание, в щата на Бюрото са утвърдени общо 134 щатни бройки.
След направен допълнителен анализ на потребностите от кадрово обезпечаване, след увеличаването на щатната численост по протокол № 6/19.02.2020 г. на ПК, считаме че щатът на Бюрото следва да се увеличи с още 9 щатни бройки за полицейски и младши полицейски длъжности, които могат да се осигурят от УЦ „Трендафила“ и от увеличената щатна численост на ПРБ със съкратените щатни бройки в НИП, предвидени за обезпечаване на дейността на УЦ „Св. Св. Константин и Елена“ по Протокол № 5/27.02.2020 г., т. 18 на Пленума на ВСС.
Увеличението на щатната численост на служителите в Бюрото по защита, ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 година.
32. ОТНОСНО: Заявление от Виолета Златева Великова за освобождаване от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Добрич

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

32.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Виолета Златева Великова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Добрич, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от датата на вземане на решението.
32.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Виолета Златева Великова на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Добрич длъжност „прокурор" в Окръжна прокуратура – Добрич, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
33.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Мария Маринова Вълчева - Цветкова - прокурор в Районна прокуратура - Плевен.
33.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Мария Маринова Вълчева - Цветкова - прокурор в Районна прокуратура - Плевен.
34.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Мима Костадинова Куцкова - Дамянова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
34.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Мима Костадинова Куцкова - Дамянова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
35.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Богдана Стефанова Тончева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
35.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Богдана Стефанова Тончева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
36. ОТНОСНО: Обсъждане на проект на Декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод отворено писмо от адв. Илиан Василев от 04.06.2020 г. и участие в предаването „120 минути“ в „БТВ“ на 07.06.2020 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
РЕШИ:

36.1. Приема Декларация по повод отворено писмо от адв. Илиан Василев от 04.06.2020 г. и участие в предаването „120 минути“ в „БТВ“ на 07.06.2020 г.
36.2. Текстът на Декларацията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод отворено писмо от адв. Илиан Василев от 04.06.2020 г. и участие в предаването „120 минути“ в „БТВ“ на 07.06.2020 г. да бъде публикуван като линк в краткия и пълния стенографски протокол от заседанието на колегията.
36.3. Изпраща Декларацията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на Европейската комисия, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

/Закриване на заседанието – 14, 22 ч/


Стенографи:
Таня Младенова
Зоя Костова

 


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на
12.06.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд