КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 18
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 9 ЮНИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВА Вероника Имова
На заседанието присъства Васил Пеловски – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ т. 16.4 от дневния ред.
ІІ. ОТЛАГА т. 17 от дневния ред за следващо заседание.
ІІІ. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
19. Проект на решение по заявление за отвод от член на първа конкурсна комисия по обявения, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г., конкурс за младши съдии в окръжните съдилища.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Становище на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка със запитване от административния ръководител на Окръжен съд – Добрич с принципни въпроси относно избора на Помощна атестационна комисия.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
21. Проект на решение по предложението на и.ф. административен ръководител на Окръжен съд – Разград за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Рая Петкова Йончева – съдия в Окръжен съд – Разград.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. УКАЗВА на административния ръководител на Районен съд-Котел справките от електронния регистър с отразените отложени по обективни причини дела да се изпращат във Висшия съдебен съвет по електронен път на e-mail, посочен от изпълняващия длъжността „главен секретар“ на ВСС. Справките да се докладват на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
1.2. Изпраща писмо от Камарата на частните съдебни изпълнители, вх. № ВСС-5279/04.06.2020 г., на административния ръководител на Районен съд-Пазарджик, по компетентност.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Красимир Младенов Семов – административен ръководител – председател на Районен съд – Монтана, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 13.06.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
3. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител - председател на Районен съд – Ихтиман за увеличаване щатната численост на Районен съд – Ихтиман чрез разкриване на нови длъжности за съдия.
4. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението на административния ръководител – председател на Районен съд – Стара Загора за увеличаване щатната численост на Районен съд – Стара Загора чрез разкриване на 1 (една) нова длъжност за съдия.
(В гласуването не участва Георги Чолаков поради направен самоотвод)
5. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението на административния ръководител - председател на Районен съд – Смолян за увеличаване щатната численост на Районен съд – Смолян чрез разкриване на 1 (една) нова длъжност за съдия.
6. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението на административния ръководител – председател на Районен съд – Казанлък за увеличаване щатната численост на Районен съд – Казанлък чрез разкриване на 1 (една) нова длъжност за съдия.
7. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител – председател на Районен съд – Кубрат за увеличаване щатната численост на Районен съд – Кубрат чрез разкриване на 1 (една) нова длъжност за съдия.
8. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за увеличаване щатната численост на Районен съд – Варна чрез разкриване на нови длъжности за съдии.
9. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Бяла Слатина

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд - Видин, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на Висшия съдебен съвет ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Бяла Слатина, считано от датата на вземане на решението.
9.3. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 18.06.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
10. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Балчик

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ във Военен съд - Пловдив, считано от датата на вземане на решението.
10.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Балчик, считано от датата на вземане на решението.
10.3. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 18.06.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
11. ОТНОСНО: Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за преместване на класирания кандидат за заемане на 1 (една) длъжност „съдия“ в Софийски градски съд – гражданска колегия, съгласно обявения конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 18/11.06.2019 г. (обн. в ДВ, бр. 47/14.06.2019 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 193, ал. 3 от ЗСВ, Димитър Михайлов Ковачев – съдия в Окръжен съд – Перник на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд - гражданска колегия, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на встъпване в длъжност.
11.2. ПРЕКРАТЯВА гласуването за Пламен Борисов Евгениев, поради попълване на местата.
12. ОТНОСНО: Проект на решение по заявлението от Татяна Иванова Тодорова – съдия в Районен съд – Радомир, за откриване на процедура за преназначаване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ заявлението за откриване на процедура за преназначаване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ, от Районен съд – Радомир в Районен съд – Перник или в Софийски районен съд.
13. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши съдии в окръжните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г. (oбн. ДВ бр. 10/04.02.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, нова дата, час и място на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши съдии в окръжните съдилища, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г., както следва: дата - 04 юли 2020 г. (събота), час – 9.00, място – сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София.
14. ПРЕКРАТЯВА откритата процедура за периодично атестиране на Мария Анастасова Славчева – съдия в Окръжен съд – Смолян, поради наличието на условията на чл. 39, ал. 4 от ЗСВ.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

15. ОТНОСНО: Предложения от работна група, сформирана с решение по Протокол № 23/16.07.2019 г., т. 37, на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за изготвяне на анализ на степента на натовареност на военните съдилища с оглед оптимизиране на броя и структурата им

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. Приема Анализ за дейността на военните съдилища в периода 2016 г.-2019 г. (изготвен от Галина Захарова, Галина Тонева и Даниела Атанасова – съдии във Върховния касационен съд).
15.2. ОТЛАГА разглеждането на точката до разглеждане от Народното събрание на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.
15.3. Изпраща материалите по точката на Комисия „Бюджет и финанси“, Комисия „Съдебна администрация“ и Комисия „Управление на собствеността“ по компетентност, както следва:
- Комисия „Бюджет и финанси“ – за изготвяне на финансови анализи/разчети за резултатите от приемане, съответно от неприемане на предложенията;
- Комисия „Съдебна администрация“ – относно уреждането на статута на съдебните служители във военни съдилища;
- Комисия „Управление на собствеността“ – за изготвяне на разчети по отношение на сградния фонд, ползван от военните съдилища.
15.4. Да се поканят министрите на правосъдието и на отбраната за заседание на Съдийската колегия, на което ще бъде разглеждана точката.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

16. ОТНОСНО: Изпълнение на т. 1.7 от решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/30.04.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 31 /тридесет и една/ щатни бройки във Върховния касационен съд, считано от 15.07.2020 г., за длъжностите, както следва:
- началник отдел „Управление на собствеността“– 1 /една/ щ.бр.
- ръководител сектор „Експлоатация на сгради и съоръжения“ – 1 /една/ щ.бр.
- ръководител сектор „Снабдяване, поддръжка и транспорт“ – 1 /една/ щ.бр.
- експерт – инженер – 1 щ. бр.
- специалист – електротехник – 2 щ.бр.
- специалист – телефонен техник – 1 щ.бр.
- специалист – дърводелец – 2 щ.бр.
- специалист – водопроводчик – 1 щ.бр.
- специалист – топлинни инсталации – 2 щ.бр.
- специалист – комуникации – 1 щ.бр.
- специалист – организатор автотранспорт – 1 щ.бр.
- технически изпълнител – гардеробиер – 2 щ.бр.
- чистач – 15 щ.бр.
16.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 31 /тридесет и една/ щатни бройки в Апелативен съд – София, считано от 15.07.2020 г., за длъжностите, както следва:
- началник отдел „Управление на собствеността“– 1 /една/ щ.бр.
- ръководител сектор „Експлоатация на сгради и съоръжения“ – 1 /една/ щ.бр.
- ръководител сектор „Снабдяване, поддръжка и транспорт“ – 1 /една/ щ.бр.
- експерт – инженер – 1 щ. бр.
- специалист – електротехник – 2 щ.бр.
- специалист – телефонен техник – 1 щ.бр.
- специалист – дърводелец – 2 щ.бр.
- специалист – водопроводчик – 1 щ.бр.
- специалист – топлинни инсталации – 2 щ.бр.
- специалист – комуникации – 1 щ.бр.
- специалист – организатор автотранспорт – 1 щ.бр.
- технически изпълнител – гардеробиер – 2 щ.бр.
- чистач – 15 щ.бр.
МОТИВИ: Увеличаването на щатната численост на АС-София чрез намаляването на щатната численост на ВКС е в изпълнение на решение на Пленума по Протокол № 10/30.04.2020 г. относно възлагане стопанисването на недвижимия имот, намиращ се в гр. София, р-н „Триадица“, бул. „Витоша“ № 2, ПИ с пл. № 1, ЦГЧ - р-н „Триадица“ (ІV-67), кв. 253, заедно с построената в него административна сграда – Съдебна палата, на административния ръководител на Апелативен съд – София.
16.3. Не възразява административните ръководители на Върховния касационен съд и на Апелативен съд- София да приложат процедурата по чл. 343, ал. 2 от ЗСВ, със запазване размера на възнагражденията, съгласно § 1 от ПЗР на Правилата за прилагане на Класификатора за длъжностите в администрацията на съдилищата.
*§1 от ПЗР на ППКДАС: “Заварен съдебен служител на длъжност, която не е предвидена по новия Класификатор и за съответната група съдилища, се преназначава на друга сходна длъжност при запазване на възнаграждението. При липса на сходна длъжност служителят запазва длъжността и възнаграждението си. Когато служителят освободи заеманата длъжност, на каквото и да е основание, административният ръководител я трансформира в друга длъжност от Класификатора, предвидена за съответния орган на съдебната власт“.
16.4. (ОТТЕГЛЕНА)
17. ОТНОСНО: Предложение за изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и Правилата за прилагането му.
Разглеждането на точката се отлага за следващо заседание на Висшия съдебен съвет.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

18. ОТНОСНО: Информация за утвърдените и разпределени средства по бюджета на съдебната власт за 2020 г. във връзка с чл. 303, ал. 3 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ информацията за утвърдените и разпределените средства по бюджета на съдебната власт за 2020 г. във връзка с чл. 303, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

19. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от член на първа конкурсна комисия по обявения, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г., конкурс за младши съдии в окръжните съдилища

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий доц. д-р Светла Маргаритова Маргаритова-Вучкова – хабилитиран преподавател по наказателно право в Бургаския свободен университет, за редовен член на първа конкурсната комисия за младши съдии в окръжните съдилища, на мястото на проф. д-р Пламен Александров Панайотов.
20. ОТНОСНО: Становище на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка със запитване от административния ръководител на Окръжен съд – Добрич с принципни въпроси относно избора на Помощна атестационна комисия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Няма пречка при сформиране на Помощна атестационна комисия да бъдат прилагани аналогичните за тези случаи, действащи към настоящия момент, разпоредби на Наредба № 2 от 23.02.2017 г., а именно:
- По смисъла на чл. 57, ал. 1 от Наредба № 2 от 23.02.2017 г. данните относно определяне на помощната атестационна комисия да се съобщават незабавно на атестирания и на членовете на атестационната комисия;
- Разпоредбите на чл. 57, ал. 2 и ал. 3 от Наредба № 2 от 23.02.2017 г., които предвиждат възможността за отвод, съответно самоотвод на член на атестационната комисия;
- При определяне на основанията за отвод или самоотвод аналогично да се прилага разпоредбата на чл. 55 от Наредба № 2 от 23.02.2017 г.
- По смисъла на чл. 57, ал. 2 Наредба № 2 от 23.02.2017 г. предвидената възможност атестираният магистрат да направи мотивиран отвод на член на атестационната комисия в тридневен срок. Алинея 3 на същата разпоредба не предвижда срок, в който може да се направи самоотвод.
- По исканията за отвод или в случаите на самоотвод да се произнася Помощната атестационна комисия, като орган, провеждащ атестирането, в който аналогичен смисъл е и разпоредбата на чл. 57, ал. 4 от Наредба № 2 от 23.02.2017 г.
21. ОТНОСНО: Предложение с рег. индекс № ВСС 5162/02.06.2020 г. от и.ф.административен ръководител на Окръжен съд – Разград за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Рая Петкова Йончева – съдия в Окръжен съд – Разград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. На основание чл. 316, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО за налагане на дисциплинарно наказание на Рая Петкова Йончева – съдия в Окръжен съд – Разград.
21.2. На основание чл. 316, ал. 3 ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев, Боян Новански.
21.3. На основание чл. 316, ал. 3 ЗСВ, ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик – Боян Новански.

Закриване на заседанието – 13.20 ч.

 

Изготвил: /п/::
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова

СЪГЛАСУВАЛ:
Васил Пеловски,
и.д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
16.06.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд