КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 19
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 ЮНИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,37 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
24. Проект на решение относно приемане на изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 „Административни дела“ към Правилата за оценка натовареността на съдиите.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
25. Проект на решение относно приемане на изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 „Наказателни дела“ към Правилата за оценка натовареността на съдиите.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
26. Предложение за изменение и допълнение на приложенията към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14/24.04.2019 г., както и за изменение на Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
Внася: Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“
27. Проект на решение за определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Атанаска Стоянова Павлова – съдия в Районен съд – Пещера.
Внася: Красимир Шекерджиев – член на Висшия съдебен съвет

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
/няма постъпили запитвания/

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква “а“ от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Милка Панчева Петкова – Милчева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Върховния административен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
2.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 2.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
3. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Милка Панчева Петкова – Милчева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Върховния административен съд, считано от 23.06.2020 г.
4.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква “а“ от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Галина Цветанова Матейска - Ботева – съдия във Върховния административен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
4.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 4.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Галина Цветанова Матейска - Ботева от заеманата длъжност „съдия“ във Върховния административен съд, считано от 04.07.2020 г.
6. ПООЩРЯВА, на основание на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „б“ и чл. 303, ал. 3, т. 2 от ЗСВ, полк. Петър Костадинов Стоянов - съдия във Военен съд - София, с ранг "съдия във ВКС и ВАС", с отличие „личен почетен знак втора степен - сребърен“ и „предметна награда – плакет“, за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, полк. Петър Костадинов Стоянов от заеманата длъжност „съдия“ във Военен съд - София, считано от 23.06.2020 г.
8. ОТНОСНО: Назначаване на младши съдии в окръжните съдилища от обявен конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 05/01.02.2017 г. на длъжност „съдия“ в районен съд, след изтичане на срока по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Павел Георгиев Панов - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Неделина Димитрова Симова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Марина Евгениева Гюрова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.4. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Ива Цветозарова Нешева - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.5. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Габриела Димитрова Лазарова - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.6. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Светослав Тихомиров Спасенов - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Кристиян Росенов Трендафилов - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.8. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Радмила Ивайлова Миразчийска - младши съдия в Софийски градски съд, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.9. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Димитър Георгиев Цончев - младши съдия в Окръжен съд – София, на длъжност „съдия" в Районен съд - Ихтиман, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.10. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Аспарух Емилов Христов - младши съдия в Окръжен съд – Благоевград, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.11. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването Иван Валериев Никифорски - младши съдия в Окръжен съд – Враца, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.12. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Симона Василева Навущанова - младши съдия в Окръжен съд – Кюстендил, на длъжност „съдия" в Районен съд - Кюстендил, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.13. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Симона Пламенова Кирилова - младши съдия в Окръжен съд – Перник, на длъжност „съдия" в Районен съд - Перник, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.14. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Кристина Николаева Костадинова - младши съдия в Окръжен съд – Перник, на длъжност „съдия" в Районен съд - Перник, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.15. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Анна Димитрова Дъбова - младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „съдия" в Районен съд - Пловдив, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.16. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Деян Стоянов Вътов - младши съдия в Окръжен съд – Смолян, на длъжност „съдия" в Районен съд – Пловдив, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.17. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Марина Иванова Мавродиева - младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжност „съдия" в Районен съд - Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.18. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Ваня Василева Ванева - младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжност „съдия" в Районен съд - Бургас, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.19. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Силвия Лъчезарова Алексиева - младши съдия в Окръжен съд – Сливен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Нова Загора, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.20. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Тонка Ванева Мархолева - младши съдия в Окръжен съд – Ямбол, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.21. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Никола Дойчинов Дойчев - младши съдия в Окръжен съд – Варна, на длъжност „съдия" в Районен съд - Провадия, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от 03.07.2020 г.
8.22. ПРОДЪЛЖАВА срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Таня Кунева Николова - младши съдия в Окръжен съд – Варна, считано от 03.07.2020 г.
8.23. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Ангел Петров Ташев - младши съдия в Окръжен съд – Разград, на длъжност „съдия" в Районен съд – Разград, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.24. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Ненка Кръстева Цветанкова - Ташева - младши съдия в Окръжен съд – Шумен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Велики Преслав, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.25. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Ивайло Юлиянов Колев - младши съдия в Окръжен съд – Велико Търново, на длъжност „съдия" в Районен съд – Перник, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.26. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Мария Милкова Дългичева - младши съдия в Окръжен съд – Габрово, на длъжност „съдия" в Районен съд – Пловдив, за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.27. ОТЛАГА разглеждането на точката за продължаване срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Кристиан Бориславов Гюрчев - младши съдия в Окръжен съд – Ловеч, считано от 03.07.2020 г., за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.28. ОТЛАГА разглеждането на точката за продължаване срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ на Силвия Георгиева Иванова - младши съдия в Окръжен съд – Плевен, считано от 03.07.2020 г., за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
8.29. ОТЛАГА разглеждането на точката за назначаването на Зорница Иванова Тодорова - младши съдия в Окръжен съд – Русе, на длъжност „съдия" в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС", за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
9. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Русе

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател" на Районен съд - Дулово, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕДЛАГА на основание чл. 30, ал 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия" в Районен съд - Русе, считано от датата на вземане на решението.
9.3. Внася предложението за заседанието на Пленума, насрочено на 18.06.2020 г. за разглеждане и произнасяне.
10. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Варна

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия" в Районен съд - Генерал Тошево, считано от 02.07.2020 г.
10.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал 5, т. 7 от ЗСВ на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30. ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия" в Районен съд - Девня, считано от 02.07.2020 г.
10.3. Внася предложението за заседанието на Пленума, насрочено на 18.06.2020 г. за разглеждане и произнасяне.
10.4. ОТЛАГА разглеждането на точката за освобождаване на съдия Димо Цолов от изпълняващ функциите „административен ръководител" на Районен съд - Девня, след встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител.
11. ПРЕКРАТЯВА откритата процедура за периодично атестиране на Росица Борисова Бузова, освободена от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 38/19.11.2019 г.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Димитър Петков Димитров - съдия в Районен съд - Шумен.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Димитър Петков Димитров - съдия в Районен съд - Шумен.
12.3. Димитър Петков Димитров - съдия в Районен съд - Шумен, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Анелия Стефанова Янева - съдия в Софийския районен съд.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Анелия Стефанова Янева - съдия в Софийския районен съд.
13.3. Анелия Стефанова Янева - съдия в Софийския районен съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Цветомир Цаков Цветанов - и. ф. административен ръководител - председател на Районен съд - Етрополе.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Цветомир Цаков Цветанов - и. ф. административен ръководител - председател на Районен съд - Етрополе.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Михаела Светлозар Боева - съдия в Районен съд – Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Албена Борисова Дойнова - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Гюляй Шемсидинова Кокоева - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Атанаска Ангелова Атанасова - съдия в Административен съд - Бургас, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Христо Лилянов Лазаров - съдия в Апелативен съд - София, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

20. ОТНОСНО: Приемане на Анализ на натовареността на съдилищата през 2019 г., изготвен съгласно чл. 30, ал. 5, т. 12 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ПРИЕМА Анализ на натовареността на съдилищата през 2019 г., изготвен съгласно чл. 30, ал. 5, т. 12 от Закона за съдебната власт.
20.2. Анализът на натовареността на съдилищата ДА СЕ ПУБЛИКУВА на интернет страницата на ВСС.
21. ОТНОСНО: Предложения във връзка с оптимизация на дейността на военните съдилища

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. ПРИЕМА предложенията за оптимизация на дейността на военните съдилища чрез законодателни изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за съдебната власт и в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, касаещи статута на военните съдии и компетентността на военните съдилища.
21.2. ИЗПРАЩА предложенията във връзка с оптимизация на дейността на военните съдилища на Правната комисия на Народното събрание, ведно със становищата на Върховния касационен съд и Прокуратура на Република България.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

22. ОТНОСНО: Предложение за изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и Правилата за прилагането му

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ДОПЪЛВА чл. 17, ал. 2 от Правилата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата, утвърдени с Решение на Съдийската колегия по Протокол № 27/06.12.2016 г. със следното:
„....., както и в администрацията на Апелативен съд – София“.
*чл. 17, ал. 2.
Длъжността „Експерт“ се предвижда в администрациите на ВКС и ВАС, както и в администрацията на Апелативен съд – София
22.2. ДОПЪЛВА в Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата в частта на ред 19, колона 2 „Длъжности“ – „Експерт“ със следното:
„....... /от 15.07.2020 г. и в Апелативен съд – София/“.
*ред 19, колона 2
Експерт /от 15.07.2020 г. и в Апелативен съд – София/.
23. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Административен съд - Благоевград за разкриване на 0,5 /половин/ щатна бройка за длъжност „чистач“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 0,5 /половин/ свободна щ.бр. за длъжност „старши специалист административна дейност“ в Окръжен съд – Ямбол, считано от 01.07.2020 г.
МОТИВИ: Ниска натовареност на съда – 6,78 по щат, при 11,99 средна за окръжните съдилища в страната. Високо съотношение служители общо / магистрати – 2,25, при 2,05 средно. Изразено е положително становище от административния ръководител на ОС-Ямбол – рег. индекс ВСС-5160/03.06.2020 г.
23.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ 0,5 /половин/ щ.бр. за длъжност „чистач“ в Административен съд – Благоевград, считано от 01.07.2020 г.
МОТИВИ: В длъжностното разписание на съда е утвърдена 1 щ.бр. за длъжност „чистач“ с възложени допълнителни функции. През 2019 г. щатна численост за съдии за Адм.С-Благоевград е увеличена с 2 щ.бр. Съотношението служители общо / магистрати – 2,67 е под средното за административните съдилища в страната, което е 2,96. Съотношението след увеличаването с 0,5 щ.бр. за чистач ще бъде 2,70. Площта, която заема Административен съд – Благоевград е 673 кв.м. За сравнение, при други органи на съдебна власт, заемащи подобна площ, почистващият персонал е не по-малко от 2 щ.бр. /напр. Адм.С-Ямбол, ОС-Сливен и РС-Видин/. До настоящия момент, при необходимост, Адм.С-Благоевград е сключвал граждански договори с външни фирми, но след проучване сред фирмите за почистване и дезинфекциране това се оказва финансово неоправдано в сравнение с назначаването на служител на трудов договор на 0,5 щ.бр. за длъжност „чистач“.
23.3. Решението да се изпрати на дирекция „Бюджет и финанси“, за сведение.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

24. ОТНОСНО: Приемане на изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 „Административни дела“ към Правилата за оценка на натовареността на съдиите (ПОНС)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела, както следва:
24.1.1. В код 110 (група 2 на Приложение № 1 към ПОНС) - допълва описанието на кода, като добавя текста: „Закон за акцизите и данъчните складове (само ревизионни актове)“;
24.1.2. В код 140 (група 5 на Приложение № 1 към ПОНС) - допълва описанието на кода, като добавя текста: „(вкл. ревизионни актове)“;
24.1.3. СЪЗДАВА нов код 940 (група 25 на Приложение № 1 към ПОНС) с описание: „чл. 128а АПК“ и разпределя в група 25 на Приложение № 1 към ПОНС;
24.1.4. СЪЗДАВА нов код 4600 (група 41 на Приложение № 1 към ПОНС) с описание: „Касационни по чл. 72, ал. 4 ЗМВР“ и разпределя в група 41 на Приложение № 1 към ПОНС;
24.2. Коефициентите за тежест на делата по кодовете, описани в т. 24.1., съответстват на коефициентите за тежест на делата в съответната група на Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
24.3. СЪЗДАВА нов код 6700, който се включва в нова група 51 на Приложение № 1 към ПОНС с описание: „Касационни по чл. 285 от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС)“ и определя коефициент за тежест 1.
24.4. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Приложение № 1 „Административни дела“ към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както следва:
24.4.1. В група 2 (коефициент за тежест 1,8) - допълва описанието на групата, като добавя текста: „Закон за акцизите и данъчните складове (само ревизионни актове)“;
24.4.2. В група 5 (коефициент за тежест 1,4) - допълва описанието на групата, като добавя текста: „(вкл. ревизионни актове)“;
24.4.3. В група 25 (коефициент за тежест 1) - допълва описанието на групата, като след текста: „…чл. 128, ал.2 АПК“, добавя текста: „чл. 128а АПК“ и добавя нов код 940;
24.4.4. В група 41 (коефициент за тежест 0,8) - допълва описанието на групата с текста: „касационни по чл. 72, ал. 4 ЗМВР“ и добавя нов код 4600;
24.4.5. СЪЗДАВА нова група 51 с описание: „Касационни по чл. 285 от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС)“, като в нея разпределя новият код 6700, с коефициент за тежест 1.
24.5. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ да отрази горните изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
24.6. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на административните съдилища за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
24.7. ДА СЕ УВЕДОМЯТ съответните разработчици на системите за управление на съдебните дела и централизирано разпределение на делата за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, за сведение и актуализиране на съответните системи.
24.8. Измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация за съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, с оглед залагането им в Единната информационна система на съдилищата от изпълнителя на обществената поръчка „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“.
24.9. Приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 1 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
25. ОТНОСНО: Приемане на изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 „Наказателни дела“ към Правилата за оценка на натовареността на съдиите (ПОНС)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

25.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, както следва:
25.1.1. код 1214 за районните съдилища с описание: „Непопречване за извършването на очевидно тежко престъпление“ – чл. 322 НК разпределя в група 17 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
25.1.2. код 51214 за въззивни дела в окръжните съдилища с описание: „Непопречване за извършването на очевидно тежко престъпление“ – чл. 322 НК разпределя в група 17 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
25.1.3. код 1326 за районните съдилища с описание: „Престъпления против народното здраве“ – чл. 355 НК разпределя в група 20 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
25.1.4. код 51326 за въззивни дела в окръжните съдилища с описание: „Престъпления против народното здраве“ – чл. 355 НК разпределя в група 20 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
25.1.5. код 2250 за окръжните съдилища с описание: „Производство по ЗЕЗР“ разпределя в група 29 на Приложение № 2.2 към ПОНС;
25.1.6. код 2260 за окръжните съдилища с описание: „Производство по ЗЕЗЗ“ разпределя в група 29 на Приложение № 2.2 към ПОНС;
25.1.7. код 2600 за окръжните съдилища с описание: „Производство по ЗПИИСАННЛСМВЛС“ разпределя в група 29 на Приложение № 2.2 към ПОНС;
25.1.8. код 7240 за апелативните съдилища с описание: „Производство по ЗПИИСАННЛСМВЛС“ разпределя в група 29 на Приложение № 2.2 към ПОНС;
25.2. Коефициентите за тежест на делата по кодовете, описани в т. 25.1., съответстват на коефициентите за тежест на делата в съответната група на Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
25.3. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Приложение № 2 „Наказателни дела“ към Правилата за оценка натовареността на съдиите, както следва:
25.3.1. В група 17 на Приложение № 2.1 за районните съдилища (коефициент за тежест 0,7) - добавя нов код 1214;
25.3.2. В група 17 на Приложение № 2.1 за окръжните съдилища (коефициент за тежест 0,6) - добавя нов код 51214;
25.3.3. В група 20 на Приложение № 2.1 за районните съдилища (коефициент за тежест 0,5) - добавя нов код – 1326;
25.3.4. В група 20 на Приложение № 2.1 за окръжните съдилища (коефициент за тежест 0,6) - добавя нов код – 51326;
25.3.5. В група 29 на Приложение № 2.2 за окръжните съдилища (коефициент за тежест 1) - допълва описанието на групата, като след текста: „…чл. 289 от НПК“, добавя: „…производство по ЗЕЗР, ЗЕЗЗ и ЗПИИСАННЛСМВЛС“ и добавя нови кодове 2250, 2260 и 2600;
25.3.6. В група 29 на Приложение № 2.2 за апелативните съдилища (коефициент за тежест 1) - добавя нов код 7240;
25.4. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ да отрази измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
25.5. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на съдилищата за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
25.6. ДА СЕ УВЕДОМЯТ съответните разработчици на системите за управление на съдебните дела и централизирано разпределение на делата за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, за сведение и актуализиране на съответните системи.
25.7. Измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация за съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, с оглед залагането им в Единната информационна система на съдилищата от изпълнителя на обществената поръчка „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“.
25.8. Приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
26. ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение на приложенията към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14/24.04.2019 г., както и за изменение на Правилата за оценка на натовареността на съдиите

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

26.1. ДОПЪЛВА Приложение № 2.5 за наказателни дела (прието с пр. № 14/23.04.2019 г. на СК на ВСС) от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС) с ново процесуално действие на съда, както следва: „Изготвяне на преюдициално запитване“, като определя допълнителен коефициент за тежест за РС, ОС и АС - 3.
26.2. ДОПЪЛВА Приложение № 3.3 за граждански и търговски дела (прието с пр. № 14/23.04.2019 г. на СК на ВСС) от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС) с ново процесуално действие на съда, както следва: „Изготвяне на преюдициално запитване“, като определя допълнителен коефициент за тежест за РС, ОС и АС - 3.
26.3. ОТМЕНЯ чл. 27 „Първоинстанционни наказателни дела в РС и ОС“, т. 8 „Когато по делото е изготвено преюдициално запитване се прилага коригиращ коефициент 3“ от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС).
26.4. ЗАЛИЧАВА в чл. 28 „Второинстанционни наказателни дела в ОС и АС“, т. 2 текста: „… и 8“ от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС).
26.5. ОТМЕНЯ чл. 31 „Първоинстанционни граждански и търговски дела в РС и ОС“, т. 4 „Когато по делото е изготвено преюдициално запитване, се прилага коригиращ коефициент 3“ от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС).
26.6. ОТМЕНЯ чл. 32 „Второинстанционни граждански и търговски дела в ОС и АС“, т. 5 „Когато по делото е изготвено преюдициално запитване, се прилага коригиращ коефициент 3“ от ПОНС (приети с пр. № 12/02.04.2019 г. на СК на ВСС).
26.7. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ да отрази измененията и допълненията в Приложения № 2.5 и 3.3. към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както и в Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
26.8. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на съдилищата за приетите изменения и допълнения в Приложения № 2.5 и 3.3. към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както и в Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
26.9. ДА СЕ УВЕДОМЯТ съответните разработчици на системите за управление на съдебните дела и централизирано разпределение на делата за приетите изменения и допълнения Приложения № 2.5 и 3.3. към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както и в Правилата за оценка натовареността на съдиите.
26.10. Измененията и допълненията в Приложения № 2.5 и 3.3. към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както и в Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация за съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, с оглед залагането им в Единната информационна система на съдилищата от изпълнителя на обществената поръчка „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“.
26.11. Приетите изменения и допълнения в Приложения № 2.5 и 3.3. към Правилата за оценка на натовареността на съдиите, както и в Правилата за оценка на натовареността на съдиите ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
27. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

27.1. ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Военен съд – Сливен - 1 кандидат – 7.07.2020 г.
Военен съд – Пловдив: 1- кандидат – 7.07.2020 г.
Окръжен съд – Видин: 2-ма кандидати – 14.07.2020 г.
Районен съд – Попово: 1- кандидат – 14.07.2020 г.
27.2. Общото събрание за изслушване на кандидата за административен ръководител на Военен съд-Пловдив да се проведе с участието на съдиите от Военен съд-Сливен.
28.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Атанаска Стоянова Павлова – и.ф. административен ръководител – председател на Районен съд - Пещера.
28.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Атанаска Стоянова Павлова - и.ф. административен ръководител – председател на Районен съд - Пещера.
28.3. Атанаска Стоянова Павлова - и.ф. административен ръководител – председател на Районен съд – Пещера, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 14,00 ч.

 

Изготвил: /п/::
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Таня Младенова
Зоя Костова

СЪГЛАСУВАЛ:
Васил Пеловски,
и.д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
22.06.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд