КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 22
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 26 ЮНИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков - председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.10 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
12. Решение на Комисия „Бюджет и финанси“ по предложение от членове на Висшия съдебен съвет относно поощряване на съдии от ВКС, участвали в работната група за изготвяне на анализ на степента на натовареност на военните съдилища, с отличие „служебна благодарност и грамота“ и „парична награда“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
13. Проект на решение по молбата на Кристиан Бориславов Гюрчев – младши съдия в Окръжен съд – Ловеч, за назначаване на длъжност „съдия“ в Районен съд – Русе.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение по предложението на Боряна Димитрова – член на Висшия съдебен съвет, за изменение и допълнение на решения на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 19/16.06.2020 г., т. 8.17 и т. 8.18 в частта относно датата на назначаване на младши съдиите Марина Мавродиева и Ваня Ванева като съдии в Районен съд – Бургас.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Обсъждане на проект Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикации на електронни медии от 24-25.06.2020 г.
Внася: Екип за реакции при кризи
16. Проект на решение за възлагане на младшите съдии да довършат започнатите с тяхно участие дела.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Предложение за преразглеждане на решение на Съдийската колегия по Протокол № 21/23.06.2020 г, т. 14.13.
Внася: Драгомир Кояджиков – член на Съдийската колегия на ВСС

ПО ДНЕВНИЯ РЕД


ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Исперих
Кандидат:
– Елица Денчева Бояджиева-Георгиева – съдия в Районен съд – Исперих, с ранг „съдия в АС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 3/12.05.2016 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 10 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Елица Денчева Бояджиева-Георгиева – съдия в Районен съд – Исперих, на длъжността „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Исперих, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Раднево
Кандидат:
– Асен Цветанов Цветанов – съдия в Районен съд – Чирпан, с ранг „съдия в ОС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 11/26.03.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 10 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Асен Цветанов Цветанов – съдия в Районен съд – Чирпан, на длъжността „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Раднево, с ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Ямбол
Кандидат:
– Светлана Димитрова Митрушева-Атанасова – изпълняваща функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Ямбол, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 5/12.02.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 10 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Светлана Димитрова Митрушева-Атанасова – изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Ямбол, на длъжността „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Ямбол, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Антон Цветанов Антонов – административен ръководител - председател на Районен съд – Кнежа за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Кнежа, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 10.07.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

5.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква “а“ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Радослава Симеонова Цекова – съдия в Окръжен съд - Враца, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
5.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 5.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.

6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Радослава Симеонова Цекова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Враца, считано от 09.07.2020 г.

7.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква “а“ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Васко Димитров Нанев – съдия в Административен съд - Пазарджик, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, както и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
7.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 7.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.

8. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Васко Димитров Нанев от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд - Пазарджик, считано от 10.07.2020 г.

9. ОТНОСНО: Молба от Антони Иванов Николов – съдия в Районен съд – Варна, за преместване на длъжност „съдия“ в Районен съд – Девня, по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Антони Иванов Николов – съдия в Районен съд - Варна на длъжност „съдия“ в Районен съд – Девня, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, и Димо Венков Цолов – съдия в Районен съд – Девня, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 01.07.2020 г.
9.2. ВЪЗЛАГА на преместените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, както и да изготвят актовете по обявените за решаване дела.
10. ОТНОСНО: Назначаване на младши съдии в окръжните съдилища по обявен конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 05/01.02.2017 г., на длъжност „съдия“ в районен съд, след изтичане на срока по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Силвия Лъчезарова Алексиева - младши съдия в Окръжен съд – Сливен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Пловдив, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 01.07.2020 г.
11. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител – председател на Районен съд – Ихтиман за извеждане на единен критерий за отчитане натовареността при обсъждане на искания за разкриване на нови щатни бройки

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ВЪЗЛАГА на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" да изготвят проект на единен критерий за отчитане натовареността при обсъждане на искания за разкриване на нови щатни бройки.
11.2. Да се публикува на сайта на Висшия съдебен съвет обявление за предоставянето на възможност на всички магистрати и съдилища в срок до 2 (два) месеца да представят позиции и становища във връзка с изготвянето на проект на единен критерий за отчитане натовареността при обсъждане на искания за разкриване на нови щатни бройки.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

12. ОТНОСНО: Решение на Комисия „Бюджет и финанси“ по предложение от членове на Висшия съдебен съвет относно поощряване на съдии от ВКС, участвали в работната група за изготвяне на анализ на степента на натовареност на военните съдилища, с отличие „служебна благодарност и грамота“ и „парична награда“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:


12.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 304, ал.1 във вр. с чл. 303, ал.2, т.1 и ал.З, т.1 от ЗСВ, Галина Владимирова Захарова - зам.-председател на ВКС и председател на наказателна колегия на ВКС, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „служебна благодарност и грамота“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева.
12.2. ПООЩРЯВА, на основание чл. 304, ал.1 във вр. с чл. 303, ал.2, т.1 и ал.З, т.1 от ЗСВ, Галина Николаева Тонева - председател на второ наказателно отделение на ВКС, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „служебна благодарност и грамота“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева.
12.3. ПООЩРЯВА, на основание чл. 304, ал.1 във вр. с чл. 303, ал.2, т.1 и ал.З, т.1 от ЗСВ, Даниела Савчова Атанасова - съдия от трето наказателно отделение на ВКС, с отличие „служебна благодарност и грамота“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева.
13.1. ОТМЕНЯ решението си по Протокол № 21/23.06.2020 г., т. 14.5 за назначаване, на основание чл. 243 от ЗСВ, на Кристиан Бориславов Гюрчев - младши съдия в Окръжен съд - Ловеч, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Разград, считано от 03.07.2020 г.
13.2. Продължава срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ, на Кристиан Бориславов Гюрчев - младши съдия в Окръжен съд - Ловеч, считано от 01.07.2020 г.
13.3. Възлага на Комисията по атестирането и конкурсите да изготви необходимите постъпки за съкращаване на свободна щатна длъжност в слабонатоварен съд от органите на съдебната власт и разкриването на такава длъжност в Районен съд-Русе.
14. ОТНОСНО: Предложение от Боряна Димитрова - член на Висшия съдебен съвет, за изменение и допълнение на решения на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 19/16.06.2020 г., т. 8.17 и т. 8.18 в частта относно датата на назначаване на младши съдиите Марина Мавродиева и Ваня Ванева като съдии в Районен съд - Бургас

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА решенията си по Протокол № 19/16.06.2020 г., т. 8 и Протокол № 21/23.06.2020 г., т. 14 по отношение на всички младши съдии с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ, като текстът „считано от 03.07.2020 г.“ се чете „считано от 01.07.2020 г.“
15. ОТНОСНО: Обсъждане на проект Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикации на електронни медии от 24-25.06.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. Приема Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикации на електронни медии от 24-25.06.2020 г.
15.2. Текстът на Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикации на електронни медии от 24-25.06.2020 г. да бъде публикуван като линк в краткия и пълния стенографски протокол от заседанието на колегията.
(решението е взето без участието на Атанаска Дишева поради направен самоотвод)
16. ВЪЗЛАГА на младшите съдии, назначени с решения на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 19/16.06.2020 г., т. 8, Протокол № 21/23.06.2020 г., т. 14 и Протокол № 22/26.06.2020 г., т. 10 да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.
17.1. ОТМЕНЯ решението си по Протокол № 21/23.06.2020 г, т. 14.13 за продължаване срока на назначението с до 6 (шест) месеца, на основание чл. 240, ал. 2 от ЗСВ, на Ненка Кръстева Цветанкова-Ташева - младши съдия в Окръжен съд – Шумен, считано от 03.07.2020 г.
17.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Ненка Кръстева Цветанкова-Ташева - младши съдия в Окръжен съд – Шумен, на длъжност „съдия" в Районен съд – Пазарджик, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 01.07.2020 г.
17.3. ВЪЗЛАГА на младшия съдия да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.

Закриване на заседанието – 14.40 ч.

Изготвил: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Таня Младенова
Зоя Костова
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
30.06.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд