КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 16
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 1 ЮЛИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ: Даниела Марчева, Лозан Панов
На заседанието присъства Теодора Точкова – главен инспектор на Инспектората към ВСС
Откриване на заседанието – 14.45 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
2. Проект на решение относно писмо с вх. № ВСС – 5502/09.06.2020 г. от Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд гр. Варна и координатор по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
3. Проект на решение за определяне на фиксиран размер на допълнителното възнаграждение на служителите от АВСС, които изпълняват служебните си задължения в почивни и празнични дни, участващи в организационно-техническата подготовка и провеждане на конкурсите по реда на Раздел II и Раздел IIа от Глава девета на ЗСВ.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
4. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, с оглед обезпечаване на досегашния административен ръководител на органа.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

1.1. ПРИЕМА Правила за изменение и допълнение на Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите:
1. В чл. 12 се прави следното изменение:
Изречение второ на ал. 4 се изменя така:
„В същия срок кандидатите представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от ЗСВ.“
2. Член 13, ал. 7 се изменя така:
„(7) Публикуването на документите се извършва в съответствие с изискванията за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.“
3. В член 14, ал. 1, буква „й“ се изменя така:
„й) декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от ЗСВ.“
4. Чл. 19 се изменя така:
„чл. 19. Срещите на кандидата с избиратели се провеждат в сградите на съдебната власт или чрез видеоконферентна връзка. Административните ръководители са длъжни да осигурят провеждането на тези срещи при равнопоставеност на всички желаещи кандидати“.
5. В чл. 21 се създава нова ал. 3 със следното съдържание:
„(3) В условията на обявено от Народното събрание на Република България военно или друго извънредно положение, както и в условията на извънредна епидемична обстановка, по решение на пленума на Висшия съдебен съвет и при наличие на техническа възможност, общото събрание може да се провежда дистанционно в онлайн среда чрез осигуряване на видеоконферентна връзка“.
6. В чл. 22, ал. 2 накрая се добавят думите „от присъстващите членове.“
7. В чл. 25, ал. 1 се отменя.
8. Чл. 26 се изменя така:
„Чл. 26. Председателят на общото събрание отчита и обявява резултата за избора на членовете на избирателната комисия и секционните комисии.“
9. Навсякъде думите „мандатна комисия“ се заличават.
10. Раздел IV на Глава девета става Раздел III
11. Член 47, ал. 3 се изменя така:
„(3) Съставът разглежда жалбата по реда на Административнопроцесуалния кодекс в открито съдебно заседание с призоваване на жалбоподателя и представител на избирателната комисия и се произнася с решение в 14-дневен срок, което е окончателно.
12. В § 1, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби след думите „изм. и доп. с решение по Протокол № 45 от 08.12.2016 г.“ се добавя „изм. и доп. с решение по Протокол № 12/06.04.2017 г., изм. и доп. с решение по Протокол № 16/01.07.2020 г.“

1.2. Приетите изменения и допълнения да се отразят в Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите и да се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
1.3. ПРЕДЛАГА на министъра на правосъдието да утвърди актуализиран образец на декларация по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличие на частен интерес.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

2. ОТНОСНО: Писмо с вх. № ВСС – 5502/09.06.2020 г. от Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд гр. Варна и координатор по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

2.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Велико Търново по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 1 828 лв. с цел осигуряване на средства за закупуване на обзавеждане (шкаф, бюро, маса, стол, закачалки) и облепване на витрини на помещение за център за медиация изграждан по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ.
Средствата в размер на 1 828 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. по бюджета на съдебната власт.
2.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Добрич по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 1 186 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт на помещение за център за медиация изграждан по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ.
Средствата в размер на 1 186 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. по бюджета на съдебната власт.
2.3. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Сливен по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 9 900 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт и обзавеждане на помещение за център за медиация изграждан по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ.
Средствата в размер на 9 900 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. по бюджета на съдебната власт.
2.4. Решението да се изпрати на г-н Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд гр. Варна и координатор по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по ОПДУ, за сведение.
3. ОТНОСНО: Определяне на фиксиран размер на допълнителното възнаграждение на служителите от АВСС, които изпълняват служебните си задължения в почивни и празнични дни, участващи в организационно-техническата подготовка и провеждане на конкурсите по реда на Раздел II и Раздел IIа от Глава девета на ЗСВ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ОПРЕДЕЛЯ размер на допълнително трудово възнаграждение по чл. 345, ал. 4 от ЗСВ на служителите от АВСС, които изпълняват служебните си задължения в почивни и празнични дни, участващи в организационно-техническата подготовка и провеждане на конкурсите по реда на Раздел ІІ и Раздел ІІа от Глава девета на ЗСВ, в размер по 300 (триста) лева на ден.
4. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, с оглед обезпечаване на досегашния административен ръководител на органа

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

4.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив с 1 (една) свободна длъжност „следовател“, считано от датата на вземане на решението.
4.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ във Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 15.40 ч.


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на 
03.07.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд