КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 24
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 7 ЮЛИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВА Лозан Панов
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.40 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
19. Проект на решение за определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители на Окръжен съд – Сливен и Районен съд – Разград.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение Заповед № РД-01-369/30.06.2020 г. на министъра на здравеопазването.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Военен съд – Пловдив
Кандидат:
- полковник Асен Найденов Шопов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 13/14.04.2020 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 12 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА полковник Асен Найденов Шопов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Пловдив, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Военен съд – Сливен
Кандидат:
- полковник Георги Панев Георгиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/21.01.2020 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА полковник Георги Панев Георгиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Сливен, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Военен съд – Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

4. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 47/2017 г. по описа на Висшия съдебен съвет (Поканен, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. Отлага произнасянето по т. 4 от дневния ред по дисциплинарно дело № 47/2017 г.
4.2. Указва на дисциплинарния състав да внесе при следващото обсъждане данни за всяко едно дело кога административният ръководител, вносител или по-горестоящ административен ръководител е узнал за тези дисциплинарни нарушения.
(в обсъждането и в гласуването не участва Драгомир Кояджиков поради направен самоотвод)
5. ОТНОСНО: Заповед № 130/18.05.2020 г. на административния ръководител на Районен съд – Елхово, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт - „забележка“, на Доротея Петкова Янкова – съдия в Районен съд – Елхово

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. На основание чл. 314, ал. 4 от Закона за съдебната власт, ОТМЕНЯ наложеното със Заповед № 130/18.05.2020 г. на административния ръководител на Районен съд – Елхово, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 ЗСВ - „забележка“, на Доротея Петкова Янкова – съдия в Районен съд – Елхово.
5.2. ПРИЛАГА Заповед № 130/18.05.2020 г. на административния ръководител на Районен съд – Елхово, ведно с решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, към кадровото дело на съдията.
5.3. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Палмира Димитрова Атанасова – административен ръководител – председател на Районен съд – Левски, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Левски, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 16.07.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „б“ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Милена Стоянова Маркова - Георгиева - съдия в Административен съд - Добрич, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак втора степен – сребърен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за безупречно и високопрофесионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.
7.2. Решението по т. 7.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
8. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Милена Стоянова Маркова - Георгиева от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд – Добрич, считано от 12.07.2020 г.
9. ОТНОСНО: Проект на решение по заявлението на Иван Георгиев Шейтанов за освобождаване от заеманата длъжност „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Асеновград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
10. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Христина Вълчанова Димитрова – и. ф. административен ръководител – председател на Районен съд – Раднево, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Раднево, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Раднево.
11. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител – председател на Районен съд – Бяла за допълване на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 21/23.06.2020 г., в частта по т. 5.2

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПЪЛВА решението си по Протокол № 21/23.06.2020 г., т. 5.2., като след текста „считано от датата на вземане на решението“ се добави изразът „и при довършване на започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие.“
12. ОТНОСНО: Проект на решение по заявления за отвод от членове на конкурсната комисия по обявения, с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/25.02.2020 г. и Протокол № 8/10.03.2020 г., конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОПРЕДЕЛЯ Росица Славчова Станчева – съдия в Окръжен съд-Варна, за редовен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, на мястото на Георги Тонев Драгостинов.
12.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Величка Велева Маринкова – съдия в Софийския градски съд (наказателен съдия), за редовен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, на мястото на Диана Кузманова Йорданова.
12.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Свилен Станчев Иванов – съдия в Софийския градски съд (граждански съдия), за резервен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, на мястото на Росица Славчова Станчева.
12.4 ОПРЕДЕЛЯ доц. д-р Ралица Янкова Илкова – хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за редовен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, на мястото на проф. д.ю.н. Борис Владимиров Велчев.
12.5. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д-р Румен Петров Владимиров – хабилитиран преподавател по наказателно право в Нов български университет, за резервен член на конкурсната комисия за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, на мястото на доц. д-р Ралица Янкова Илкова.
13. ОТНОСНО: Процедура за преместване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ от Районен съд – Карнобат в Софийски районен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ПРЕМЕСТВА на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Красимир Викторов Сотиров – съдия в Районен съд – Карнобат, на длъжност „съдия“ в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“, и Тонка Ванева Мархолева – съдия в Софийски районен съд, с ранг „съдия в ОС“ на длъжност „съдия“ в Районен съд – Карнобат, с ранг „съдия в ОС“, считано от датата на встъпване в длъжност
13.2. ВЪЗЛАГА на преместените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.
14. ОТНОСНО: Процедура за преместване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 2 от ЗСВ от Районен съд – Благоевград в Софийски районен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
14.2. Да се изиска от административния ръководител – председател на Районен съд-Благоевград справка за всички заповеди, които са издадени по отношение на съдия Силвия Николова за изписване на просрочените от нея съдебни актове, както и справка за всички нейни дела, при които е налице забава в изготвянето на съдебните актове за цялата 2019 г. и за 2020 г.
14.3. Справките да се предоставят на административния ръководител – председател на Софийския районен съд за запознаване и преценка относно даденото от него съгласие за преместването на съдия Силвия Николова на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ от Районен съд-Благоевград в Софийски районен съд.
СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ
15. ОТНОСНО: Искания от административния ръководител на Апелативен специализиран наказателен съд за увеличаване щатната численост с 6 /шест/ щ.бр. за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „счетоводител“, в Районен съд – Кърджали, считано от 15.07.2020 г.
МОТИВИ: Много малко съдилища в България разполагат с 2-ма счетоводители и това са обикновено по-големите и/или натоварени. РС- Кърджали е с обща щатна численост магистрати и служители – 40 щ.бр. В становището си, председателят на съда всъщност не е обосновал необходимостта от запазване на свободната щатна бройка за длъжност „счетоводител“. Административният ръководител моли за оставянето ? в щатната численост и ползване на бройката при необходимост. Комисията счита, че този подход е неоправдан към настоящия момент и предвид предприетото съкращаване на всички празни щатове, оптимизиране на структурите на съдилищата, разкриването им в съдилища, в които те наистина са необходими, както и предвид финансовата дисциплина, свободният щат следва да бъде прехвърлен в друг съд, обективно обосноваващ необходимост. След съкращаването на щатната бройка съотношението служители общо/магистрати ще бъде 3,86.
15.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „управител сгради“ в Апелативен специализиран наказателен съд, считано от 15.07.2020 г.
МОТИВИ: С Решението си по протокол № 12/30.05.2019 г. Пленумът на ВСС е възложил управлението на сградата, в която са настанени специализираните съдилища и прокуратури на Апелативния специализиран наказателен съд. Това налага и съществуването на щат в структурата на АпСпНС за длъжност „управител сгради“. След разкриването на щатната бройка съотношението служители общо/магистрати ще бъде 1,53.
15.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
16. ОТНОСНО: Искане чрез председателя на Върховния административен съд за увеличаване щатната численост на Административен съд – Велико Търново с 2 /две/ щатни бройки за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ в Районен съд – Златоград, считано от 15.07.2020 г.
МОТИВИ: По щат РС-Златоград разполага с 2 съдии, 1 ДСИ, 1 съдия по вписванията и 14 съдебни служители, от които 5 съдебни деловодители. Натовареността на съда е по-ниска от средната на районните съдилища извън областните центрове в страната – 21,88, при средна – 37,43. Съотношение бр. служители/бр. магистрати е 7,00, при средно съотношение в страната – 4,06, което е изключително високо и неоправдано за запазване – 7:1. При разговори с председателя по въпросите за оптимизация на числеността на съдебната администрация, се прие принципно съгласие за постоянно редуциране на числеността при освобождаване на щатове. Неоправдано е съд с двама съдии по щат и натовареност 21,88 дела месечно, както и 1 ДСИ и 1 съдия по вписванията, да разполага с 5 съдебни деловодители. Председателят на съда следва да планира и предприеме действия за оптимизиране на структурата и вътрешно преразпределяне на задълженията и функциите, което ще обоснове и трансформация на щатове.
Във връзка с Решение на КСА-СК по протокол 12/04.07.201 г. относно унифицирана щатна структура за длъжности, касаещи съдебната администрация и последващи срещи с председатели на съдилища с щат от 2-ма съдии за обсъждане се предвиди щатна численост от неповече от 11 щ.бр., а РС-Златоград я надхвърля, поради което Комисията счита искането за нецелесъобразно. След съкращаването на щатната бройки съотношението служители общо/магистрати ще бъде 6,50.
16.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щатна бройка за длъжността „чистач“ в Административен съд – Велико Търново, считано от 15.07.2020 г.
МОТИВИ: Към момента съдът разполага с 1 щатна бройка за „куриер-чистач“. След преместването на съда в нова сграда, състояща се от три надземни, един подземен и един тавански етаж се налага той изцяло да поеме функциите на вътрешен куриер, поради което е обосновано разкриване на нова щатна бройка за длъжност „чистач“. След разкриването на щатната бройка съотношението на съда служители общо/магистрати ще бъде 3,45.
16.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.

ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

17. ОТНОСНО: Решение на Комисията „Професионална квалификация и информационни технологии“ към Пленума на ВСС относно изпълнението на решение по Раздел VI.3 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети по Протокол № 15/12.05.2020 г. на Съдийската колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение отговора на Гергана Мутафова – ръководител на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, съгласно решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ по Протокол № 16/14.05.2020 г., т. 3.3.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И ПРОТОКОЛ

18. ОТНОСНО: Проект на решение за удължаване на срока на командироване на Катерина Енчева – съдия в Софийския градски съд, командирован национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на ЕК, за периода от 01.11.2020 г. до 31.10.2022 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. НЕ УДЪЛЖАВА срока на командироване на Катерина Енчева – съдия в Софийски градски съд, като командирован национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (DG JUST) на Европейската комисия за период от 2 години, считано от 1 ноември 2020 г. до 31 октомври 2022 г. в гр. Брюксел, Белгия.
18.2. ВЪЗЛАГА на и.д. главен секретар на ВСС чрез дирекция „Mеждународна дейност и протокол“ в АВСС да предостави информация за решението по т. 18.1 на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерството на външните работи за препращането ? в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на ЕК по съответния ред.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

19. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители на Окръжен съд – Сливен и Районен съд – Разград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Окръжен съд – Сливен: 1 кандидат – 23.07.2020 г., 14.00 ч.
Районен съд – Разград: 2-ма кандидати – 23.07.2020 г., 14.00 ч.

Закриване на заседанието – 12.28 ч.

 

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Зоя Костова
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски
:::
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
08.07.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд