КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 27
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 15 ЮЛИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Евгени Диков – член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Иван Гешев, Йордан Стоев
/На заседанието присъства Мария Христова – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно заповед № 6971/14.07.2020 г./
/Откриване на заседанието – 13.40 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
19. Проект на решение за периодично атестиране на Лилия Василева Панова - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура. (вх. № ВСС-3528/18.03.2019 г.)
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
20. Искане от главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на прокурор, на основание чл. 230, ал. 1 от ЗСВ.
21. Проект за изменение на решение по точка 20.2 от протокол № 22/17.06.2020 г. на Прокурорската колегия на ВСС.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД


ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ


1. ОТНОСНО: Изслушване на Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура, във връзка с постъпило възражение срещу изготвената комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ИЗСЛУШВА, на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ, Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура, поради постъпило възражение срещу изготвената й комплексна оценка от атестиране.
1.2. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
1.3. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
1.4. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ предложената комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
1.5. Михаела Димитрова Тихова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ


2. ОТНОСНО: Приемане на избирателен списък на действащите прокурори, по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. СЪСТАВЯ списък на действащите прокурори, по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ.
2.2. Списъкът да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
3. ОТНОСНО: Обявяване на свободните длъжности „прокурор“ във Върховната касационна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 188, ал. 1, във връзка с чл. 189, ал. 1 и чл. 190 от ЗСВ, 12 (дванадесет) свободни длъжности „прокурор” във Върховна касационна прокуратура.
3.2. Решението да се обнародва в „Държавен вестник", публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4. ОТНОСНО: Обявяване на конкурс за повишаване в длъжност „прокурор“ във Върховната касационна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180 от ЗСВ, КОНКУРС по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 12 (дванадесет) свободни длъжности „прокурор" във Върховна касационна прокуратура.
4.2. На основание чл. 191 от ЗСВ и чл. 33 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник" кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилагат:
- служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в Държавен вестник, общия юридически стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажа в съответната система на органите на съдебната власт;
- кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му;
- копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки;
- други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.
4.3. При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.
4.4. В случаите на преминаването на съдията или следователя на длъжност „прокурор", съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
4.5. Датата, часът и мястото за провеждане на писмения изпит се определя от конкурсната комисия и се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4.6. ВЪЗЛАГА на Главния секретар на ВСС да организира техническата процедура по провеждането на конкурса.
4.7. Решението да се обнародва в "Държавен вестник", публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
5. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Милен Георгиев Ютеров - прокурор в Софийска районна прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1 от ЗСВ, Михаела Спасова Райдовска от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, считано от датата на вземане на решението.
6.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Лилия Минкова Симеонова – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Михаела Спасова Райдовска на заеманата преди назначаването й за заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1 от ЗСВ, Николай Василев Русинов от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от датата на вземане на решението.
7.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Иво Валентинов Илиев – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор“ на Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
7.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Николай Василев Русинов на заеманата преди назначаването му за заместник на административния ръководител – заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1 от ЗСВ, Бисер Игнатов Ковачки от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Перник, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“.
8.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Албена Георгиева Терзийска - прокурор в Районна прокуратура – Перник, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Перник, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Бисер Игнатов Ковачки на заеманата преди назначаването му за заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Перник длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Перник, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Албена Георгиева Терзийска - прокурор в Районна прокуратура – Перник, в длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Перник.
9. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Даниела Ангелова Димитрова - прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор“ на Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
10.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Никола Иванов Пашов – прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „служебна благодарност и грамота“, за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.
10.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
11. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Никола Иванов Пашов от заеманата длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 21.07.2020 г.
12. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Илчо Петров Петров от заеманата длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 08.08.2020 г.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Моника Цветанова Михайлова - Митова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Моника Цветанова Михайлова - Митова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), атестиране за придобиване статут на несменяемост на Вената Руменова Кабурова - Атанасова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Вената Руменова Кабурова - Атанасова - прокурор в Софийска районна прокуратура
14.3. Вената Руменова Кабурова - Атанасова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Лидия Иванова Кръстева - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Стоян Ичов Моневски - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Христина Иванова Христова - прокурор в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18. ОТНОСНО: Кандидатура на прокурори за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) с краен срок за изпращане на кандидатурите в Министерството на външните работи (МВнР) - 21.07.2020 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST), за вакантна позиция JUST-B-1, на следните кандидати:
18.1.1. Елка Темелкова Ваклинова – прокурор в Софийската градска прокуратура
18.1.2. Светослав Николаев Стойнов – прокурор в Окръжна прокуратура-Варна
18.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави документите на кандидатите на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ


19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Лилия Василева Панова - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Лилия Василева Панова - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
20. ОТНОСНО: Искане от главния прокурор за временно отстраняване от длъжност на прокурор, на основание чл. 230, ал. 1 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ИЗПРАЩА препис от искането на Главния прокурор с рег. № на ВСС - 6849 от 10.07.2020 г. за временно отстраняване от длъжност на Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, командирована в Района прокуратура – Кюстендил, като същата да се уведоми за възможността да бъде изслушана или да даде писмено становище по реда на чл. 230, ал. 2 ЗСВ.
20.2. На основание чл. 230, ал. 3 ЗСВ, НАСРОЧВА разглеждането на искането за временно отстраняване от длъжност на Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, командирована в Районна прокуратура – Кюстендил, за заседание на Прокурорската колегия за 29.07.2020 г., от 12,00 ч.
21. ОТНОСНО: Проект за изменение на решение по точка 20.2 от протокол № 22/17.06.2020 г. на Прокурорската колегия на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1. Отменя решение по т.20.2 от Протокол № 22/17.06.2020 г.
2. Материалите по т.20.1, т.20.1.2 и т.20.1.3 да се публикуват на интернет страницата на ВСС.

/Закриване на заседанието – 14.22 ч/

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова
Зоя Костова
/Изготвен на 15.07.2020 г./


СЪГЛАСУВАЛ,
Мария Христова:
/Съгласно заповед № 6971/14.07.2020 г./
и.д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
15.07.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд