КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 27
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 23 ЮЛИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАТ: Боян Новански, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров
На заседанието присъства Васил Пеловски – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 15.06 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
3. Обсъждане на писмо от административния ръководител на Софийския районен съд с молба за становище относно тълкуването на § 14 от Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
Внася: Комисия по правни въпроси
4. Проект на решение по предложението на изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Военно-апелативния съд за освобождаване на Цаньо Георгиев Ангелов от заеманата длъжност „съдия“ във Военно-апелативния съд, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
5. Проект на решение относно запитване от членовете на Комисията по професионална етика при Софийския градски съд.
Внася: Комисия по професионална етика

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Сливен
Кандидат:
- Мартин Данчев Данчев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 16/19.05.2020 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 11 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мартин Данчев Данчев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Сливен, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд-Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Разград
Кандидат:
- Нели Генчева Иванова – съдия в Районен съд – Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 23/03.07.2020 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 11 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Нели Генчева Иванова – съдия в Районен съд – Разград, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

3. ОТНОСНО: Обсъждане на писмо от административния ръководител на Софийския районен съд с молба за становище относно тълкуването на § 14 от Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

В правомощията и в компетентността на административните ръководители на съдилищата е да обезпечат работата на съда и да предоставят възможност за ползване на платен годишен отпуск от съдиите чрез изготвянето на съответния график.
4. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Цаньо Георгиев Ангелов от заеманата длъжност „съдия“ във Военно-апелативния съд, считано от 19.08.2020 г.
5. ОТНОСНО: Запитване от членовете на Комисия по професионална етика при Софийски градски съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. Указва на административните ръководители на съдилищата при изтекъл или изтичащ мандат на Комисиите по професионална етика в съответния орган на съдебната власт, в срок до 15 септември 2020 г. да организират провеждането на общи събрания на съдилищата за избор на нов състав на комисиите.
5.2. Провеждането на общите събрания следва да се извърши при спазване на противоепидемичните мерки, регламентирани в „Правила и мерки за работата на съдилищата при условията на пандемия.
5.3. До провеждане на Общо събрание за избор на нов състав на комисиите към съответния орган на съдебна власт, правомощията на комисиите следва да се осъществяват от досегашния й състав.
Копие от настоящото решение следва да се изпрати на съдилищата за сведение и изпълнение.

Закриване на заседанието – 17.00 ч.

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
​:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
24.07.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд