КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 19
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 23 ЮЛИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Боян Новански, Иван Гешев, Йордан Стоев, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. ОТТЕГЛЯ т.т. 3, 4 и 5 от дневния ред.
II. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
39. Проект на решение по писмо от министъра на правосъдието във връзка със съгласуване на Правила за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността в сградите и обектите на съдебната власт.
Внася: Комисия по правни въпроси
40. Предприемане на действия и вземане на решения, отнасящи се до изпълнението на текущи проекти на ВСС в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Съвет за координиране действията на органите на съдебната власт по участие в международни проекти и програми
41. Информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 30.06.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
42. Проект на решение по искането на административния ръководител на Окръжен съд гр. Пазарджик за осигуряване на средства за закупуване на 2 броя климатици.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
43. Проект на решение по искането на административния ръководител на Окръжен съд гр. Плевен за осигуряване на средства за закупуване на климатик за сървърно помещение.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
44. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Добрич за осигуряване на средства за закупуване на 3 броя асемблирани компютри и 3 броя софтуер Microsoft Windows Pro 10 64 Bit.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
45. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Малко Търново за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой сървър и 1 брой софтуер Microsoft Windows Standart 2019 (16-Core).
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
46. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Перник за осигуряване на средства за закупуване на принтер.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
47. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Ловеч за осигуряване на средства за закупуване на два броя копирни машини.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
48. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Асеновград за осигуряване на средства за поставяне на преместваемо съоръжение – рампа пред сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
49. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Нови Пазар за осигуряване на средства за изготвяне на тръжна документация.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
50. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Тутракан за осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
51. Проект на решение по искането на административния ръководител на Специализиран наказателен съд за осигуряване на средства за закупуване на 43 броя стелажи за две архивни помещения.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
52. Проект на решение за определяне на разпоредители на бюджета на съдебната власт, с право на втори подпис.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
53. Проект на решение по предложението на председателя на Върховен касационен съд за безвъзмездно предоставяне за управление на активи на Апелативен съд гр. София.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
54. Проект на решение относно организиране и провеждане на открита по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Осигуряване на виртуална IP свързаност за нуждите на ВСС и съдилищата“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
55. Проект на решение за поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т.41 по Протокол №14/18.06.2020г. на Пленума на ВСС.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
56. Проект на решение за упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да подпише договор за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижим имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Мездра, ул. „Иван Вазов“ № 2, представляващ: стая № „304а“ с площ от 18 кв.м, на Висшия съдебен съвет за нуждите на РП- Мездра, по реда на чл.15, ал.2 от Закона за държавната собственост.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
57. Проект на решение за предоставяне на права на Комисия „Управление на собствеността“ за вземане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
58. Проект на Решение на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Висшия съдебен съвет, за нуждите на Районна прокуратура гр. Монтана.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
59. Одобряване на списък с кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Съда по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на решения към Съвета на Европа по проект Повишаване на професионализма в съдебната система по НФМ 2014-2021.
Внася: В. Пеловски – и.д. главен секретар на ВСС и юрист по проекта

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Приемане на окончателен график за внедряване на ЕИСС във всички съдилища на Република България с изключение на административните съдилища и Върховен административен съд, в изпълнение на Дейност 3.3. „Внедряване на ЕИСС във всички съдилища“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. Приема резултата от изпълнението на Дейност 3.2. „Пилотно внедряване на ЕИСС“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ 2014–2020 г., чрез договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г. /Приложение 1 – документация, съпътстваща процеса по внедряване на ЕИСС в пилотните съдилища/.
1.2. Приема окончателен график за внедряване на ЕИСС във всички съдилища на Република България /с изключение на пилотните и административните съдилища, и Върховен административен съд/, съгласно Приложение 2, в изпълнение на Дейност 3.3. „Внедряване на ЕИСС във всички съдилища“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020.
1.3. Указва на административните ръководители на съдилищата, които към момента работят с ЕИСС, както и на съдилищата в които ще се внедрява ЕИСС, да създадат необходимата организация в съда на основание чл. 9 от Правилника за вътрешния ред за използването на електронен подпис и електронна идентификация от органите на съдебната власт (приет от Пленума на Висшия съдебен съвет с решение по т. 39 от Протокол № 10/16.03.2017 г., обнародван в Държавен вестник, бр. 32 от 21.04.2017 г.) за прилагане на правилата на чл. 8 от същия правилник, както и осигуряване привеждането в изпълнение на разпоредбите на чл. 360ж и чл. 360з от Закона за съдебната власт.
1.4. Указва на административните ръководители на съдилищата да създадат необходимата организация за участие на съответните магистрати, съдебни служители и ИТ експерти при провеждане на обученията за работа с ЕИСС в изпълнение на Дейност 3.4. „Обучение за потребителите и ИТ експерти за работа с ЕИСС“ по проекта, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020.
* * *
2. ОТНОСНО: Актуализиран образец на декларация по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт относно имотното състояние, произхода на средства за придобиване на имуществото и за наличие на частен интерес, утвърден от министъра на правосъдието със Заповед № ЛС-04-258 от 16.07.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРИЕМА за сведение актуализиран образец на декларация по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт относно имотното състояние, произхода на средства за придобиване на имуществото и за наличие на частен интерес
2.2. Образецът на декларацията по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
2.3. Да се публикува съобщение до участниците във вече обявени конкурси за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, както и тези за първоначално назначаване, че в 7-дневен срок от обявяването на класирането кандидатите, класирани на обявените свободни длъжности следва да подават декларация по чл. 19а от Закона за съдебната власт в актуализирания ? образец.
2.4. Декларацията по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт следва да се подаде лично, чрез пълномощник или по пощата във/до Висшия съдебен съвет, гр. София, ул. Екзарх Йосиф 12, за което деловодството на Висшия съдебен съвет издава входящ номер.
* * *
3. (ОТТЕГЛЕНА)
4. (ОТТЕГЛЕНА)
5. (ОТТЕГЛЕНА)


БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ


Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2020 г.
„Дава съгласие“
6. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Софийски районен съд за осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Софийски районен съд по § 10-00 „Издръжка” в размер на 7 782 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист от 22.05.2020 г., издаден от Софийски градски съд.
Средствата в размер на 7 782 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
7. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Софийски районен съд за осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Софийски районен съд по § 10-00 „Издръжка” в размер на 929 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист от 22.05.2020 г., издаден от Софийски градски съд.
Средствата в размер на 929 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
8. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Пловдив за осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителни листи

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Окръжен съд гр. Пловдив по § 10-00 „Издръжка” с 29 497 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителни листи от 03.06.2020 г., издадени от Районен съд гр. Пазарджик.
Средствата в размер на 29 497 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
След изплащане на задължението, Окръжен съд гр. Пловдив не следва да изисква възстановяване на суми от Върховен касационен съд като солидарни длъжници по изпълнителните листи.
9. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Асеновград за осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Асеновград по § 10-00 „Издръжка” в размер на 3 956 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист от 15.06.2020 г., издаден от Окръжен съд гр. Пловдив.
Средствата в размер на 3 956 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
10. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Административен съд гр. Търговище за осигуряване на средства за закупуване на копирна машина

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Административен съд гр. Търговище за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на един брой копирна машина Toshiba e-Studio 4518А в конфигурация с RADF, както следва:
10.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 5 568 лв.
10.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Административен съд гр. Търговище с 5 568 лв.
11. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Поморие за осигуряване на средства за закупуване на климатик за съдийски кабинет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Поморие за 2020 г. със 780 лв., с цел осигуряване на средства за закупуване, доставка и монтаж на един брой климатик за съдийски кабинет, както следва:
11.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет със 780 лв.
11.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Поморие със 780 лв.
12. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Административен съд гр. Враца за осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ на Административен съд гр. Враца с 1 444 лв., с цел осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт - смяна на спукан глидер на аварирал водогреен нафтов котел „Виадрос“ G 350 в сградата на съда.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
13. ОТНОСНО: Корекции на бюджети на органи на съдебната власт за 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за намаление на бюджетите за 2020 г. на органи на съдебната власт с размера на целево отпуснатите средства за текущи ремонти, които няма да бъдат усвоени до края на годината, както следва:
13.1.1. НАМАЛЯВА бюджета на Районен съд гр. Казанлък за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 12 595 лв.
13.1.2. НАМАЛЯВА бюджета на Районен съд гр. Пазарджик за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 42 258 лв.
13.1.3. НАМАЛЯВА бюджета на Окръжен съд гр. Пловдив за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 14 038 лв.
13.1.4. НАМАЛЯВА бюджета на Административен съд гр. Стара Загора за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 29 747 лв.
13.1.5. УВЕЛИЧАВА Резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г. с 98 638 лв.
Забележка:
Съгласно решение по т. 22 и т. 23 от Протокол № 22/24.06.2020 г. на комисия „Бюджет и финанси“ се предлага на пленума на ВСС да намали бюджета на Районен съд гр. Варна със 155 148 лв. и на Районен съд гр. Гоце Делчев с 8 581 лв. – размера на средствата, които съгласно писма от Районен съд гр. Варна и Районен съд гр. Гоце Делчев няма да бъдат усвоени.
13.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Свищов по § 10-00 „Издръжка“ с 3 000 лв. с цел осигуряване на средства за упражняване на строителен надзор и специализиран контрол по изпълнението на текущ ремонт на стойност 53 878 лв. от архитект, притежаващ удостоверение по чл. 165 от Закона за културното наследство.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
14. ОТНОСНО: Предложение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт с цел осигуряване на средства за текущи ремонти и други, във връзка с решение по т. 3 от Протокол № 19/01.07.2020 г. на комисия „Управление на собствеността“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Шумен по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 46 515 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт на фирмено отделение, бивша стая на Информационно обслужване, стълбищни клетки, фоайета и коридори, ремонт на гаражи – хидроизолация.
Средствата в размер на 46 515 лв. са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
14.2. НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Велико Търново по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 39 698 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт на арестантски помещения в Съдебната палата, ул. „Васил Левски“ № 16.
14.3. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Русе по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 52 545 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт на отоплителна инсталация (подмяна радиатори) - II етап, останалата част от 3 ет. и 2 ет. - кабинети, коридори и съдебни зали.
Средствата в размер на 52 545 лв. са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
14.4. НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Районен съд гр. Дулово по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 29 950 лв. с цел осигуряване на средства за подмяна на осветителни тела в сградата на Съдебната палата.
14.5. НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Силистра по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. със 7 400 лв. с цел осигуряване на средства за подмяна на врати и цялостната конструкция на централен вход.
14.6. НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Районен съд гр. Златоград по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 20 280 лв. с цел осигуряване на средства за извършване на текущ ремонт на канцеларии и на една съдебна зала, включващи демонтаж на дървена ламперия, шпакловъчни и бояджийски работи по стени и тавани.
14.7. Изпраща решението на комисия „Управление на собствеността“, за сведение.
15. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Габрово за осигуряване на средства за изграждане на кабелно трасе от точката на Единната електронна съобщителна мрежа до комуникационния шкаф в сървърното помещение на съда

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета на Висш съдебен съвет и Окръжен съд гр. Габрово за 2020 г. с цел осигуряване на средства за изграждане на кабелно трасе от точката на Единната електронна съобщителна мрежа до комуникационният шкаф в сървърното помещение на съда, както следва:
15.1. НАМАЛЯВА § 52-00 ”Придобиване на ДМА” на Висш съдебен съвет с 1 131 лв.
15.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 ”Издръжка” на Окръжен съд гр. Габрово с 1 131 лв.
16. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Пазарджик за осигуряване на средства за закупуване на 32 броя оперативни памети за настолни компютри и 32 броя монитори

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Окръжен съд гр. Пазарджик за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на 32 броя оперативни памети за настолни компютри и 32 броя монитори на стойност 4 000 лв., както следва:
16.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 4 000 лв.
16.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Окръжен съд гр. Пазарджик с 4 000 лв.
17. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Стара Загора за осигуряване на средства за закупуване на компютърна техника и лицензи за ползване на програмен продукт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Окръжен съд гр. Стара Загора за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 4 броя компютърни конфигурации на стойност 4 776 лв. и 4 броя лицензи за операционни системи Microsoft Windows 10 pro на стойност 1 200 лв., както следва:
17.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 5 976 лв.
17.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Окръжен съд гр. Стара Загора с 4 776 лв.
17.3. УВЕЛИЧАВА § 53-00 „Придобиване на НДА“ на Окръжен съд гр. Стара Загора с 1 200 лв.
18. ОТНОСНО: Корекция по бюджета на Апелативен съд гр. Пловдив за 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. НАМАЛЯВА бюджета на Апелативен съд гр. Пловдив за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” с 20 000 лв.
18.2. УВЕЛИЧАВА Резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г. с 20 000 лв.
Забележка:
Съгласно представена информация от Апелативен съд гр. Пловдив средствата в размер на 20 000 лв. за текущ ремонт на канцеларии и на тоалетно помещение няма да бъдат усвоени до края на година.
18.3. Изпраща преписката на Комисия „Управление на собствеността“ за сведение.
19. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Пловдив за осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Пловдив по § 10-00 „Издръжка” в размер на 3 907 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на предявено вземане по изпълнителен лист от 15.06.2020 г., издаден от Окръжен съд гр. Пловдив.
Средствата в размер на 3 907 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
20. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на Районен съд гр. Кърджали и Апелативен специализиран наказателен съд за 2020 г., във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/07.07.2020 г., т. 15

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/07.07.2020 г., т. 15 относно съкращаване на 1 (една) щ.бр. за длъжност „счетоводител“ по щата на Районен съд гр. Кърджали и разкриване на 1 (една) щ.бр. за длъжност „управител сгради“ по щата на Апелативен специализиран наказателен съд:
20.1. НАМАЛЯВА бюджета на Районен съд гр. Кърджали по § 01-00 „Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ със 7 485 лв.
20.2. УВЕЛИЧАВА бюджета на Апелативен специализиран наказателен съд по § 01-00 „Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ със 7 485 лв.
21. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на Районен съд гр. Златоград и Административен съд гр. Велико Търново за 2020 г., във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/07.07.2020 г., т. 16

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 24/07.07.2020 г., т. 16 относно съкращаване на 1 (една) щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ по щата на Районен съд гр. Златоград и разкриване на 1 (една) щ.бр. за длъжност „чистач“ по щата на Административен съд гр. Велико Търново:
21.1. НАМАЛЯВА бюджета на Районен съд гр. Златоград по § 01-00 „Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ с 4 273 лв.
21.2. УВЕЛИЧАВА бюджета на Административен съд гр. Велико Търново по § 01-00 „Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ с 4 273 лв.
22. ОТНОСНО: Корекция по бюджета на Районен съд гр. Петрич за 2020 г. с цел осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Петрич за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” с 20 857 лв., с цел осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт за отстраняване на констатирани повреди на 2 броя водоохлаждащи агрегата - чилър № 1 и чилър № 2 в сградата на съда.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
23. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Русе за осигуряване на средства за осъществяване на изложба по повод 80 годишнина от откриването на Съдебната палата в гр. Русе

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Окръжен съд гр. Русе за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 2 220 лв. с цел осигуряване на средства за осъществяване на изложба по повод 80 годишнината от откриването на Съдебната палата в гр. Русе.
Средствата са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
24. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Апелативен съд гр. Бургас за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Галина Тодорова Канакиева - съдия в Апелативен съд гр. Бургас

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 5 445 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Галина Тодорова Канакиева - съдия в Апелативен съд гр. Бургас.
24.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Апелативен съд гр. Бургас по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 5 445 лева.
24.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 5 445 лева.
25. ОТНОСНО: Предложение от главния секретар при администрацията на Главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Кремена Пламенова Господинова - Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура гр. София

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 5 570 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Кремена Пламенова Господинова - Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура гр. София.
25.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Прокуратура на Република България за осигуряване на средства за изплащане на еднократна парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО от Окръжна прокуратура гр. София по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 5 570 лева.
25.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 5 570 лева.
Одитни доклади
26. ОТНОСНО: Доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за проследяване изпълнението плана за действие в Районен съд гр. Кюстендил, одобрен с решение на КБФ – Протокол № 17 от 13.05.2020 г. във връзка с извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОАУ – 2008 в Районен съд гр. Кюстендил

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Одобрява изпълнението на утвърдения от административния ръководител на Районен съд гр. Кюстендил план за действие, одобрен от комисия „Бюджет и финанси“ на ВСС с решение по Протокол № 17/17.05.2020 г., съгласно представената писмена информация.
 

Разни


27. ОТНОСНО: Предоставени активи на ВСС и на органите на съдебната власт от Агенция по вписванията по програма ФАР BG2002/0203.01

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да бъдат прехвърлени безвъзмездно за управление от баланса на Агенция по вписванията по баланса на ВСС и на органите на съдебната власт активи по програма ФАР BG2002/0203.01., с идентификационен номер EUROPEAID/115514/D/S/BG – ЛОТ 7 „Доставка на 64-битови сървъри и програмно осигуряване за управление и наблюдение на мрежата, сървърите, системния и приложен софтуер“; ЛОТ 8 „Доставка на 32-битови сървъри и работни станции“ и ЛОТ 9 „Доставка и внедряване на комуникационна инфраструктура в съдилищата“.

28. ОТНОСНО: Предложение от и.ф. председател на Районен съд гр. Нови пазар за безвъзмездно предоставяне на лек автомобил Форд Фокус с рег. № Н 0363 ВМ с отпаднала необходимост

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 390, ал. 2 от Закона за съдебната власт, Районен съд гр. Нови пазар да предостави безвъзмездно за управление служебен автомобил Форд Фокус с рег. № Н 0363 ВМ на Районен съд гр. Варна.
29. ОТНОСНО: Решение № 447 на Министерски съвет от 03 юли 2020 г. за изменение и допълнение на Решение № 64 от 31 януари 2020 г. за бюджетна процедура за 2021 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение Решение № 447 от 03 юли 2020 г. за изменение и допълнение на Решение № 64 от 31 януари 2020 г. на Министерски съвет за бюджетна процедура за 2021 г., изменено с Решение № 273 на МС от 2020 г., съгласно приложението.
30. ОТНОСНО: Обобщена справка за усвояване на средствата по проекти на Висшия съдебен съвет със средства от Европейския съюз - Оперативна програма „Добро управление“, Други европейски средства и Норвежки финансов механизъм към 30.06.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

30.1. ПРИЕМА за сведение обобщена справка за усвояване на средствата от Европейския съюз по проекти на Висшия съдебен съвет към 30.06.2020 г.
30.2. ПРЕДОСТАВЯ на дирекция „Правна“, отдел „Обществени поръчки“ Обобщена справка за получените и изразходваните средства от Европейския съюз по проекти на Висшия съдебен съвет към 30.06.2020 г., за приобщаване към докладите за изпълнение/напредъка на дейностите по проектите.
31. ОТНОСНО: Справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 30.06.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 30.06.2020 г.
32. ОТНОСНО: Предоставяне на права на комисия „Бюджет и финанси” за вземане на решения по управлението на бюджета на съдебната власт в периодите, когато не се провеждат заседания на пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

32.1. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси", в състав не по-малко от четирима нейни членове, извън правомощията предоставени и с решения на Пленума на ВСС по т. 12 от Протокол № 2/24.01.2019 г. и по т. 5 от Протокол № 2/30.01.2020 г, в периодите когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения, свързани с плащания и с финансирането на органите на съдебната власт, и взаимоотношенията с компетентните държавни органи във връзка с бюджета на съдебната власт.
32.2. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси", в състав не по-малко от четирима нейни членове, в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения за прехвърляне на активи и пасиви по баланса на съдебната власт и балансите на органите на съдебната власт.
32.3. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси“, в състав не по-малко от четирима нейни членове, в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения във връзка с възлагането, организирането, провеждането и прекратяването на процедури за възлагане на обществени поръчки, съгласно одобрения с решение на Пленума на ВСС по Протокол № 5/27.02.2020 г., т. 13 График на планираните обществени поръчки за 2020 г. на ВСС.
32.4. Делегирането на посочените в т. 32.1, т. 32.2 и т. 32.3 правомощия се отнася за периода, когато няма да се провеждат заседания на Пленума на ВСС от 27.07.2020 г. до 24.09.2020 г.
32.5. Комисия „Бюджет и финанси“ да уведоми Пленума на ВСС за приетите от нея решения по т. 32.1, т. 32.2 и т. 32.3 от настоящото решение на първото заседание през м. септември 2020 г.
УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА
33. ОТНОСНО: Актуализиране на Инвестиционната програма по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ на Висш съдебен съвет за 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УТВЪРЖДАВА актуализирано поименно разпределение на разходите по § 51-00 „Основен ремонт на дълготрайни материални активи“ на органите на съдебната власт за 2020 г. с увеличаване на годишната задача за 2020 г. на обект „Изграждане на нова административна сграда за органите на съдебната власт гр. Бяла, УПИ IX-951, 952, кв. 176 по действащия регулационен план на гр. Бяла / ПИ с идентификатор 07603.501.2813 по КККР” от 300 000 лева на 600 000 лева, чрез извършване на вътрешно-компенсирана промяна на средствата за капиталови разходи, като общата годишна задача на капиталовите средства за 2020 г. остава непроменена, съгласно Приложение „Сметни стойности и разчети за финансиране на капиталовите разходи и трансфери през 2020 г.“.
34. ОТНОСНО: Упълномощаване на Главния прокурор на Р България във връзка с изготвяне на технически паспорти за сградите в гр. Видин, ул. „Дунавска“ № 14, за нуждите на Окръжна прокуратура – Видин и в гр. Кърджали, ул. „Екзарх Йосиф“ № 1, за нуждите на Окръжна прокуратура – Кърджали

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА Главния прокурор на Република България, с право да преупълномощава трети лица, да представлява ВСС пред съответните държавни и общински органи, като подава заявления, получава документи, съгласува документация, както и да сключва договори за изготвяне на технически паспорт за следните сгради:
? Сграда, предоставена за нуждите на Окръжна прокуратура – Видин, находяща се в гр. Видин, ул. „Дунавска“ № 14.
? Сграда, предоставена за нуждите на Окръжна прокуратура – Кърджали, находяща се в гр. Кърджали, ул. „Екзарх Йосиф“ № 1.
35. ОТНОСНО: Определяне на служители от дирекция „УССВ“ и упълномощаване на представляващия ВСС във връзка със съставянето и утвърждаването на актове за държавна собственост на имоти, свързани с класифицирана информация

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 130а, ал. 2, т. 6 от Конституцията на Република България, чл. 387 от Закона за съдебната власт, чл. 70, ал. 2 от Закона за държавната собственост, във връзка с чл. 106, ал. 1, т. 3 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост:
35.1. ОПРЕДЕЛЯ Стефка Инджова – директор на дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ и Иванка Христова – началник отдел „Управление на собствеността“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“, притежаваща валидни разрешения за достъп до класифицирана информация, за съставители на актове за държавна собственост за имоти – публична или частна държавна собственост, свързани с класифицирана информация, представляващи държавна тайна, или със сигурността и отбраната на страната, предоставени в управление на Пленума на ВСС.
35.2. УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да утвърждава съставените по т. 1 актове за държавна собственост за имоти – публична или частна държавна собственост, свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, или със сигурността и отбраната на страната, предоставени в управление на Пленума на ВСС.
35.3. ОТРАЗЯВАНЕТО на актовете на държавна собственост за имоти – публична или частна държавна собственост, свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, или със сигурността и отбраната на страната, предоставени в управление на Пленума на ВСС, в съответните регистри за имоти – държавна собственост, да се извършва от определените по т. 35.1 съдебни служители.
36. ОТНОСНО: Разпределение на ползването на помещенията в административна сграда в гр. Тутракан, ул. Трансмариска“ № 8

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 388, ал. 1, предложение първо от Закона за съдебната власт, във връзка с писмо с вх. № ВСС-904/17.02.2020 г. и писмо с вх. № ВСС-904/06.07.2020 г. от административния ръководител на Районен съд гр. Тутракан с приложен съгласуван проект с административните ръководители на Районен съд – Тутракан, Окръжна прокуратура – Силистра, Районна прокуратура – Силистра за ползване от ТО – гр. Тутракан, Агенция по вписванията – за Служба по вписванията - гр. Тутракан и Областно звено „Охрана“ гр. Силистра, с което се предоставя цялостно разпределение на ползването на помещенията в административната сграда в гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 8 между органите на съдебната власт.
I. РАЗПРЕДЕЛЯ ползването на помещенията в административна сграда, находяща се в гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 8, както следва:
За нуждите на Районен съд – Тутракан:
Приземен етаж:
1. Котелно помещение - 20,46 кв. м.;
2. Стая за огняр и коридор - 14,38 кв. м.;
3. Тоалетни - 9,05 кв. м.;
4. Склад с площ - 27,37 кв. м.;
5. Склад - резервоар за нафта - 11,67 кв. м.;
6. Архив - 13,14 кв. м.;
7. Склад - 18,09 кв. м.;
8. Склад - 11,66 кв. м.;
9. Склад - 100,47 кв. м.
Първи етаж:
1. Съдебна зала № 1 - 142,26 кв. м.;
2. Кабинет № 1 – Съдебно-изпълнителна служба - 14,65 кв. м.;
3. Съдебна зала № 2 - 40,30 кв. м.;
4. Кабинет № 4 – Бюро съдимост - 27,58 кв. м.;
5. Кабинет № 5 – Съдебно деловодство и регистратура - 38,21 кв. м.;
6. Кабинет № 6 – държавен съдебен изпълнител - 13,26 кв. м.;
7. Помещение сървър - 5,83 кв. м.
8. Тоалетни с общо преддверие - 9,96 кв. м.
Втори етаж:
1. Кабинет № 7 – административен ръководител - 24,20 кв. м.;
2. Кабинет № 8 – административен секретар и главен счетоводител - 23,21 кв. м.;
3. Кабинет № 9 – съдебни секретари и призовкар - 32,22 кв. м.;
4. Кабинет № 10 – съдийски кабинет - 19,64 кв. м.;
5. Кабинет № 12 – системен администратор - 21,68 кв. м.;
6. Кабинет № 15 – съдийски кабинет - 19.94 кв. м.;
7. Кабинет № 16 – съдийски кабинет - 21,52 кв. м.;
8. Кабинет № 17 – съдийски кабинет - 25,25 кв. м.;
9. Съдебна зала № 3 - 33,24 кв. м.;
10. Помещение – регистратура за класифицирана информация - 8,72 кв. м.;
11. Тоалетни и помещение за чистач с общо преддверие - 11,70 кв. м.
На Окръжна прокуратура - Силистра – за нуждите на Териториално отделение – гр. Тутракан към Районна прокуратура - Силистра:
Приземен етаж:
1. Архив - 7,02 кв. м.;
Втори етаж:
1. Кабинет № 11 – деловодство - 23,78 кв. м.
2. Кабинет № 11А – прокурор - 27,72 кв. м.
3. Кабинет № 14 – прокурор - 21,71 кв. м.
Едноетажно тяло – Пристройка:
1. Работен кабинет - 20,12 кв. м.;
2. Работен кабинет - 18,52 кв. м.;
3. Работен кабинет - 19,72 кв. м.;
4. Тоалетна - 3,30 кв. м.;
За изпълнение на функциите на ОЗ „Охрана“ – Силистра ще се ползват следните помещения:
Първи етаж:
1. Помещение (преградена част от входно фоайе) - дежурен пост - 7,00 кв. м.
Втори етаж:
1. Кабинет № 13 – помещение за временен престой и изолация - 17,00 кв. м.
За изпълнение на функциите на Агенция по вписванията ще се ползва следното помещение:
Първи етаж:
1. Кабинет № 2 – Служба по вписвания - 33,58 кв. м.;
II. Изпраща решението по т. I на административния ръководител на Районен съд гр. Тутракан, за сведение и изпълнение и на главния прокурор на Република България, на разпореждане.
ПРАВНИ ВЪПРОСИ
37. ОТНОСНО: Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 30, ал. 2, т. 13 от Закона за съдебната власт, изразява положително становище по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.
38. ОТНОСНО: Предложения за допълнение на Закона за съдебната власт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

38.1. ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Пленума на ВСС.
38.2. Изпраща материалите по точката на Комисията по правни въпроси за формулиране на предложения за изменение и допълнение на други нормативни текстове в съответствие с проведените дебати.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
39. ОТНОСНО: Писмо от министъра на правосъдието във връзка със съгласуване на Правила за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността в сградите и обектите на съдебната власт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по Правилата за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността в сградите и обектите на съдебната власт, като предлага следните изменения и допълнения:
- чл. 3, ал. 5 да придобие следната редакция:
„(5) Безконтактните елементи, издавани от ГД „Охрана”, се предоставят за ползване на съдиите, прокурорите, следователите и служители от съответните органи на съдебната власт по списък, утвърден or административния им ръководител, съгласувано с ръководителя на териториалното звено на ГД „Охрана”.“
- чл. 3, ал. 8 да придобие следната редакция:
„(8) В случай на загуба или кражба на безконтактен елемент, съдията, прокурорът, следователят или служителят незабавно уведомява административния/прекия си ръководител, който уведомява началника на териториалното звено на ГД „Охрана”. Безконтактният елемент се деактивира от служителя по ал. 7.“
40. ОТНОСНО: Предприемане на действия и вземане на решения, отнасящи се до изпълнението на текущи проекти на ВСС в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА приемането на точката като цяло.
41. ОТНОСНО: Информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 30.06.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

41.1. ПРИЕМА информацията за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 30.06.2020 г.
41.2. Информацията за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 30.06.2020 г. да се публикува на Интернет страницата на ВСС.
42. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Пазарджик за осигуряване на средства за закупуване на 2 броя климатици

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и на Окръжен съд гр. Пазарджик за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване, доставка и монтаж на два броя климатици, както следва:
42. 1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 1 920 лв.
42.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Окръжен съд гр. Пазарджик с 1 920 лв.
43. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Плевен за осигуряване на средства за закупуване на климатик за сървърно помещение

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и на Окръжен съд гр. Плевен за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване, монтаж и демонтаж на един брой климатик за сървърно помещение, както следва:
43.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 1 609 лв.
43.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Окръжен съд гр. Плевен с 1 609 лв.
44. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Добрич за осигуряване на средства за закупуване на 3 броя асемблирани компютри и 3 броя софтуер Microsoft Windows Pro 10 64 Bit

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Окръжен съд гр. Добрич за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 3 броя асемблирани компютри на стойност 2 517 лв. и 3 броя софтуер Microsoft Windows Pro 10 64 Bit на стойност 894 лв., както следва:
44.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 3 411 лв.
44.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Окръжен съд гр. Добрич с 2 517 лв.
44.3. УВЕЛИЧАВА § 53-00 „Придобиване на НДА“ на Окръжен съд гр. Добрич с 894 лв.
45. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Малко Търново за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой сървър и 1 брой софтуер Microsoft Windows Standart 2019 (16-Core)

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и на Районен съд гр. Малко Търново за 2020 г., с 6 599 лв., от които 4 961 лв.- за закупуване на 1 брой сървър и 1 638 лв.- за закупуване на 1 брой софтуер, както следва:
45.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 6 599 лв.
45.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Районен съд гр. Малко Търново с 4 961 лв.
45.3. УВЕЛИЧАВА § 53-00 „Придобиване на НДА“ на Районен съд гр. Малко Търново с 1 638 лв.
46. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Перник за осигуряване на средства за закупуване на принтер

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Перник за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 1 брой принтер на стойност 225 лв., както следва:
46.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 225 лв.
46.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Перник с 225 лв.
47. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Ловеч за осигуряване на средства за закупуване на два броя копирни машини

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и на Окръжен съд гр. Ловеч за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 2 бр. копирни машини Xerox AltaLink B8145 , както следва:
47.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 15 600 лв.
47.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Окръжен съд гр. Ловеч с 15 600 лв.
48. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Асеновград за осигуряване на средства за поставяне на преместваемо съоръжение – рампа пред сградата на съда

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Асеновград по § 10-00 „ Издръжка" с 4 080 лв., с цел осигуряване на средства за извършване на неотложен текущ ремонт, включващ: изработка и монтаж на преместваем обект „Метална рампа“ пред входа на сградата на съда.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
49. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Нови Пазар за осигуряване на средства за изготвяне на тръжна документация

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Нови Пазар за 2020 г. по § 10-00 “Издръжка” с 1 500 лв., с цел осигуряване на средства за изготвяне на документация за провеждане на обществена поръчка с предмет: „Извършване на основен ремонт на покрива и възстановяване на мазилките на втори етаж на сградата на Районен съд - Нови Пазар“.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
50. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Тутракан за осигуряване на средства за неотложен текущ ремонт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета Районен съд гр. Тутракан по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 12 708 лв. с цел осигуряване на средства за текущ ремонт на съдебна зала № 2, помещение на Бюро съдимост, изграждане на преграда с врата и гише в Съдебно-изпълнителна служба и подмяна на врата с врата – гише на служба Регистратура.
Средствата в размер на 12 708 лв. са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
51. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Специализиран наказателен съд за осигуряване на средства за закупуване на 43 броя стелажи за две архивни помещения

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета за 2020 г. на Специализиран наказателен съд по § 10-00 „Издръжка", с цел осигуряване на средства в размер на 7 463 лв. за закупуване и монтаж на 43 броя стелажи с различен размер, необходими за обзавеждане на две архивни помещения - № 6 и № 9а.
52. ОТНОСНО: Определяне на разпоредители на бюджета на съдебната власт, с право на втори подпис

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/28.03.2019 г., т. 39.
53. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховен касационен съд за безвъзмездно предоставяне за управление на активи на Апелативен съд гр. София

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ДАВА СЪГЛАСИЕ на основание чл. 390, ал. 2 от Закона за съдебната власт, Върховен касационен съд да предостави безвъзмездно за управление на Апелативен съд гр. София активи в помещения №№ 21 и 31, по приложения списък.
54. ОТНОСНО: Организиране и провеждане на открита по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Осигуряване на виртуална IP свързаност за нуждите на ВСС и съдилищата“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

ВЪЗЛАГА на представляващия ВСС, да възложи, организира и провежда обществена поръчка с предмет: „Осигуряване на виртуална IP свързаност за нуждите на ВСС и съдилищата“ при прогнозна стойност 1 800 000,00 (един милион и осемстотин хиляди) лв. без ДДС, да сключи договор с определения за изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки и чл. 11, ал. 2, т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с права предоставени му с настоящето решение.
55. ОТНОСНО: Поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т.41 по Протокол №14/18.06.2020г. на Пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

55.1. ДОПУСКА на основание чл.36, ал.5 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т.41 от протокол № 14/18.06.2020г. на Пленума на ВСС, като вместо текстът:
„самостоятелен обект с идентификатор № 51809.503.2207.2.3 представляващ трети етаж с площ 172.98“, да се чете: „самостоятелен обект с идентификатор № 51809.503.2207.2.3 представляващ трети етаж с площ 172.98 кв.м“.
„самостоятелен обект с идентификатор № 51809.503.2207.2.4, представляващ трети етаж с площ 172.98“, да се чете: „самостоятелен обект с идентификатор № 51809.503.2207.2.4, представляващ четвърти етаж с площ 172.98 кв.м“.
56. ОТНОСНО: Упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да подпише договор за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижим имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Мездра, ул. „Иван Вазов“ № 2, представляващ: стая № „304а“ с площ от 18 кв.м, на Висшия съдебен съвет за нуждите на РП- Мездра, по реда на чл.15, ал.2 от Закона за държавната собственост

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да подпише договор за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижим имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Мездра, ул. „Иван Вазов“ № 2, представляващ: стая № „304а“ с площ от 18 кв.м, на Висшия съдебен съвет за нуждите на РП-Мездра, по реда на чл.15, ал.2 от Закона за държавната собственост.
57. ОТНОСНО: Предоставяне на права на Комисия „Управление на собствеността“ за вземане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

57.1. ДЕЛЕГИРА на Комисия „Управление на собствеността“ в състав не по-малко от четирима нейни членове в периода от 27.07.2020 г. до 24.09.2020 г., когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС, следните правомощия:
57.1.1. Да приема решения, свързани с организиране управлението и стопанисването на сграден фонд и движимо имущество за нуждите на съдебната власт.
57.1.2. Да приема решения по организационни, технически и други въпроси във връзка с подготовката и възлагането на обществени поръчки, свързани с дейността на Комисия „Управление на собствеността“ съгласно одобрения с решение на Пленума на ВСС по Протокол № 5/27.02.2020 г., т. 13, График на планираните обществени поръчки за 2020 г. на ВСС.
57.1.3. Да приема решения за утвърждаване на актуализирано поименно разпределение на капиталовите разходи по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ и § 52-02 „Придобиване на ДМА“ в рамките на утвърдената обща годишна задача за 2020 г. в размер на 16 139 833 лв., след съгласуване с Комисия „Бюджет и финанси“.
57.1.4. Комисия „Управление на собствеността“ дя да уведоми Пленума на ВСС за приетите от нея решения по т. 57.1.1, т. 57.1.2 и т. 57.1.3 от настоящото решение на първото заседание през м. септември 2020 г.
58. ОТНОСНО: Проект на Решение на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Висшия съдебен съвет, за нуждите на Районна прокуратура гр. Монтана

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

58.1. ИЗРАЗЯВА следното становище:
На основание чл. 34, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация съгласува материалите, изпратени с писмо рег.№ВСС-4840/20.07.2020 г. на главния секретар на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) относно проект на Решение на Министерския съвет за отнемане от Министерство на правосъдието (МП) – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ правото на управление върху имот – публична държавна собственост, намиращ се в гр. Монтана, община Монтана, ул. „Марин Дринов“ № 2 и представляващ самостоятелен обект с идентификатор 48489.8.88.15.2 по КККР на града, със застроена площ 437.00 кв.м., на етаж 3 (три) в четириетажна административна сграда с идентификатор 48489.8.88.15.2, както и съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж, подробно описани в АПДС № 4141/28.05.2020 г. и безвъзмездното му предоставяне за управление на ВСС, за нуждите на РП – Монтана.
58.2. ИЗПРАЩА настоящото решение на главния секретар на Министерство на регионалното развитие и благоустройството в срока по чл. 34, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.
59. ОТНОСНО: Одобряване на списък с кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Съда по правата на човека в Страсбург и в Отдела за изпълнение на решения към Съвета на Европа по проект Повишаване на професионализма в съдебната система по НФМ 2014-2021

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

59.1. ИЗМЕНЯ Методология приета с решение по Протокол № 14/18.06.2020 г., т. 47 от заседание на Пленума на ВСС, като в т. 2.5 (1) вместо думите: "ръководител на проекта; координатор на проекта; юрист по проекта; двама експерти от дирекция "Международна дейност и протокол" в Администрацията на ВСС", следва да се четат думите: "двама члена от екипа на проекта и трима експерта от Администрацията на ВСС", считано от датата на приемането ?, като навсякъде където е необходимо да се издават документи, свързани с възлагането и определянето на задачи на комисията, да става с акт на представляващия Висшия съдебен съвет.
59.2. Отменя решение по т. 33 от Протокол 3/13.2.2020 г., с което ВСС упълномощава Даниела Илиева Машева - член на ВСС да изпълнява всички функции на ръководител на проекта, като до избор на ръководител на проекта тези правомощия се делегират на представляващия ВСС.
59.3. УТВЪРЖДАВА СПИСЪК на кандидатите, които да участват в стаж в Регистратурата на Европейския съд за правата на човека, включващ:
* Мая Христова Банчева - Кобурова - съдия в Районен съд гр. Петрич;
* Светослав Неделчев Тодоров - съдия в Районен съд гр. Варна.
59.4. УТВЪРЖДАВА СПИСЪК на кандидатите, които да участват в стаж в Отдела за изпълнение на съдебни решения към Съвета на Европа, включващ:
* Александър Цанков Михайлов - прокурор в Районна прокуратура гр. Карлово;
* Сийка Христова Дечева - прокурор в Софийска районна прокуратура;
Резервни кандидати (съобразно заявено желание за приоритетно кандидатстване за стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека):
* Мая Христова Банчева - Кобурова - съдия в Районен съд гр. Петрич;
* Светослав Неделчев Тодоров - съдия в Районен съд гр. Варна.
59.5. ВЪЗЛАГА на изпълняващия длъжността главен секретар на ВСС да предприеме действия по публикуване на списъците на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Закриване на заседанието – 14.22 ч.


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
28.07.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд