КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 30
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 1 СЕПТЕМВРИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВА Атанаска Дишева
На заседанието присъства Васил Пеловски – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.38 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ т. 12 и т. 13 от дневния ред.
ІІ. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
19. Определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд – Бургас.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на въпроси, свързани с внедряването на Единната информационна система на съдилищата

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. На обсъждането да бъдат поканени за участие следните лица (по предложение на г-жа Вероника Имова)
- от „Информационно обслужване“ АД: г-н Ивайло Филипов, г жа Снежанка Смилкова, г-жа Росица Рангелова и г-жа Николета Стоянова;
- от екипа за управление на проекта: ръководителят на проекта и член на ВСС – г-жа Гергана Мутафова, и координаторът по разработване на информационни системи – г-жа Мирослава Чирпъкова;
- г-н Янко Янев – административен ръководител на Апелативен съд-Велико Търново;
- г-н Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд-Варна;
- г-н Иван Калибацев – административен ръководител на Районен съд-Пловдив;
- г-жа Теодора Козарева – системен администратор в Окръжен съд-Варна;
- г-жа Иванка Гълъбова – системен администратор в Районен съд-Пловдив.
Предложения на Вероника Имова:
1.2. Да се създаде постоянна работна група, която да действа до края на годината с участието на административни ръководители, съдии, съдебни служители от всички нива в съдебната от петте апелативни района, в която да участват ръководителят и координаторите по проекта, експертите от отдел ЕИСС и представители на разработчика за набелязване на допълнителни мерки за доразработване на ЕИСС или за подобряване на функционалностите.
Да се провеждат текущи онлайн обучения за работа с ЕИСС, като ще се съгласува с магистратите, с разработчика и изпълнителя в какви параметри, в какви срокове ще бъдат извършени те.
Предложения на Цветинка Пашкунова и Боян Новански
1.3. Пленумът на Висшия съдебен съвет да бъде сезиран с принципните въпроси, свързани с евентуална промяна на техническото и проектното задание в частта за използване на квалифициран електронен подпис за всяко процесуално действие или само за крайния акт. Възможна ли е промяна на сроковете за изпълнение на проекта и на графика за внедряване на системата в органите на съдебната власт, в частност софийските съдилища – Софийски районен съд и Софийски градски съд.
По поставените въпроси да се изиска информация от Управляващия орган доколко допустими са и извършването на тази промяна би ли довело до налагане на финансови корекции.
1.4. В Софийския районен съд да започне внедряването, електронно, само на заповедното производство.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2019 г. по описа на Висшия съдебен съвет
(Поканен, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАЛАГА на Събчо Атанасов Събев – съдия в Окръжен съд – Бургас, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, за извършеното от него нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ.
3. ОТНОСНО: Решение № 13743/16.10.2019 г. по административно дело № 4685/2019 г. на тричленен състав на Върховния административен съд, Шесто отделение, и Решение № 9886/20.07.2020 г. на ВАС, петчленен състав, II колегия, по адм. дело № 534/2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАЛАГА на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд, дисциплинарно наказание „забележка“ по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.
4. ОТНОСНО: Решение № 9728/16.07.2020 г. на Върховния административен съд – Петчленен състав – ІІ колегия, по адм. дело № 2430/2020 г., с което оставя в сила Решение № 17599/20.12.2019 г., постановено по адм. дело № 9934/2019 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, с което се отхвърля жалбата на Инспектората към ВСС срещу решение по точка 8 от Протокол № 23/16.07.2019 г. на Съдийската колегия на ВСС, с което по дисциплинарно дело № 48/2017 г. по описа на ВСС е прието, че Даниела Росенова Иванова – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, не е извършила нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 4 от Закона за съдебната власт и не ? се налага дисциплинарно наказание

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. Приема за сведение решение № 9728/16.07.2020 г. на Върховния административен съд – Петчленен състав – ІІ колегия, по адм. дело № 2430/2020 г., с което оставя в сила Решение № 17599/20.12.2019 г., постановено по адм. дело № 9934/2019 г. на тричленен състав на ВАС, Шесто отделение, с което се отхвърля жалбата на Инспектората към ВСС срещу решение по точка 8 от Протокол № 23/16.07.2019 г. на Съдийската колегия на ВСС, с което по дисциплинарно дело № 48/2017 г. по описа на ВСС е прието, че Даниела Росенова Иванова – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, не е извършила нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 4 от Закона за съдебната власт и не ? се налага дисциплинарно наказание.
4.2. Прилага решенията към кадровото дело на Даниела Росенова Иванова – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

5. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОТКРИВА, на основание чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Видин – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Ловеч – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Бургас – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Левски – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Монтана – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Нови пазар – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Оряхово – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Панагюрище – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Средец – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тервел – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тетевен – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тополовград – свободна длъжност.
5.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
5.3. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“ и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
6. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Окръжен съд – Стара Загора: 1 кандидат – 29.09.2020 г.
Районен съд – Етрополе: 1 кандидат – 29.09.2020 г.
Районен съд – Търговище: 3-ма кандидати – 06.10.2020 г.
7. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Силистра, за освобождаване на Анелия Димитрова Великова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник председател“ на Окръжен съд – Силистра, на основание чл. 175, ал. 7 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 175, ал. 7, изр. I-во от ЗСВ, Анелия Димитрова Великова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник председател“ на Окръжен съд – Силистра, считано от датата на вземане на решението.
7.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Анелия Димитрова Великова на заеманата преди назначаването ? за „заместник на административния ръководител – заместник председател“ на Окръжен съд – Силистра длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Силистра, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Районен съд – Тутракан за увеличаване щатната численост на съда (вх.№ ВСС-6344/01.07.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението от административния ръководител – председател на Районен съд – Тутракан, за увеличаване щатната численост на съда.
9. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Варна за оптимизиране на щатната численост на Районен съд – Варна с оглед устройване на младшия съдия от Окръжен съд – Варна, с удължен срок по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Девня, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Варна, считано от датата на вземане на решението.
9.3. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 24.09.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
10. ОТНОСНО: Молба от Аспарух Емилов Христов – съдия в Софийския районен съд, за преместване в Районен съд – Благоевград (вх.№ ВСС-12927/15.07.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата от Аспарух Емилов Христов – съдия в Софийския районен съд, за преместване в Районен съд – Благоевград.
11. ОТНОСНО: Решение № 10009/21.07.2020 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 3079/2020 г., образувано по жалба на Ивайло Николов срещу решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 13.3 от Протокол № 2/28.01.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение Решение № 10009/21.07.2020 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение, по адм. дело № 3079/2020 г., образувано по жалба на Ивайло Петров Николов срещу решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 13.3 от Протокол № 2/28.01.2020 г.
12. (ОТТЕГЛЕНА)
13. (ОТТЕГЛЕНА)
14. ОТНОСНО: Проект на решение за поправка на явна фактическа грешка в решение на Съдийската колегия по Протокол № 26/21.07.2020 г., т. 30.22

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 36, ал. 5 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, ДОПУСКА ПОПРАВКА на очевидна фактическа грешка в решението си по пр. № 26/21.07.2020 г., т. 30.22, като след текста „ПООЩРЯВА“ се добави изразът „на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ“.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Радостина Петкова Иванова – съдия в Районен съд – Бургас.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Радостина Петкова Иванова – съдия в Районен съд – Бургас.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 62/09.08.2016 г.) периодично атестиране на Милена Атанасова Георгиева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Районен съд – Пловдив.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ Милена Атанасова Георгиева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Районен съд – Пловдив.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Татяна Димитрова Богоева – Маркова – съдия в Районен съд – Благоевград.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ Татяна Димитрова Богоева – Маркова – съдия в Районен съд – Благоевград.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

18. ОТНОСНО: Предложение за промяна на границите на съдебни райони (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 26/21.07.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

19. ОПРЕДЕЛЯ, поради настъпили нови обстоятелства, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Пламен Ангелов Синков – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Апелативен съд – Бургас, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд – Бургас, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на досегашния изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд – Бургас, като съдия във Върховен касационен съд – наказателна колегия.

Закриване на заседанието – 15.57 ч.

 

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
​:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
03.09.2020 г.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд