КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 23
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 СЕПТЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Десислава Ахладова – министър на правосъдието, и Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВА Иван Гешев
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.04 ч.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на въпроси, свързани с внедряването на Единната информационна система на съдилищата

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

Да бъдат поканени и изслушани представители на „Информационно обслужване“ АД и представител на Управителния орган на Оперативна програма „Добро управление“.
Да бъдат поканени и изслушани представители на съдиите от Софийски районен съд, Софийски градски съд и Апелативен съд-София.
1.1. Внедряването на ЕИСС в съдилищата продължава по график, като приключва с внедряването на системата във Върховния касационен съд на 17 септември 2020 г.
1.2. Спира се въвеждането на нови дела в ЕИСС за периода 18 септември 2020 г. – 10 декември 2020 г. във всички съдилища, в които е внедрена системата, с изключение на следните пилотни съдилища:
Апелативен съд – Велико Търново
Апелативен съд – София
Окръжен съд – Перник
Окръжен съд – Варна
Окръжен съд – Благоевград
Окръжен съд - Велико Търново
Окръжен съд – Смолян
Районен съд - Велико Търново
Районен съд – Елена
Районен съд – Костинброд
Районен съд – Сливница
Районен съд – Омуртаг
Районен съд – Търговище
Районен съд – Елхово
Районен съд – Тополовград
Районен съд – Чепеларе
Районен съд – Смолян,
както и съдилищата, които изразят желание да продължат въвеждането на нови дела в ЕИСС за периода по т. 2, които могат да продължат работата си с ЕИСС. Желанието следва да бъде изразено писмено от председателя на съда в срок до 17 септември 2020 г. и депозирано във ВСС.
1.3. Всички образувани дела в ЕИСС следва да се довършат в тази система, като съдилищата, които спират ползването на ЕИСС, да отбележат тези обстоятелства в Централизираната система за случайно разпределение на делата.
1.4. Възлага на работна група да изготви предложения за всички необходими промени в ЕИСС, които да бъдат възложени за доработка на изпълнителя по договор № ВСС/495/16.01.2019 г.
1.5. Определя за участници в работната група следните членове на Висшия съдебен съвет:
- Цветинка Пашкунова;
- Красимир Шекерджиев;
- Драгомир Кояджиков;
- Боян Новански;
- Вероника Имова.
1.6. В срок до 23 септември 2020 г. в работната група следва да бъдат включени:
- до 5 съдии и съдебни служители от Софийски районен съд, определени от председателя на съда;
- до 5 съдии и съдебни служители от Софийски градски съд, определени от председателя на съда;
- до 5 съдии и съдебни служители от Апелативен съд – София, определени от председателя на съда;
- до 5 съдии и съдебни служители от Върховния касационен съд, определени от председателя на съда;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд – София, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд – Пловдив, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд – Варна, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд – Бургас, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд – Велико Търново, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Военно-апелативния съд, определени от председателя на апелативния съд;
- до 5 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативния специализиран наказателен съд, определени от председателя на апелативния съд.
1.7. Възлага мандат на работната група да депозира пред „Информационно обслужване“ АД конкретните си предложения по доработването на системата в срок до 15.10.2020 г.
1.8. Препоръчва на общите събрания на съдилищата, от които са излъчени съдиите, определени за участие в работната група, да освободят тези съдии от разглеждането на дела в периода на участието им в работната група.
Препоръчва на административните ръководители на съдилищата да освободят съдебните служители, включени в работната група, от преките им задължения за периода на участието им в работната група.
*****
2. ОТНОСНО: Предложение за изменение в частта, отнасяща се до Върховния касационен съд, на приетия с решение по Протокол № 19/23.07.2020 г. на Пленума на ВСС окончателен график за внедряване на ЕИСС във всички съдилища на Република България (с изключение на пилотните и административните съдилища, и Върховен административен съд)
След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при получения резултат: 4 гласа „за“ и 16 гласа „против“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТХВЪРЛЯ предложението на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, за изключване на Върховния касационен съд от приетия с решение по Протокол № 19/23.07.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет окончателен график за внедряване на ЕИСС във всички съдилища на Република България (с изключение на пилотните и административните съдилища, и Върховен административен съд), съгласно Приложение 2 в изпълнение на Дейност 3.3 „Внедряване на ЕИСС във всички съдилища“ от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020, както и отлагането на внедряването във Върховния касационен съд на Единната информационна система на съдилищата.

Закриване на заседанието – 16.45 ч.

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова
Зоя Костова
Невенка Шопска

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
18.09.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд