КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 31
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 СЕПТЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 17.00 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
15. Проект на решение по Заповед на заместника на главния прокурор при ВКП, за главен прокурор, за свикване на Общо събрание на следователите от Националната следствена служба, за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите на ВСС.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: Административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас
Кандидат:
- Любомир Георгиев Петров – изпълняващ функциите „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 9 гласа „За”, 0 гласа „Против”, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Любомир Георгиев Петров – изпълняващ функциите „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура - Бургас, на длъжността „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 5/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕКРАТЯВА производството по дисциплинарно дело № 5/2020 г. по описа на ВСС, поради освобождаването на Илчо Петров Петров от длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Стара Загора.
3. ОТНОСНО: Произнасяне по предложение от административния ръководител на Софийска градска прокуратура за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Надежда Тодорова Куюмджиева – Тодорова – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, и налагане на дисциплинарно наказание

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. На основание чл.316, ал.1 от ЗСВ, изречение второ, във връзка с чл.314, ал.2 от ЗСВ, ПРОДЪЛЖАВА дисциплинарно производство по административна преписка № 276/2020 г. по описа на Софийска градска прокуратура, под № 11/2020 г. по описа на ВСС, за налагане на дисциплинарно наказание на Надежда Тодорова Куюмджиева-Тодорова - следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура.
3.2. На основание чл.316, ал.3 от ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова.
3.3. На основание чл.316, ал.3 от ЗСВ, ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава Светлана Бошнакова, която е и докладчик.
/Решението е взето без участието на Йордан Стоев поради направен отвод/

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, открити с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 04/05.02.2020 г. (обн. ДВ, бр. 13/14.02.2020 г.) и Протокол № 29/29.07.2020 г. (обн. ДВ, бр. 70/07.08.2020 г.), както следва:
4.1. Военно-окръжна прокуратура – София: 04.11.2020 г.
4.2. Районна прокуратура – Ловеч: 11.11.2020 г.
5. ОТНОСНО: Откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
5.1.1. Административен ръководител на Специализираната прокуратура – свободна длъжност;
5.1.2. Административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Кърджали – свободна длъжност;
5.1.3. Административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян – свободна длъжност;
5.1.4. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Ботевград – изтичащ мандат;
5.1.5. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Монтана – изтичащ мандат;
5.1.6. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Велико Търново – изтичащ мандат;
5.1.7. Административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Враца – свободна длъжност.
5.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право"; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
5.3. Решението да се обнародва в "Държавен вестник" и да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
6. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Мая Любчова Узунова – младши следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, на длъжност "следовател" в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
7. ОСВОБОЖДАВА Таня Крумова Поповска – прокурор в Апелативна прокуратура – София, от състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с постъпило заявление от нейна страна.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Надежда Василева Семерджиева - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Надежда Василева Семерджиева - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Емилиян Митков Костов - прокурор в Районна прокуратура - Оряхово.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Емилиян Митков Костов - прокурор в Районна прокуратура - Оряхово.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Теменуга Вилиянова Фачикова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Теменуга Вилиянова Фачикова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Евгения Йорданова Стоянова - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Добрич.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Евгения Йорданова Стоянова - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Добрич.
11.3. Евгения Йорданова Стоянова - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Добрич, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Стефка Бойдева Атанасова - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Стефка Бойдева Атанасова - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Павел Тодоров Гайдаров - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Павел Тодоров Гайдаров - следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Здравко Венциславов Луканов - прокурор в Районна прокуратура - Плевен.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Здравко Венциславов Луканов - прокурор в Районна прокуратура - Плевен.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

15. ОТНОСНО: Заповед на заместника на главния прокурор при ВКП, за главен прокурор, за свикване на Общо събрание на следователите от Националната следствена служба, за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение Заповедта на заместника на главния прокурор при ВКП, за главен прокурор, за свикване на Общо събрание на следователите от Националната следствена служба, за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

/Закриване на заседанието – 17.55 ч/

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Лидия Здравкова
 

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
18.09.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд