КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 31
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 17 СЕПТЕМВРИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВА: Вероника Имова
/На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,40 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
21. Проект на решение по молбата на административния ръководител - председател на Районен съд - Гълъбово за преназначаване на длъжност "съдия" в Районен съд - Стара Загора, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
22. Проект на решение по молбата на Виолета Григорова Николова – административен ръководител - председател на Районен съд – Червен бряг, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Районен съд - Плевен.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
/Няма постъпили материали по точката/

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Окръжен съд – Смолян: 1 кандидат: 13.10.2020 г.
Районен съд – Велинград: 1 кандидат: 13.10.2020 г.
Районен съд – Пещера: 1 кандидат: 20.10.2020 г.
Районен съд – Чепеларе: 1 кандидат: 20.10.2020 г.
3. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Пламен Александров Александров - съдия в Окръжен съд – Кърджали, на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Кърджали, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Румяна Иванова Андреева – Атанасова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд-Пловдив, считано от датата на вземане на решението.
4.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Румяна Иванова Андреева – Атанасова на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
5.1. ОСВОБОЖДАВА на основание чл. 175, ал. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 129, ал. 3, т. 2 от КРБ, Александър Людмилов Григоров от заеманата длъжност „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд - Плевен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от датата на вземане на решението
5.2. ПРЕНАЗНАЧАВА на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Александър Людмилов Григоров на заеманата преди избора му за административен ръководител длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Плевен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
5.3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2-ро от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по пр. №31/23.10.2018 г. т. 15, Екатерина Тихомирова Георгиева - Панова – заместник на административния ръководител - заместник-председател на Окръжен съд - Плевен, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд – Плевен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС, за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
6. ОТНОСНО: Молба от Евелина Иванова Попова – съдия в Административен съд – Варна за освобождаване от заеманата длъжност, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
/В гласуването не участва Атанаска Дишева/
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Ева Василева Иванова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Добрич, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 20.09.2020 г.

8. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районен съд - Бургас във връзка със заявление от Евгени Мирославов Узунов за оттегляне на даденото съгласие за изпълняване функциите на административен ръководител - председател на Районен съд - Несебър и възстановяване на длъжност „съдия“, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Ямбол, считано от датата на вземане на решението.
8.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Бургас, считано от датата на вземане на решението.
8.3. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 24.09.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
9. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Враца

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Враца, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, считано от датата на вземане на решението.
9.3. ВНАСЯ предложенията в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 24.09.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
10. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районен съд – Русе

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката и връща на Комисията по атестиране и конкурсите за извършване на съгласувателна процедура.
11. ОТНОСНО: Решение № 10660/03.08.2020 г. по адм. дело № 1996/2020 г., по описа на Върховния административен съд, образувано по жалба на Стоян Германов срещу решение на Съдийската колегия на ВСС за неназначаване в Апелативен съд – Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение решение №10660 от 03.08.2020 г. по адм. дело №1996/2020 г., на Върховния административен съд, Шесто отделение, образувано по жалба на Стоян Атанасов Германов.
12. ОТНОСНО: Решение № 10661/03.08.2020 г. по адм. дело № 1997/2020 г., по описа на Върховния административен съд, образувано по жалба на Благой Потеров срещу решение на Съдийската колегия на ВСС за неназначаване в Апелативен съд – Бургас

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение решение №10661 от 03.08.2020 г. по адм. дело №1997/2020 г., на Върховния административен съд, Шесто отделение, образувано по жалба на Благой Гавраилов Потеров.
13. ОТНОСНО: Предложение, на основание чл. 186а, ал. 3 от ЗСВ, за първоначално назначаване на класирания кандидат за заемане на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Софийския градски съд – гражданска колегия, съгласно обявения конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/08.10.2019 г. (обн. в ДВ бр. 82/18.10.2019 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 186а, ал. 4 от ЗСВ, Ивайло Красимиров Димитров на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд-гражданска колегия, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
13.2. Поради попълване на местата ПРЕКРАТЯВА гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд-гражданска колегия, както следва: Диана Димитрова Пашова, Величка Запрянова Запрянова и Диана Венциславова Джиброва.
13.3. Решението по т. 13.1 подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.
14. ОТНОСНО: Предложение, на основание чл. 186а, ал. 3 от ЗСВ, за първоначално назначаване на класирания кандидат за заемане на 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Враца – наказателна колегия, съгласно обявения конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/08.10.2019 г. (обн. в ДВ бр. 82/18.10.2019 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 186а, ал. 4 от ЗСВ, Ана Божидарова Ангелова-Методиева на длъжност „съдия“ в Окръжен съд-Враца - наказателна колегия, с ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
14.2. Поради попълване на местата ПРЕКРАТЯВА гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Окръжен съд-Враца - наказателна колегия, както следва: Лиляна Димитрова Георгиева и Гаврил Николов Павлов.
14.3. Решението по т. 14.1 подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с §72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), предварително атестиране на Христина Бориславова Николова - съдия в Софийския районен съд.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Христина Бориславова Николова - съдия в Софийския районен съд.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с §72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Пенка Иванова Велинова - съдия в Софийския районен съд.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Пенка Иванова Велинова - съдия в Софийския районен съд.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с §72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Мариана Василева Георгиева - съдия в Софийския градски съд.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Мариана Василева Георгиева - съдия в Софийския градски съд.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с §72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Йордан Росенов Русев - съдия в Административен съд - Пловдив.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Йордан Росенов Русев - съдия в Административен съд - Пловдив.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 62/09.08.2016 г.), периодично атестиране на Николай Христов Ингилизов - съдия в Районен съд - Пловдив.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Николай Христов Ингилизов - съдия в Районен съд - Пловдив.
СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА
20. ОТНОСНО: Предложение за промяна на границите на съдебни райони (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 30/01.09.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийска колегия на 13 октомври 2020 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

21. ОТНОСНО: Молба от административния ръководител - председател на Районен съд - Гълъбово за преназначаване на длъжност "съдия" в Районен съд - Стара Загора на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. ОТХВЪРЛЯ предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за оставяне без уважение молбата от административния ръководител – председател на Районен съд - Гълъбово за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 ЗСВ на длъжност "съдия" в Районен съд – Стара Загора.
21.2. ОТХВЪРЛЯ предложението на Комисията по атестиране и конкурсите за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ на Христо Алексеев Ангелов на заеманата преди избора му за административен ръководител длъжност "съдия" в Районен съд – Гълъбово.
21.3. Връща преписката на Комисията по атестиране и конкурси за предприемане на действия за разкриване на длъжност "съдия" в Районен съд Стара Загора и извършване на съгласувателна процедура.
22. ОТНОСНО: Молба от Виолета Григорова Николова – административен ръководител - председател на Районен съд – Червен бряг за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ на длъжност „съдия“ в Районен съд - Плевен.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ОТХВЪРЛЯ предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за оставяне без уважение молбата от административния ръководител – председател на Районен съд - Червен бряг за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 ЗСВ на длъжност "съдия" в Районен съд – Плевен.
22.2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2-ро от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по пр. №31/23.10.2018 г. т. 15, Христо Витков Първанов – съдия в Районен съд – Червен бряг, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Червен бряг, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 07.10.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
22.3. Връща преписката на Комисията по атестиране и конкурси за предприемане на действия за разкриване на длъжност "съдия" в Районен съд Плевен и извършване на съгласувателна процедура.

Закриване на заседанието – 13,25 ч.

 

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
​:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
21.09.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд