КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 24
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 24 СЕПТЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Иван Гешев, Лозан Панов
На заседанието присъства Теодора Точкова – главен инспектор на Инспектората към ВСС
На заседанието присъства Васил Пеловски – и. д. главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Доклад в изпълнение на Договор № ВСС–8898/31.08.2020 г.
16. Проект на решение за определяне на размер на допълнително възнаграждение на съдебни служители от Апелативен съд – София за изпълнение на служебни задължения на 26.09.2020 г. (събота) и на 27.09.2020 г. (неделя) при наличие на предпоставките по чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ, свързани с организационно – техническата подготовка на Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет.
Внася: Васил Пеловски – и.д. главен секретар на Висшия съдебен съвет

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Изслушване на класирания кандидат за заемане на длъжността „главен секретар“ на Висшия съдебен съвет
След изслушване на допуснатия кандидат и отговорите на поставените му въпроси, и след проведено гласуване по реда на чл. 10, ал. 2 и 3 от Правилата за провеждане на конкурс за назначаване на главен секретар на Висшия съдебен съвет, и при обявения резултат:
„За“ Тихомир Николов Димитров - 17 гласа;
„Против“ – 3 гласа

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАЗНАЧАВА, на основание чл. 355, ал. 3 от ЗСВ Тихомир Николов Димитров, на длъжността „главен секретар“ на Висшия съдебен съвет.
* * * * *
2. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Варна

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд - Девня, считано от датата на вземане на решението.
2.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Варна, считано от датата на вземане на решението.
3. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Бургас

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Ямбол, считано от 10.10.2020 г.
3.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Бургас, считано от 10.10.2020 г.
4. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Враца

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Враца, считано от датата на вземане на решението.
4.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Враца, считано от датата на вземане на решението.
* * * * *
5. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Окръжна прокуратура – Враца

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на Окръжна прокуратура-Плевен с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
5.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Враца, считано от датата на вземане на решението.

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

6. ОТНОСНО: Проект на решение за упълномощаване на служители от дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“, отдел „Инвестиции и строителство“ във връзка с изпълнението на строително – ремонтни работи на обекти на съдебната власт, по ЗУТ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. УПЪЛНОМОЩАВА инж. Лина Грънчарова - началник на отдел „Инвестиции и строителство“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“, инж. Юрий Георгиев – главен експерт в отдел „Инвестиции и строителство“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт”, инж. Стоянка Георгиева – главен експерт в отдел „Инвестиции и строителство“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт” и инж. Минчо Стаев - главен експерт в отдел „Инвестиции и строителство“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт”, заедно и поотделно да представляват Висшия съдебен съвет пред:
- общински и държавни администрации, службите по геодезия, картография и кадастър /СГКК/, във връзка с попълването, подписването, подаването и получаването на документи, необходими за изпълнение на дейностите, свързани с реализиране на обекти, предмет на проектиране/строителство, с предоставени права на управление на ВСС;
- Национален институт за недвижимо културно наследство, Държавен архив, специализирани контролни органи и други институции във връзка с попълване, подписване, подаване и получаване на заявления, молби и декларации за обекти, предмет на проектиране/строителство, с предоставени права на управление на ВСС;
- „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД, „Електроразпределение Север“ АД, „Софийска вода“ и други ВиК оператори, „Топлофикация София“ ЕАД и други оператори, доставчици на топлинна енергия, „Овергаз мрежи“ АД и други оператори на газопреносната мрежа, както и други експлоатационни дружества, във връзка с попълване, подписване, подаване и получаване на заявления, молби и декларации за откриване, промяна или закриване на партиди, както и да извършват други правни и фактически действия във връзка със сключени договори за предоставяне на услуги от експлоатационни дружества за обекти, предмет на проектиране/строителство, с предоставени права на управление на ВСС.
6.2. Настоящото решение се отнася за недвижими имоти на съдебната власт, върху които не е възложено стопанисването на съответните административни ръководители.
7. ОТНОСНО: Проект на решение за упълномощаване на административния ръководител на Апелативен съд - София, да представлява Висшия съдебен съвет, в качеството му на възложител по ЗУТ

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. УПЪЛНОМОЩАВА административния ръководител на Апелативен съд - София, да представлява Висшия съдебен съвет, в качеството му на Възложител по ЗУТ, пред съответните държавни и общински органи, както и пред експлоатационните дружества, като подава заявления, получава документи и съгласува документация във връзка с договор за строителство № Д-О-С-58/07.11.2019 г. с предмет „Строително-монтажни работи в Съдебна палата – гр. София, бул. „Витоша“ № 2, включващ фасади към вътрешни дворове, покрив на сграда, настилки и вътрешни дворове и проходи и II-ри етаж на сградата /от към ул. „Лавеле“/, стаи №№ 26, 27, 28 и 29 на I-сутерен /от към ул. „Алабин“/ и преустройство на две гаражни клетки в работни помещения“ и тристранно споразумение от 15.07.2020 г. към него, с право да преупълномощава.
7.2. ОТМЕНЯ решението си по т. 31.1. от Протокол № 21/29.06.2017 г.
7.3. ИЗПРАЩА решението на административния ръководител на Апелативен съд – София, за сведение и изпълнение, и на председателя на Върховния касационен съд.
8. ОТНОСНО: Проект на решение за предприемане на действия по придобиване на части от имоти – частна собственост, попадащи в УПИ-I - за общежитие и трафопост, кв. 503, м. „Овча купел - кв. 50“, от Висшия съдебен съвет.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за организиране и координиране от страна на дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ при АВСС на последващи съвместни действия от всички съсобственици на УПИ I - за общежитие и трафопост, кв. 503 по действащия регулационен план на м. „Овча купел - кв. 50“, гр. София, във връзка с евентуално придобиване от страна на държавата чрез Висшия съдебен съвет на частите от ПИ 68134.4333.423 и ПИ 68134.4333.547 - частна собственост, попадащи в границите му, за нуждите на органите на съдебната власт.
8.2. ИЗПРАЩА решението на главния прокурор на Република България.

9. ОТНОСНО: Проект на решение за отмяна на решение на Пленума на ВСС т. 50, I-4 от Протокол № 40/03.11.2016 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОТМЕНЯ решението си по т. 50, I-4 от Протокол № 40/03.11.2016 г.
9.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ и административния ръководител на Софийски районен съд в едномесечен срок от настоящото решение да организират извършването на приемо-предавателните действия за недвижим имот - публична държавна собственост, с адрес: гр. София, бул. "Драган Цанков" № 6, р-н "Лозенец", УПИ I, кв. 60, между представители на Софийски районен съд и Администрацията на Висшия съдебен съвет, за което да се състави протокол.
9.3. ИЗПРАЩА настоящото решение на административния ръководител на Софийски районен съд и чрез главния секретар на ВСС на дирекция „УССВ“ при АВСС - за сведение и изпълнение.
10. ОТНОСНО: Изпълнение на решение по д.т. 57.1.4. от Протокол № 19/23.07.2020 г. от заседание на Пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение взетите от комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на Висшия съдебен съвет решения от проведените 2 /две/ редовни заседания, осъществени чрез видеоконферентна връзка, проведени на 29.07.2020 г. и 26.08.2020 г., съобразно делегираните й правомощия с решението на Пленума на ВСС по Протокол № 19/23.07.2020 г. Решенията на Комисията са отразени в Протоколи № 23/29.07.2020 г. и № 24/26.08.2020 г., които са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, раздел „Постоянни комисии“/Комисия „Управление на собствеността“/Протоколи и в локалната информационна система – Кратки протоколи/Комисии на ВСС/Комисия „Управление на собствеността“.
11. ОТНОСНО: Доклад от дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ при АВСС във връзка с предоставяне на имот с ИН 10135.3516.147, гр. Варна, район „Младост“, бул. „Хр. Смирненски“ – частна държавна собственост, за изграждане на сградa (сгради) за нуждите на органи на съдебна власт, за сведение

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение доклада от дирекция „Управление на собствеността на съдената власт“ при АВСС във връзка с предоставяне на имот с ИН 10135.3516.147, гр. Варна, район „Младост“, бул. „Хр. Смирненски“ – частна държавна собственост, за изграждане на сградa (сгради) за нуждите на органи на съдебна власт.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

12. ОТНОСНО: Проект на предложение за допълнение на Наредба № Н-2 от 21.02.2020 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ИЗМЕНЯ свое решение по д.т. 41.3 от Протокол № 17/09.07.2020 година, както следва:
ПРЕДЛАГА на министъра на правосъдието в Наредба № Н-2 от 18.02.2020 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство (oбн., ДВ, бр. 15 от 21.02.2020 г.) да бъде регламентирана възможността за подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК по електронен път, като чл. 3 от Наредбата се допълни със следния текст:
„Заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК може да бъде подадено и по електронен път, чрез електронен формуляр, одобрен с решение на Пленума на ВСС“.
Да се предвиди влизане на допълнения текст в сила от 01.01.2021 година.
Мотиви:
В изпълнение на проект „Доразвитие и централизиране на порталите в сектор „Правосъдие“ за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-0013-C01/11.12.2017 г., бенефициент по който е Висшият съдебен съвет, е извършено надграждане на Единния портал за електронно правосъдие с внедряване на нова електронна услуга – подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК, която да бъде приложима за използване от всички компетентни съдилища.
Реализацията на подаването на заявления по чл. 410 от ГПК чрез Единния портал за електронно правосъдие е осъществена след проведен задълбочен анализ на действащото законодателство и стратегически документи, в т.ч. анализ на правната рамка, регламентираща дейностите на органите на съдебната и изпълнителната власт в сектор „Правосъдие“ в областта на електронното правосъдие и свързани аспекти от електронното управление и стратегическите документи и документите от правно-организационен характер в сектора, водещи до конкретни задължения и ангажименти на европейско и национално ниво. Идентифицирани са приложните процеси, мерки и дейности, обезпечаващи функционирането на електронното управление и електронното правосъдие в сектор „Правосъдие“. Извършен е анализ на системи, инициативи и проекти на национално и европейско ниво в контекста на разработването на портала.
Внедряването на тази електронна услуга е извършено въз основа на максимално количество информация за общата и специфична рамка на електронното правосъдие и свързаните с него сфери. Като обект на изследване са послужили строгите нормативни изисквания и задължения, както и ангажиментите на държавите членки във връзка с планираните реформи, както и методическите рамки на работа на отговорните в областта институции. В резултат на очертаните анализи и проучвания са идентифицирани и съобразени всички специализирани изисквания и задължения на национално и европейско ниво в областта на електронното правосъдие в контекста на реализацията на подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, като извършване на процесуално действие по електронен път.
Надграждането на Единния портал за електронно правосъдие и внедряването на електронната услуга за подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, като извършване на процесуално действие по електронен път, е финансирано от Оперативна програма „Добро управление“ по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-013-C01/11.12.2017 година, като дейността е възложена и реализирана след проведена процедура за възлагане на обществена поръчка.
Чрез надграждането на Единния портал за електронно правосъдие посредством внедряването на електронната услуга за подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, като извършване на процесуално действие по електронен път ще се постигнат следните цели:
- ефективно използване на поне една нова електронна услуга;
- по-добро управление на органите на съдебната власт и по-висока ефективност на тяхното функциониране;
- порталът ще се утвърди като централна входна точка на гражданите до информация, е-услуги и е-правосъдие;
- предоставяне на качествени услуги, улеснен достъп, бързо и надлежно обслужване;
- покриване на идентифицирани нужди за поетапно въвеждане на електронно правосъдие и решаване на проблемите от законодателно, организационно и технологично естество.
Очакваният резултат от прилагането на тази нова функционалност е предоставянето на електронна услуга като част от продължаващия процес по внедряване на електронно правосъдие в Република България. Чрез предоставянето на електронните услуги в областта на правосъдието се постига и изпълнение на изискванията, ангажиментите и задълженията на национално и европейско ниво в областта на електронното правосъдие в контекста на реализацията на подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, като извършване на процесуално действие по електронен път.
Съгласно чл. 425, ал. 1 от ГПК министърът на правосъдието издава наредба, с която утвърждава образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и другите книжа във връзка със заповедното производство.
В изпълнение на горната разпоредба, министърът на правосъдието е издал Наредба № Н-2 от 18.02.2020 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство (oбн., ДВ, бр. 15 от 21.02.2020 г.)
Съгласно чл. 3 от Наредбата, за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК се подава писмено заявление по образец съгласно приложение № 1, което съдържа искане за издаване на заповед за изпълнение и за издаване на изпълнителен лист. Посоченият текст, както и самият образец на заявление предполагат подаването му да се извършва единствено на хартиен носител, без възможност за подаване по електронен път. За предоставянето на разработената електронна услуга чрез подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, като извършване на процесуално действие по електронен път, е необходимо да бъдат предприети изменения в нормативната база, които са от компетентността на министъра на правосъдието.
12.2. Препис от настоящото решение и мотивите към него, както и образец на електронен формуляр за подаване на заявления по чл. 410 от ГПК, разработен и внедрен в Единния портал на електронното правосъдие, одобрен с решение на Пленума на ВСС по д. т. 41.2. от Протокол № 17/09.07.2020 година, да бъдат изпратени на министъра на правосъдието.
* * * * *
13. ОТНОСНО: Решение по т. 32 от Протокол № 19/23.07.2020 г. на Пленума на ВСС относно предоставяне на права на комисия „Бюджет и финанси“ за вземане на решения по управление на бюджета

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение взетите решения от проведените 5 (пет) заседания на комисия „Бюджет и финанси“ на 05.08.2020 г., 19.08.2020 г., 02.09.2020 г., 03.09.2020 г. и 10.09.2020 г. Решенията са отразени съответно в Протоколи № 26, № 27, № 28, № 29 и № 30, които са публикувани на сайта на ВСС/Постоянни комисии/КБФ/Протоколи и в локалната информационна система – Кратки протоколи/Комисии на ВСС/Бюджет и финанси.
* * * * *
14. ОТНОСНО: Писмо от дирекция „Държавен протокол“ в Министерство на външните работи (МВнР) с молба за определяне на нов представител в междуведомствена работна група за обсъждане и изготвяне на предложения за изменение и допълнение на нормативната уредба, имаща отношение към протоколната дейност на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОПРЕДЕЛЯ за участие в състава на междуведомствената работна група за обсъждане и изготвяне на предложения за изменение и допълнение на нормативната уредба, имаща отношение към протоколната дейност на Висшия съдебен съвет, на мястото на г-жа Даниела Машева, следните лица:
- Калина Чапкънова – член на Висшия съдебен съвет;
- Севдалин Мавров – член на Висшия съдебен съвет.
14.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да уведоми дирекция „Държавен протокол“ в Министерството на външните работи за решението на Пленума на ВСС по т. 14.1.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

15. ОТНОСНО: Доклад в изпълнение на Договор № ВСС-8898/31.08.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА доклад на „Аматас“ ЕАД по Договор № ВСС-8898/31.08.2020 г. за вторичен одит на информационната сигурност на ЦССРД.
16. ОТНОСНО: Определяне на размер на допълнително възнаграждение на съдебни служители от Апелативен съд - София за изпълнение на служебни задължения на 26.09.2020 г. (събота) и на 27.09.2020 г. (неделя) при наличие на предпоставките по чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ, свързани с организационно- техническата подготовка на Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ОПРЕДЕЛЯ размер на допълнително трудово възнаграждение по чл. 345, ал. 4 от ЗСВ на служителите от Апелативен съд - София, които изпълняват служебните си задължения на 26.09.2020 г. (събота) и на 27.09.2020 г. (неделя) при наличие на предпоставките по чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ, във връзка с организационно-техническата подготовка и провеждането на Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет, в размер по 300 (триста) лева на ден.
16.2. ВЪЗЛАГА на и. д. главен секретар на ВСС след приключване на Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет да изготви доклад относно размера на разходваните средства.

Закриване на заседанието – 15.35 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Зоя Костова
Невенка Шопска

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
и. д. главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
25.09.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд