КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 34
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 13 ОКТОМВРИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩ: Севдалин Мавров
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,35 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
23. Проект на решение за допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
24. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Пловдив за освобождаване на Антония Кирова Роглева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител“ на Окръжен съд – Пловдив, и назначаване на Миглена Илиева Площакова – съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „заместник на административния ръководител“ на Окръжен съд – Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
25. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Пловдив за освобождаване на Славка Георгиева Димитрова – от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител“ на Окръжен съд – Пловдив, и назначаване на Мария Петкова Шишкова – съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „заместник на административния ръководител“ на Окръжен съд – Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
26. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Пловдив за назначаване на Николинка Георгиева Цветкова – съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „заместник на административния ръководител“ на Окръжен съд – Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Проект на решение по предложението на председателя на Върховния касационен съд за обявяване на конкурс в Наказателна колегия на съда.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
28. Проект на решение по доклад от Христина Тодорова – директор на дирекция „Международна дейност и протокол“ относно писмо от Държавна агенция „Електронно управление“ във връзка с прилагане на разпоредбите за административно сътрудничество, съдържащи се в Решение 2001/470/ЕО, посредством Информационната система за вътрешния пазар (IMI).
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
29. Доклад от Христина Тодорова – директор на дирекция „Международна дейност и протокол“ относно получена информация във връзка с предстоящо на 10 ноември 2020 г. изслушване на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. за България на съвет „Общи въпроси“, както и с предстоящо изготвяне на план за действие и необходимостта от прилагане на мерки по констатирани в Доклада области от компетентност на ВСС.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
/Няма постъпили материали по точката/

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Смолян
Кандидат:
- Динко Карамфилов Хаджиев – административен ръководител-председател на Районен съд – Златоград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 34/22.10.2019 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 4 гласа „За”, 6 гласа „Против” НЕ НАЗНАЧАВА Динко Карамфилов Хаджиев – административен ръководител-председател на Районен съд – Златоград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ на длъжност "административен ръководител – председател" на Окръжен съд – Смолян.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
/След проведеното гласуване с вдигане на ръка/
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Велинград
Кандидат:
- Лилия Георгиева Терзиева-Владимирова – съдия в Районен съд – Пещера, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/14.05.2019 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и обявения резултат: 11 гласа "за", 0 "против", на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Лилия Георгиева Терзиева-Владимирова – съдия в Районен съд – Пещера, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ на длъжността административен ръководител – председател на Районен съд – Велинград, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Пенка Борисова Йорданова – административен ръководител - председател на Районен съд – Свищов за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Свищов, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 21.10.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „б“ от ЗСВ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Емилия Георгиева Топалова – съдия в Окръжен съд – Благоевград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак втора степен – сребърен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за безупречно и високопрофесионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.
5.2. Предоставя решението по т. 5.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Емилия Георгиева Топалова от заеманата длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Благоевград, считано от 21.10.2020 г.
7. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховния касационен съд за обявяване на конкурс в Гражданска колегия на съда

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност и 2 (две) длъжности, които предстои да се овакантят по реда на чл. 165, ал.1, т. 1 от ЗСВ, като същите следва да се заемат след конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд – гражданска колегия.
Мотиви: По щатното разписание на Върховен касационен съд – гражданска колегия е налице 1 (една) свободна длъжност „съдия“, овакантена от съдия Капка Юстиниянова, на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, считано от 01.09.2017 г. За тази длъжност е съществувала възможност да бъде попълнена по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по обявения през 2016 г. конкурс за повишаване във ВКС – гражданска колегия. Бройката остава вакантна поради отпадане на §6 от Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, предвиждащ приложението на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 ЗСВ по конкурси, приключили по досегашния ред. С оглед на гореизложеното е налице основание свободната длъжност „съдия“ във Върховен касационен съд – гражданска колегия да бъде планирана и обявена на конкурс за заемането й. Същевременно във Върховен касационен съд – гражданска колегия през 2021 г. предстои освобождаване на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ на 3 (три) магистратски длъжности, съответно 2 (две) длъжности от съдиите Бойка Стоилова на 15.03.2021 г. и Борислав Белазелков на 16.05.2021 г., както и 1 (една) длъжност от Светла Димитрова - заместник на председателя на ВКС, считано от 26.09.2021 г. Разписаният в разпоредбата на чл. 169, ал. 2 от ЗСВ специален ред за заемане на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник – председател“ изключва възможността за обявяването й на конкурс. С оглед на което на конкурс за повишаване по реда на чл. 189, ал. 2 от ЗСВ следва да бъдат обявени другите две длъжности за съдия с предстоящо овакантяване през 2021 г.
7.2. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180 от ЗСВ, КОНКУРС по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 3 (три) длъжности „съдия" във Върховния касационен съд – гражданска колегия.
7.3. На основание чл. 191 от ЗСВ и чл. 33 от Наредба №1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник" кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилагат:
– служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в "Държавен вестник", общия юридическия стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажът в съответната система на органите на съдебната власт;
– кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му;
– копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки;
– други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.
7.4. При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.
7.5. При липса на актуална атестация кандидатът следва да направи предложение за откриване на процедура за извънредно атестиране съгласно разпоредбата на чл. 196, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от Закона за съдебната власт.
7.6. В случаите на преминаването на прокурора или следователя на длъжност съдия съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
7.7. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Татяна Иванова Петрова - съдия в Административен съд - Пловдив.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Татяна Иванова Петрова - съдия в Административен съд - Пловдив.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Виктор Динев Атанасов – съдия в Административен съд – Кърджали.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Виктор Динев Атанасов – съдия в Административен съд – Кърджали.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Анна Владимирова Ненова - Вълканова - съдия в Софийския градски съд.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Анна Владимирова Ненова - Вълканова - съдия в Софийския градски съд.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Галатея Петрова Ханджиева – Милева – и. ф. административен ръководител – председател на Окръжен съд – Добрич.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Галатея Петрова Ханджиева – Милева – и. ф. административен ръководител – председател на Окръжен съд – Добрич.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Анна Великова Александрова – и.ф. административен ръководител - председател на Районен съд – Добрич.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Анна Великова Александрова – и.ф. административен ръководител - председател на Районен съд – Добрич.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Емил Василев Николаев - съдия в Районен съд - Дулово.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Емил Василев Николаев - съдия в Районен съд – Дулово.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Десислава Пенчева Добрева - съдия в Апелативен съд - София.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Десислава Пенчева Добрева - съдия в Апелативен съд - София.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Людмила Славчева Цолова - съдия в Апелативен съд – София.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Людмила Славчева Цолова - съдия в Апелативен съд – София.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Анжелина Данчова Христова - Борисова - съдия в Апелативен съд - София.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Анжелина Данчова Христова - Борисова - съдия в Апелативен съд - София.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Галина Любомирова Иванова - съдия в Апелативен съд – София.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Галина Любомирова Иванова - съдия в Апелативен съд – София.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Силвия Петкова Георгиева - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Неда Неделчева Табанджова - Заркова - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
20. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Евгения Димитрова Мечева - съдия в Районен съд - Варна, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

21. ОТНОСНО: Предложение за промяна на границите на съдебни райони (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 31/17.09.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия на ВСС.
* * * * *
22. ОТНОСНО: Доклад от изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Плевен и писмо от изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Апелативен съд – Велико Търново относно извършени проверки, свързани с решения на Съдийската колегия на ВСС по т. 1.1 и т. 1.3 от Протокол № 26/21.07.2020 г., приети във връзка с молба от Валери Цветанов – съдия в Районен съд – Плевен

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Доклад от изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Плевен и писмо от изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Апелативен съд – Велико Търново.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

23. ОТНОСНО: Проект на решение за допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПЪЛВА СЪСТАВА на постоянно действащата Комисия по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с Десислава Борисова Николова - съдия в Окръжен съд – Добрич, избрана от Пленума на Върховния касационен съд.
24.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1-во от ЗСВ, Антония Кирова Роглева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Пловдив.
24.2. НАЗНАЧAВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Миглена Илиева Площакова - съдия в Окръжен съд – Пловдив на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив, за Гражданско отделение I инстанция и Търговско отделение, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
24.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Антония Кирова Роглева на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Миглена Илиева Площакова в длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Пловдив.
25.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1-во от ЗСВ, Славка Георгиева Димитрова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Пловдив.
25.2. НАЗНАЧAВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, Мария Петкова Шишкова - съдия в Окръжен съд - Пловдив на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив, за Наказателно отделение, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
25.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Славка Георгиева Димитрова на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Мария Петкова Шишкова в длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Пловдив.
26. НАЗНАЧAВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ Николинка Георгиева Цветкова - съдия в Окръжен съд - Пловдив на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Пловдив, за Гражданско отделение II инстанция, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
27. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховния касационен съд за обявяване на конкурс в Наказателна колегия на съда

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

27.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ, 2 (две) длъжности, които предстои да се овакантят по реда на чл. 165, ал.1, т. 1 от ЗСВ, като същите следва да се заемат след конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд – наказателна колегия.
Мотиви: Във Върховния касационен съд – наказателна колегия през 2021 г. предстои освобождаване на основание чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ на 2 (две) магистратски длъжности, съответно от съдиите Евелина Стоянова на 09.02.2021 г. и Татяна Кънчева на 21.10.2021 г. Предвид изложеното, както и на основание чл. 188, ал. 1 от ЗСВ същите следва да се заемат чрез конкурс за повишаване.
27.2. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180 от ЗСВ, КОНКУРС по реда на чл. 189, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ за повишаване и заемане на 2 (две) длъжности „съдия" във Върховния касационен съд – наказателна колегия.
27.3. На основание чл. 191 от ЗСВ и чл. 33 от Наредба №1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник" кандидатите подават лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилагат:
– служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, удостоверяваща към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в Държавен вестник, общия юридическия стаж на кандидата, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажът в съответната система на органите на съдебната власт;
– кадрова справка от административния ръководител на съответния орган на съдебната власт (по образец), съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт и на Инспектората към Висшия съдебен съвет и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му;
– копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки;
– други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.
27.4. При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества.
27.5. При липса на актуална атестация кандидатът следва да направи предложение за откриване на процедура за извънредно атестиране съгласно разпоредбата на чл. 196, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от Закона за съдебната власт.
27.6. В случаите на преминаването на прокурора или следователя на длъжност съдия съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.
27.7. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
28. ОТНОСНО: Доклад от Христина Тодорова – директор на дирекция „Международна дейност и протокол“ относно писмо от Държавна агенция „Електронно управление“ във връзка с прилагане на разпоредбите за административно сътрудничество, съдържащи се в Решение 2001/470/ЕО, посредством Информационната система за вътрешния пазар (IMI)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

28.1. ОДОБРЯВА попълнения формуляр за регистрация на националните лица за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България и Информационната система за вътрешния пазар.
28.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да изпрати попълнения формуляр до Държавна агенция „Електронно управление“.
29. ОТНОСНО: Доклад от Христина Тодорова – директор на дирекция „Международна дейност и протокол“ относно получена информация във връзка с предстоящо на 10 ноември 2020 г. изслушване на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. за България на съвет „Общи въпроси“, както и с предстоящо изготвяне на план за действие и необходимостта от прилагане на мерки по констатирани в Доклада области от компетентност на ВСС

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

СЕ ЗАПОЗНА с Доклад от Христина Тодорова – директор на дирекция „Международна дейност и протокол“ относно получена информация във връзка с предстоящо на 10 ноември 2020 г. изслушване на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. за България на съвет „Общи въпроси“, както и с предстоящо изготвяне на план за действие и необходимостта от прилагане на мерки по констатирани в Доклада области от компетентност на ВСС.

Закриване на заседанието – 12,55 ч.

 

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
15.10.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд