ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ


УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт свиквам заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет на 22 октомври​ 2020 г. от
09.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет,
ул. Eкзарх Йосиф, № 12, при следния

Д Н Е В Е Н   Р Е Д


1. Обсъждане на обръщение от Съюза на съдиите в България, становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото.
2. Приемане на становище по темите от компетентност на ВСС, засегнати в оповестения на 30 септември 2020 г. първи Доклад на ЕК в рамките на Годишния преглед за върховенството на закона в Европейския съюз за 2020 г., във връзка с предстоящото изслушване на Доклада за България на 10 ноември 2020 г. и приемане на мерки за изпълнение по констатациите в Доклада от компетентност на ВСС в краткосрочен и средносрочен план.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
3. Проект на решение по покана от Европейската мрежа на съдебните съвети за участие в онлайн сесия за представяне на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. и Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2021 г., която ще се проведе на 26 октомври 2020 г.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
4. Доклад от членовете на работната група, създадена съгласно решение по т.т. 1.4,1.5, 1.6 и 1.7 от Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет, и доклад от Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Красимир Шекерджиев – членове на Висшия съдебен съвет и членове на работната група относно оптимизацията на Единната информационна система на съдилищата.
5. Заявление за отвод относно решение по т. 1.5 от решенията по Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Красимир Шекерджиев – член на Висшия съдебен съвет и координатор по Дейност 1 на проект BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г.
6. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Търговище.
Внася: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
7. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Стара Загора.
Внася: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
8. Проект на решение за изменение на решение по т. 36.2. от Протокол № 46/21.11.2013 г. на Висшия съдебен съвет.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
9. Проект на решение за попълване състава на Комисия по правни въпроси към Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
10. Утвърждаване на образец на Декларация по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.
Внасят: Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2020 г.
„Дава съгласие“
11. Проект на решение по искането на административния ръководител на Софийски градски съд за одобряване на разход по код 90.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
12. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Русе за осигуряване на средства за реализация на мероприятия, свързани с честването на 80-тата годишнина от откриването на Съдебната палата в гр. Русе.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
13. Проект на решение за корекции по бюджетите на органи на съдебната власт за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на скенери.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
14. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Варна за осигуряване на средства за закупуване на 10 броя скенери и 6 броя МФУ.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
15. Проект на решение по искането на административния ръководител на Административен съд гр. Благоевград за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой преносим компютър.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
16. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Кула за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой компютърна конфигурация.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
17. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Панагюрище за осигуряване на средства за закупуване на 10 бр. квалифицирани удостоверения за квалифициран електронен подпис, 1 бр. мрежов дисков масив за съхранение на данни, 13 бр. SSD и 4 бр. монитори.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
18. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Силистра за осигуряване на средства за доставка на природен газ до края на годината.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
19. Проект на решение за корекция по бюджета на Окръжен съд гр. Кюстендил за 2020 г. с цел осигуряване на средства за провеждане на Областен конкурс „Приказки и картини на Съда, Правдата и Справедливостта 2020“, посветен на 40-годишнината от откриването на настоящата Съдебна палата в гр. Кюстендил.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
20. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Чирпан за осигуряване на средства за демонтаж на 2 бр. стари резервоари, доставка и монтаж на 2 бр. нови резервоари за гориво за отопление.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
21. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Варна за осигуряване на средства за текуща издръжка до края на годината.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
22. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Стара Загора за осигуряване на средства за закупуване на 2 броя климатици.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
Одитни доклади
24. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОАУ 2009 в Районен съд гр. Карнобат.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
25. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОАУ 2018 в Административен съд гр. Благоевград.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
26. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност в Окръжен съд гр. Хасково.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
27. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за проследяване изпълнението на препоръка в Районен съд гр. Монтана по одобрения план за действие, приет по т. 43 от протокол № 16/29.04.2020 г. с решение на комисия „Бюджет и финанси“, упълномощена с решение на Пленума на ВСС от 09.04.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
Разни
28. Проект на решение за упълномощаване на Тихомир Николов Димитров – главен секретар на ВСС, с право на първи подпис на приходните и разходните касови документи.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
29. Проект на решение относно обобщена справка за усвояване на средствата по проекти на Висшия съдебен съвет със средства от Европейския съюз - Оперативна програма „Добро управление“, Други европейски средства и Норвежки финансов механизъм към 30.09.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
30. Проект на решение относно отчисленията за централизирания фонд „Социално-битово и културно обслужване” (СБКО) за 2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
31. Справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 30.09.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
32. Проект на решение за сформиране на работна група за изготвяне на предложение за изменение и допълнение на Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения на магистратите.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

33. Проект на решение за изменение на решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 11/21.05.2020 г., т. 9.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
34. Проект на решение за разпределение на ползването на помещенията в административна сграда в гр. Първомай, ул. „Христо Ботев“ № 13.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
35. Проект на решение за упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет за отправяне на мотивирано искане до Областния управител на област София по реда на чл. 80, ал.1 от Закона за държавната собственост /ЗДС/.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

36. Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.
Внася: Комисия по правни въпроси
37. Проект на Приоритет 10 „Институционална рамка“ от Националната програма за развитие на България 2020.
Внася: Комисия по правни въпроси
* * * * *
38. Проект на решение за определяне на член на Висшия съдебен съвет, който да подписва всички документи, свързани с изпълнението на ръководител на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г.
Внася: Съвет за координиране действията на органите на съдебната власт по участие в международни проекти и програми
39. Проект на решение относно Протокол № 3/20.07.2020 г. на Общото събрание на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет.
Внася: Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет, съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ ВСС:
ДЕСИСЛАВА АХЛАДОВА


Публикуван на:
16 октомври 2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд