КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 37
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 21 ОКТОМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Пламен Найденов
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13.30 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
8. Проект за изменение и допълнение на Правила за водене от Прокурорската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ведно с образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ.
Внася: Комисия по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС
9. Проект на решение по заявлението на Татяна Костадинова Щерева – прокурор в Районна прокуратура – Пещера, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Пещера, за отказ от участие в процедурата за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пещера.
Внася: Огнян Дамянов – член на Прокурорската колегия на ВСС

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

1. ОТНОСНО: Заповед № 775/10.08.2020 г. на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Варна, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Стоян Тодоров Загоров – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № 775/10.08.2020 г., на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Варна, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Стоян Тодоров Загоров – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна.
1.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № 775/10.08.2020 г., на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Варна, ведно с решението на Прокурорската колегия към кадровото дело на прокурора.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Цветомир Милков Папурков - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Ловеч, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Ловеч, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 27.10.2020 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Иван Николов Чилев - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Гоце Делчев, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Гоце Делчев, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 29.10.2020 г. до закриване на Районна прокуратура – Гоце Делчев, съгласно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20 от 13.08.2020 г., т. 1.
4. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедурата за избор на административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 19/03.06.2020 г. (обн. ДВ, бр. 53/12.06.2020 г.): 25.11.2020 г.
5. ОТНОСНО: Предложение от Таня Георгиева Александрова - прокурор в Районна прокуратура – Харманли, за откриване на процедура по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ и преназначаването й от Районна прокуратура - Харманли в Софийска районна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението от Таня Георгиева Александрова - прокурор в Районна прокуратура – Харманли, за откриване на процедура по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ и преназначаването й от Районна прокуратура - Харманли в Софийска районна прокуратура.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Андреан Георгиев Сутров – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Стара Загора, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Стара Загора, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 26.10.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

7. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за трансформиране на щатна бройка за съдебен служител във Военно-окръжна прокуратура-София

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „касиер“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „младши специалист-счетоводител“ във Военно-окръжна прокуратура София.
МОТИВИ: Утвърденият щат на прокуратурата е общо 56 щ. бр. и счетоводната дейност на прокуратурата се извършва само от един съдебен служител на длъжност „главен счетоводител“. С оглед подпомагане финансово-счетоводното обслужване, както и заместване на главния счетоводител при отсъствие, комисията счита предложението за обосновано.
Разликата в размера на възнаграждението за предложената трансформация ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2020 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

8. ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Правила за водене от Прокурорската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ведно с образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Правилата за водене от Прокурорската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 ЗСВ, като:
- В чл. 3 след текста „чл. 195а, ал. 1“ се добави изразът „и ал. 2“ като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 3 В Централния публичен регистър се въвеждат данните от декларациите на всички лица – прокурори, следователи и членове на Прокурорската колегия на ВСС, подадени в изпълнение на изискванията на чл. 195а, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ“.
- В чл. 8, ал. 3 текстът „в 3-дневен срок“ се заменя с израза „в 7-дневен срок“ като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 8, ал. 3 Данните от декларациите се вписват в регистъра и се въвеждат в електронното му копие в 7-дневен срок от постъпването.“
- Създава нов § 3 със следния текст: „Задължените лица по чл. 3 от настоящите правила следва в срок до 31.12.2020 г. да подадат декларация по чл. 195а от ЗСВ, съобразно новия утвърден образец“.
8.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да УТВЪРДИ нов образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ – Приложение № 1 от Правилата за водене от Прокурорската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 ЗСВ.
9. ОТНОСНО: Заявление от Татяна Костадинова Щерева – прокурор в Районна прокуратура – Пещера, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Пещера, за отказ от участие в процедурата за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пещера

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРЕКРАТЯВА откритата, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. (обн. ДВ, бр. 49/29.05.2020г.), процедура за избор на административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Пещера, поради отказ от участие на единствения допуснат кандидат - Татяна Костадинова Щерева – прокурор в Районна прокуратура – Пещера, изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Пещера.
9.2. Решението по т. 9.1. да се обяви на интернет страницата на ВСС в раздел Важно/Конкурсни процедури/Избор на административни ръководители.

/Закриване на заседанието – 13.55 ч/

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

 

Публикуван на :
22.10.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд