КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 36
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 20 ОКТОМВРИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния касационен съд, Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
24. Проект за изменение и допълнение на Правила за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ведно с образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ.
Внася: Комисия по професионална етика

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Предлага на Комисия „Бюджет и финанси“ да предостави информация с оглед възможността за осигуряване на средства за изследване с PSR тест на магистрати и съдебни служители до края на годината.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Пещера
Кандидат:
- Атанаска Стоянова Павлова – съдия в Районен съд – Пещера и изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Пещера, с ранг „съдия в ОС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 19/16.07.2020 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Атанаска Стоянова Павлова – съдия Районен съд – Пещера и изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Пещера, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Пещера, с ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Чепеларе
Кандидат:
- Вихра Милкова Къдринска – прокурор в Районна прокуратура – Смолян, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 4 гласа „за“ и 9 гласа „против“, НЕ НАЗНАЧАВА Вихра Милкова Къдринска – прокурор в Районна прокуратура – Смолян, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Чепеларе.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

4. ОТНОСНО: Заповед № РД-13-459/07.08.2020 г., с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Ваня Драганова Богоева – съдия в Окръжен съд – Кюстендил

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Заповед № РД-13-459/07.08.2020 година, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Ваня Драганова Богоева – съдия в Окръжен съд – Кюстендил.
4.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 ЗСВ, Заповед № РД-13-459/07.08.2020 година на административния ръководител на Окръжен съд – Кюстендил към кадровото дело на съдията.
(Решението е взето без участието на Олга Керелска поради направен отвод)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

5. ОТНОСНО: Изслушване на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ИЗСЛУШВА, на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ, Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд, поради постъпило възражение срещу изготвената й комплексна оценка за периодично атестиране.
5.2. След проведено гласуване и при получен резултат: 3 гласа „за“ и 7 гласа „против“ НЕ ПРИЕМА предложенията на г-жа Атанаска Дишева за увеличаване с една точка на предложената от Комисията по атестирането и конкурсите оценка по критерия „Умения за анализ на правнорелевнатните факти“ и с една точка по критерия „Експедитивност и дисциплинираност“, съответно за определяне на комплексна оценка „Много добра“ - 92 (деветдесет и две) точки от периодично атестиране на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същите се считат за ОТХВЪРЛЕНИ.
5.3. След проведено гласуване и при получен резултат: 3 гласа „за“ и 7 гласа „против“ НЕ ПРИЕМА предложението на г-жа Олга Керелска за увеличаване с една точка на предложената от Комисията по атестирането и конкурсите оценка по критерия „Умения за оптимална организация на работата“, съответно за определяне на комплексна оценка „Много добра“ - 91 (деветдесет и една) точки от периодично атестиране на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ, същото се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
5.4. След проведеното гласуване и при получен резултат: 7 гласа "за" и 2 гласа "против" не приема предложената от Комисията по атестирането и конкурсите комплексна оценка "добра" - 90 (деветдесет) точки на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд, като на основание чл. 33, ал. 4 от ЗСВ предложението се счита за ОТХВЪРЛЕНО.
5.5. Внася преписката за разглеждане и произнасяне в следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС
(Решението е взето без участието на Боряна Димитрова, Севдалин Мавров и Драгомир Кояджиков поради направен отвод)
6. ОТНОСНО: Изслушване на Татяна Димитрова Даскалова - съдия в Окръжен съд – Търговище, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (поканена, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Татяна Димитрова Даскалова - съдия в Окръжен съд - Търговище, срещу изготвената й комплексна оценка за извънредно атестиране.
6.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.) във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Татяна Димитрова Даскалова - съдия в Окръжен съд - Търговище.
6.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 99 (деветдесет и девет) точки на Татяна Димитрова Даскалова - съдия в Окръжен съд - Търговище.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

7. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител-председател на Районен съд – Асеновград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Асеновград – 1 кандидат – 10.11.2020 г.
8. ОТНОСНО: Молба от Николинка Крумова Бузова – административен ръководител – председател на Районен съд – Сандански за освобождаване от заеманата длъжност, на основание чл. 175, ал. 1 от ЗСВ вр. чл. 129, ал. 3, т. 2 от КРБ, и преназначаване на длъжност „съдия“, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 175, ал. 1, от ЗСВ във връзка с чл. 129, ал. 3, т. 2 от КРБ, Николинка Крумова Бузова от заеманата длъжност „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Сандански, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от датата на вземане на решението.
8.2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2-ро от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Росица Георгиева Калугерова - съдия в Районен съд - Сандански, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Сандански, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС, за определяне на максималните основно месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
8.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ Николинка Крумова Бузова на заеманата преди избора ? за административен ръководител - председател на Районен съд – Сандански, длъжност „съдия“ в Районен съд – Сандански, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС, за определяне на максималните основно месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9.1 ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Виолета Григорова Николова на длъжност „съдия“ в Районен съд - Плевен, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9.2. ВЪЗЛАГА на преназначения магистрат да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
10. ОТНОСНО: Заявление от Евелина Иванова Попова – съдия в Административен съд – Варна, за оттегляне на подадената молба за освобождаване от заеманата длъжност, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПРИЕМА за сведение заявлението от Евелина Иванова Попова – съдия в Административен съд – Варна, за оттегляне на подадената молба за освобождаване от заеманата длъжност, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ.
10.2. ПРЕКРАТЯВА образуваното производство по подадената молба за освобождаване от заеманата длъжност, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ.
(Решението е взето без участието на Атанаска Дишева поради направен отвод)
11. ОТНОСНО: Проект на решение за назначаване на Кристиан Бориславов Гюрчев – „младши съдия“ в Окръжен съд – Ловеч, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Русе, с продължен срок по чл. 240 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Кристиан Бориславов Гюрчев - младши съдия в Окръжен съд - Ловеч, на длъжност „съдия" в Районен съд - Русе, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11.2. ВЪЗЛАГА на Кристиан Бориславов Гюрчев - младши съдия в Окръжен съд - Ловеч, да довърши започнатите с негово участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
12. ОТНОСНО: Проект на решение за изменение и допълнение на решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 33/06.10.2020 г., т. 11, с което е приет окончателен списък на одобрените кандидати за младши съдии

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА, на основание чл. 186, ал. 9, изр. 2-ро от ЗСВ, решението си по Протокол № 33/06.10.2020 г., т. 11, с което е приет окончателен списък на одобрените кандидати за младши съдии, като заменя Кристина Митева със следващия класиран кандидат, заявил желание за назначаване в Окръжен съд – Разград – Петър Милев.
13. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Търговище

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Търговище, считано от датата на вземане на решението.
13.2. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 22.10.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
14. ОТНОСНО: Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районен съд – Стара Загора

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
14.2. Внася предложението в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 22.10.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Марияна Димитрова Ширванян - съдия в Административен съд - Варна.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Марияна Димитрова Ширванян - съдия в Административен съд - Варна.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Слав Иванов Бакалов - административен ръководител - председател на Административен съд - Сливен.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Слав Иванов Бакалов - административен ръководител - председател на Административен съд - Сливен.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.) във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Милена Кирова Костова – Колева - и. ф. административен ръководител - председател на Районен съд - Стара Загора.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Милена Кирова Костова – Колева - и. ф. административен ръководител - председател на Районен съд - Стара Загора.
(Решението е взето без участието на Георги Чолаков поради направен отвод)
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Надя Спасова Георгиева - Савова - съдия в Окръжен съд - Кюстендил, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Веселина Димитрова Джонева - съдия в Окръжен съд - Кюстендил, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
20. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Добринка Димчева Кирева - съдия в Районен съд - Свиленград, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
21. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Тоско Петков Ангелов - съдия в Районен съд - Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
22. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Панайот Рангелов Велчев - съдия в Районен съд - Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
* * * * *
23. ОТНОСНО: Доклад за приемане на резултати в изпълнение на Дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ – поддейности 1.5, 1.6 и 1.7, от обхвата на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г. (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 35/15.10.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРЕДЛАГА да се отправи запитване до ръководителя на проекта във връзка с възможността за удължаване на срока за изпълнение на поддейност 1.7. „Избор на модел за оптимизация на съдебната карта“ до края на м. ноември 2020 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

24. ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Правила за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, ведно с образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Правилата за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от ЗСВ, като:
- В чл. 3 след текста „чл. 195а, ал. 1“ се добави изразът „и ал. 2“ като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 3. В Централния публичен регистър се въвеждат данните от декларациите на всички лица – съдии и членове на Съдийската колегия на ВСС, подадени в изпълнение на изискванията на чл. 195а, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ“.
- В чл. 8, ал. 3 текстът „в 3-дневен срок“ се заменя с израза „в 7-дневен срок“ като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 8, ал. 3. Данните от декларациите се вписват в регистъра и се въвеждат в електронното му копие в 7-дневен срок от постъпването.“
- Създава нов § 3 със следния текст: „Задължените лица по чл. 3 от настоящите правила следва в срок до 31.12.2020 г. да подадат декларация по чл. 195а от ЗСВ, съобразно новия утвърден образец“.
24.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да УТВЪРДИ нов образец на декларация по чл. 195а от ЗСВ – приложение № 1 от Правилата за водене от Съдийската колегия на Централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 ЗСВ. 

Закриване на заседанието – 17.50 ч.

 

Изготвил: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
23.10.2020 г.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд