КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 26
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 22 ОКТОМВРИ 2020 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет

ОТСЪСТВАЩИ НЯМА

/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,35 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. ОТЛАГА разглеждането на точки 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 35, 38, 39 за следващото заседание на Пленума на ВСС.
II. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
40. Проект на решение по писмо от Министерство на външните работи във връзка с предстояща виртуална среща с Венецианската комисия в периода 4 – 6 ноември 2020 г.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
41. Проект на решение относно решение по т. 1 от Протокол № 36/20.10.2020 г. на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
42. Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на обръщение от Съюза на съдиите в България, становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Преустановява дебата по точката, в резултат на проведеното обсъждане.
2. ОТНОСНО: Приемане на становище по темите от компетентност на ВСС, засегнати в оповестения на 30 септември 2020 г. първи Доклад на ЕК в рамките на Годишния преглед за върховенството на закона в Европейския съюз за 2020 г., във връзка с предстоящото изслушване на Доклада за България на 10 ноември 2020 г. и приемане на мерки за изпълнение по констатациите в Доклада от компетентност на ВСС в краткосрочен и средносрочен план

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРИЕМА за обективни констатациите, представени в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България за 2020 г.
2.2. ОДОБРЯВА представения проект на Становище по темите от компетентност на ВСС, засегнати в оповестения на 30 септември 2020 г. първи Доклад на ЕК в рамките на Годишния преглед за върховенството на закона в Европейския съюз за 2020 г., във връзка с предстоящото изслушване на Доклада за България на 10 ноември 2020 г. (Приложение 1)
2.3. ОДОБРЯВА представените краткосрочни и средносрочни мерки, въз основа на поставените в доклада акценти от съответните области - стълб „Правосъдна система“, раздели „Независимост“, „Качество“ и „Ефикасност“, които да бъдат включени в бъдещия План за действие. (Приложение 2, в т.ч. да се включи следната мярка „Във връзка с изменение и допълнение на Правилата за водене на централен публичен регистър на декларациите по чл. 195а, ал. 1 от ЗСВ, след 31.12.2020 г. да бъде преустановен публичният достъп до подадените вече декларации от магистратите за членство в професионални организации“ със срок за изпълнение 14 януари 2021 г.)
2.4. ОДОБРЯВА представените предложения за предприемане на действия, свързани с правомощията на Народното събрание (Приложение 3)
2.5. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС в рамките на указания срок да изпрати информацията по т. 2.2., т.2.3 и т. 2.4 по официален път и по електронна поща на лицето за контакт.
2.6. ВЪЗЛАГА на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ да изпрати до националното лице за контакт становище по въпросите, свързани с ЕИСС, ЕПЕП и предприетите законодателни инициативи за промяна на процесуалните закони в частта относно електронното правосъдие, в срок до 27.10.2020 г.
3. ОТНОСНО: Покана от Европейската мрежа на съдебните съвети за участие в онлайн сесия за представяне на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. и Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2021 г., която ще се проведе на 26 октомври 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ поканата от Европейската мрежа на съдебните съвети за участие в онлайн сесия за представяне на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. и Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2021 г., която ще се проведе на 26 октомври 2020 г. от 14:00 ч. (централноевропейско време).
3.2. ОПРЕДЕЛЯ за участие в онлайн сесията за представяне на Доклада относно върховенството на закона за 2020 г. и Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2021 следните лица:
3.2.1. Даниела Марчева - член на ВСС
3.2.2. Евгени Иванов - член на ВСС
3.3. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС в рамките на указания от ЕМСС срок да регистрира определените от Пленума на ВСС членове за участие в срещата по т. 3.1.
4. ОТНОСНО: Доклад от членовете на работната група, създадена съгласно решение по т.т. 1.4, 1.5, 1.6 и 1.7 от Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет, и доклад от Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Красимир Шекерджиев – членове на Висшия съдебен съвет и членове на работната група относно оптимизацията на Единната информационна система на съдилищата

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ПРИЕМА за сведение доклад от членовете на работната група създадена съгласно решение по т.т. 1.4, 1.5, 1.6 и 1.7 от Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет и доклад от Вероника Имова, Цветинка Пашкунова, Драгомир Кояджиков, Боян Новански и Красимир Шекерджиев – членове на Висшия съдебен съвет и членове на работната група.
4.2. СФОРМИРА работна група за последващ мониторинг по отношение на изпълнението на предложенията за оптимизация на Единната информационна система на съдилищата, изготвени в изпълнение на решение по т. 1.4 от Протокол № 23/16.09.2020 г. в следния състав:
Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет;
Драгомир Кояджиков – член на Висшия съдебен съвет;
- до 3 съдии и съдебни служители от Софийски районен съд, определени от председателя на съда;
- до 3 съдии и съдебни служители от Софийски градски съд, определени от председателя на съда;
- до 3 съдии и съдебни служители от Апелативен съд - София, определени от председателя на съда;
- до 3 съдии и съдебни служители от Върховния касационен съд, определени от председателя на съда;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд - София, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд - Пловдив, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд - Варна, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд - Бургас, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативен съд - Велико Търново, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Военно-апелативния съд, определени от председателя на апелативния съд;
- до 3 съдии и съдебни служители от съдилища в района на Апелативния специализиран наказателен съд, определени от председателя на апелативния съд.
4.3. В срок до 30.10.2020 г., „Информационно обслужване“ АД следва да даде становище относно това кои от предложенията на съдилищата са за отстраняване на проблеми от недостатъци, неточности, пропуски, дефекти и/ или други несъответствия с изискванията за извършването на съответното действие в системата, които препятстват изпълнението на задачите, съгласно действащите функционалности в техническата спецификация на ЕИСС, и кои касаят проблеми в резултат на несъответствия поради неточно или частично изпълнение на функционалностите според техническата спецификация на ЕИСС.
4.4. В срок до 04.12.2020 г., работната група, съобразявайки становището по т. 4.3, да изготви и представи доклад за извършената от „Информационно обслужване“ АД оптимизация на ЕИСС съобразно направените предложения от съответните нива на съдилищата.
4.5. Работна група за последващ мониторинг от страна на Възложителя ще осъществява дейността си до изтичане на срока по чл. 5, ал. 4 от Договор № ВСС/495/16.01.2019 г. между Висшия съдебен съвет и „Информационно обслужване“ АД, като ежемесечно ще докладва пред Пленума на Висшия съдебен съвет последващото изпълнение на предложенията от съответните нива на съдилищата.
4.6. Становището на съдии от Върховния касационен съд – Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева и Бисер Траянов /внесено с писмо вх. № ВСС-495/19/21.10.2020 г. на Председателя на ВКС/, да се изпрати на Комисията по "Правни въпроси" и Комисията по "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика", и на работната група по изменение на процесуалните закони.
5. ОТНОСНО: Заявление за отвод относно решение по т. 1.5 от решенията по Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема заявлението за отвод на Красимир Шекерджиев относно участие в работната група по т. 1.5. по Протокол № 23/16.09.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет.
6. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районен съд – Търговище

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Търговище, считано от датата на вземане на решението.
7. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районен съд – Стара Загора

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
8. ОТНОСНО: Проект на решение за изменение на решение по т. 36.2. от Протокол № 46/21.11.2013 г. на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ решение по т. 36.2 от Протокол № 46 от заседанието на Висшия съдебен съвет, проведено на 21.11.2013 г., както следва: „При заместване на административен ръководител от съдия, прокурор или следовател, който не е заместник на административния ръководител, да се изплаща допълнително трудово възнаграждение, във връзка с чл. 259, ал. 1 от Кодекса на труда, при спазване Правилата за определяне на индивидуалните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи и в рамките на утвърдените бюджетни средства на съответния орган на съдебната власт“.
10. ОТНОСНО: Утвърждаване на образец на декларация по чл. 195а от Закона за съдебната власт

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 195а, ал. 1 УТВЪРЖДАВА образец на декларация по чл. 195а от Закона за съдебната власт.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

32. ОТНОСНО: Сформиране на работна група за изготвяне на предложение за изменение и допълнение на Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения на магистратите

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Пленумът на ВСС сформира работна група с представители от членове на Комисия „Бюджет и финанси“, Комисия по правни въпроси и представители на органи на съдебната власт /ВКС, ВАС и ПРБ/, която в срок до 20 ноември 2020 г. да предложи на Пленума на ВСС изменение и допълнение на Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения на магистратите, с които да се определят ясни, обективни и прозрачни критерии при определянето на допълнителни възнаграждения и се ограничат дискреционните правомощия на административните ръководители в органите на съдебната власт.

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

33. ОТНОСНО: Проект на решение за изменение на решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 11/21.05.2020 г., т. 9

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ решението си по т. 9 от Протокол № 11/21.05.2020 г. по следния начин:
„9.2. ОПРЕДЕЛЯ срок за преместване в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ № 12 на служителите от дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“, настанени на ул. „Княз Борис I“ № 156, вх. А, ет. 2, ап. 5, до 22.04.2021 г.
„9.3. УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да подпише анекс към Договор № 55-06-010/21.11.2016 г., сключен между Веселка Димитрова Василева и Висшия съдебен съвет за наем на недвижим имот, представляващ апартамент № 5, находящ се в гр. София, район „Възраждане“, ул. „Княз Борис I“ № 156, ет. 2, вх. А, състоящ се от две стаи, хол, кухня, входно и черно антре, баня-тоалетна, два килера, със застроена площ от 78 кв. м., за продължаване срока на договора с 6 /шест/ месеца, считано от 22.10.2020 г.
Останалите клаузи по Договор № 55-06-010/21.11.2016 г. запазват действието си.“

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

36. ОТНОСНО: Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

36.1. ИЗРАЗЯВА положително становище по проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.
36.2. ПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ за:
- допълнение на § 14 от проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс като в текста на чл. 30, ал. 5 т. 19 след израза „европейски делегирани прокурори“ се добавя израза „по правила приети от нея“.
37. ОТНОСНО: Проект на Приоритет 10 „Институционална рамка“ от Националната програма за развитие на България 2030

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката и изпраща на ресорните комисии към колегиите и към Пленума на Висшия съдебен съвет за становище по проект на Приоритет 10 „Институционална рамка“ от Националната програма за развитие на България 2030.
* * * * *

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

40. ОТНОСНО: Писмо от Министерство на външните работи във връзка с предстояща виртуална среща с Венецианската комисия, в периода 4-6 ноември 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

40.1. ПРИЕМА отправената покана за провеждане на виртуална среща с представители на Венецианската комисия, в периода 4-6 ноември 2020 г.
40.2. ОПРЕДЕЛЯ за участие в срещата с представители на Венецианската комисия следните членове на Висшия съдебен съвет:
- Атанаска Дишева
- Цветинка Пашкунова
- Олга Керелска
- Калина Чапкънова
- Евгени Иванов.
40.3. ПРЕДЛАГА срещата с представители на Венецианската комисия да се проведе на 6 ноември 2020 г.
40.4. ИЗПРАЩА решението на Началника на политическия кабинет в Министерство на външните работи.
41. ОТНОСНО: Решение по т. 1 от Протокол № 36/20.10.2020 г. на Съдийска колегия на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УКАЗВА на административните ръководители на органите на съдебната власт, че с цел овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19, на работните места в случаите на съмнение за коронавирусна инфекция или контакт с такова лице – служител или магистрат, изискващ лабораторно изследване, разходите за PSR тест да бъдат за сметка на бюджета на съответния орган на съдебната власт. При недостиг на средства по бюджета на органа на съдебната власт Пленумът на ВСС ще осигурява допълнителни средства чрез извършване на корекции по бюджета на съдебната власт.
За контактно лице се счита лице, което към настоящия момент няма симптоми, но е било в близък контакт с потвърден случай на COVID-19, в следните случаи:
- С лице, живеещо в едно и също домакинство;
- С лице, осъществило директен физически контакт;
- С лице, споделящо едно и също затворено работно помещение.
42. ОТНОСНО: Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

СЪГЛАСУВА Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г., с изключение на Показателя „2.Капиталови разходи“ по становището на Министерски съвет по чл.2, ал.1 от Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г.
Мотиви:
Предложеният вариант на проект на бюджет на съдебната власт по становището на Министерския съвет се различава с размера на разходите одобрени от Пленума на Висшия съдебен съвет с 29,6 млн.лв.
За първи път от години насам становищата на Висш съдебен съвет и Министерски съвет се припокриват в голяма степен. Това ще осигури нормално функциониране на органите на съдебната власт, ще гарантира успешното въвеждане на електронното правосъдие и поетапното въвеждане на Единната информационна система в съдилищата.
С така предложените параметри по проекта на бюджет на съдебната власт за 2021 г. ще могат да се обезпечат всички описани по-горе дейности с изключение на част от предвидените дейности свързани с управлението на недвижимите имоти.
 

/Закриване на заседанието – 18,35 ч./


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
23.10.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд