КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 37
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 27 ОКТОМВРИ
 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Вероника Имова, Даниела Марчева, Лозан Панов
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9,45 ч./

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ Обобщена справка на получените във Висшия съдебен съвет към 30.09.2020 г. данни за отложените по обективни причини дела в съдилищата, предоставена в изпълнение на точка II.6 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Харманли
Кандидати:
- Веселин Христов Коларов – съдия в Районен съд – Харманли, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 51/19.12.2017 г., комплексна оценка „Много добра")
- Минка Иванова Китова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Харманли, с ранг „съдия в АС“ (Атестирана с решение на Висшия съдебен съвет по Протокол № 17/07.04.2016 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при резултат:
за Веселин Христов Коларов – 2 гласа "за", 7 гласа "против"
за Минка Иванова Китова – 8 гласа "за", 2 гласа "против"
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Минка Иванова Китова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Харманли, с ранг „съдия в АС“ на длъжността "административен ръководител – председател" на Районен съд – Харманли, с ранг "съдия в АС", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Стела Светлинова Шипковенска – съдия в Районен съд – Разлог, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за атестиране за придобиване статут на несменяемост (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 33/06.10.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОТЛАГА изслушването на Стела Светлинова Шипковенска – съдия в Районен съд - Разлог за заседанието на Съдийска колегия на 24.11.2020 г.
3.2. Възлага на администрацията на Висшия съдебен съвет да изготви доклад за всички способи, използвани при връчването на документи за изслушването на съдия Стела Светлинова Шипковенска.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОТНОСНО: Откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2 във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Смолян – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Сандански – свободна длъжност.
4.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в "Държавен вестник" могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
4.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Николай Енчев Енчев от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски градски съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 16.11.2020 г.
6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Катерина Делчева Енчева от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски градски съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 02.11.2020 г.
7.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 175, ал. 7, изр.1-во от ЗСВ, Ива Димчева Кечева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд София-град, считано от датата на вземане на решението.
7.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Ива Димчева Кечева на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Административен съд София-град длъжност „съдия“ в Административен съд София-град, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Пламен Митков Драганов на заеманата преди избора му за „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Търговище длъжност „съдия“ в Районен съд - Търговище, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Търговище.
9. ОТНОСНО: Преназначаване на Христо Алексеев Ангелов - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Районен съд - Гълъбово, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОТХВЪРЛЯ предложението за преназначаването на Христо Алексеев Ангелов - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Районен съд – Гълъбово на длъжност "съдия" в Районен съд – Гълъбово.
9.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Христо Алексеев Ангелов - изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Районен съд - Гълъбово на длъжност „съдия" в Районен съд - Стара Загора, с ранг „съдия в АС", с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на определяне на нов и.ф. административен ръководител на РС-Гълъбово.
9.3. УКАЗВА на административния ръководител - председател на Окръжен съд-Стара Загора, че следва в 7-дневен срок да представи на Съдийската колегия предложение за определяне на и.ф. административен ръководител - председател на Районен съд-Гълъбово, придружено със съгласието на предложения магистрат.
10. ОТНОСНО: Приложение на разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ по конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във Върховен касационен съд - наказателна колегия, обявен с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 49/05.12.2017 г. (обн. в ДВ, бр. 01/02.01.2018 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР на Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., Димитрина Ангелова Йорданова - съдия в Софийски градски съд в длъжност „съдия” във Върховен касационен съд - наказателна колегия, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
10.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР на Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., Мария Митева Лалова - съдия в Апелативен съд - София в длъжност „съдия” във Върховен касационен съд-наказателна колегия, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
10.3. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 6 от ЗСВ във връзка с § 9 от ПР на Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., Татяна Валентинова Грозданова - Чакърова - съдия в Окръжен съд - София в длъжност „съдия” във Върховен касационен съд-наказателна колегия, с ранг „съдия във ВКС и ВАС”, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
10.4. ВЪЗЛАГА на повишените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.
10.5. Решенията по т. 10.1, 10.2 и 10.3 подлежат на обжалване при условията и по реда на чл. 193, ал. 8 от ЗСВ.
11. ОТНОСНО: Произнасяне по периодично атестиране на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ОТЛАГА разглеждането на точката за произнасяне по периодичното атестиране на Любка Емилова Голакова – съдия в Софийски градски съд за заседанието на Съдийска колегия на 10.11.2020 г.
11.2. Изготвената от Софийски районен съд справка от 26.10.2020 г. да бъде предоставена на магистрата за запознаване.
/В гласуването не участват Боряна Димитрова, Драгомир Кояджиков и Севдалин Мавров, поради направен отвод
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 (ДВ, бр. 62 от 09.08.2016 г.) във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Жанет Иванова Борова - съдия в Районен съд – Силистра.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Жанет Иванова Борова - съдия в Районен съд – Силистра.

13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 (в сила до 11.02.2020 г.) във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.) от ЗСВ, предварително атестиране на Даниела Георгиева Талева - съдия в Софийски градски съд.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Даниела Георгиева Талева - съдия в Софийски градски съд.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 2 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Росица Веселинова Чиркалева - Иванова - съдия в Административен съд - Хасково.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Росица Веселинова Чиркалева - Иванова - съдия в Административен съд - Хасково.
14.3. Росица Веселинова Чиркалева - Иванова - съдия в Административен съд - Хасково, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Радостина Владимирова Данаилова - съдия в Софийския градски съд.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Радостина Владимирова Данаилова - съдия в Софийския градски съд.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Валерия Иванова Братоева - Дамгова - съдия в Софийски градски съд.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Валерия Иванова Братоева - Дамгова - съдия в Софийски градски съд.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Калина Кръстева Анастасова - съдия в Софийски градски съд.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Калина Кръстева Анастасова - съдия в Софийски градски съд.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Диана Кирилова Хаджиева - съдия в Софийския районен съд.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Диана Кирилова Хаджиева - съдия в Софийския районен съд.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Станимир Николов Йорданов - Кюлеров - съдия в Софийски районен съд.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Станимир Николов Йорданов - Кюлеров - съдия в Софийски районен съд.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Марина Христова Николова - съдия в Административен съд - Бургас.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Марина Христова Николова - съдия в Административен съд - Бургас.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Здравка Георгиева Диева - съдия в Административен съд - Пловдив.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Здравка Георгиева Диева - съдия в Административен съд - Пловдив.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Нели Иванова Каменска - съдия в Административен съд - Добрич.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Нели Иванова Каменска - съдия в Административен съд - Добрич.
23. ПРЕКРАТЯВА откритата процедура за периодично атестиране на Стоил Делев Ботев - съдия в Административен съд – Пловдив, поради наличието на условията на чл. 39, ал. 4 от ЗСВ.
24. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Диляна Николова Йорданова – съдия в Окръжен съд – Бургас, с ранг „съдия в ОС“ на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
25. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
26. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Петков Димитров – съдия в Районен съд – Шумен, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
27. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Таня Борисова Георгиева – съдия в Районен съд – Пловдив, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Марина Христова Николова – съдия в Административен съд - Бургас, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

29. ОТНОСНО: Проект на решение във връзка с искане за прекратяване командироването на съдии от Районен съд – Плевен в Административен съд – Плевен

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

29.1. Оставя без уважение искането, направено в хода на дискусията, за прекратяване на командироването на съдия Калина Филипова от Районен съд – Плевен в Софийски районен съд.
29.2. Оставя без уважение искането на г-н Валери Цветанов - съдия в Районен съд – Плевен относно прекратяване командироването на съдиите от Районен съд – Плевен Венелин Николаев и Ралица Маринска-Ангелова в Административен съд – Плевен.
29.3. Изпраща решенията по т. 29.1 и 29.2. на и.ф. административния ръководител на Районен съд – Плевен, за сведение.
29.4. Изпраща решението по т. 29.2 на г-н Валери Цветанов - съдия в Районен съд – Плевен, за сведение.
30. ОТНОСНО: Проект на решение във връзка с искане за прекратяване командироването на съдии от Районен съд – Шумен

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

30.1. Оставя без уважение искането на административния ръководител на Районен съд - Шумен относно прекратяване командироването на Бистра Радкова Бойн - съдия в Районен съд- Шумен, в Административен съд-Шумен.
30.2. Оставя без уважение искането на административния ръководител на Районен съд - Шумен относно прекратяване командироването на Зара Ехия Иванова - съдия в Районен съд- Шумен, в Окръжен съд-Шумен.
30.3. Оставя без уважение искането на административния ръководител на Районен съд - Шумен относно прекратяване командироването на Теодора Руменова Йорданова- Момова - съдия в Районен съд-Шумен, в Районен съд-Велики Преслав.
30.4. Изпраща решението по т. 30.1. 30.2. и 30.3. на административния ръководител на Районен съд Шумен, за сведение.

Закриване на заседанието – 13,17 ч.

 

 

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
29.10.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд