КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 38
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 28 ОКТОМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Евгени Диков – член на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ: Иван Гешев
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13.32 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
18. Проект на решение за оптимизиране щатната численост на Районна прокуратура – Стара Загора.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
19. ОТНОСНО: Препоръки към административните ръководители във връзка с организацията на работа с цел ограничаване разпространението на Covid – 19.
Внася: Гергана Мутафова

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

1. ОТНОСНО: Допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ДОПЪЛВА състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия с избраните от Общите събрания на прокурорите от Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура, действащи прокурори, считано от 01.11.2020 г., както следва:
- Евгений Трифонов Трифонов – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
- Ирина Красимирова Апостолова – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
- Ангелина Иванова Митова-Мончовска – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
- Галя Тодорова Гугушева – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
- Димитър Боянов Стефанов – прокурор в Апелативна прокуратура – София.
1.2. ИЗПРАЩА препис от решението на Главния прокурор на Република България и административния ръководител - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, за сведение.
2. ОТНОСНО: Откриване на процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Стара Загора - свободна длъжност.
2.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
2.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Тодор Димов Тодоров - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Балчик, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Балчик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 04.11.2020 г., до закриване на Районна прокуратура - Балчик, съгласно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 20 от 13.08.2020 г., т. 1
4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Дарин Георгиев Лаков - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Ботевград, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Ботевград, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 05.11.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Димитър Янков Янков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
5.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
5.3. Решението по т. 5.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Димитър Янков Янков от заеманата длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 06.11.2020 г.
7. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Емилиян Митков Костов - прокурор в Районна прокуратура - Оряхово, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ваня Радостинова Атанасова - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
9. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Дойчо Илиев Тарев – прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Чавдар Тонев Железчев – прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ралица Йорданова Петкова - прокурор в Районна прокуратура - Монтана, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Славена Светлозарова Костова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Славена Светлозарова Костова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
12.3. Славена Светлозарова Костова - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Нели Иванова Славова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Нели Иванова Славова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Димитрия Николаева Дърмонска - прокурор в Специализираната прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Димитрия Николаева Дърмонска - прокурор в Специализираната прокуратура.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Кирил Светлозаров Пейчинов - прокурор в Специализираната прокуратура.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Кирил Светлозаров Пейчинов - прокурор в Специализираната прокуратура.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Цветослав Костадинов Вергов – прокурор в Специализираната прокуратура.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Цветослав Костадинов Вергов – прокурор в Специализираната прокуратура.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Стефан Недялков Рачев – прокурор в Софийска районна прокуратура.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Стефан Недялков Рачев – прокурор в Софийска районна прокуратура.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

18. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районна прокуратура – Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура – Бургас с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
18.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
18.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 5.11.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
19. ОТНОСНО: Препоръки към административните ръководители във връзка с организацията на работа с цел ограничаване разпространението на Covid – 19
На основание чл. 30, ал. 5, т. 5 от ЗСВ,

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. Препоръчва на административните ръководители стриктно да спазват наложените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на Covid-19.
19.2. Препоръчва на административните ръководители да изпълняват заповедите на главния прокурор на Прокуратурата на Република България и, на основание чл. 140, ал. 1 от ЗСВ, да организират дейността на прокуратурата по начин, по който да се минимизира и ограничи разпространение на заболяването от Covid-19. Особено внимание да се обърне на съдебните служители и магистрати, попадащи в рискови групи.
19.3. При наличие на решения на Съдийската колегия на ВСС за промяна на организацията на работата на съдилищата административните ръководители да предприемат необходимите действия и да организират дейността на прокуратурата, за да може да се осъществява достъп до правосъдие на всички граждани.

/Закриване на заседанието – 13.58 ч/

 

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

 

Публикуван на :
29.10.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд