КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 39
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 4 НОЕМВРИ
2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Евгени Диков – член на Прокурорската колегия на ВСС
ОТСЪСТВАЩИ: Иван Гешев, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13.40 ч/
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Проект на решение по предложението на Лилия Стефанова Дамянова - прокурор в Софийска градска прокуратура, за извънредно атестиране.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
16. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Ваня Атанасова Прокопова - прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
17. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Николинка Георгиева Обретенова - прокурор в Окръжна прокуратура – Смолян.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
18. Проект на решение за периодично атестиране на Гергана Георгиева Савова - Малиновска - прокурор в Районна прокуратура – Перник.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
19. Проект на решение за извънредно атестиране на Красимир Василев Тренчев - прокурор в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
20. Проект на решение за извънредно атестиране на Светлозар Костадинов Костов - прокурор в Специализираната прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
21. Проект на решение за извънредно атестиране на Орхидея Димитрова Андонова – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: Административен ръководител – военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура – София
Кандидат:
- Адалберт Живков Кръстев - прокурор във Военно-окръжна прокуратура - София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 7 гласа „За”, 0 гласа „Против”, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Адалберт Живков Кръстев - прокурор във Военно-окръжна прокуратура - София, на длъжността „административен ръководител – военно-окръжен прокурор“ на Военно-окръжна прокуратура - София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители, открити с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/16.09.2020 г. (обн. ДВ, бр. 83/25.09.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, открити с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/16.09.2020 г. (обн. ДВ, бр. 83/25.09.2020 г.), както следва:
• Окръжна прокуратура – Кърджали: 02.12.2020 г.;
• Окръжна прокуратура – Смолян: 09.12.2020 г.;
• Районна прокуратура – Ботевград: 16.12.2020 г.;
• Районна прокуратура – Монтана: 16.12.2020 г.
3. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Методи Ангелов Маринов - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Бяла Слатина, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Бяла Слатина, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 10.11.2020 г., до закриване на Районна прокуратура – Бяла Слатина, съгласно решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 20 от 13.08.2020 г., т. 1
4.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Емил Евстатиев Овчаров – прокурор в Районна прокуратура – Монтана, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура - Монтана, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 12.11.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
4.2. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Галин Найденов Байчев на заеманата преди назначаването му за административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Монтана длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура - Монтана, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 12.11.2020 г.
5. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора за оптимизиране щатната численост на Окръжна прокуратура – Стара Загора

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА СЪКРАТИ щатната численост на Районна прокуратура - Чирпан с 1 (една) свободна длъжност „прокурор“, считано от датата на вземане на решението.
5.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, ДА РАЗКРИЕ 1 (една) щатна длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура - Стара Загора, считано от датата на вземане на решението.
5.3. ВНАСЯ предложението в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 5.11.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а” и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Радосвет Симеонов Андреев - прокурор във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
6.3. Решението по т. 6.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
7. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Радосвет Симеонов Андреев от заеманата длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 09.11.2020 г.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Ангел Николов Ангелов - прокурор в Районна прокуратура - Асеновград.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Ангел Николов Ангелов - прокурор в Районна прокуратура - Асеновград.
8.3. Ангел Николов Ангелов - прокурор в Районна прокуратура – Асеновград, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Ангелина Георгиева Василева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Ангелина Георгиева Василева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т.4 от ЗСВ, извънредно атестиране на Маринела Иванова Марчева - прокурор в Районна прокуратура - Добрич.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Маринела Иванова Марчева - прокурор в Районна прокуратура - Добрич.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Пламен Тенков Пантов - прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Илияна Иванова Кирилова - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Диана Кирилова Мицканова - прокурор в Специализираната прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Радост Стоилова Бошнакова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

15. ОТНОСНО: Предложение от Лилия Стефанова Дамянова - прокурор в Софийска градска прокуратура, за извънредно атестиране

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Лилия Стефанова Дамянова – прокурор в Софийска градска прокуратура, за откриване на процедура за извънредно атестиране.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Ваня Атанасова Прокопова - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Ваня Атанасова Прокопова - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.
16.3. Ваня Атанасова Прокопова - прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал.1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Николинка Георгиева Обретенова - прокурор в Окръжна прокуратура – Смолян.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Николинка Георгиева Обретенова - прокурор в Окръжна прокуратура - Смолян.
17.3. Николинка Георгиева Обретенова - прокурор в Окръжна прокуратура - Смолян, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Гергана Георгиева Савова - Малиновска - прокурор в Районна прокуратура – Перник.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Гергана Георгиева Савова - Малиновска - прокурор в Районна прокуратура – Перник.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Красимир Василев Тренчев - прокурор в Специализираната прокуратура.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Красимир Василев Тренчев - прокурор в Специализираната прокуратура.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Светлозар Костадинов Костов - прокурор в Специализираната прокуратура.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Светлозар Костадинов Костов - прокурор в Специализираната прокуратура.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 4 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ и § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), извънредно атестиране на Орхидея Димитрова Андонова – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Орхидея Димитрова Андонова – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград.

/Закриване на заседанието – 14.45 ч/

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

 

Публикуван на :
06.11.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд