КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 38
ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ДИСТАНЦИОННО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 3 НОЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
(Откриване на заседанието – 09.43 ч.)

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. Изразява подкрепа на предоставения за становище от народния представител Красимир Ципов проект на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13.03.2020 г., и за преодоляване на последиците (постъпило с писмо на Ива Рупчева – директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ при Народното събрание на Република България).
1.2. Предложения от членовете на Съдийската колегия за промени в Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия да се представят до 09.11.2020 г., понеделник, и да се включат като точка 1 в дневния ред за заседанието на Съдийската колегия, насрочено на 10.11.2020 г.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Варна
Кандидати:
- Димитър Илиев Димитров – съдия в Районен съд – Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/29.09.2020 г., комплексна оценка „Много добра“);
- Любомир Симеонов Нинов – съдия в Районен съд – Варна, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 21/26.06.2018 г., комплексна оценка „Много добра“);
- Магдалена Колева Давидова-Янева – заместник на административния ръководител-заместник-председател на Районен съд – Варна, с ранг „съдия в ОС“ (Атестирана с решение на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/26.04.2016 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при резултат:
за Димитър Илиев Димитров – 0 гласа
за Любомир Симеонов Нинов – 0 гласа
за Магдалена Колева Давидова-Янева – 14 гласа
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Магдалена Колева Давидова-Янева – заместник на административния ръководител-заместник-председател на Районен съд – Варна, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Варна, с ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

3. ОТНОСНО: Информация от ИВСС за изпълнени препоръки, дадени в акт за резултати от извършена тематична проверка, относно „Причини за възобновяване на наказателни дела от апелативните съдилища в случаите по чл. 424, ал. 1 от НПК“, възложена със Заповед № ТП-01-2/11.04.2019 г. на главния инспектор на ИВСС, заведено в деловодството на ВСС с вх. № ВСС 7492/08.10.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение информация от ИВСС за изпълнени препоръки, дадени в акт за резултати от извършена тематична проверка, относно „Причини за възобновяване на наказателни дела от апелативните съдилища в случаите по чл. 424, ал. 1 от НПК“, възложена със Заповед № ТП-01-2/11.04.2019 г. на главния инспектор на ИВСС, заведено в деловодството на ВСС с вх. № ВСС 7492/08.10.2020 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Кнежа

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Кнежа: 24.11.2020 г.
5. ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Пламен Пантев Денев – административен ръководител - председател на Районен съд – Габрово за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Габрово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 07.11.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
6. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Военен съд – София за освобождаване на полк. Юлиян Венциславов Банков от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военен съд – София, и назначаване на полк. Ванко Димитров Ангелов – съдия във Военен съд – София, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военен съд – София

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1-во от ЗСВ, полк. Юлиян Венциславов Банков от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Военен съд – София.
6.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ, полк. Ванко Димитров Ангелов – съдия във Военен съд – София, на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Военен съд - София, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, полк. Юлиян Венциславов Банков на заеманата преди назначаването му за „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Военен съд - София длъжност „съдия“ във Военен съд - София, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на полк. Ванко Димитров Ангелов в длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Военен съд – София.
7. СПИРА, на основание чл. 54, ал. 1 т. 5 от АПК, откритата с решение на Комисията по Протокол № 36/04.11.2019 г., т. С-9, процедура за периодично атестиране на Емил Любчов Димитров – съдия в Административен съд – София-област, до приключване с влязъл в сила съдебен акт на конкурсната процедура за повишаване в длъжност „съдия във Върховния административен съд“.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Стилиян Кирилов Манолов - съдия в Административен съд - Стара Загора.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ Стилиян Кирилов Манолов - съдия в Административен съд - Стара Загора.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Мариана Михайлова Михайлова - съдия в Административен съд - Пловдив.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ Мариана Михайлова Михайлова - съдия в Административен съд – Пловдив.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Стоянка Иванова Пишиева - Сахатчиева - съдия в Административен съд - Благоевград.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ Стоянка Иванова Пишиева - Сахатчиева - съдия Административен съд - Благоевград.
11. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ предложението от административния ръководител – председател на Софийския районен съд, за повишаване на Христо Кръстев Крачунов – съдия в Софийския районен съд, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Андрей Иванов Николов – съдия в Районен съд – Петрич, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Мая Павлова Кончарска – съдия в Районен съд – Кнежа, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Соня Димитрова Камарашка – Василева - заместник на административния ръководител – заместник-председател на Административен съд – Монтана, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
15. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Петко Иванов Минев - съдия в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Цветелина Георгиева Хекимова – съдия в Окръжен съд – Варна, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ивелина Златкова Владова - съдия в Окръжен съд - Варна, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
18. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Пламен Атанасов Атанасов – съдия в Окръжен съд – Варна, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Атанас Димов Атанасов - съдия в Окръжен съд - Стара Загора, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
20. ОТНОСНО: Проект на решение за поправка на очевидна фактическа грешка в решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 34/13.10.2020 г., т. 3

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПУСКА, на основание чл. 62, ал. 2, изр. 1-во от АПК и чл. 36, ал. 5 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, поправка на очевидна фактическа грешка в решението си по Протокол № 34/13.10.2020 г., т. 3., като текстът „с ранг съдия във ВКС и ВАС“ да се чете „с ранг съдия в ОС“.
* * * * *
21. ОТНОСНО: Проект на декларация на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, по повод изявление на Валери Симеонов – заместник-председател на 44-то Народно събрание на Република България и председател на ПП „Национален Фронт за Спасение на България”, за в. „24 часа“, публикувано на 24.10.2020 г. и писмо от Съюза на съдиите в България от 28.10.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. Приема Декларация за изразяване на институционална подкрепа към съдебния състав с председател Веска Райчева от IV-то гражданско отделение на Върховния касационен съд, постановил определение по гражданско дело № 1894/2020 г. по повод изявление на Валери Симеонов – заместник-председател на 44-то Народно събрание на Република България и председател на ПП „Национален Фронт за Спасение на България“, за в. „24 часа“, публикувано на 24.10.2020 г.
21.2. Декларацията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да се публикува на сайта на Висшия съдебен съвет и като линк в краткия и пълния стенографски протоколи от заседанието на колегията и да се изпрати на Народното събрание на Република България съгласно чл. 8, б. „г“ от Механизма за действие на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда.

Закриване на заседанието – 15.10 ч.

 

Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от  гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
09.11.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд