КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 39
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 10 НОЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСВАТ: Боян Магдалинчев, Георги Чолаков
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 8,33 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
10. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд – Перник за увеличаване щатната численост с 1 (една) щатна бройка за длъжност „чистач“.
Внася: Комисия “Съдебна администрация”

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема нова редакция в Раздел IX - т.т. 4, 5, 6 и създава нова точка 7 от сега действащите Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, както следва:
„IX.4. УКАЗВА на административните ръководители на съдилищата да продължат с изготвянето на график на работа на съдиите и съдебните служители в съда съобразно епидемичната обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, при ротация на групите съдии и съдебни служители, до момента, в който опасността от зараза с COVID-19 e отминала."
„IX.5. При изготвяне на графиците да се преценява възможността за разглеждане на всички насрочени дела с оглед конкретната епидемична обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, като се съобразява следното относно съдиите и служителите, които са повече от двама в едно помещение:
- В кабинетите на съдиите да работят не повече от 2-ма и то само, ако е възможно осигуряване на разстояние между тях не по-малко от 2 метра и наличие на възможност за проветряване (помещения с прозорци) и постоянна дезинфекция;
- В службите, деловодствата и канцелариите да работят толкова служители, колкото е възможно при спазване на разстояние между тях от минимум 2 метра и при наличие на възможност за проветряване (помещения с прозорци) и постоянна дезинфекция."
„IX.6. Задължава съдиите и съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, поради това не са в съда, да бъдат на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост, до отпадане на риска от заразата с COVID-19."
В Раздел IX създава нова точка 7, както следва:
„IX.7. При необходимост и въз основа на обективни данни за разпространението на заразата от COVID-19, сочещи на увеличение броя на заболелитe в съответния съдебен район и/или орган на съдебна власт, административният ръководител може да вземе решение да се отсрочват насрочените производства за нови дати, да не се провеждат открити съдебни заседания и да се разглеждат само дела с неотложен характер, посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, за определен от него разумен срок."
Заповедите на административните ръководители по приложението на раздел IX. т. 7 да се публикуват незабавно на интернет страницата на съответния орган на съдебната власт и да се изпращат за публикуване във Висшия съдебен съвет."
Променя се номерацията на разпоредби на т.т. 8, 9 и 10 на Раздел IX.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Асеновград
Кандидат:
- Мария Максимова Караджова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател" на Районен съд – Асеновград, с ранг „съдия във ВКС И ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/12.07.2016 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 8 гласа „за“ и 4 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мария Максимова Караджова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател" на Районен съд – Асеновград, с ранг „съдия във ВКС И ВАС“ на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Асеновград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд - Стара Загора за определяне на Христо Алексиев Ангелов за изпълняващ функциите „административен ръководител" на Районен съд - Гълъбово

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС.
4. ОТНОСНО: Произнасяне по периодично атестиране на Любка Емилова Голакова - съдия в Софийския градски съд (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 37/27.10.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия на ВСС.
(Решението е взето без участието Драгомир Кояджиков, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров поради направен отвод)

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

5. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административния ръководител на Районен съд – Балчик за увеличаване щатната численост с 4 /четири/ щатни бройки за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ в Районен съд – Кюстендил, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Натовареността на съда за първото полугодие на 2020 г.. по щат е 40,60, което е под средната за районните съдилища в областните центрове в страната – 46,45. Действителната натовареност – 58,00, при средна 56,81 е по-висока, тъй като повече от година има незаета щ.бр. за съдия. С решение по пр. № 19/2020 г. на СК, считано от 03.07.2020 г. има назначение. Високо съотношение служители общо/магистрати – 3,40, над средното за страната за районните съдилища в областните центрове, което е 2,83. Съдът разполага с прекалено голям брой обща администрация, която следва да се оптимизира, включително като се предприемат планирани действия за вътрешна трансформация в длъжности за специализираната администрация. След съкращаване с 1 щатна бройка съотношението служители/магистрати пак ще бъде над средното за страната – 3,30.
5.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „огняр, той и работник, поддръжка сгради“ по щата на Районен съд – Балчик, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Съдебната палата в гр. Балчик е с локално отопление на газ като на всеки етаж са поставени газови котли, които за цялата сграда са общо 6 броя. Съгласно законовите изисквания, обслужването и поддържането на газови котли се извършва от оторизирано лице – огняр, поради което необходимостта от разкриването на нова щатна бройка за длъжността „огняр, той и работник, поддръжка сгради“ за отоплението и поддържането на сградата и двора, следва от закона и не се нуждае от допълнителен мотив.
Към момента съотношението съдебна администрация/магистрати е 3,75, а след увеличаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде – 4,00, при средно 4,02.
5.3. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
6. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд – Варна за увеличаване щатната численост с 4 /четири/ щатни бройки за длъжност „чистач“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 0,5 /половин/ свободна щ.бр. за длъжност „старши специалист-административна дейност“ в Окръжен съд – Ямбол, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Ниска натовареност на съда - 6,78 по щат, при 11,99 средна за окръжните съдилища в страната.Високо съотношение служители общо / магистрати - 2,25, при 2,05 средно. Изразено е положително становище от административния ръководител на ОС-Ямбол - рег. индекс ВСС-5160/03.06.2020 г.
6.2. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен секретар“ по щата на Районен съд – Червен бряг, освободена от 15.05.2020 г. поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст на служителя, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Комисията отчита, че съотношението съдебни служители/магистрати е малко под средното за страната както и това, че действителната натовареност на съда за 2019 г. и за първото полугодие на 2020 г. не е ниска 34,54, при 32,99 средна. По щат РС-Червен бряг разполага с 4 щ.бр. за съдии, 1 от които е командирован в СРС и 15 съдебни служители, от които 4 съдебни секретари. В случая и понастоящем, всеки съдия работи със съдебен секретар. Към настоящия момент е нецелесъобразно в РС-Червен бряг да се запази един свободен щат за длъжност „съдебен секретар“, при наличието на голяма необходимост от разкриване на щатове за съдебни служители в съдилищата и бройката може да бъде дадена за послужване в друг съд. По тези практически съображения комисията не приема становището на председателя на съда и потвърждава решението си за съкращаване. В случай на нужда – при прекратяване на командироването на четвъртия магистрат, щатът за длъжност „съдебен секретар“ в РС-Червен бряг ще бъде възстановен.
Към момента съотношението съдебна администрация/магистрати в РС-Червен бряг е 3,75, а след съкращаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде – 3,50, при средно 4,02 за РС, извън областните центрове.
6.3. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност „съдебен архивар“ във Военен съд – Сливен, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Функциите на съдебен архивар могат да се съвместяват от съдебен деловодител или съдебен секретар. Съотношението съдебни служители/магистрати е два пъти по-високо от средното за окръжните съдилища в страната, а натовареността на съда, макар да е най-висока за военните съдилища, е много под средната за окръжните съдилища в страната.
Към момента съотношението съдебна администрация/магистрати е 4,50, а след съкращаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде – 4,00.
6.4. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност „съдебен архивар“ в Районен съд – Трявна, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Високо съотношение брой служители общо/магистрати - 5,00, при 4,06 средно за районните съдилища извън областните центрове в страната. Натовареността на съда за 2019 г. по щат е 20,38, при 37,43 средно за страната. Съгласно Протокол № 12/04.07.2019 г., т. 1, комисията е предложила примерна унифицирана структура за съдилищата с двама съдии, изключваща длъжността „съдебен архивар“, като след разговори с председателите по въпросите за оптимизация на числеността на съдебната администрация, се прие принципно съгласие за редуциране на числеността при освобождаване на щатове.
Към момента съотношението съдебна администрация/магистрати е 5,00, а след съкращаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде – 4,50.
6.5. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 3,5 /три и половина/ щ.бр. за длъжност „чистач“ по щата на Районен съд – Варна, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Работещите в Районен съд – Варна магистрати и съдебни служители са разположени в две сгради с обща площ 4 830 кв.м. Съдиите и специализираната администрация са в сградата на бул. „Вл. Варненчик“, държавните съдебни изпълнители и съдебната администрация, подпомагаща тяхната работа и част от общата администрация са в сградата на ул. „Ангел Кънчев“, а бюрата „Съдимост“ и „Призовки“ са разположени в помещения, извън посочените. Съдът разполага с 2-ма чистачи, които почистват: съдебни зали, кабинети и деловодства, партер, коридори, стълбища, между-етажни площадки, санитарни помещения, плотове, бюра и повърхности в работните помещения и съдебните зали, предпазни прегради и гишета, поради което на куриерите е възложена и дейността по почистване. След обявяване на пандемията от COVID-19, на посочените служители са възложени допълнителни дейности, свързани с дезинфекцията на сградите през целия ден.
Понастоящем, съотношението съдебна администрация/магистрати е 2,91, а след увеличаването на щатната численост с 3,5 щ.бр. ще бъде – 2,92, при средно 2,84.
6.6. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
7. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Апелативен съд – София за увеличаване щатната численост със 7 /седем/ щатни бройки за съдебни служители

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 2 /две/ свободни щ.бр. за длъжностите: 1 щ.бр. за „съдебен секретар“ и 1 щ.бр. за „съдебен деловодител“ в Административен съд – Перник, считано от 01.12.2020 г.
МОТИВИ: Ниска натовареност по щат на Адм.С-Перник за 2019 г. – 16,25, при 17,22 средно за административните съдилища в страната, както и високо съотношение бр. служители общо/магистрати – 3,80, при 2,96 средно. Щатните бройки – 1 за „съдебен деловодител“ и 1 за „съдебен секретар“ са свободни повече от година. След съкращаването на двете щатни бройки съотношението служители общо/магистрати ще бъде 3.40. Налице е изразено положително становище от административния ръководител на Административен съд – Перник, рег. индекс ВСС-5160 от 04.06.2020 г.
7.2. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за „връзки с обществеността“ в Окръжен съд – Смолян, считано от 01.12.2020 г.
МОТИВИ: Щатната бройка за длъжност „връзки с обществеността“ е свободна от датата на разкриването ?. Налице е изразено положително становище от административния ръководител на Окръжен съд – Смолян, рег. индекс ВСС-5160 от 05.06.2020 г. Съотношението служители общо/магистрати – 2.42 е над средното за страната, което е 2.05. След съкращаването на щатната бройка съотношението ще бъде 2.33.
7.3. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност съдебен архивар“ в Районен съд – Девин, считано от 01.12.2020 г.
МОТИВИ: Ниска натовареност на Районен съд – Девин за 2019 г.: по щат – 36.04, при 37.43 средно за районните съдилища, извън областните центрове в страната и действителна – 36.04, при 43.41 средна. Високо съотношение бр. служители общо/магистрати – 6.50, при 4.06 средно за районните съдилища, извън областните центрове в страната. След съкращаването на щатната бройка за длъжност „съдебен архивар“ съотношението служители общо/магистрати ще бъде 6.00. Налице е изразено положително становище от административния ръководител на РС- Девин, рег. индекс ВСС-5160 от 10.06.2020 г.
7.4. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 3 /три/ заети щ.бр. за длъжност за длъжности: „експерт-икономист“, „експерт-обществени поръчки“ и „счетоводител“ по щата на Върховен касационен съд, считано от 01.12.2020 г.
МОТИВИ: Необходимост от увеличаване щатната численост на АС-София в изпълнение на решение на Пленума по Протокол № 10/30.04.2020 г. относно възлагане стопанисването на Съдебната палата, гр. София. Функциите за длъжностите: „експерт-икономист“, „експерт-обществени поръчки“ и „счетоводител“ са свързани с управлението на собствеността, поради което комисията, счита за обосновано преместването им по щата на Апелативен съд - София.
7.5. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 7 /седем/ щатни бройки в Апелативен съд – София, считано от 01.12.2020 г., както следва:
- експерт-икономист – 1 /една/ щ.бр.;
- експерт-бюджет и финансов контрол – 1 /една/ щ.бр.;
- експерт-обществени поръчки – 1 /една/ щ.бр.;
- счетоводител – 1 /една/ щ.бр.;
- човешки ресурси – 1 /една/ щ.бр.,
- специалист-стопанисване съдебно имущество – 1 /една/ щ.бр. и
- системен администратор – 1 /една/ щ.бр.
МОТИВИ: Възложените нови задължения и отговорности са с голям обхват и натовареност, поради което с цел осигуряване на цялостния изпълнителски процес, както и управление, опазване и контрол на бюджетните ресурси, предоставени на Апелативен съд – София за стопанисването на Съдебната палата, налага необходимостта от разкриване на допълнително нови длъжности, тъй като ВКС задържа за нуждите си служители, които са били ангажирани със стопанисването на съдебната палата и същевременно са съвместявали и други функции.
С решение по Протокол № 14 от 18.06.2020 г., т. 1 на Пленума на ВСС се одобри и внедри Единна информационна система на съдилищата /ЕИСС/, разработена в рамките на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, финансиран по ОП”ДУ” на ЕС за използване от съдилищата. АС-София е пилотен съд, който и понастоящем работи с ЕИСС. Поради повишената натовареност на системните администратори във връзка с въвеждането и експлоатацията й, както и предвид допълнителните задължения, възложени на САС с решението на Пленума относно стопанисването на Съдебната палата, гр. София и значителното увеличаване на щата на съда, комисията счита за обосновано искането за разкриване на 1 щ. бр. за системен администратор.
Към момента съотношението съдебни служители общо/магистрати в Апелативен съд – София е 1.63, при 1.33 средно за апелативните съдилища в страната. След разкриването на 6 нови щ.бр. съотношението ще бъде 1.71.
7.6. НЕ ВЪЗРАЗЯВА административните ръководители на Върховния касационен съд и на Апелативен съд – София да приложат процедурата по чл. 343, ал. 2 от ЗСВ, със запазване размера на възнагражденията, съгласно § 1 от ПЗР на Правилата за прилагане на Класификатора за длъжностите в администрацията на съдилищата.
7.7. Да се уведоми дирекция „Бюджет и финанси“ за коригиране на бюджетните сметки на съдилищата.
8. ОТНОСНО: Искане от председателя на Върховен административен съд за увеличаване щатната численост с 1 /една/ щатна бройка за длъжност „съдебен помощник“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

РАЗРЕШАВА заемането на 1 /една/ щ.бр. от длъжностите „съдебен помощник“, разпределени по щата на Върховния административен съд, представляваща една от петте щ.бр. за длъжност „съдебен помощник“, разкрити в щата на съда, съгласно т. 22 от решение по Протокол № 8/10.03.2020 г. на СК на ВСС.
МОТИВИ: Във връзка с промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари, Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и правилниците за прилагането им със заповед на председателя на ВАС са утвърдени нови правила в съответствие с изискванията. Нормативно, предвидените задължения са с разнороден характер и включват дейности като: създаване и поддържане на регистри и актуална информация, проучване и оценка на съконтрахентите на ВАС в определени хипотези, оценка на риска, организация и провеждане на обучения, взаимодействие с органите на ДАНС, МВР, разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти, дейности от правно-разпоредителен характер и др. като в повечето хипотези изпълнението на отделните задължения е обвързано със срок и подчинено на изискване на спазване на форма при изпълнението му. Поради изложеното в искането от председателя на ВАС Комисия „Съдебна администрация“ към Съдийската колегия счита, че е налице необходимост от служител.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И ПРОТОКОЛ

9. ОТНОСНО: Проект на решение по кандидатури на съдии за участие в процедура на Европейската комисия (ЕК) за подбор на командировани национални експерти (КНЕ) в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) и в Европейската служба за борба с измамите (OLAF)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF), за вакантна позиция OLAF-B-2, на следния кандидат:
Камелия Йорданова Стоянова – съдия в Административен съд София-град.
9.2. ОДОБРЯВА кандидатурата за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST), за вакантна позиция JUST-A-1, на следния кандидат:
Росица Велкова Иванова-Стойчева – съдия в Софийския районен съд.
9.3. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ в АВСС да предостави в случай на одобрение документите на кандидата/ите на дирекция „Човешки ресурси“ в Министерство на външните работи за препращането им по съответния ред.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

10. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд - Перник за увеличаване щатната численост с 1 /една/ щатна бройка за длъжност „чистач“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ свободна щ.бр. за длъжност „чистач“ в Окръжен съд – Перник, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: ОС-Перник разполага с 3 щ.бр. за длъжност „чистач“, от които 1 свободна от м. април 2019 г. Съотношението съдебни служители/магистрати в ОС-Перник е малко под средното за страната. Председателят на съда мотивира искането си с епидемиологичната обстановка в страната и необходимостта от ежедневно поддържане на хигиената на помещенията, но в тези условия и изисквания във връзка с противоепидемичните мерки, са поставени всички съдилища от страната, а в някои дори няма щат за „чистач“ като ОС-Разград например, а в други съдилища има по-голяма необходимост от допълнителни щ.бр. за чистачи. Комисията счита, че би могло да се помисли за вътрешна трансформация и/или обединяване на усилията по осигуряване на необходимата хигиена в частта за общите части и общо ползваните помещения с другите органи на съдебна власт в съдебната палата.
Към момента съотношението съдебна администрация/магистрати е 2,00, а след съкращаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде - 1,93, при средно 2,07 за окръжните съдилища в страната.
10.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 1 /една/ щатна бройка в Районен съд – Перник, считано от 15.11.2020 г.
МОТИВИ: Съдебната палата в гр. Перник е седеметажна сграда, в която се помещават: АдмС-Перник - 24 щ.бр., ОС-Перник - 45 щ.бр., РС-Перник - 76 щ.бр., ОП-Перник - 24,5 щ.бр. и РП-Перник - 32 щ.бр. Щатовете за чистачи в изброените съдилища са следните: АдмС-Перник - 2 щ.бр., ОС-Перник - 3 щ.бр. и РС-Перник - 2 щ.бр. Видно от данните, Районен съд - Перник е с най-голяма щатна численост и разполага с два етажа в сградата, а също ползва и част от партерния, където се намират три големи съдебни зали и помещение за служба „Регистратура“, всичко с обща площ 2 212 кв.м. Натовареността на съда по щат е изключително висока - на трето място сред всички районни съдилища в страната за първото полугодие на 2020 г. и след преглед на щатното разписание, комисията счита, че няма възможност за прилагане на вътрешна трансформация или съвместяване в този съд. След възникване на епидемията от COVID-19, въвеждането на извънредно положение и свързаните с това противоепидемични мерки са довели до допълнителни дейности по почистване и дезинфекциране на помещенията, поради което е бил изготвен график, включващ всички ОСВ в сградата за хигиенизиране на външните площи пред и около Съдебната палата.
Към момента съотношението служители/магистрати е 2,14, а след увеличаването на щатната численост с 1 щ.бр. ще бъде - 2,19, при средно 2,84 за РС в областните центрове в страната.

Закриване на заседанието – 11,38ч.


Изготвил: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова

 


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
12.11.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд