КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 41
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 24 НОЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Олга Керелска
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.36 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
17. Проект на решение за предварително атестиране на Ина Милчева Генжова – съдия в Районен съд – Враца.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Няма постъпили материали и предложения)

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Кнежа
Кандидат:
- Мая Павлова Кончарска – съдия в Районен съд – Кнежа, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестирана с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 32/29.09.2020 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 9 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мая Павлова Кончарска – съдия в Районен съд – Кнежа, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Кнежа, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Стела Светлинова Шипковенска – съдия в Районен съд – Разлог, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за атестиране за придобиване статут на несменяемост (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 37/27.10.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, насрочено за 26.01.2021 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

4. ОТНОСНО: Предложение от изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Апелативен съд – Бургас за трансформиране на 1 (една) длъжност „заместник на административния ръководител – заместник – председател“ в 1 (една) длъжност „съдия“ в съда

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НАМАЛЯВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, щатните длъжности „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Апелативен съд – Бургас от 3 (три) на 2 (две), като ТРАНСФОРМИРА 1 (една) длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ и ръководител на наказателно отделение в 1 (една) длъжност „съдия“ в Апелативен съд – Бургас, наказателно отделение, считано от датата на вземане на решението.
5. ОТНОСНО: Възобновяване на открита процедура по предварително атестиране на Красимир Викторов Сотиров – съдия в Районен съд – Карнобат във връзка с Определение № 12593/13.10.2020 г. на петчленен състав на Върховния административен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Възобновява, на основание чл. 55, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс, откритата процедура по предварително атестиране на Красимир Викторов Сотиров – съдия в Софийски районен съд (към момента на спиране на процедурата съдия в Районен съд – Карнобат), поради отпадане основанието за спиране, а именно приключване на съдебното производство по административно дело № 13690/2019 г. по описа на Върховния административен съд, Шесто отделение, с влязъл в сила съдебен акт.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Ивета Жикова Пекова – съдия в Административен съд – Варна.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивета Жикова Пекова - съдия в Административен съд – Варна.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Георги Колев Чемширов – административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Георги Колев Чемширов - административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Стою Христов Згуров – съдия в Софийския районен съд.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Стою Христов Згуров – съдия в Софийския районен съд.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Светослав Емилов Петров - съдия в Районен съд - Кюстендил.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Светослав Емилов Петров - съдия в Районен съд - Кюстендил.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Велина Брайкова Дублекова – съдия в Окръжен съд – Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Росица Тодорова Кюртова - съдия в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Веселина Тодорова Семкова - съдия в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Даниела Димитрова Събчева – съдия в Окръжен съд – Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Станислава Балинова Бозева - съдия в Окръжен съд - Пловдив, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА
15. ОТНОСНО: Проект на решение по искане на административния ръководител на Районен съд – Сливница за прекратяване на командироване

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, насрочено за 02.02.2021 г.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ И ПРОТОКОЛ

16. ОТНОСНО: Проект на решение за приемане на доклад от Катерина Енчева за дейността й като командирован национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия за периода 01.11.2018 г. – 31.10.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ доклад от Катерина Енчева за дейността й като командирован национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия за периода 01.11.2018 г. – 31.10.2020 г.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 1 (в сила до 11.02.2020 г.) във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.) от ЗСВ предварително атестиране на Ина Милчева Генжова – съдия в Районен съд – Враца.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ина Милчева Генжова – съдия в Районен съд – Враца.

Закриване на заседанието – 11.00 ч.


Изготвил: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван
24.11.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд