КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 43
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 2 ДЕКЕМВРИ
2020 г.

 



ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 14.35 ч/

По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
13. Проект на решение за определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Добрич, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. (обн. ДВ, бр. 49/29.05.2020 г.).
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
14. Проект на решение по заявление за отвод от редовен член на конкурсната комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/15.07.2020 г., конкурс за повишаване в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
15. Проект на решение по писмо от Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия, в отговор на предоставена информация от страна на Прокурорската колегия на ВСС.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
16. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Венета Иванова Добрева - прокурор в Районна прокуратура – Сливен.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
17. Проект на решение за поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т. 9 от Протокол № 42/25.11.2020 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия „Съдебна администрация“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Кърджали
Кандидати:
- Желязко Димитров Стефанов – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Кърджали, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”;
- Стоян Ичов Моневски – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат:
За Желязко Димитров Стефанов – 6 гласа „за“, 3 гласа „против“;
За Стоян Ичов Моневски – 1 глас „за“, 8 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Желязко Димитров Стефанов – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Кърджали, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Кърджали, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Мария Георгиева Дойчева - прокурор в Специализираната прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор“ на Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
3. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Ваня Маринова Савова - Цветанова от заеманата длъжност „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Плевен, както и от длъжността „прокурор“, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 09.12.2020 г.
4. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Николай Валентинов Пачевски – заместник на административния ръководител – заместник - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, за изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 09.12.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
5. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Донка Атанасова Мачева от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Велико Търново, както и от длъжността „прокурор“, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, считано от 23.12.2020 г.
6.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 1, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Красимир Невенов Иванов – прокурор в Окръжна прокуратура - Враца, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с отличие „служебна благодарност и грамота“, за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения.
6.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Светослав Николаев Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Светослав Николаев Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Николета Лъчезарова Добрилова - Арнаудова - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Николета Лъчезарова Добрилова - Арнаудова - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Любка Иванова Клисарова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Любка Иванова Клисарова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Маринела Иванова Марчева - прокурор в Районна прокуратура - Добрич, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Павел Стойков Любенов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Добрич, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ангелина Георгиева Василева - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

13. ОТНОСНО: Проект на решение за определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Добрич, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. (обн. ДВ, бр. 49/29.05.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Добрич, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 15/29.04.2020 г. (обн. ДВ, бр. 49/29.05.2020 г.): 27.01.2021 г.
14. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от редовен член на конкурсната комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/15.07.2020 г., конкурс за повишаване в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОПРЕДЕЛЯ проф. д.ю.н. Георги Иванов Митов – хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за редовен член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" във Върховна касационна прокуратура, на мястото на проф. д-р Веселин Бориславов Вучков.
14.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д.ю.н. Йонко Димитров Кунчев - хабилитиран преподавател по наказателно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, за резервен член на мястото на проф. д.ю.н. Георги Иванов Митов.
15. ОТНОСНО: Проект на решение по писмо от Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия, в отговор на предоставена информация от страна на Прокурорската колегия на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА за сведение предоставения отговор от г-жа Ниови Рингу, завеждащ отдел „Политика в областта на правосъдието и върховенство на закона“, ГД „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия във връзка с информация предоставена от Прокурорската колегия на ВСС.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Венета Иванова Добрева - прокурор в Районна прокуратура - Сливен.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Венета Иванова Добрева - прокурор в Районна прокуратура - Сливен.
16.3. Венета Иванова Добрева - прокурор в Районна прокуратура - Сливен, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17. ОТНОСНО: Поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т. 9 от Протокол № 42/25.11.2020 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПУСКА на основание чл. 36, ал. 5 от Правилника за организацията на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т. 9 от Протокол № 42/25.11.2020 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, както следва:
а) в раздел IV, т. 5, Окръжна прокуратура – Велико Търново:
- вместо „Домакин – 1 щ. бр.“ да се чете „Шофьор-домакин – 1 щ. бр.“
б) в раздел IV, т. 6, Районна прокуратура – Велико Търново:
- вместо „Съдебен секретар – 8 щ. бр.“ да се чете „Съдебен секретар – 7 щ. бр.“;
- добавя се нов ред с текста: „Съдебен статистик – 1 щ. бр.“
в) в раздел V, т. 1, Окръжна прокуратура - Варна:
- вместо „Съдебен секретар – 10 щ. бр.“ да се чете „Съдебен секретар – 11 щ. бр.“

/Закриване на заседанието – 16.25 ч/

 

Изготвил: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
03.12.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд