КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 44
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 9 ДЕКЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България и Йордан Стоев – член на Прокурорската колегия на ВСС
ОТСЪСТВА Светлана Бошнакова
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 13,36 ч.//
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
16. Избор на нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 3/2013 г. по описа на Висшия съдебен съвет.
Внася: Дисциплинарен състав
17. Проект на решение по предложение за поощряване на Татяна Николова Суичмезова – следовател в Национална следствена служба.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
18. Проект на решение по заявлението на Татяна Николова Суичмезова за освобождаване от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, на основание чл. 165, ал.1, т. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
19. Проект на решение по заявлението на Татяна Коцова Георгиева за освобождаване от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, на основание чл. 165, ал.1, т. 2 от ЗСВ.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
20. Проект на решение по предложение за поощряване на органи на съдебната власт от системата на Прокуратурата на Република България.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
21. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Светлана Асенова Божкова - Тепова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
22. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Лилия Михайлова Русева - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
23. Проект на решение за периодично атестиране на Николай Вълков Лалов - прокурор в Окръжна прокуратура - Враца.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
24. Проект на решение за периодично атестиране на Даниела Маринова Йовчева - прокурор в Районна прокуратура – Севлиево.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
25. Предложение от Огнян Дамянов – член на Висшия съдебен съвет за изменение и допълнение на Правилата за индивидуална оценка на резултатите от дейността на магистратите и съдебните служители в Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел в Специализирана прокуратура.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: Административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Враца
Кандидат:
- Владимир Сашков Сираков – прокурор в Районна прокуратура – Враца, с ранг „прокурор в ОП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и получен резултат: 8 гласа "за" и 0 гласа "против", на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Владимир Сашков Сираков – прокурор в Районна прокуратура – Враца, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Враца, с ранг „прокурор в ОП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
2. ОТНОСНО: Административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян
Кандидат:
- Недко Севдалинов Симов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

- След проведеното гласуване с вдигане на ръка и получен резултат: 8 гласа "за" и 0 гласа "против", на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Недко Севдалинов Симов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян, на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Смолян, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
/Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

3. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2018 г. на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НЕ НАЛАГА наказание по дисциплинарно дело № 4/2018 г. по описа на ВСС, образувано срещу Кръстин Димов Кацаров – прокурор в Районна прокуратура, гр. Казанлък, поради липса на субективен елемент от състава на нарушението, поради това, че същият не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си в периода, в който са били извършени деянията.
4. ОТНОСНО: Избор на нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 6 по описа за 2020 г. на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ИЗБИРА чрез жребий Евгени Иванов на мястото на Евгени Диков за член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 6/2020 г. по описа на ВСС.
4.1. ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава Евгени Иванов, който е и докладчик.
5. ОТНОСНО: Избор на нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 9 по описа за 2020 г. по описа на ВСС

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ИЗБИРА чрез жребий Йордан Стоев на мястото на Евгени Диков за член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 9/2020 г. по описа на ВСС.
5.2. ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава Йордан Стоев, който е и докладчик.
/В жребия не участва Калина Чапкънова поради направен отвод/
 

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Александър Кирилов Александров - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Пирдоп, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Пирдоп, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 17.12.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Любомир Манолов Георгиев - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Разград, за изпълняващ функциите „административен ръководител - районен прокурор“ на Районна прокуратура – Разград, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 30.12.2020 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
8.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а" и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Донка Атанасова Мачева – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП", с отличие „личен почетен знак първа степен - златен" и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
8.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по изпращане на отличието.
8.3. Решението по т. 8.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
9.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а" и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Ваня Маринова Савова - Цветанова (освободена с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 43/02.12.2020 г. от заеманата длъжност „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Плевен), с отличие „личен почетен знак първа степен - златен" и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
9.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по изпращане на отличието.
9.3. Решението по т. 9.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Бояна Любомирова Кузманова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Дияна Любенова Илиева-Стоянова - прокурор в Районна прокуратура – Плевен, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Тодор Венциславов Тодоров - прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Илиан Руменов Благоев - прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Росен Кирилов Радев - прокурор в Специализирана прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
* * * * *
15. ОТНОСНО: Свикване на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. ПРИЕМА План-график за провеждане на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет.
15.2. УТВЪРЖДАВА технически образец на бюлетина, както и на изборни протоколи, които секционните комисии и изборната комисия, следва да изготвят при провеждане на изборите.
15.3. ВЪЗЛАГА на главния секретар на ВСС да предприеме всички необходими действия по осъществяване на цялостната организационно-техническа подготовка по провеждане на събранието.
15.4. ВНАСЯ на заседанието на Пленума на ВСС на 10.12.2020 г. за разглеждане и произнасяне.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

16. ОТНОСНО: Избор на нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 3/2013 г. по описа на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗБИРА чрез жребий Калина Чапкънова на мястото на Евгени Диков за член дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 3/2013 г. по описа на ВСС.
17.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а" и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Татяна Николова Суичмезова – следовател в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен" и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
17.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол" организацията по изпращане на отличието.
17.3. Решението по т. 17.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
18. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Татяна Николова Суичмезова от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 04.01.2021 г.
19. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Татяна Коцова Георгиева от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 04.01.2021 г.
20. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за поощряване на органи на съдебната власт от системата на Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

20.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 и чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, във връзка с т. 18 от Правилата за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи, с парична награда в размер на 2000 (две хиляди) лв., за срочно и професионално изпълнение на важни служебни задачи, както и трайни професионални резултати, следните органи на съдебна власт:
1.1. Окръжна прокуратура - Бургас;
1.2. Окръжна прокуратура - Варна;
1.3. Окръжна прокуратура - Пловдив;
1.4. Софийска градска прокуратура;
1.5. Специализирана прокуратура;
1.6. Следствен отдел в Специализираната прокуратура;
1.7. Окръжен следствен отдел във Военно-окръжна прокуратура - София;
1.8. Софийска районна прокуратура;
1.9. Районна прокуратура - Кюстендил.
20.2. Решението по т. 20.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/30.01.2020 г., т. 5.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Светлана Асенова Божкова - Тепова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Светлана Асенова Божкова - Тепова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас.
21.3. Светлана Асенова Божкова - Тепова - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Лилия Михайлова Русева - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Лилия Михайлова Русева - прокурор в Районна прокуратура - Варна.
22.3. Лилия Михайлова Русева - прокурор в Районна прокуратура - Варна, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Николай Вълков Лалов - прокурор в Окръжна прокуратура - Враца.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА" на Николай Вълков Лалов - прокурор в Окръжна прокуратура - Враца.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Даниела Маринова Йовчева - прокурор в Районна прокуратура - Севлиево.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Даниела Маринова Йовчева - прокурор в Районна прокуратура - Севлиево.
25. ОТНОСНО: Предложение от Огнян Дамянов – член на Висшия съдебен съвет за изменение и допълнение на Правилата за индивидуална оценка на резултатите от дейността на магистратите и съдебните служители в Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел в Специализирана прокуратура.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

25.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Правилата за индивидуална оценка на резултатите от дейността на магистратите и съдебните служители в Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел в Специализирана прокуратура за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения по чл. 233, ал. 6 и чл. 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт, приети с решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 33/06.11.2019 г., както следва:
1.1. Ал. 4 на чл. 3 се допълва и придобива следното съдържание:
/4/ Индивидуалната оценки и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат, преместен на длъжност или командирован да изпълнява функциите си в Апелативната специализирана прокуратура, Специализираната прокуратура и Следствения отдел в Специализираната прокуратура, се изготвя и определя съобразно настоящите правила и отработеното от тях време през оценъчния период в съответната специализирана прокуратура.
При определяне размера на допълнителното възнаграждение текущо за годината се съобразява:
1.Отработеното време в специализиран орган на съдебната власт или в друга прокуратура, при взето решение от пленума за изплащане на допълнително възнаграждение по чл. 3, т. 1 от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения;
2.Становището на административния ръководител на прокуратурата, от която се извършва преместването или командироването, при взето решение от пленума за изплащане на допълнително възнаграждение по чл. 3, т. 2 от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения.“
1.2. Ал. 6 на чл. 3 се изменя така:
„/6/ Индивидуалната оценка и размерът на допълнителното възнаграждение на магистрат от Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, преместен на длъжност или командирован в друга прокуратура, се изготвя и определя по Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения.
При определянето на размера на допълнителното възнаграждение за календарната година се съобразява становището на административния ръководител на съответната специализирана прокуратура за размера на дължимото възнаграждение за изпълняваната дейност през съответния оценъчен период.“
1.3. В допълнителните и заключителни разпоредби се създава § 5 със следното съдържание:
„§ 5 Настоящите правила са изменени и допълнени с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 44 от 09.12.2020 г. и влизат в сила от датата на приемането им“.

/Закриване на заседанието – 15,37 ч/

Изготвил: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Зоя Костова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
11.12.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд