КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 30
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 10 ДЕКЕМВРИ
2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАТ: Вероника Имова, Иван Гешев, Светлана Бошнакова
/На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет/
/Откриване на заседанието – 9. 45 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

I. Включва в дневния ред следните допълнителни точки:
56. Проект на решение по писмо от заместник-министъра на правосъдието във връзка с мотивирано становище по процедура за нарушение № 2018/0110 по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
Внася: Комисия по правни въпроси
57. Проект на решение по писмо от Началника на политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи относно проект на анализ на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015 – 2020 г., проект на стратегия през следващия стратегически период (2021 – 2027 г.) и пътната карта към нея.
Внася: Комисия по правни въпроси
58. Проект на решение за допълване на списък с кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по НФМ 2014-2021.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет и ръководител на проект
59. Проект на решение за корекция по бюджета на Районен съд гр. Велинград за 2020 г. с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за овладяване на рисковете от разпространението на COVID-19.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
60. Проект на решение за корекция по бюджета на Административен съд гр. Русе за 2020 г. с цел осигуряване на средства за ремонт на асансьорна уредба.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
61. Проект на решение по искането на административния ръководител на Окръжен съд гр. Кърджали за осигуряване на средства за изплащане на застрахователно обезщетение.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
62. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Бяла за осигуряване на средства за закупуване на комуникационно оборудване.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
63. Проект на решение за корекции по бюджетите на Районен съд гр. Попово и Окръжен съд гр. Търговище за 2020 г. с цел осигуряването на средства за закупуване на копирни машини.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
64. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Тетевен за осигуряване на средства за закупуване на 5 броя непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS).
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
65. Проект на решение по искането на административния ръководител на Административен съд гр. Варна за осигуряване на средства за закупуване на непрекъсваем токозахранващ източник (UPS) и допълнителна батерия.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
66. Проект на решение по предложението на главния секретар при администрацията на Главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Ивелина Недкова Паскова – заместник на административния ръководител на Районна прокуратура гр. Варна.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
67. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Апелативен специализиран наказателен съд за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Венелин Бориславов Иванов – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
68. Проект на решение по предложението на главния секретар при администрацията на Главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Димитър Асенов Огнянски – пазач в Окръжна прокуратура гр. Благоевград.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
69. Проект на решение по предложението на председателя на Районен съд гр. Пловдив за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Десислава Чавдарова Кацарова - Христозова – съдия в Районен съд гр. Пловдив.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
70. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност в Районен съд гр. Велики Преслав.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
71. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност в Апелативен съд гр. Велико Търново.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
72. Проект на решение за предоставяне на права на комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС за приемане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
73. Проект на решение за предприемане на действия по отписване от баланса на ВСС на имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Ямбол, ул. „Димитър Благоев“, бл. 17, вх. А, ет.7, ап. 26.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“
74. Проект на решение във връзка с писмо рег. № 03-04-480/07.12.2020 г. на Министерство на регионалното развитие и благоустройството относно проект на решение на Министерски съвет за възлагане на представляващия Висшия съдебен съвет да сключи договор за покупка на имоти.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Районен съд – Плевен

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. СЪКРАЩАВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Нова Загора, считано от датата на вземане на решението.
1.2. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия“ в Районен съд – Плевен, считано от датата на вземане на решението.
2. ОТНОСНО: Доклад от Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет, във връзка с организацията на Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет през месец март 2021 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ПРИЕМА План-график за провеждане на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет.
2.2. УТВЪРЖДАВА технически образец на бюлетина, както и на изборни протоколи, които секционните комисии и изборната комисия, следва да изготвят при провеждане на изборите.
2.3. ВЪЗЛАГА на главния секретар на ВСС да предприеме всички необходими действия по осъществяване на цялостната организационно-техническа подготовка по провеждане на събранието.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

3. ОТНОСНО: Проект на Закон за допълнение на Гражданския процесуален кодекс

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по проект на Закон за допълнение на Гражданския процесуален кодекс.
4. ОТНОСНО: Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за вписванията, одобрен с Постановление № 1486 на Министерския съвет от 1951 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за вписванията, одобрен с Постановление № 1486 на Министерския съвет от 1951 г.
5. ОТНОСНО: Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, приета с Постановление № 243 на Министерския съвет от 2005 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, приета с Постановление № 243 на Министерския съвет от 2005 г.
6. ОТНОСНО: Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2011 г. за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 403а от ЗСВ ИЗРАЗЯВА положително становище по проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2011 г. за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения.

ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

7. ОТНОСНО: Проект на решение относно Система за сигурно електронно връчване на Държавната агенция за електронно управление

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. Предоставя възможност на съдилищата, по преценка на административния ръководител да използват Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“ и Системата за електронно съобщаване и призоваване, интегрирана в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) до актуализиране на Портала, съгласно нормативните изисквания.
7.2. Всички съдилища, които ще се възползват от Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“ да го обявят на интернет страницата на съда.
7.3. Изпраща решението на административните ръководители на съдилищата, за сведение и изпълнение.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

8. ОТНОСНО: Информация за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31.10.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПРИЕМА информацията за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31.10.2020 г.
8.2. Информацията за изпълнението на бюджета на съдебната власт към 31.10.2020 г. да се публикува на Интернет страницата на ВСС.
9. ОТНОСНО: Извършване на компенсирани промени между бюджета на Министерство на вътрешните работи и бюджета на съдебната власт за 2020 г. във връзка със сключен договор за обучение на служители от Бюрото по защита при Главния прокурор в Академията на МВР

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. Предлага на министъра на финансите, на основание чл. 110, ал. 4 и ал. 10 от Закона за публичните финанси, да извърши промени по бюджета на съдебната власт за 2020 г., във връзка със сключен договор между Прокуратурата на РБългария и Министерство на вътрешните работи за обучение на служители от Бюрото по защита при главния прокурор в Академията на Министерство на вътрешните работи и сключен споразумителен протокол, както следва:
По бюджета на Висшия съдебен съвет
I. НАМАЛЯВА РАЗХОДИТЕ С 30 711 лв.
в т.ч по показатели, както следва:
Текущи разходи 30 711 лв.
Издръжка и други текущи разходи 30 711 лв.
II. НАМАЛЯВА
БЮДЖЕТНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
(ТРАНСФЕРИ) С 30 711 лв.
Трансфери между бюджети с 30 711 лв.
- предоставени трансфери (-) с 30 711 лв.
III. НАМАЛЯВА МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА
АНГАЖИМЕНТИТЕ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО
МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЕТИ ПРЕЗ 2020 г. С 30 711 лв.
IV. НАМАЛЯВА МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА
НОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО МОГАТ
ДА БЪДАТ НАТРУПАНИ ПРЕЗ 2020 г. С 30 711 лв.
9.2. Да се изпрати писмо до министъра на финансите с предложението за промени по бюджета на съдебната власт за 2020 г. и споразумителния протокол между Прокуратурата на РБългария и Министерството на вътрешните работи, с копие до министъра на вътрешните работи.
Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2020 г.
„Дава съгласие“
10. ОТНОСНО: Писма от органи на съдебната власт за осигуряване на средства за закупуване на мултифункционални устройства, мрежови принтери и скенери

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и органи на съдебната власт за 2020 г., както следва:
10.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 11 220 лв.
10.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Районен съд гр. Попово с 1 470 лв. за закупуване на 1 брой скенер.
10.3. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Административен съд гр. Добрич с 2 232 лв. за закупуване на 3 броя МФУ /тип принтер/.
10.4. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Административен съд гр. Габрово с 1 686 лв. за закупуване на 2 броя МФУ /тип принтер/.
10.5. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Варна с 5 832 лв. за закупуване на 8 броя мрежови принтери.
11. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Административен съд гр. Стара Загора за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой мрежов скенер и 2 броя локални документни скенери

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Административен съд гр. Стара Загора за 2020 г. с 4 650 лв., от които 1 470 лв. - за закупуване на 1 брой мрежов скенер и 3 180 лв. - за закупуване на 2 броя локални документни скенери, както следва:
11.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 4 650 лв.
11.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Административен съд гр. Стара Загора с 4 650 лв.
12. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Никопол за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой сървър, 1 брой операционна система за сървър и 1 брой скенер

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Никопол за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 1 брой сървър /6 338 лв./, 1 брой операционна система за сървър /1 680 лв./ и 1 брой скенер /737 лв./, както следва:
12.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 8 755 лв.
12.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Никопол със 737 лв.
12.3. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Районен съд гр. Никопол с 6 338 лв.
12.4. УВЕЛИЧАВА § 53-00 „Придобиване на НДА“ на Районен съд гр. Никопол с 1 680 лв.
13. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Разлог за осигуряване на средства за закупуване на 3 броя UPS

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Разлог за 2020 г. с 816 лв. за закупуване на 3 броя UPS, както следва:
13.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 816 лв.
13.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Разлог с 816 лв.
14. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Силистра за осигуряване на средства за закупуване на звукозаписна техника

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Силистра за 2020 г., с цел осигуряване на средства за закупуване на 3 звукозаписни системи на стойност 2 650 лв., както следва:
14.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 2 650 лв.
14.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Силистра с 2 650 лв.
15. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Лом за осигуряване на средства за закупуване на 2 броя звукозаписни системи за съдебни зали

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Лом за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на 2 броя звукозаписни системи за съдебни зали, както следва:
15.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА” на Висш съдебен съвет с 1 881 лв.
15.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Лом с 1 881 лв.
16. ОТНОСНО: Корекция по бюджета на Районен съд гр. Берковица за 2020 г. с цел осигуряване на средства за изплащане на възнаграждение на вещо лице

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Берковица по § 10-00 „Издръжка“ с 1 830 лв. за покриване на разходите свързани с изплатено възнаграждение на вещо лице по НОХД № 211/2018 г.
Средствата са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
16.2. УКАЗВА на административния ръководител на Районен съд гр. Берковица да спазва стриктно решения на Комисия „Бюджет и финанси“ по Протоколи №№ 46/30.10.2019 г., т. 19 и 47/06.11.2019 г., т. 26.2.
17. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Окръжен съд гр. Плевен за осигуряване на средства за текуща издръжка до края на годината

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

17.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Окръжен съд гр. Плевен за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 20 000 лв. с цел осигуряване на средства за текуща издръжка на съда до края на годината.
Средствата в размер на 20 000 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
17.2. УКАЗВА на административния ръководител на Окръжен съд гр. Плевен да спазва стриктно решения на Комисия „Бюджет и финанси“ по Протоколи №№ 46/30.10.2019 г., т. 19 и 47/06.11.2019 г., т. 26.2.
18. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Балчик за осигуряване на средства за закупуване на 12 броя конвектори за отопление

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Балчик за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 2 868 лв. с цел осигуряване на средства за закупуване на 12 броя конвектори за отопление.
Средствата в размер на 2 868 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
19. ОТНОСНО: Искания от административни ръководители на органи на съдебната власт за корекция на бюджета за 2020 г. във връзка с овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на органите на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” с 3 110 лв. с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19, както следва:
19.1. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Елин Пелин с 2 000 лв.
19.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка” на Районен съд гр. Сливница с 1 110 лв.
Средствата в размер на 3 110 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка”.
20. ОТНОСНО: Искане от зам. административен ръководител на Районен съд гр. Добрич за осигуряване на средства за ограничаване на разпространението на COVID-19

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Добрич за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 1 650 лв. с цел осигуряване на средства за овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19.
Средствата в размер на 1 650 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
21. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Велинград за осигуряване на средства за изплащане на трудови възнаграждения на административен ръководител, встъпил в длъжност от 02.11.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекция по бюджета на Районен съд гр. Велинград за 2020 г. по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ с 6 200 лв. с цел осигуряване на средства за изплащане на трудови възнаграждения и възнаграждения във връзка с решение по т. 45 от Протокол № 28/19.11.2020 г. на пленума на ВСС на встъпил в длъжност от 02.11.2020 г. административен ръководител – председател на съда.
Средствата са за сметка на неразпределения резерв на § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
22. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Кърджали за осигуряване на средства за обзавеждане на кабинет на административния ръководител и кабинет на новоназначен магистрат

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Кърджали за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 2 530 лв. с цел осигуряване на средства за обзавеждане на работно място / кабинет на новоназначен магистрат.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
22.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Кърджали за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ с 3 690 лв. с цел осигуряване на средства за подмяна на обзавеждане на работно място / кабинет на административния ръководител.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
23. ОТНОСНО: Искане от зам. административен ръководител на Районен съд гр. Велико Търново за осигуряване на средства за закупуване на сървър, операционна система и UPS

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Велико Търново за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на сървър за нуждите на Бюро съдимост на стойност 4 870 лв., лиценз за сървърна операционна система на стойност 1 606 лв. и UPS за сървър на стойност 1 395 лв., както следва:
23.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет със 7 871 лв.
23.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Районен съд гр. Велико Търново с 6 265 лв.
23.3. УВЕЛИЧАВА § 53-00 „Придобиване на НДА“ на Районен съд гр. Велико Търново с 1 606 лв.
24. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Монтана за осигуряване на средства за текуща издръжка до края на годината

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Монтана за 2020 г., с цел осигуряване на средства за обезпечаване на неотложните текущи разходи до края на 2020 г., в т.ч. за годишни абонаменти, ел. енергия, топлоенергия, вода, за вещи лица и поети ангажименти по сключени договори за издръжка на съда, както следва:
24.1. НАМАЛЯВА § 10-00 „Издръжка“ на Висш съдебен съвет с 2 000 лв.
24.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Монтана с 2 000 лв.
Забележка:
Недостигът на средства е обусловен от факта, че през м. октомври в рамките на утвърдения бюджет на съда е извършен разход на стойност от 2 427 лв. за доставка и монтаж на предпазни стъкла за четири съдебни зали и за всички работни места, които обслужват граждани.
25. ОТНОСНО: Искане от заместника на административния ръководител на Районен съд гр. Видин за осигуряване на средства за текуща издръжка до края на годината

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Видин за 2020 г., с цел осигуряване на средства за текуща издръжка до края на годината в размер на 6 000 лв., както следва:
25.1. НАМАЛЯВА § 10-00 „Издръжка“ на Висш съдебен съвет с 6 000 лв.
25.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Видин с 6 000 лв.
26. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Кула за осигуряване на средства за покриване на текущи разходи до края на годината

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета на Районен съд гр. Кула за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 800 лв. с цел осигуряване на средства за покриване на текущите разходи до края на годината.
Средствата в размер на 800 лв. са за сметка на неразпределения резерв по бюджета на съдебната власт за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“.
27. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Силистра за увеличение на бюджета на съда по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите за 2020 г. на Районен съд гр. Силистра, Районен съд гр. Омуртаг, Районен съд гр. Пещера и Военен съд гр. Пловдив, както следва:
27.1. НАМАЛЯВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Пещера със 7 000 лв.
27.2. НАМАЛЯВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Военен съд гр. Пловдив с 1 000 лв.
27.3. НАМАЛЯВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Омуртаг с 565 лв.
27.4. УВЕЛИЧАВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Силистра с 8 565 лв.
28. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Търговище за увеличение на бюджета на съда по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите за 2020 г. на Районен съд гр. Търговище и Районен съд гр. Омуртаг, както следва:
28.1. НАМАЛЯВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Омуртаг със 7 800 лв.
28.2. УВЕЛИЧАВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Търговище със 7 800 лв.
29. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Смолян за увеличение на бюджета на съда по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

29.1. ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите за 2020 г. на Районен съд гр. Смолян и Районен съд гр. Омуртаг, както следва:
29.1.1. НАМАЛЯВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Омуртаг с 3 300 лв.
29.1.2. УВЕЛИЧАВА § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“ на Районен съд гр. Смолян с 3 300 лв.
29.2. Инициираните платежни нареждания в СЕБРА по § 01-00 „Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“, които надвишават размера на утвърдените средства по параграфа, поради настъпили обективни обстоятелства спрямо м. октомври, ще бъдат потвърждавани след представяне на мотивирано писмо от съответния административен ръководител.
Корекциите по бюджетите за 2020 г. по § 01-00 „Заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения“, на органите на съдебната власт ще бъдат извършени след приключване на финансовата година.
„Не дава съгласие“
30. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд гр. Ивайловград за осигуряване на средства за изплащане на възнаграждения за положен извънреден труд

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ за осигуряване на допълнителни средства по бюджета за 2020 г. на Районен съд гр. Ивайловград по § 01-00 „Заплати, възнаграждения и други плащания на персонала” с 4 000 лв. за изплащане на възнаграждения за положен извънреден труд.
Разходите за изплащане на заплати да се извършват в рамките на утвърдения бюджет на съда за 2020 г. по § 01-00 „Заплати, възнаграждения и други плащания на персонала”.
Поемането на задължения за 2020 година при допускането, че ще бъдат осигурени средства от допълнителни източници на финансиране се счита за нарушаване на финансовата дисциплина по смисъла на Закона за публичните финанси.
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
Разни
37. ОТНОСНО: Справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 31.10.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ справка за размера на утвърдените и усвоените средства от органите на съдебната власт по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ към 31.10.2020 г.
38. ОТНОСНО: Организиране и провеждане на публично състезание по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Основен ремонт и преустройство на сграда, бул. „Драган Цанков“ № 6, гр. София за нуждите на органите на съдебната власт“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия ВСС да организира и проведе процедура публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Основен ремонт и преустройство на сграда, бул. „Драган Цанков“ № 6, гр. София за нуждите на органите на съдебната власт“ при прогнозна стойност до 5 297 559,59 лева (пет милиона двеста деветдесет и седем хиляди петстотин петдесет и девет лева и 0,59 ст.) без включен ДДС с включени 10% непредвидени разходи, да сключи договор с определения за изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки и чл. 11, ал. 2, т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.
39. ОТНОСНО: Организиране и провеждане на публично състезание по вид процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строително-монтажни работи по основен ремонт на сградата на Районен съд Ихтиман“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия ВСС да организира и проведе процедура публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строително-монтажни работи по основен ремонт на сградата на Районен съд Ихтиман“ при прогнозна стойност до 750 000 (седемстотин и петдесет хиляди лв.) без вкл. ДДС, да сключи договор с определения за изпълнител или да прекрати процедурата, както и с право по чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки и чл. 11, ал. 2, т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.

40. ОТНОСНО: Организиране и провеждане на обществена поръчка с предмет: „Подмяна на дограма, вътрешни интериорни врати и ел. инсталация в сграда на ул. „Г. С. Раковски“ № 185, гр. София“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия ВСС да възложи, организира и провежда обществена поръчка чрез „събиране на оферти с обява“, с предмет: „Подмяна на дограма, вътрешни интериорни врати и ел. инсталация в сграда на ул. „Г. С. Раковски“ № 185, гр. София“, при прогнозна стойност 250 000 (двеста и петдесет хиляди лева) лв. без ДДС или 300 000 (триста хиляди лева) лв. с ДДС, включително 10 % непредвидени разходи, да сключи договор с определения за Изпълнител или да прекрати обществената поръчка, както и с право по чл. 7, ал. 1 от ЗОП и чл. 11, ал. 2, т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за Възложител, с правата предоставени му с настоящото решение.
41. ОТНОСНО: Предложение на административния ръководител на Районен съд гр. Бяла за безвъзмездно предоставяне на парен котел на Областна дирекция на МВР – Русе, за нуждите на Районно управление гр. Бяла

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за държавната собственост, Районен съд гр. Бяла да предостави безвъзмездно за управление движима вещ: котел чугунен нафтов PG50 60-80 kW със следните съоръжения: нафтова горелка 35-100kW, помпен възел байпасен 1 „GHN 25/40, разширителен съд 105 л, тръбна разводка и арматура, и циркулационна помпа на Министерство на вътрешните работи, за нуждите на Районно управление на МВР гр. Бяла.
42. ОТНОСНО: Изменение на решения на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 30 от 06.12.2018 г., т. 52, по Протокол № 14 от 18.06.2020 г., т. 46 и по Протокол № 27 от 05.11.2020 г., т. 63

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

42.1. ИЗМЕНЯ решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 30 от 06.12.2018 г., т. 52, по следния начин:
42.1.1. „ОПРЕДЕЛЯ Вероника Имова – изборен член на ВСС да подписва документите, свързани с изпълнението на длъжността „представляващ ВСС“, а в нейно отсъствие от следващите по старшинство членове на ВСС".
42.2. ИЗМЕНЯ решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 14 от 18.06.2020 г., т. 46, по следния начин:
42.2.1. „ОПРЕДЕЛЯ Вероника Имова – изборен член на ВСС да подписва документите, свързани с изпълнението от г-н Боян Магдалинчев, в качеството му на ръководител на проект „Въвеждане на програмно бюджетиране в органите на съдебната власт“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, а в отсъствие на г-жа Имова от следващите по старшинство членове на ВСС“.
42.3. ИЗМЕНЯ решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27 от 05.11.2020 г., т. 63, по следния начин:
42.3.1. „ОПРЕДЕЛЯ Вероника Имова – изборен член на ВСС да подписва всички документи (заповед за определяне на ръководител, отчети и т.н.), свързани с г-н Боян Магдалинчев, в качеството му на ръководител на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г., а в отсъствие на г-жа Имова от следващите по старшинство членове на ВСС“.
43. ОТНОСНО: Предоставяне на права на комисия „Бюджет и финанси“ за приемане на решения по управлението на бюджета на съдебната власт в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

43.1. ДЕЛЕГИРА на комисия „Бюджет и финанси", в състав не по-малко от четирима нейни членове, извън правомощията предоставени й с решения на Пленума на ВСС по т. 12 от Протокол № 2/24.01.2019 г. и по т. 5 от Протокол № 2/30.01.2020 г, в периодите когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, ПРАВОМОЩИЕТО да приема решения, свързани с плащания и с финансирането на органите на съдебната власт, и взаимоотношенията с компетентните държавни органи във връзка с бюджета на съдебната власт.
43.2. Делегирането на посочените в т. 43.1 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. декември 2020 г. до първия Пленум на ВСС през м. януари 2021 г.
43.3. Комисия „Бюджет и финанси“ да уведоми Пленума на ВСС за приетите от нея решения по т. 43.1 от настоящото решение на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.
44. ОТНОСНО: Безвъзмездно предоставяне за управление на активи от Висшия съдебен съвет на Апелативен специализиран наказателен съд

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 11, ал. 5 от Правилник за прилагане на Закона за държавната собственост, Висшият съдебен съвет да предостави безвъзмездно за управление активи на Апелативен специализиран наказателен съд, съгласно приложения списък.
45. ОТНОСНО: Сключване на договор с „Български пощи” ЕАД за предоставяне на услуги по приемане и доставяне на кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети – вътрешни и международни и приемане и доставка на колетни пратки за нуждите на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да сключи договор с „Български пощи“ ЕАД за предоставяне на пощенски услуги за нуждите на ВСС, за срок от 2 (две) години, на обща стойност до 50 000 лв. без ДДС, с право да го изменя и прекратява.
46. ОТНОСНО: Размер на разходваните средства за избор на нов член на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение информацията за разходваните средства за организирането и провеждането на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС на 19.09.2020 г. и 26.09.2020 г.
47. ОТНОСНО: Предложение от директора на дирекция „Вътрешен одит“ за определяне на основна месечна заплата, съгласно раздел Б „Експертни длъжности“, код по НКПД 6017 от Класификатор на длъжностите в администрацията на ВСС, НИП и ИВСС, на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ на служител в дирекцията

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Определя основна месечна заплата в размер на 1 940 лева, съгласно раздел Б „Експертни длъжности“, код по НКПД 6017 от Класификатор на длъжностите в администрацията на Висшия съдебен съвет, Националния институт на правосъдието и Инспектората към ВСС на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ, на Радослав Василев Митов – старши вътрешен одитор в дирекция „Вътрешен одит“ във ВСС.

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

48. ОТНОСНО: Актуализиране на Инвестиционната програма по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ на Висш съдебен съвет за 2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УТВЪРЖДАВА актуализирано поименно разпределение на разходите по § 51-00 „Основен ремонт на дълготрайни материални активи“ – промяна в инвестиционни намерения и включване на нови обекти, чрез извършване на вътрешно-компенсирана корекция в рамките на § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ за 2020 г., като общата годишна задача за основен ремонт на ДМА в размер на 15 621 867 лева остава непроменена, Приложение „Сметни стойности и разчети за финансиране на капиталовите разходи и трансфери през 2020 г.“.
49. ОТНОСНО: Упълномощаване на представляващия Висшия съдебен съвет да предприеме последващи действия по Договор рег. № ВСС-14018/20.11.2018 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УПЪЛНОМОЩАВА представляващия Висшия съдебен съвет да подпише споразумение за прекратяване на Договор рег. № ВСС-14018/20.11.2018 г., сключен между Висш съдебен съвет и „ДЕМЕТРА ПРОЕКТ“ ООД с предмет: „Упражняване на авторски надзор по време на изпълнение на строително-монтажни работи за обект: „Реконструкция и ремонт на аварирала пристройка и основна сграда на Съдебна палата, гр. Карлово, ул. „Димитър Събев“ № 4“, на основание чл. 15, ал. 1, т. 2 от договора – по взаимно съгласие.
50. ОТНОСНО: Проект на решение за разпределение ползването на помещенията в административна сграда – Съдебна палата в гр. Радомир, ул. "Кирил и Методий" № 22

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 388, ал. 1, предложение първо от Закона за съдебната власт, във връзка с писмо рег. № ВСС-9928/09.11.2020 г. от административния ръководител на Районен съд гр. Радомир, с приложен споразумителен протокол от 01.09.2020 г. с Агенция по вписванията и споразумителен протокол от 01.09.2020 г. с ОЗ „Охрана“ – Перник, писмо с рег. № ВСС-9928/20.11.2020 г. от административния ръководител на Районен съд гр. Радомир и писмо рег. № ВСС-9928/30.09.2020 г. от Главен секретар на АГП, с които се предоставя цялостно разпределение на ползването на помещенията в Съдебната палата в гр. Радомир, ул. „Кирил и Методий“ № 22 между органите на съдебната власт.
ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе следното решение:
I. РАЗПРЕДЕЛЯ ползването на помещенията в Съдебната палата в гр. Радомир, ул. „Кирил и Методий“ № 22, както следва:
За нуждите на Районен съд – Радомир:
Партер:
1. Помещение № 001 - Архив;
2. Помещение № 002 - Архив;
3. Помещение № 003 - Архив;
4. Помещение № 009 - Архив;
5. Помещение № 014 - Гараж;
6. Помещение № 013 - Котелно;
7. Помещение № 012 - Стая огняр;
8. Помещение № 011 - Склад;
9. Помещение № 010 - Стая за почивка;
10. Помещение № 004 - Склад;
11. Помещение № 005 - Склад;
12. Помещение № 006 - Склад;
13. Помещение № 007 - Склад;
Първи етаж:
1. Помещение № 108 - Деловодство ДСИ;
2. Помещение № 109 - Съдебни секретари;
3. Помещение № 109 - Държавен съдебен изпълнител;
4. Помещение № 103 - Съдия по вписванията;
5. Помещение № 104 - Регистратура и бюро съдимост;
6. Съдебна зала № 2;
7. Помещение № 110 - Бюро призовки;
8. Съдебна зала № 3;
9. Съдебна зала № 4;
10. Помещение № 105 - Главен счетоводител;
11. Помещение № 102 - Системен администратор;
12. Помещение № 107 - Деловодство;
13. Санитарни помещения - 4 бр. /№1, №2, №3, №4/
Втори етаж:
1. Помещение № 201 - Районен съдия;
2. Помещение № 202 - Районен съдия;
3. Помещение № 203 - Районен съдия;
4. Помещение № 204 - Административен секретар;
5. Помещение № 205 - Председател;
6. Помещение № 206 - Районен съдия;
7. Помещение № 208 - Сървър;
8. Помещение № 207 - Конферентна зала;
9. Санитарни помещения - 2 бр. /№1, №2/
Трети етаж:
1. Помещение № 301 - Стая за класифицирана информация
2. Помещение № 302 - Склад компютърна техника
На Окръжна прокуратура Перник – За нуждите на Териториално отделение Радомир към Районна прокуратура – Перник:
Партер:
1. Помещение № 101 - Архив;
2. Помещение № 102 - Архив
Втори етаж /отделен вход/:
1. Помещение № 201 - Сървър;
2. Помещение № 202 - Прокурор;
3. Помещение № 203 - Прокурор;
4. Помещение № 204 - Прокурор;
5. Помещение № 205 - Прокурор;
6. Помещение № 206 - Архив;
7. Помещение № 207 - Деловодство;
8. Санитарни помещения - 2 бр. /№1, №2/
За изпълнение на функциите на ОЗ „Охрана“ – гр. Перник ще се ползват следните помещения:
Партер:
1. Помещение № 015 - Помещение за задържани лица
Първи етаж:
1. Помещение № 111 - Помещение дежурен по охрана
За изпълнение на функциите на Агенция по вписванията ще се ползват следните помещения:
Партер:
1. Помещение № 008 - Архив
Първи етаж:
2. Помещение № 102 - Служба по вписванията
II. ИЗПРАЩА решението по т. I на административния ръководител на Районен съд – Радомир, за сведение и изпълнение и на Главния прокурор на Република България, на разпореждане.
III. ОТМЕНЯ решение по т.58.I – 10 от Протокол № 26/07.11.2019 г. на Пленума на ВСС.
51. ОТНОСНО: Настаняване на кандидат в жилище от жилищния фонд на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

51.1. На основание чл. 25, ал. 1 и ал. 4 от Правилника за прилагане на държавната собственост, чл. 5, т. 1, чл. 25, ал. 2 във вр. с ал. 1, б. “а“ от Правилата за отдаване под наем на недвижими имоти – частна държавна собственост, предоставени в управление на ВСС за жилищни нужди, приети с решение на Пленума на ВСС по Протокол № 19/05.07.2018 г. /Правилата/, Заявление с вх. № ВСС-12904/28.10.2019 г., решение по т. 3.1., раздел I от Протокол № 7 от заседание на Жилищна комисия към Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 20.11.2019 г., решение на т. 1 от Протокол № 4 заседание на Жилищна комисия към Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 01.12.2020 год. и оценителен Протокол по чл. 30, ал. 2 от Правилата,
НАСТАНЯВА  картотекиран ІV група, заедно с двучленното му семейство, в недвижим имот в апартамент № 95, намиращ се в гр. София, ж.к. „Люлин“, бл. 722, вх. „Д“, ет. 4, състоящ се от стая, дневна, кухня и сервизни помещения, със застроена площ 65,28 кв. м, заедно с мазе № 12 и с 4,207% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж.
51.2. Ведомственият апартамент да се предостави под наем при месечна наемна цена в размер на 89,41 лв. (осемдесет и девет лева и четиридесет и една стотинки) без включен ДДС.
51.3. При публикуване на протокола на интернет страницата на ВСС да се заличат личните данни на заявителя.
52. ОТНОСНО: Проект на решение за изменение на решение по Протокол № 4/20.02.2020г., т. 12 от заседание на Пленума на ВСС

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

52.1. ИЗМЕНЯ решението си по Протокол № 20/20.02.2020 г., т. 12 по следния начин:
Текстът „…на мястото на Анжела Цветанова ОПРЕДЕЛЯ Иванка Христова – началник отдел „Управление на собствеността“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ да се чете:
„ОПРЕДЕЛЯ Стоян Димитров – старши експерт – юрист в отдел „Управление на собствеността“, дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт“ за секретар на Постоянно действащата Жилищна комисия към Висшия съдебен съвет“.
52.2. ИЗПРАЩА решението на главния секретар на ВСС, за сведение.
* * * * *
53. ОТНОСНО: Доклад от директора на дирекция „Правна“ в АВСС, Решение на Комисия по правни въпроси към Пленума на ВСС по Протокол № 26/27.11.2020 г. и Решение на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС по Протокол № 41/02.12.2020 г.

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ВЪЗЛАГА на представляващия Висшия съдебен съвет да сключи договор с външен експерт (актюер) на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 от ЗОП, на стойност до 30 000 лв. (тридесет хиляди) без вкл. ДДС, с предмет: „Изготвяне на техническо задание за обществената поръчка, след направен от него анализ на сключения Договор между ВСС и „Дженерали Застраховане“ АД № ВСС-14770/06.11.2017 г. и изложените в писмо с рег. № ВСС-14770/17 от 24.02.2020 г. на изпълнителните директори на „Дженерали“ АД съображения и определяне на прогнозна стойност“, с право да го изменя и прекратява, както и с право по чл. 7, ал. 1 от Закона за обществените поръчки и чл. 11, ал. 2, т. 8 от Правилника за организация на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да определи длъжностно лице от ВСС за възложител, с правата предоставени му с настоящото решение, по всеки от предложените варианти, както следва:

Вариант І
Изготвяне на техническо задание и определяне на актуална прогнозна стойност на предстоящата за възлагане поръчка, съобразно нейната пазарна стойност към настоящия момент, въз основа на изготвеното техническото задание от „КПМГ България“ ООД, неразделна част от документацията за участие по обществена поръчка, открита с Решение № ВСС-8901/29.06.2017 година, с актуализирани данни за застрахованите лица.
Вариант ІІ
Изготвяне на техническо задание и определяне на актуална прогнозна стойност за обществената поръчка, след направен от него анализ на сключения Договор между ВСС и „Дженерали Застраховане“ АД № ВСС-14770/06.11.2017 год. и изложените в писмо с рег. № ВСС-14770/178 от 24.02.2020 г. на изпълнителните директори на „Дженерали АД“ съображения относно обезщетенията за временна нетрудоспособност, съобразно работната заплата на застрахованите лица.
Вариант ІІІ
Изготвяне на техническо задание и определяне на актуална прогнозна стойност при разделяне на предмета на поръчка на две поръчки/или при отделянето им в обособени позиции/ като обезщетенията за временна нетрудоспособност бъдат съобразени с работната заплата на застрахованите лица и други критерии, както следва:
А/ Обществена поръчка с предмет: „Застраховка „Злополука” на общо 15 300.5 (петнадесет хиляди и триста и половина) действащи и предстоящи за назначаване застраховани лица: съдии, прокурори и следователи, младши съдии, младши прокурори и младши следователи, кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съдебни помощници и прокурорски помощници, членове на ВСС, инспектори в Инспектората към ВСС, служители на Националния институт на правосъдието (НИП), държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители“ само за основните рискове:
1. Смърт от злополука – при смърт на застрахованото лице вследствие на битова или трудова злополука, или злополука, настъпила по повод изпълнение на служебни задължения, или вследствие на злоумишлени действия на трети лица.
2. Трайна загуба на работоспособност в резултат на злополука – при трайна загуба на работоспособност, причинена от битова или трудова злополука, или от злополука, настъпила по повод изпълнение на служебни задължения, или вследствие на злоумишлени действия на трети лица.
3. Временна загуба на работоспособност в резултат на злополука – при временна загуба на работоспособност, причинена от битова или трудова злополука, или от злополука, настъпила по повод изпълнение на служебни задължения, или вследствие на злоумишлени действия на трети лица.
4. Медицински разноски, вследствие на злополука:
Застрахователят възстановява сумата за реално извършени медицински разходи, за:
- медицински прегледи, изследвания, лечение и хирургическа намеса, хирургично и болнично обслужване;
- лекарства, медикаменти, медицински средства и употреба на медицински уреди;
- манипулации проведени в амбулаторни или стационарни условия, стационарно лечение, консултации със специалист, избор на екип, потребителски такси и др.;
- превозване по спешност на застрахования с линейка от мястото на злополуката или мястото, където е настъпило заболяването до лечебно заведение за оказване на спешна и/или неотложна медицинска помощ.
5. Дневни пари за болничен престой, наложен от злополука – при болничен престой в резултат на злополука вследствие на битова или трудова злополука, или от злополука, настъпила по повод изпълнение на служебни задължения, или вследствие на злоумишлени действия на трети лица.
6. Ритуални разходи при смърт от злополука и за репатриране – Застрахователят изплаща на законните наследници, а ако няма такива - на лицата, живели в едно домакинство със застрахования.
Б/ Обществена поръчка с предмет „Застраховка Заболяване/Живот“ на общо 15 300.5 (петнадесет хиляди и триста и половина) действащи и предстоящи за назначаване застраховани лица: съдии, прокурори и следователи, младши съдии, младши прокурори и младши следователи, кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съдебни помощници и прокурорски помощници, членове на ВСС, инспектори в Инспектората към ВСС, служители на Националния институт на правосъдието (НИП), държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители“ с включени медицински разходи за горецитираните лица както следва:
1. Смърт от заболяване – при смърт на застрахованото лице вследствие на заболяване, вкл. акутно.
2. Трайна загуба на работоспособност в резултат на заболяване – при трайна загуба на работоспособност, причинена от заболяване, вкл. акутно.
3. Временна загуба на работоспособност в резултат на заболяване – при временна загуба на работоспособност с определен начален срок на застрахователно събитие от посочен ден на временната загуба на работоспособност, причинена от заболяване, вкл. акутно.
4. Медицински разноски, вследствие на заболяване:
Застрахователят възстановява сумата за реално извършените медицински разходи за:
- медицински прегледи, изследвания, лечение и хирургическа намеса, хирургично и болнично обслужване;
- лекарства, медикаменти, медицински средства и употреба на медицински уреди;
- манипулации проведени в амбулаторни или стационарни условия, стационарно лечение, консултации със специалист, избор на екип, потребителски такси и др.
- превозване по спешност на застрахования с линейка от мястото на злополуката или мястото, където е настъпило заболяването до лечебно заведение за оказване на спешна и/или неотложна медицинска помощ;
5. Дневни пари за болничен престой, наложен от заболяване – при болничен престой в резултат на заболяване.
6. Ритуални разходи при смърт от заболяване и за репатриране.

като се предвиди допълване и/или замяна на всички или някои от покритите рискове по застраховка „Заболяване/Живот“ с покрития по застраховка за допълнително осигуряване на здравни услуги /т.нар. „медицинска застраховка“/.
* * * * *
54. ОТНОСНО: Приемане на Доклад за извършената от „Информационно обслужване“ АД оптимизация на ЕИСС съобразно направените предложения от съответните нива на съдилищата, изготвен в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 26/22.10.2020 г., т. 4.3

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

54.1. Точката да се разгледа от 13.30 ч., като бъдат поканени за участие представители на „Информационно обслужване“ АД.
54.2. Приема за сведение доклада на работната група, сформирана с решение по Протокол № 26/22.10.2020 г., т. 4.2, за извършената от „Информационно обслужване“ АД оптимизация на ЕИСС съобразно направените предложения на съдилищата от съответните нива в системата на съдилищата - районни съдилища, окръжни съдилища, апелативни съдилища и Върховен касационен съд, изготвени съгласно решение по т. 1.4 от Протокол № 23/16.09.2020 г. ведно с приложенията към него.
54.3. Докладът на работната група, заедно с приложенията, да се изпрати на „Информационно обслужване“ АД за сведение и изпълнение.
54.4. Продължава срока за спиране въвеждането на нови дела в Единната информационна система на съдилищата за периода от 11.12.2020 г. до 31.12.2020 г. включително, с изключение на съдилищата, които желаят да продължат да работят с ЕИСС, като заявят това писмено до дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, отдел ЕИСС.
54.5. ОТЛАГА разглеждането на т. 2 от предложението на Георги Чолаков за следващото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.
* * * * *
55. ОТНОСНО: Предложение за изслушване на главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет по повод на статията „Замитане под килима“. Как Инспекторатът към ВСС злоупотреби с право, за да скрие „ЦУМ-гейт“, публикувана на 27.11.2020 г. в медията „Свободна Европа“

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Оставя без разглеждане искането на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, поради отпаднала необходимост.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

56. ОТНОСНО: Писмо от заместник-министъра на правосъдието във връзка с мотивирано становище по процедура за Нарушение № 2018/0110 по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗРАЗЯВА положително становище по предложените от Министерство на правосъдието мотиви във връзка с готвения проект на позиция на Република България по процедура за Нарушение № 2018/0110 по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
57. ОТНОСНО: Писмо от Началника на политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи относно проект на анализ на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015 – 2020 г., проект на стратегия през следващия стратегически период (2021 – 2027 г.) и пътната карта към нея

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

57.1. ИЗРАЗЯВА положително становище по проекта на анализ на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015 – 2020 г., проекта на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2021 – 2027 г. и пътната карта към нея.
57.2. ИЗПРАЩА решението по т. 57.1 на Началника на политическия кабинет на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи.
58. ОТНОСНО: Допълване на списък с кандидати за провеждане на стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по НФМ 2014-2021

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

58.1. ДОПЪЛВА решение на Пленума на ВСС по Протокол № 19/23.07.2020 г., т. 59.3, като включва Георги Видев Видев - съдия в Административен съд – Пазарджик в утвърдения списък на кандидатите, които да участват в подбор за стаж в Регистратурата на Европейския съд за правата на човека.
58.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС да предприеме действия по публикуване на допълнения списък на интернет страницата на ВСС.
59. ОТНОСНО: Корекция по бюджета на Районен съд гр. Велинград за 2020 г. с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за овладяване на рисковете от разпространението на COVID-19

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Велинград за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка” в размер на 775 лв., с цел осигуряване на средства за покриване на разходи за овладяване на рисковете от разпространение на COVID-19, както следва:
59.1. НАМАЛЯВА § 10-00 „Издръжка“ на Висш съдебен съвет със 775 лв.
59.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Велинград със 775 лв.
60. ОТНОСНО: Корекция по бюджета на Административен съд гр. Русе за 2020 г. с цел осигуряване на средства за ремонт на асансьорна уредба

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение на бюджета за 2020 г. по § 10-00 „Издръжка“ на Административен съд гр. Русе с 5 910 лв., с цел осигуряване на средства за неотложен /авариен/ ремонт на асансьорна уредба с 5 /пет/ спирки в сградата на съда.
Средствата са за сметка на резерва за неотложни и непредвидени разходи по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
61. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Окръжен съд гр. Кърджали за осигуряване на средства за изплащане на застрахователно обезщетение

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за увеличение по бюджета на Окръжен съд гр. Кърджали по § 10-00 „Издръжка“ за 2020 г. с 970 лв. с цел осигуряване на средства, представляващи възстановени щети от застраховател, във връзка с възникнала щета по Административната сграда на съда.
Средствата в размер на 970 лв. са за сметка на неразпределения резерв по § 10-00 „Издръжка“ по бюджета на съдебната власт за 2020 г.
62. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Бяла за осигуряване на средства за закупуване на комуникационно оборудване

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Бяла за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на комуникационно оборудване – рутер и два суича, както следва:
62.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет със 743 лв.
62.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Бяла със 743 лв.
63. ОТНОСНО: Корекции по бюджетите на Районен съд гр. Попово и Окръжен съд гр. Търговище за 2020 г. с цел осигуряването на средства за закупуване на копирни машини

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Попово и на Окръжен съд гр. Търговище за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на по един брой копирна машина, както следва:
63.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 15 270 лв.
63.2. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Районен съд гр. Попово със 7 450 лв.
63.3. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Окръжен съд гр. Търговище със 7 820 лв.
64. ОТНОСНО: Искане от и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Тетевен за осигуряване на средства за закупуване на 5 броя непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Районен съд гр. Тетевен за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на 5 броя непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS), както следва:
64.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет със 725 лв.
64.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Районен съд гр. Тетевен със 725 лв.
65. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Административен съд гр. Варна за осигуряване на средства за закупуване на непрекъсваем токозахранващ източник (UPS) и допълнителна батерия

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ за корекции по бюджетите на Висш съдебен съвет и Административен съд гр. Варна за 2020 г. с цел осигуряване на средства за закупуване на непрекъсваем токозахранващ източник (UPS) на стойност 1 882 лв. и на допълнителна батерия на стойност 990 лв., както следва:
65.1. НАМАЛЯВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Висш съдебен съвет с 2 872 лв.
65.2. УВЕЛИЧАВА § 10-00 „Издръжка“ на Административен съд гр. Варна с 990 лв.
65.3. УВЕЛИЧАВА § 52-00 „Придобиване на ДМА“ на Административен съд гр. Варна с 1 882 лв.
66. ОТНОСНО: Предложение от главния секретар при администрацията на Главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Ивелина Недкова Паскова – заместник на административния ръководител на Районна прокуратура гр. Варна

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 2 125 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Ивелина Недкова Паскова – заместник на административния ръководител на Районна прокуратура гр. Варна.
66.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Прокуратура на Република България за осигуряване на средства за изплащане на еднократна парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО от Районна прокуратура гр. Варна по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 2 125 лева.
66.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 2 125 лева.
67. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Апелативен специализиран наказателен съд за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Венелин Бориславов Иванов – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 800 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Венелин Бориславов Иванов – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд.
67.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Апелативен специализиран наказателен съд по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 800 лева.
67.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 800 лева.
68. ОТНОСНО: Предложение от главния секретар при администрацията на Главния прокурор на Република България за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Димитър Асенов Огнянски – пазач в Окръжна прокуратура гр. Благоевград

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 2 971 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Димитър Асенов Огнянски – пазач в Окръжна прокуратура гр. Благоевград.
68.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Прокуратура на Република България за осигуряване на средства за изплащане на еднократна парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО от Окръжна прокуратура гр. Благоевград по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 2 971 лева.
68.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 2 971 лева.
69. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Районен съд гр. Пловдив за отпускане на парична помощ от централизираните средства на фонд СБКО на Десислава Чавдарова Кацарова - Христозова – съдия в Районен съд гр. Пловдив

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се отпусне еднократна парична помощ в размер на 3 619 лева от централизираните средства на фонд СБКО за 2020 г. на Десислава Чавдарова Кацарова - Христозова – съдия в Районен съд гр. Пловдив.
69.1. УВЕЛИЧАВА бюджета на Районен съд гр. Пловдив по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 3 619 лева.
69.2. НАМАЛЯВА бюджета на Висш съдебен съвет по § 02-00 „Други възнаграждения и плащания на персонала“ с 3 619 лева.
70. ОТНОСНО: Доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност в Районен съд гр. Велики Преслав

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

70.1. Приема резултатите – констатации, изводи и препоръки от изпълнението на одитния ангажимент за даване на увереност в Районен съд гр. Велики Преслав.
70.2. Одобрява изпълнението на препоръките по точки 1, 2 и 3 от одитния доклад.
71. ОТНОСНО: Доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност в Апелативен съд гр. Велико Търново

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема резултатите от извършения одитен ангажимент – констатации и изводи в Апелативен съд гр. Велико Търново.
72. ОТНОСНО: Предоставяне на права на комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС за приемане на решения в периодите, когато не се провеждат заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

72.1. ДЕЛЕГИРА на Комисия „Управление на собствеността“ в състав не по-малко от четирима нейни членове в периода, когато не се провеждат заседания на Пленума на ВСС, следните правомощия:
72.1.1. Да приема решения, свързани с организиране управлението и стопанисването на сградния фонд за нуждите на съдебната власт.
72.1.2. Да приема решения за утвърждаване на актуализирано поименно разпределение на капиталовите разходи по § 51-00 „Основен ремонт на ДМА“ и § 52-02 „Придобиване на ДМА“ в рамките на утвърдената обща годишна задача за 2020 г. в размер на 16 039 007 лв., след съгласуване с Комисия „Бюджет и финанси“.
72.2. Делегирането на посочените в т. 1.1 и т. 1.2 правомощия се отнася за периода след последния Пленум на ВСС през м. декември 2020 г. до първия Пленум на ВСС през м. януари 2021 г.
72.3. Комисия „Управление на собствеността“ да уведоми Пленума на ВСС за приетите решения по т. 1.1 и т. 1.2 на първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет през месец януари 2021 г.
73. ОТНОСНО: Предприемане на действия по отписване от баланса на ВСС на имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Ямбол, ул. „Димитър Благоев“, бл. 17, вх. А, ет.7, ап. 26

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

73.1. ВЪЗЛАГА на дирекция „Бюджет и финанси“, да предприеме съответните действия по отписване от баланса на ВСС на имот – частна държавна собственост, находящ се в гр. Ямбол, ул. „Димитър Благоев“, бл. 17, вх. А, ет.7, ап. 26, подробно описан в АЧДС № 3540/09.12.1998 г.
73.2. ИЗПРАЩА решението по т. 73.1. на дирекция „Бюджет и финанси“, за действия по компетентност.
74. ОТНОСНО: Проект на решение във връзка с писмо рег. № 03-04-480/07.12.2020 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно проект на решение на Министерски съвет за възлагане на представляващия Висшия съдебен съвет да сключи договор за покупка на имоти

ПЛЕНУМЪТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

74.1. ИЗРАЗЯВА следното становище:
На основание чл. 34, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация съгласува материалите, изпратени с писмо изх. № 03-04-480/07.12.2020 г. на главния секретар на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) относно проект на Решение на Министерския съвет за възлагане на представляващия ВСС да сключи договор за покупка на имоти в полза на държавата със следната бележка:
Съдържанието на приложения към материалите проект на Съобщение до средствата за масово осведомяване, да се прецизира в съответствие с проекта на решение на Министерски съвет и проекта на доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството, като текстът „…, с предоставени права на управление на Върховния административен съд.“ да се чете „…, с предоставени права на управление на Пленума на Висшия съдебен съвет.“
74.2. ИЗПРАЩА решението на главния секретар на МРРБ в указания в писмо изх. № 03-04-480/07.12.2020 г. срок.
 

/Закриване на заседанието – 20.26 ч./

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Резултати от гласуването на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:  
14.12.2020 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд