КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 44
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 15 ДЕКЕМВРИ 2020 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.33 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ точка 25 от дневния ред.
II. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
26. Проект на решение по предложение за оценка, по чл. 28, ал. 2 от ЗСВ, за дейността на Соня Николова Найденова - съдия в Софийския градски съд, член на Висшия съдебен съвет за периода 03.10.2012 г. - 03.10.2017 г.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
27. Предложения касаещи начина на възобновяване работата на ЕИСС в съдилищата (без административните), считано от 01.01.2021 г.
Внасят: Георги Чолаков – председател на ВАС и Боряна Димитрова – член на ВСС

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпили материали - обобщена справка от съдилищата във връзка с Covid-19 към 14.12.2020 г., справка и регистър на отложените по обективни причини дела, съгласно т. II.6. от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия, за периода от 01.11.2020 г. до 30.11.2020 г.)

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Добрич.
Кандидат:
- Галатея Петрова Ханджиева-Милева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Добрич, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Галатея Петрова Ханджиева-Милева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Добрич, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Добрич, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

3. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 10/2019 г. по описа на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:


3.1. НАЛАГА на Александър Симеонов Станчев – съдия в Районен съд – Русе, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, за допуснато дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ – действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт.
3.2. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.
(Решението е взето без участието на Драгомир Кояджиков поради направен отвод)
4. ОТНОСНО: Анализ на констатираните от Инспектората към ВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за периода 01.04.2020 г. - 30.09.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ПРИЕМА данните за установени от ИВСС нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по Глава трета „а“ ЗСВ, за периода 01.04.2020 г. - 30.09.2020 г.
4.2. ПРИЕМА отчета на министъра на правосъдието относно постъпили заявления и изплатени обезщетения по реда на Глава трета „а“ ЗСВ, за периода 01.04.2020 г. - 30.09.2020 г.
4.3. ПРИЕМА Анализ на констатираните от Инспектората към ВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по глава трета „а“ ЗСВ, на основание чл. 60м, ал. 2 от Закона за съдебната власт, за периода 01.04.2020 г. - 30.09.2020 г.
4.4. НАПОМНЯ на административните ръководители на съдилищата и на съдиите, че следва да прилагат мерките, приети по т.90 от протокол № 21/19.07.2018 г. на Пленума на ВСС.
4.5. НЕ ПРИЕМА нови мерки.
4.6. Материалите по т. 4.1, т. 4.2 и т. 4.3 да се публикуват на интернет страницата на ВСС.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

5. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Апелативен съд – Велико Търново: 1 кандидат – 26.01.2021 г.
Окръжен съд – Видин: 1 кандидат – 26.01.2021 г.
Окръжен съд – Търговище: 2-ма кандидати – 02.02.2021 г.
Районен съд – Добрич: 1 кандидат – 09.02.2021 г.
Районен съд – Стара Загора: 1 кандидат – 09.02.2021 г.
(В гласуването за Районен съд-Стара Загора не участва Георги Чолаков поради направен отвод)
6. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител - председател на Административен съд - Разград за освобождаване на Таня Димова Дамянова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник - председател“ на Административен съд - Разград и назначаване на Ива Станчева Ковалакова - Стоева - съдия в Административен съд - Разград на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Административен съд - Разград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. ОСВОБОЖДАВA, на основание чл. 160 във връзка с чл. 175, ал. 7, изр. 1-во от ЗСВ, Таня Димова Дамянова от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Административен съд – Разград.
6.2. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ Ива Станчева Ковалакова - Стоева - съдия в Административен съд – Разград, на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Административен съд - Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6.3. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Таня Димова Дамянова на заеманата преди назначаването й за „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Административен съд – Разград, длъжност „съдия“ в Административен съд - Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Ива Станчева Ковалакова-Стоева в длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Административен съд - Разград.
7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 от ЗСВ Радка Димитрова Дражева-Първанова - съдия в Окръжен съд – Сливен, на длъжността „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд - Сливен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8.1. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 243 от ЗСВ, Силвия Георгиева Даскалова - младши съдия в Окръжен съд - Плевен, на длъжност „съдия" в Районен съд - Плевен, с месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
8.2. ВЪЗЛАГА на Силвия Георгиева Даскалова - младши съдия в Окръжен съд - Плевен, да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.
9. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, във връзка с § 205 ал. 1 от ПЗР на ЗСВ, Николай Костадинов Кънчев - и.ф. административен ръководител - председател на Районен съд – Дулово, на длъжност „съдия“ в Районен съд - Дулово, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител - председател на Районен съд – Дулово.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Светослав Неделчев Тодоров - съдия в Районен съд - Варна.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Светослав Неделчев Тодоров - съдия в Районен съд - Варна.
10.3. Светослав Неделчев Тодоров - съдия в Районен съд – Варна, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, считано от датата на вземане на решението.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с §72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Милена Маринова Несторова - Дичева - съдия в Административен съд - Пловдив.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Милена Маринова Несторова - Дичева - съдия в Административен съд - Пловдив.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, т. 3 от ЗСВ (в сила до 11.02.2020 г.), във връзка с § 72, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр.11/07.02.2020 г.), периодично атестиране на Иван Бориславов Шекерлийски - съдия в Административен съд - Благоевград.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Иван Бориславов Шекерлийски - съдия в Административен съд - Благоевград.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Николай Александров Николов - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд - Кюстендил.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Николай Александров Николов - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд – Кюстендил.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Андрей Николов Радев - съдия в Районен съд - Кюстендил.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Андрей Николов Радев - съдия в Районен съд – Кюстендил.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Даниела Колева Николова - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд-Хасково.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Даниела Колева Николова - заместник на административния ръководител - заместник-председател на Районен съд-Хасково.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Илияна Тодорова Балтова - съдия в Апелативен съд - Бургас.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Илияна Тодорова Балтова - съдия в Апелативен съд - Бургас.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Владимир Атанасов Пензов – съдия в Районен съд – Благоевград.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Владимир Атанасов Пензов – съдия в Районен съд – Благоевград.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Светлана Кънчева Чолакова - съдия в Районен съд - Разград.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Светлана Кънчева Чолакова - съдия в Районен съд - Разград.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Емил Тодоров Бобев - съдия в Районен съд - Велико Търново.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Емил Тодоров Бобев - съдия в Районен съд - Велико Търново.
20. ОТНОСНО: Повишаване на Владислава Александрова Цариградска – съдия в Районен съд - Луковит, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Оставя без уважение предложението на административния ръководител - председател на Районен съд - Луковит за повишаване на Владислава Александрова Цариградска - съдия в Районен съд - Луковит, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“.
21. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Вероника Антонова Бозова – съдия в Районен съд - Враца, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

22. ОТНОСНО: Разпределение на нови щатни бройки в съдилищата за длъжност „системен администратор“, одобрени с бюджета на съдебната власт за 2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 72 /седемдесет и две/ щ. бр. за длъжност „системен администратор“ в съдилищата, както следва:
Апелативен съд – София – 2 /две/ щ. бр.,
Софийски градски съд – 14 /четиринадесет/ щ.бр.,
Окръжен съд – Бургас – 2 /две/ щ. бр.,
Окръжен съд – Варна – 2 /две/ щ. бр.,
Окръжен съд – Велико Търново – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Кюстендил – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Пазарджик – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Плевен – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Пловдив – 2 /две/ щ. бр.,
Окръжен съд – Русе – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Сливен – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – София – 1 /една/ щ. бр.,
Окръжен съд – Хасково – 1 /една/ щ. бр.,
Софийски районен съд – 15 /петнадесет/ щ. бр.,
Районен съд – Бургас – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Варна – 3 /три/ щ. бр.,
Районен съд – Враца – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Пазарджик – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Перник – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Плевен – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Пловдив – 2 /две/ щ. бр.,
Районен съд – Русе – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Сливен – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Стара Загора – 1 /една/ щ. бр.,
Районен съд – Шумен – 1 /една/ щ. бр.,
Административен съд – София-град – 4 /четири/ щ. бр.,
Административен съд – Бургас – 1 /една/ щ. бр.,
Административен съд – Варна – 1 /една/ щ. бр.,
Административен съд – Търговище – 1 /една/ щ. бр.,
Върховен административен съд – 4 /четири/ щ. бр. и
Върховен касационен съд – 2 /две/ щ. бр.
МОТИВИ: С решение по Протокол № 14 от 18.06.2020 г., т. 1 на Пленума на ВСС се одобри и внедри Единна информационна система на съдилищата /ЕИСС/, разработена в рамките на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, финансиран по ОП“ДУ” на ЕС за използване от съдилищата.
При работата с ЕИСС се повишава натовареността и на системните администратори, което поражда необходимост от разкриването на нови щатни бройки за системни администратори, които отговарят: за правилната експлоатация и работа не само за ЕИСС, а и за старата информационната система, използваща се, както в момента, а също и в следващите 36 месеца; компютърната техника; архивиране на базите данни на информационните системи; администриране правата на информационните системи, достъпа до данни и др. Следва да се има предвид, че достъпът „отвън” до електронните дела ще се осъществява чрез ЕПЕП, което изисква регистрация на профили на всеки един потребител /страни по делата, пълномощници и др./, също се извършва от системните администратори.
22.2. Решението да се изпрати на дирекция „Бюджет и финанси“, за сведение.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

23. ОТНОСНО: Искане за прекратяване командироването на съдии от Районен съд – Благоевград в Окръжен съд – Благоевград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

23.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител на РС – Благоевград относно прекратяване командироването на съдии от РС – Благоевград.
23.2. ИЗПРАЩА решението по т. 23.1 на административния ръководител на РС – Благоевград, за сведение.
24. ОТНОСНО: Искане за прекратяване командироването на съдия от Районен съд – Петрич в Окръжен съд – Благоевград

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

24.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител на РС – Петрич относно прекратяване командироването на съдия от РС – Петрич в ОС – Благоевград.
24.2. ИЗПРАЩА решението по т. 24.1 на административния ръководител на РС – Петрич, за сведение.
* * * * *
25. (ОТТЕГЛЕНА)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

26. ОТНОСНО: Предложение за оценка, по чл. 28, ал. 2 от ЗСВ, за дейността на Соня Николова Найденова - съдия в Софийския градски съд, член на Висшия съдебен съвет за периода 03.10.2012 г. - 03.10.2017 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

26.1. ПРИЕМА, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Соня Николова Найденова - съдия в Софийския градски съд, за участието й в дейността на Съдийската колегия, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите на колективния орган по чл. 30, ал. 5 от ЗСВ и чл. 30а от ЗСВ.
26.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Соня Николова Найденова - съдия в Софийския градски съд, за участието й в дейността на ВСС, в изпълнение на неговите правомощия по чл. 30 - чл. 31 от ЗСВ, до изм. на КРБ със ЗИДКРБ, ДВ, бр. 100/18.12.2015 г. и изм. на ЗСВ със ЗИДЗСВ, ДВ, бр. 28/08.04.2016 г., и компетентностите на Пленума на ВСС по чл. 30, ал. 2 от ЗСВ.
26.3. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 4 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, на Соня Николова Найденова - съдия в Софийския градски съд, крайна оценка за периода, в който е заемала длъжността „изборен член на ВСС“, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите и целите и задачите на ВСС.
26.4. Внася предложенията в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 17.12.2020 г., за разглеждане и произнасяне.
27. ОТНОСНО: Предложения касаещи начина на възобновяване работата на ЕИСС в съдилищата (без административните), считано от 01.01.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

27.1. Експертите от„Информационно обслужване“ АД да вземат участие в настоящото заседание.
27.2. Да се приеме план за възобновяване образуването на дела в ЕИСС съобразно степента на натовареност на съдилищата, а именно:
- от 01.01.2021 г. - Апелативен район-Велико Търново, и военните съдилища в Република България;
- от 01.03.2021 г. - Апелативен район-Бургас, Апелативен район-Варна, Специализиран наказателен съд и Апелативен специализиран наказателен съд;
- от 01.04.2021 г. - Апелативен район-Пловдив;
- от 01.05.2021 г. - Апелативен район-София;
- от 01.06.2021 г. - Върховен касационен съд.
27.3. Да се изготви и проведе по график задължително обучение на магистратите и съдебните служители от съответната група съдилища преди възобновяване на работата на ЕИСС. Препоръчва на съдиите и съдебните служители активно да използват тестовата среда на ЕИСС до включването им по график за работа със системата.
27.4. Да продължи работата на определената с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет работна група, в чийто правомощия да се включат задачите по синхронизиране и усъвършенстване на работата на ЕИСС, които задачи да се предоставят на „Информационно обслужване" АД за доработване и изпълнение. Така създадената работна група да продължи работа до прекратяването й с изрично решение на Пленума на Висшия съдебен съвет.
27.5. Да се предостави възможност на всички съдилища, които желаят, да започнат образуването на дела в ЕИСС преди срока, предвиден за тях по приетия график.
27.6. Внася решението по т. 27 в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено за 17.12.2020 г., за разглеждане.

Закриване на заседанието – 17.40 ч.


Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова

 

СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
16.12.2020 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд