ДО
ЧЛЕНОВЕТЕ НА
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ


УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт свиквам заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет на 18 февруари 2021 г. от
9.30 часа 
в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет,
ул. Eкзарх Йосиф, № 12, при следния

Д Н Е В Е Н    Р Е Д


1. Обсъждане и приемане на модел за реорганизация на съдебните структури на районно ниво и Пътна карта с план за действие за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво.
Внася: Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
2. Обсъждане и приемане на модел за реорганизация на районно ниво и Пътна карта с план за действие за реорганизация на окръжно и апелативно ниво на структури на Прокуратура на Република България.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
3. Проект на решение по заповед на главния прокурор за изменение на Заповед № РД-04-461/02.12.2020 г. за свикване на Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет.
Внася: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

Корекции на бюджета на органите на съдебната власт за 2021 г.
„Дава съгласие“
4. Проект на решение за корекция по бюджета на съдебната власт за 2021 г., на основание ПМС № 408/23.12.2020 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2021 г., във връзка с чл. 27 за покриване на разходите за обслужването от банките на операциите на бюджетните организации по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания по чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване на плащанията в брой.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
5. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Свиленград за осигуряване на средства за изплащане на обезщетение по изпълнителен лист.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
6. Проект на решение по искането на административния ръководител на Окръжен съд гр. Добрич за осигуряване на средства за авариен ремонт на водогреен котел в сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
7. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Златоград за осигуряване на средства за авариен ремонт на горелката на водогреен котел в сградата на съда.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
8. Проект на решение по искането на и.ф. административен ръководител на Районен съд гр. Поморие за осигуряване на средства за закупуване на климатик.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
9. Проект на решение за корекция по бюджета на Висш съдебен съвет с размера на неусвоените средства за основни ремонти през 2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
10. Проект на решение по искането на административния ръководител на Софийски районен съд за осигуряване на средства за изплащане на обезщетение по изпълнителен лист.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
11. Проект на решение по искането на административния ръководител на Апелативен съд гр. София за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой терминал за врата на постоянно електронно захранване.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
12. Проект на решение по искането на административния ръководител на Административен съд гр. Варна за осигуряване на средства за закупуване на 5 броя скенери.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
13. Проект на решение по искането на административния ръководител на Административен съд гр. Варна за осигуряване на средства за закупуване на 6 броя копирни машини.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
14. Проект на решение за корекция по бюджета на Районен съд гр. Червен бряг с цел осигуряване на средства за закупуване на 1 брой МФУ и 7 броя монитори.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
15. Проект на решение по искането на административния ръководител на Районен съд гр. Пазарджик за осигуряване на средства за закупуване на 1 брой преносим компютър.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
Предложения за отпускане на помощи от централизираните средства на фонд СБКО
Одитни доклади
17. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за проследяване изпълнението на препоръка в Районен съд гр. Благоевград по одобрения план за действие, приет по т. 38.2 от Протокол № 28/19.11.2020 г. с решение на Пленума на ВСС от 19.11.2020 г.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
18. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОАУ 2024 в Районен съд гр. Ивайловград.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
19. Проект на решение по доклад от директора на дирекция „Вътрешен одит” за резултатите от извършен одитен ангажимент за даване на увереност ОА/У – 2013 в Районен съд гр. Поморие.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
Разни
20. Проект на решение относно план за професионално обучение и развитие на вътрешните одитори в дирекция „Вътрешен одит“ във ВСС.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
21. Проект на решение по предложението на председателя на Районен съд гр. Силистра за безвъзмездно предоставяне на 6 броя компютърни конфигурации и 7 броя монитори, за нуждите на Център за обществена подкрепа – Силистра и Кризисен център за лица обект на домашно насилие и трафик на хора – гр. Силистра.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
22. Проект на решение за определяне на процент на провизия на несъбраните вземания от Националната агенция по приходите, Камарата на частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители за 2020 г. и приемане на консолидирания финансов отчет на съдебната власт за 2020 г., съгласно чл. 366, ал. 1 от ЗСВ.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
23. Проект на решение относно освобождаване на гаранция във връзка с изпълнение на договор с рег. № ВСС – 495/16.01.2019 г., сключен между ВСС и „Информационно обслужване“ АД с предмет: „Разработване на Единна информационна система на съдилищата“, по проект: „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“.
Внася: Комисия „Бюджет и финанси“
24. Проект на решение за поправка на очевидна фактическа грешка в решение по т. 38 от Протокол № 30/10.12.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет във връзка с иницииране на процедура по възлагане на обществена поръчка за строителство с предмет: „Основен ремонт и преустройство на сграда, бул. „Драган Цанков“ № 6, гр. София за нуждите на органите на съдебната власт“ по чл. 13 от ВПУЦОПВСС.

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНОСТТА

25. Проект на общ списък със свободните и годни за обитаване ведомствени жилища към 31.01.2021 г., в съответствие с чл. 6, ал. 2 от Правилата за отдаване под наем на недвижими имоти – частна държавна собственост, предоставени в управление на Пленума на Висшия съдебен съвет за жилищни нужди.
Внася: Комисия „Управление на собствеността“

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

26. Проект на Решение на Министерски съвет за приемане на Анализ на изпълнението на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2015 – 2020 г.) и за приемане на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2021 – 2027 г.) и Пътна карта за изпълнение на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2021 – 2027 г.).
Внася: Комисия по правни въпроси
27. Становище по конституционно дело № 15/2020 г.
Внася: Комисия по правни въпроси
28. Проект на решение за определяне на представители от Висшия съдебен съвет за участие в работна група със задача изготвяне на проект за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше юридическо образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.
Внася: Комисия по правни въпроси
* * * * *
29. Проект на решение относно Протокол № 6/23.11.2020 г. и Протокол № 1/29.01.2021 г., ведно с Решение № 1/29.01.2021 г. на Общото събрание на Съвета за партньорство.
Внася: Вероника Имова – член на Висшия съдебен съвет, съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС
* * * * *
30. Предложение за актуализация на Указанията за акредитация на представители на средствата за масова информация при отразяване на Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет.
Внася: Главен секретар на Висшия съдебен съвет
31. Проект на решение за определяне на размера на допълнителното възнаграждение на служителите от АВСС за изпълнение на служебните им задължения в почивни и празнични дни.
Внася: Главен секретар на Висшия съдебен съвет
32. Обсъждане на постъпило писмо от Министерство на здравеопазването във връзка с предоставяне на информация за служителите от органите на съдебната власт, желаещи да бъдат ваксинирани срещу COVID 19.
Внася: Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет

 

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ ВСС:
ДЕСИСЛАВА АХЛАДОВА

Публикуван на:
15 февруари 2021 г.


 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд