КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 5
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 16 ФЕВРУАРИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВАЩ: Олга Керелска
/На заседанието присъства Васил Пеловски – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 3004/15.02.2021 г./
/Откриване на заседанието – 9,55 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
18. Предложение за отлагане провеждането на Избор на административен ръководител-председател на Районен съд-Бяла, насрочен за 02.03.2021 г.
Внася: Георги Чолаков

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпили материали: Справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 15.02.2021 г. Таблица 1 - Справка за отложените по обективни причини дела, съгласно т. II.6 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия, за периода от 01.01.2021 г. до 31.01.2021 г.; Таблица 2 - Регистър на отложените по обективни причини дела - т. II.6 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условия на пандемия, приети с решение на СК на ВСС по Протокол № 15/12.05.2020 г. - информация за периода от 01.01.2021 г. до 31.01.2021 г.)
2. ОТНОСНО: Проект на решение по предложение относно провеждане на общи събрания на съдиите в съдилищата в условията на пандемия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. При численост на общото събрание на съответния съд до 15 съдии, заседанията могат да бъдат провеждани присъствено при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки.
2.2. При численост на общото събрание на съответния съд над 15 съдии, както и в случаите, в които не може да бъде осигурено спазването на противоепидемичните мерки по т. 2.1, общите събрания на съдиите да се провеждат чрез видеоконферентна връзка.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Разград
Кандидат:
- Лазар Йорданов Мичев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 1/19.01.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Лазар Йорданов Мичев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Разград на длъжността „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд - Разград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
4. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Своге
Кандидат:
- Румен Атанасов Стойнов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Своге, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 12/12.07.2016 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Румен Атанасов Стойнов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Своге на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Своге, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
* * * * *
5. ОТНОСНО: Предложение за изменение на Правилата за работа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

6. ОТНОСНО: Обобщен отчет за дейността на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към Висшия съдебен съвет“ към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и за образуваните дисциплинарни производства срещу съдии и наложени дисциплинарни наказания по чл. 308, ал. 1 от Закона за съдебната власт за периода 01.01.2020 г. - 31.12.2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема за сведение обобщен отчет за дейността на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към Висшия съдебен съвет“ към Съдийската колегия на ВСС и за образуваните дисциплинарни производства срещу съдии и наложени дисциплинарни наказания по чл. 308, ал. 1 от Закона за съдебната власт за периода 01.01.2020 г. - 31.12.2020 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

7. ОТНОСНО: Проект на решение за откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Видин – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Левски – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тетевен – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Брезник – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Кюстендил – изтичащ мандат;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Шумен – изтичащ мандат.
7.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в "Държавен вестник" могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
7.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
8. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховния касационен съд за поощряване на Евелина Александрова Стоянова като съдия и председател на Първо наказателно отделение на Върховния касационен съд, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Евелина Александрова Стоянова с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
8.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 8.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
9. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховния административен съд за поощряване на Маруся Димитрова Андонова като съдия във Върховния административен съд, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Маруся Димитрова Андонова с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
9.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 9.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
10. ОТНОСНО: Предложение от и. ф. административен ръководител - председател на Окръжен съд - Враца за поощряване на Цветанчо Димитров Трифонов като съдия и и. ф. административен ръководител - председател на Районен съд – Козлодуй, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Цветанчо Димитров Трифонов с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
10.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т.10.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
11. ОТНОСНО: Предложение от и. ф. административен ръководител - председател на Окръжен съд – Русе, за поощряване на Наталия Денева Георгиева като съдия в Окръжен съд – Русе, с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Наталия Денева Георгиева с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
11.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 11.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
12. ОТНОСНО: Проект на решение по предложението на административния ръководител на Окръжен съд – Пазарджик за посмъртно удостояване на Веселин Ангелов Петричев като съдия в Районен съд – Велинград, с отличие „личен почетен знак първа степен - златен“, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ от ЗСВ

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

УДОСТОЯВА ПОСМЪРТНО, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ от ЗСВ, Веселин Ангелов Петричев с отличие „личен почетен знак – първа степен златен“, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
13. ОТНОСНО: Проект на решение по заявлението на Галена Петкова Чешмеджиева – Дякова – съдия в Районен съд – Русе, за отказ от участие в процедура за избор на административен ръководител на Районен съд – Бяла

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ПРЕКРАТЯВА по отношение на Галена Петкова Чешмеджиева – Дякова – съдия в Районен съд – Русе, процедурата за избор на административен ръководител - председател на Районен съд – Бяла, открита с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по пр. № 31/01.10.2019 г. (обн. ДВ, бр.80/11.10.2019 г.), поради отказ от участие в процедурата.
13.2. ОБЯВЯВА решението по т. 13.1 на интернет страницата на ВСС в раздел Важно/Конкурсни процедури/Избор на административни ръководители.
14. ОТНОСНО: Информация от Върховна касационна прокуратура във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/26.01.2021 г., т. 6.3

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ПРИЕМА за сведение получената информация от Върховна касационна прокуратура във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/26.01.2021 г., т. 6.3.
14.2. Информацията от Върховната касационна прокуратура да се приложи към кадровото дело на магистрата и да се изпрати на Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ към Съдийската колегия на ВСС за отразяването й в Регистъра на наказателните производства, водени срещу съдии.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

15. ОТНОСНО: Проект на Правилник за администрацията на Върховния касационен съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 342, ал. 1 от Закона за съдебната власт, да приеме Правилник за администрацията на Върховния касационен съд.
15.2. На основание чл. 342, ал. 3 от Закона за съдебната власт Правилникът за администрацията на Върховния касационен съд да се обнародва в Държавен вестник.
15.3. ВНАСЯ Проект на Правилник за администрацията на Върховния касационен съд в заседание на Пленума, насрочено за 18.02.2021 г.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

16. ОТНОСНО: Проект на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на съдии по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
17. ОТНОСНО: Проект на решение по искане на административния ръководител на Районен съд – Сливница за прекратяване на командироване (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 3/02.02.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката и я връща за разглеждане от Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към Съдийската колегия.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ
18. ОТНОСНО: Предложение за отлагане провеждането на избор за административен ръководител-председател на Районен съд-Бяла, насрочено за 02.03.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА насроченото за 2.03.2021 г. събеседване по процедурата за избор на административен ръководител-председател на Районен съд-Бяла за 09.03.2021 г.

Закриване на заседанието – 13,20 ч.

 

Изготвил: /п/:
Зоя Костова
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
за главен секретар на ВСС
/съгласно Заповед № ВСС-3004/15.02.2021г./

 

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
18.02.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд