КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 8
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ
ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 10 МАРТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
/На заседанието присъства Васил Пеловски – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 3004/15.02.2021 г./
/Откриване на заседанието – 13,30 ч./

По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
37. Предложение на главния прокурор за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Плевен.
Внасят: Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Евгени Иванов – членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ПО ДНЕВНИЯ РЕД
ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ
1. ОТНОСНО: Изслушване на Деян Славов Славов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от периодично атестиране (вх. № ВСС-3572/01.04.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ИЗСЛУШВА, на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ, Деян Славов Славов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура, поради постъпило възражение срещу изготвената му комплексна оценка от периодично атестиране.
1.2. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Деян Славов Славов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура, като определя оценка „4“ в част V, т. 4 от ЕФА „Брой необжалвани прокурорски актове…".
1.3. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Деян Славов Славов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура.
1.4. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 2 от ЗСВ, нова комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Деян Славов Славов - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура.
2. ОТНОСНО: Изслушване на Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура - Добрич, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от атестиране за придобиване статут на несменяемост (поканен, не се явява).

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. УВАЖАВА възражението на Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура – Добрич, като определя оценка „5“ в част IV, т. 1 „Правни познания и умения за прилагането им“.
2.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ атестиране за придобиване статут на несменяемост на Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура-Добрич.
2.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ предложената комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура – Добрич.
2.4. Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура – Добрич, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Откриване на процедура за избор на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОТКРИВА, на основание чл. 167, ал. 2, във връзка с чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедура за избор на административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик – свободна длъжност.
3.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободната длъжност в „Държавен вестник“ могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
3.3. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“ и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, открити с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 09/11.03.2020 г. (обн. ДВ, бр. 49/29.05.2020 г.) и Протокол № 36/14.10.2020 г. (обн. ДВ, бр. 91/23.10.2020 г.), както следва:
- Окръжна прокуратура – Габрово: 21.04.2021 г.;
- Районна прокуратура – Елин Пелин: 28.04.2021 г.;
- Районна прокуратура – Сливен: 12.05.2021 г.
7. НАЗНАЧАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Иван Стефанов Стефанов – прокурор в Софийска районна прокуратура, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор“ на Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
8. ОТНОСНО: Определяне броя на конкурсните комисии за провеждане на конкурсите за младши прокурори и младши следователи, обявени с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. № 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 13, ал. 2 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г., броя на конкурсните комисии, както следва:
- конкурс за младши прокурори - 2 (две) конкурсни комисии;
- конкурс за младши следователи - 2 (две) конкурсни комисии.
9. ОТНОСНО: Одобряване на поименни списъци на магистрати и на хабилитирани преподаватели, за определяне чрез жребий на членове на конкурсните комисии по конкурси за младши прокурори и младши следователи, обявени с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. № 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ОДОБРЯВА поименен списък на хабилитираните преподаватели по наказателно право, които да вземат участие в конкурсните комисии по обявените конкурси за младши прокурори и младши следователи.
9.2. ОДОБРЯВА поименни списъци на магистрати от окръжните прокуратури и Национална следствена служба, предложени по реда на чл. 183, ал. 4 от ЗСВ, отговарящи на условията на чл. 183, ал. 2, т. 5, т. 8 и ал. 5 от ЗСВ, които да вземат участие в конкурсните комисии по обявените конкурси за младши прокурори и младши следователи.
10. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименните състави на конкурсните комисии по конкурси за младши прокурори и младши следователи, обявени с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. № 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 3 от ЗСВ, във връзка с чл. 183, ал. 2, т. 5 от ЗСВ, поименния състав на конкурсните комисии по обявения конкурс за младши прокурори, както следва:
Първа конкурсна комисия – младши прокурори:
Редовни членове:
- Станимир Димитров Димитров - прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Милен Георгиев Ютеров – заместник на административния ръководител, заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура;
- Мариян Любенов Александров - прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Румен Иванов Петров - прокурор в Окръжна прокуратура-Ловеч;
- доц. д-р Здравка Владимирова Кръстева - хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Резервни членове:
- Георги Видев Видев – заместник на административния ръководител, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Стара Загора;
- доц. д-р Ралица Светлозарова Костадинова - хабилитиран преподавател по наказателно право в Нов български университет.
Втора конкурсна комисия – младши прокурори:
Редовни членове:
- Стоян Тодоров Загоров - прокурор в Окръжна прокуратура-Варна;
- Стилиян Грозданов Грозев - прокурор в Окръжна прокуратура-Русе;
- Венцислав Данев Фердинандов - прокурор в Специализирана прокуратура;
- Лилия Стефанова Дамянова - прокурор в Софийска градска прокуратура;
- доц. д-р Галина Димитрова Ковачева - хабилитиран преподавател по наказателно право във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
Резервни членове:
- Димитър Цветанов Хаджийски - прокурор в Софийска градска прокуратура;
- проф. д.н. Румен Илиев Марков - хабилитиран преподавател по наказателно право в Университета за национално и световно стопанство.
10.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий, на основание чл. 183, ал. 3 от ЗСВ, във връзка с чл. 183, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, поименния състав на конкурсните комисии по обявения конкурс за младши следователи, както следва:
Първа конкурсна комисия – младши следователи:
Редовни членове:
- Георги Ценов Георгиев - следовател в Национална следствена служба;
- Стефан Иванов Петров - следовател в Национална следствена служба;
- Юлиана Петкова Кацарова - Чорбаджиева - заместник - директор на Национална следствена служба;
- Петя Борисова Попова- следовател в Национална следствена служба;
- доц. д-р Славка Димова Димитрова-Симеонова - хабилитиран преподавател по наказателно право в Бургаския свободен университет.
Резервни членове:
- Илия Станков Илиев - следовател в Национална следствена служба;
- проф. д.н. Иван Захариев Сълов - хабилитиран преподавател по наказателно право в Русенския университет „Ангел Кънчев“.
Втора конкурсна комисия – младши следователи:
Редовни членове:
- Нели Пенкова Гюрова - следовател в Национална следствена служба;
- Веселин Иванов Иванов - следовател в Национална следствена служба;
- Петко Стефанов Петков - следовател в Национална следствена служба;
- Павел Светославов Колмаков - следовател в Национална следствена служба;
- проф. д.ю.н. Георги Иванов Митов - хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Резервни членове:
- Албена Николова Гонкова - следовател в Национална следствена служба;
- доц. д-р Екатерина Гетова Салкова - хабилитиран преподавател по наказателно право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
11. ОТНОСНО: Определяне на датата и часа на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши прокурори, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. № 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, датата и часа на провеждане на писмения изпит, в сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София, по конкурса за младши прокурори, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.), както следва: дата – 17 април 2021 г., час - 9.00.
11.2. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
12. ОТНОСНО: Определяне на датата и часа на провеждане на писмения изпит по конкурса за младши следователи, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. № 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 180, ал. 2, т. 4 от ЗСВ, датата и часа на провеждане на писмения изпит, в сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София, по конкурса за младши следователи, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (oбн. ДВ, бр. 08/29.01.2021 г., в. Труд от 02.02.2021 г.), както следва: дата – 24 април 2021 г., час - 9.00.
12.2. Решението да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Драгомир Янчев Георгиев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Драгомир Янчев Георгиев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас.
13.3. Драгомир Янчев Георгиев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Бургас, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Десислава Димитрова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Десислава Димитрова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.3. Десислава Димитрова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Йова Стоилкова Петрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Йова Стоилкова Петрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София.
15.3. Йова Стоилкова Петрова - прокурор в Окръжна прокуратура - София, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Диана Стилиянова Илиева - прокурор в Районна прокуратура - Търговище.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Диана Стилиянова Илиева - прокурор в Районна прокуратура - Търговище.
16.3. Диана Стилиянова Илиева - прокурор в Районна прокуратура - Търговище, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Росен Петров Колев - заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Враца.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Росен Петров Колев – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Враца.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Росица Милчева Георгиева - Радева - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Росица Милчева Георгиева - Радева - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Бойка Асенова Димитрова-Велчева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Бойка Асенова Димитрова-Велчева - прокурор в Софийска градска прокуратура.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Деян Вълев Маринов - прокурор в Софийска градска прокуратура.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Деян Вълев Маринов - прокурор в Софийска градска прокуратура.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Иван Костов Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Разград.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Иван Костов Иванов - прокурор в Районна прокуратура - Разград.
22.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Зорница Захариева Таскова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
22.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Зорница Захариева Таскова - прокурор в Софийска градска прокуратура.
23.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Мария Георгиева Дойчева - заместник на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура.
23.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Мария Георгиева Дойчева - заместник на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура.
24.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Иван Гергинов Тренчев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Благоевград.
24.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Иван Гергинов Тренчев - следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Благоевград.
25.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламен Иванов Илиев - прокурор в Районна прокуратура - Търговище.
25.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Иванов Илиев - прокурор в Районна прокуратура - Търговище.
26.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Таня Цветанова Димитрова - прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора.
26.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Таня Цветанова Димитрова - прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора.
27. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Венета Иванова Добрева - прокурор в Районна прокуратура - Сливен, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
28. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Петя Георгиева Чотрова - заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Кърджали, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
29. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Гергана Георгиева Савова - Малиновска - прокурор в Районна прокуратура - Перник, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
30. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Иван Богданов Богданов - прокурор в Районна прокуратура - Варна, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
31. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Нора Димитрова Славова - прокурор в Районна прокуратура - Варна, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
32. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Христина Димчева Дамянова-Димитрова - прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
33. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Георги Йорданов Манасиев - прокурор в Районна прокуратура - Варна, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
34. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Васил Ангелов Василев - прокурор в Окръжна прокуратура - Търговище, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

35. ОТНОСНО: Предложение от главния прокурор за кадрови промени в администрацията на Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

35.1. РАЗКРИВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, 4 /четири/ щ.бр. за длъжност „главен експерт-криминалист“ в отдел „Криминалистика“ на Националната следствена служба, за следствените отдели към Окръжна прокуратура-Бургас, Окръжна прокуратура-София, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура-Русе.
МОТИВИ: След отправени две предложения през 2020 г. от директора на НСлС за увеличаване с 11 щ. бр. щата на отдел „Криминалистика“ и разкрити общо 4 щ.бр., е извършен анализ на дейността на служителите, съгласно който е установена тенденция на нарастване броя на възложените експертизи и най- голям брой участия в действия по разследването, поради което комисията не възразява увеличаване щата с исканите бройки.

35.2. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „старши специалист“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „главен специалист“ в звено „Служители по чл. 26, ал. 2 от ПАПРБ“ в Националната следствена служба.
МОТИВИ: Съдебният служител на посочената длъжност „старши специалист“ е с дългогодишен стаж в ПРБ, подпомага и осигурява работата на директора на НСлС. С оглед високата степен на отговорност на функциите, проявяваната професионална компетентност и максимални оценки при атестиране комисията не възразява на исканата трансформация.
35.3. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен статистик“ и 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен архивар“ в 2 /две/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в Районна прокуратура-Стара Загора.
МОТИВИ: Комисията не възразява на исканата трансформация предвид необходимостта от деловодна обработка на големия документооборот на прокуратурата, като при необходимост на служителите ще бъдат възлагани и дейности по архивиране на преписките и извеждане на статистическа информация.
35.4. ДАВА СЪГЛАСИЕ за трансформиране на 1 /една/ щ.бр. за длъжност „съдебен деловодител“ в 1 /една/ щ.бр. за длъжност „експерт, обществени поръчки“ в Окръжна Прокуратура-Монтана.
МОТИВИ: Извършената структурна реформа на прокуратурите в страната, считано от 01.01.2021 г. води до увеличаване обема на възлаганите дейности, обезпечаващи нуждите на ОП-Монтана, РП-Монтана и ТО. Законосъобразното възлагане на обществените поръчки по реда на Вътрешните правила и по ЗОП и спецификата на дейността, свързана с конкретни познания, обосновава необходимостта от експерт, пряко ангажиран в процеса по възлагане на планираните дейности, поради което комисията не възразява на исканата трансформация.
Увеличението на щатната численост на съдебните служители във НСлС и разликата в размера на възнагражденията на предложените за трансформиране щатни бройки ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на ПРБ за 2021 г.
* * *
36. ОТНОСНО: Обсъждане на Писмо от Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25.02.2021 г. във връзка с изискана допълнителна информация за кандидатите за заемане на длъжност Европейски делегирани прокурори от България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

36.1. Изпраща допълнителна информация на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, изискана с писмо от 25 февруари 2021 г., относно излъчените кандидати за европейски делегирани прокурори от Република България.
36.2. Изпраща извлечение от пълния стенографски протокол от заседанието на Прокурорската колегия на 10.03.2021 г. в частта, касаеща проведената дискусия по т. 36 ведно с аудиозапис от същата.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

37. ОТНОСНО: Предложение на главния прокурор за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Плевен

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

37.1. ОТМЕНЯ, считано от датата на вземане на решението, решение по Протокол № 43/02.12.2020г., т. 4, с което на основание чл.175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Николай Валентинов Пачевски - заместник на административния ръководител - заместник - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“ е определен за изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Плевен.
37.2. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Димитър Янков Лещаков - прокурор в Апелативна прокуратура - Велико Търново, за изпълняващ функциите „административен ръководител - окръжен прокурор“, на Окръжна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“ със запазване на достигнатото трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне размерите на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи по длъжности, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

/Закриване на заседанието – 15,10 ч./


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова

СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
за главен секретар на ВСС
/съгласно Заповед № ВСС-3004/15.02.2021 г./

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на 
11.03.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд