КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 9
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 17 МАРТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВА Иван Гешев
На заседанието присъства Васил Пеловски – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 3004/15.02.2021 г.
/Откриване на заседанието – 13.30 ч./
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
10. Проект на решение по заявление за отвод от член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/11.09.2019 г.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
11. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Кристиян Евгениев Александров - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси
12. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Елена Руменова Зиновиева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

1. ОТНОСНО: Изслушване на Влади Асенов Цанков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка от извънредно атестиране (поканен, не се явява)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на Влади Асенов Цанков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
1.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4 , във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, извънредно атестиране на Влади Асенов Цанков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.
1.3. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1, във връзка с чл. 205, ал. 4, т. 1 от ЗСВ предложената комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Влади Асенов Цанков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Заповед № 181/12.02.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура - Кюстендил, с която е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт - „забележка“, на Сеслав Димитров Помпулуски – прокурор в Районна прокуратура – Кюстендил

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. На основание чл. 314, ал. 4 от Закона за съдебната власт, ПОТВЪРЖДАВА наложеното със Заповед № 181/12.02.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура – Кюстендил дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт - „забележка“, на Сеслав Димитров Помпулуски – прокурор в Районна прокуратура - Кюстендил.
2.2. Заповед № 181/12.02.2021 г. на административния ръководител на Районна прокуратура - Кюстендил, ведно с решението на прокурорската колегия, да се приложат към кадровото дело на прокурора.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, открити с решения на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 35/07.10.2020 г. (обн. ДВ, бр. 89/16.10.2020 г.) и Протокол № 38/28.10.2020 г. (обн. ДВ, бр. 95/06.11.2020 г.), както следва:
• Районна прокуратура – Разград: 19.05.2021 г.;
• Районна прокуратура – Стара Загора: 26.05.2021 г.
4. ОТНОСНО: Заявления за отвод от членове на конкурсните комисии по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г., конкурс за младши прокурори в районните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОПРЕДЕЛЯ Георги Видев Видев – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Стара Загора, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Станимир Димитров Димитров.
4.1.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Моника Любомирова Цветкова – прокурор в Окръжна прокуратура-Перник, за резервен член на първа конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Георги Видев Видев.
4.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Кремена Пламенова Господинова-Димитрова – прокурор в Окръжна прокуратура-София, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Милен Георгиев Ютеров.
4.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д-р Момяна Мартинова Гунева – хабилитиран преподавател по наказателно право в Бургаски свободен университет, за резервен член на първа конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на доц. д-р Ралица Светлозарова Костадинова.
4.4. ОПРЕДЕЛЯ Димитър Цветанов Хаджийски – прокурор в Софийска градска прокуратура, за редовен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Стилиян Грозданов Грозев.
4.4.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Калин Иванов Близнаков – прокурор в Специализираната прокуратура, за резервен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Димитър Цветанов Хаджийски.
4.5. ОПРЕДЕЛЯ проф. д.н. Румен Илиев Марков – хабилитиран преподавател по наказателно право в Университета за национално и световно стопанство, за редовен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на доц. д-р Галина Димитрова Ковачева.
4.5.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий доц. д-р Даниела Севдалинова Дончева - хабилитиран преподавател по наказателно право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, за резервен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на проф. д.н. Румен Илиев Марков.
5. ОТНОСНО: Заявления за отвод от членове на конкурсните комисии по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г., конкурс за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОПРЕДЕЛЯ Илия Станков Илиев – следовател в Национална следствена служба, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Георги Ценов Георгиев.
5.1.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Младен Христов Петров - следовател в Национална следствена служба, за резервен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Илия Станков Илиев.
5.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Национална следствена служба, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Стефан Иванов Петров.
5.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Валентин Борисов Вълчев - следовател в Национална следствена служба, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Петя Борисова Попова.
5.4. ОПРЕДЕЛЯ проф. д.н. Иван Захариев Сълов – хабилитиран преподавател по наказателно право в Русенски университет „Ангел Кънчев“, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на доц. д-р Славка Димова Димитрова – Симеонова.
5.4.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий доц. д-р Валентин Стоянов Недев - хабилитиран преподавател по наказателно право във Варненски свободен университет, за резервен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на проф. д.н. Иван Захариев Сълов.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Стела Николаева Карабова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Стела Николаева Карабова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
6.3. Стела Николаева Карабова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
7. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Георги Данаилов Дамянов - прокурор в Районна прокуратура - Сливница, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

8. ОТНОСНО: Решение на Комисия по правни въпроси към Пленума на ВСС, относно проект на Правила за избор на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ИЗРАЗЯВА положително становище по проекта на Правила за избор на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник.
8.2. Прави следните предложения:
1. Разпоредбата на чл. 9, ал. 1, т. 4 да придобие следната редакция:
„4. документи, удостоверяващи изискуемия най-малко 12 (дванадесет) години юридически стаж –служебна бележка“;
2. Разпоредбата на чл. 15, ал. 1 да придобие следната редакция:
„(1) В 10-дневен срок след изтичане на срока по чл. 9, ал. 3 във вр. с ал. 1 Пленумът на Висшия съдебен съвет се произнася за допускане и недопускане на кандидатите до изслушване. Решението се взима въз основа представените от кандидатите документи по чл.7, ал.1 и чл. 9, ал. 1, т. 1 – 7“.
3. Да бъде променено систематичното място на разпоредбите на чл. 15 и чл. 16 и вместо в раздел V – „Процедура по изслушване на кандидатите“ да бъдат регламентирани в раздел IV „Публично оповестяване и обсъждане на кандидатите“. Разпоредбата на чл. 15 да бъде преномерирана на чл. 10, а разпоредбата на чл. 16 на чл. 11. Номерацията на останалите разпоредби от правилата да бъде приведена в съответствие с направената промяна.
4. В разпоредбата на чл. 23 терминът „концепции“ да бъде заменен с „виждания“/„възгледи“.
5. В разпоредбата на чл. 24, последното изречение „Времетраенето за отговори на кандидатите е до 30 (тридесет) минути, с възможност за удължаване“ да отпадне.
8.3. ИЗПРАЩА решението по т. 8.1, ведно с направените предложения, на Комисията по правни въпроси към Пленума на Висшия съдебен съвет за внасяне на проект на Правила за избор на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник в заседание на Пленума.

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

9. ОТНОСНО: Решение на комисия „Бюджет и финанси” към Пленума на ВСС относно писмо на главния прокурор на РБ за актуализация на заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДАВА СЪГЛАСИЕ да се извърши актуализация на заплатите на служителите от Бюрото по защита при главния прокурор, считано от 01.01.2021 г., както следва:
- в размер до 8% на служителите от специализираните структури в Бюрото по защита при главния прокурор, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи и лицата работещи по трудови правоотношения.
- размер до 3% на служители на ръководни и експертни длъжности в Бюрото по защита при главния прокурор, назначени по Закона за държавния служител.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

10. ОТНОСНО: Заявление за отвод от член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/11.09.2019 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ОПРЕДЕЛЯ проф. д-р Веселин Бориславов Вучков – хабилитиран преподавател по наказателно право в Нов български университет, за редовен член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор" в окръжните прокуратури, на мястото на доц. д-р Светла Маргаритова Маргаритова – Вучкова.
10.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д.ю.н. Георги Иванов Митов - хабилитиран преподавател по наказателно право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за резервен член на конкурсната комисия за повишаване в длъжност „прокурор“ в окръжните прокуратури, на мястото на проф. д-р Веселин Бориславов Вучков.
11.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Кристиян Евгениев Александров - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Кристиян Евгениев Александров - прокурор в Софийска районна прокуратура.
11.3. Кристиян Евгениев Александров - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
12.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Елена Руменова Зиновиева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Елена Руменова Зиновиева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
12.3. Елена Руменова Зиновиева - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

/Закриване на заседанието – 14.20 ч./


ИЗГОТВИЛ: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
за главен секретар на ВСС
(съгласно Заповед № ВСС-3004/15.02.2021 г.)

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
19.03.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд