КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 9
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 23 МАРТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАЩИ: Боряна Димитрова, Драгомир Кояджиков
На заседанието присъства Васил Пеловски – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 3004/15.02.2021 г.
Откриване на заседанието – 09.35 ч
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ОТТЕГЛЯ т. 7 от дневния ред.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила Справка от съдилищата във връзка с COVID 19 към 22.03.2021 г.)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 4/2010 г. по описа на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. ВЪЗОБНОВЯВА производството по дисциплинарно дело № 4/2010 г. по описа на ВСС, образувано срещу Анелия Божидарова Рашева.
2.2. ПРЕКРАТЯВА производството по дисциплинарно дело № 4/2010 г. по описа на ВСС, поради освобождаването на Анелия Божидарова Рашева от заеманата длъжност „съдия“ в Районен съд - Видин.
2.3. Решението на Съдийската колегия на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на глава десета, раздел IV от АПК.

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Мартин Димитров Кючуков - съдия в Районен съд - Хасково, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за извънредно атестиране (поканен, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Мартин Димитров Кючуков - съдия в Районен съд - Хасково, срещу изготвената комплексна оценка за извънредно атестиране.
3.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Мартин Димитров Кючуков - съдия в Районен съд - Хасково.
3.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205, ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" - 92 (деветдесет и две) точки на Мартин Димитров Кючуков - съдия в Районен съд - Хасково.
4. ОТНОСНО: Изслушване на Милен Георгиев Василев – съдия в Апелативен съд – София във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране (поканен, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващото заседание на Съдийската колегия, насрочено за 30.03.2021 г.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

5. ОТНОСНО: Откриване на процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОТКРИВА, на основание чл. 194а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:
• Административен ръководител – председател на Окръжен съд – Русе – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Гълъбово – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Нови пазар – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Оряхово – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Панагюрище – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Първомай – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Средец – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Тервел – свободна длъжност;
• Административен ръководител – председател на Районен съд – Чепеларе – свободна длъжност.
5.2. В едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник могат да се подават в администрацията на Висшия съдебен съвет предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт, като приемът на документи може да се осъществява и по пощата. Към предложението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; концепция за работата като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; декларация за имотното състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес по образец, утвърден от Пленума на Висшия съдебен съвет; документи, удостоверяващи наличието на стажа по чл. 170 от ЗСВ и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
5.3. Решението да се обнародва в “Държавен вестник” и да се публикува на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Веселин Кирилов Хайдушки – административен ръководител - председател на Районен съд – Брезник за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Брезник, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 29.03.2021 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7. (ОТТЕГЛЕНА)

8.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Ваня Мирчева Алексиева-Цолова - съдия и и.ф. председател на Второ търговско отделение на Върховния касационен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличия: „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак – първа степен златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
8.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 8.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
9. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Ваня Мирчева Алексиева-Цолова - и. ф. председател на Второ търговско отделение от заеманата длъжност „съдия“ във Върховния касационен съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 01.04.2021 г.
10. ОТНОСНО: Проект на решение за одобряване на поименни списъци на магистрати от апелативните и окръжните съдилища за избор на членове на изпитни комисии за младши съдии в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОДОБРЯВА поименни списъци на гражданските и на наказателните съдии от апелативните и окръжните съдилища, отговарящи на условията на чл. 258, ал. 3, изр. 2-ро от ЗСВ и чл. 8, ал. 1 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието.
11. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименните състави на изпитните комисии за младши съдии в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий поименните състави на изпитните комисии, на основание чл. 258, ал. 3 от ЗСВ и чл. 8 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието и във връзка със Заповед № РД-11-7/28.01.2021 г. на директора на Националния институт на правосъдието, както следва:
11.1.1. Изпитна комисия по гражданско право и процес:
Редовни членове:
- Анета Милчева Петкова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд-Видин;
- Росен Димитров Парашкевов – съдия в Окръжен съд-Бургас;
- Мария Георгиева Аджемова-Василева – съдия в Окръжен съд-Враца;
- Веселина Димитрова Джонева – съдия в Окръжен съд-Кюстендил;
- Атанас Димов Атанасов – съдия в Окръжен съд-Стара Загора.
Резервни членове:
- Петя Петрова Алексиева – съдия в Софийски градски съд;
- Недялка Пенева Пенева - съдия в Окръжен съд-Бургас.
11.1.2. Изпитна комисия по наказателно право и процес:
Редовни членове:
- Иван Бонев Бонев – съдия в Окръжен съд-Пловдив;
- полк. Георги Митков Петров – съдия във Военен съд-София;
- Ирина Атанасова Джунева – съдия в Окръжен съд-Пазарджик;
- Милена Димитрова Петева-Георгиева – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд-Хасково;
- Петя Иванова Петрова-Дакова – съдия в Апелативен съд-Бургас.
Резервни членове:
- Мариета Неделчева Маринова – съдия в Специализирания наказателен съд;
- Цветан Илиев Цветков – съдия в Окръжен съд-Пловдив.
11.2. ОПРЕДЕЛЯ дата за първо заседание на изпитните комисии – 31 май 2021 г.
11.3. ПРИЕМА график за заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати випуск 2020-2021 г.
12. ОТНОСНО: Заявление за отвод от член на втора конкурсна комисия по конкурс за младши съдии в Софийски градски съд, обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 2/26.01.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий доц. д-р Красимир Любенов Димитров - хабилитиран преподавател по гражданскоправни науки в Русенски университет "Ангел Кънчев", за редовен член на втора конкурсна комисия за младши съдии в Софийски градски съд, на мястото на доц. д-р Александър Ангелов Иванов.
13. ОТНОСНО: Предложение от председателя на Върховния административен съд за оптимизиране щатната численост на административните съдилища

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ПРЕДЛАГА на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия” в Административен съд - Варна, считано от 05.01.2022 г.
13.2. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) свободна длъжност „съдия” в Административен съд - Сливен, считано от датата на вземане на решението.
13.3. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА СЪКРАТИ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия” в Административен съд - Ямбол, считано от 05.10.2021 г.
13.4. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия” в Административен съд – София-град, считано от датата на вземане на решението.
13.5. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7, от ЗСВ НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия” в Административен съд – Пазарджик, считано от 05.10.2021 г.
13.6. ПРЕДЛАГА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА РАЗКРИЕ, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, 1 (една) длъжност „съдия” в Административен съд – Перник, считано от 05.01.2022 г.
13.7. Внася за разглеждане в заседанието на Пленума на ВСС на 25.03.2021 г.
14. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител на Районен съд – Ихтиман за разкриване на 1 (една) щатна длъжност „съдия“ в Районен съд – Ихтиман (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 8/16.03.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител – председател на Районен съд-Ихтиман за увеличаване щатната численост на Районен съд-Ихтиман чрез разкриване на нова длъжност „съдия“.
14.2. ИЗПРАЩА преписката на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ за произнасяне по искането на председателя на Районен съд-Ихтиман за откомандироване на съдия Анелия Маринова Игнатова от Софийския окръжен съд.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Мария Георгиева Радева - съдия във Върховния административен съд.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Мария Георгиева Радева - съдия във Върховния административен съд.
15.3. Мария Георгиева Радева - съдия във Върховния административен съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Константин Калчев Калчев - съдия в Административен съд - Велико Търново.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА” на Константин Калчев Калчев - съдия в Административен съд - Велико Търново.
16.3. Константин Калчев Калчев - съдия в Административен съд - Велико Търново, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Елена Иванова Балджиева - съдия в Районен съд – Русе.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Елена Иванова Балджиева - съдия в Районен съд - Русе.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Кръстина Любенова Димитрова - съдия в Районен съд – Пловдив.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Кръстина Любенова Димитрова - съдия в Районен съд – Пловдив.
19. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Валентина Драгиева Иванова - съдия в Районен съд - Велинград, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

20. ОТНОСНО: Разпределяне на нови щатни бройки за длъжност „съдебен помощник“ в администрацията на съдилищата (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 7/09.03.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието на Съдийската колегия, насрочено за 30.03.2021 г.
 

Закриване на заседанието – 11.20 ч

Изготвил: /п/:
Вася Йорданова
Зоя Костова
Невенка Шопска


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
за главен секретар на ВСС
(съгласно Заповед № ВСС-3004/15.02.2021 г.)

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
24.03.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд