КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 10
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 24 МАРТ 2021 г.

 


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАЩИ НЯМА
На заседанието присъства Васил Пеловски – за главен секретар на Висшия съдебен съвет, съгласно Заповед № ВСС – 3004/15.02.2021 г.
Откриване на заседанието – 13,33 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Проект на решение по писмо от директора на Национална следствена служба с приложени статистически таблици за разследваните досъдебни производства през 2020 г. в Националната следствена служба и следствените отдели при окръжните прокуратури, Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи“
16. Проект на решение по заявление за отвод от резервен член на втора конкурсна комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2 от 27.01.2021 г., конкурс за младши прокурори в районните прокуратури.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение по предложението на и.ф. административен ръководител на Окръжна прокуратура – Пазарджик за назначаване на Албена Йорданова Кузманова – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик, на длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Пазарджик.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение за периодично атестиране на Димитър Здравков Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
19. Проект на решение за периодично атестиране на Иван Ангелов Калоянов – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Проект на решение за периодично атестиране на Здравка Рафаилова Задгорска – прокурор на Районна прокуратура - Варна.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
21. Проект на решение за периодично атестиране на Ива Рашкова Рангелова – прокурор в Окръжна прокуратура - Разград.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Велико Търново:
Кандидат:
- Тихомир Георгиев Шабов – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 9 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Тихомир Георгиев Шабов – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура - Велико Търново, на длъжността административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Одобряване на поименни списъци на магистрати от апелативните и окръжните прокуратури за избор на членове на изпитни комисии за младши прокурори и младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОДОБРЯВА поименни списъци на магистрати от апелативните и окръжните прокуратури, отговарящи на условията на чл. 258, ал. 3, изр. 2-ро от ЗСВ и чл. 8, ал. 1 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието.
3. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименния състав на изпитна комисия за младши прокурори в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий поименния състав на изпитната комисия за младши прокурори, на основание чл. 258, ал. 3 от ЗСВ, чл. 8 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието и във връзка със Заповед № РД-11-7/28.01.2021 г. на директора на Националния институт на правосъдието, както следва:

РЕДОВНИ ЧЛЕНОВЕ:

- Иванка Тодорова Трифонова – прокурор в Апелативна прокуратура-София;
- Светлозар Михайлов Лазаров – прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив;
- Румяна Иванова Славова – прокурор в Окръжна прокуратура-Бургас;
- Десислава Живкова Кайнакчиева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Петър Божидаров Белчев – прокурор в Специализирана прокуратура.
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ:
- Иван Христов Перпелов – прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив;
- Димитър Георгиев Арнаудов – прокурор в Окръжна прокуратура-Шумен.
3.2. ОПРЕДЕЛЯ дата за първо заседание на изпитната комисия – 31 май 2021 г.
3.3. ПРИЕМА график на заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати випуск 2020 – 2021 г.
4. ОТНОСНО: Определяне чрез жребий на поименния състав на изпитна комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий поименния състав на изпитната комисия за младши следователи, на основание чл. 258, ал. 3 от ЗСВ, чл. 8 от Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи в края на обучението в Националния институт на правосъдието и във връзка със Заповед № РД-11-7/28.01.2021 г. на директора на Националния институт на правосъдието, както следва:
РЕДОВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Деян Генчев Петров – прокурор в Окръжна прокуратура-Бургас;
- Виолета Златева Великова – прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич;
- Валери Дончов Пенков – прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил;
- Станимир Димитров Димитров – прокурор в Софийска градска прокуратура;
- Калоян Димитров Ангелов – прокурор в Софийска градска прокуратура.
РЕЗЕРВНИ ЧЛЕНОВЕ :
- Валентина Личева Личева-Найденова – прокурор в Окръжна прокуратура-Русе;
- Радослав Владимиров Градев – прокурор в Окръжна прокуратура-Русе.
4.2. ОПРЕДЕЛЯ дата за първа среща на изпитната комисия – 31 май 2021 г.
4.3. ПРИЕМА график на заетостта на членовете на комисиите за провеждане на финалните изпити на кандидатите за младши магистрати випуск 2020 – 2021 г.
5. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от редовен член на Първа конкурсна комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2 от 27.01.2021 г., конкурс за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ОПРЕДЕЛЯ Младен Христов Петров – следовател в Национална следствена служба, за редовен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Бисерка Иванова Стоянова.
5.1.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Владимир Иванов Дешев – следовател в Национална следствена служба, за резервен член на първа конкурсна комисия за младши следователи, на мястото на Младен Христов Петров.
6. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Лъчезар Стоянов Колев от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Стара Загора, с ранг „следовател в НСлС“, считано от 06.04.2021 г.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Цветелина Куманова Куманова – прокурор в Районна прокуратура - Добрич.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Цветелина Куманова Куманова – прокурор в Районна прокуратура - Добрич.
7.3. Цветелина Куманова Куманова – прокурор в Районна прокуратура - Добрич, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Мирослава Стамова Ангелова – прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Мирослава Стамова Ангелова – прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.3. Мирослава Стамова Ангелова – прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
9. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Десислава Евгениева Трифонова – прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Борислава Иванова Александрова – прокурор в Районна прокуратура - Плевен, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Яна Миткова Николова – прокурор в Окръжна прокуратура - Шумен, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Димитър Франтишек Петров – прокурор в Специализирана прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Снежана Николова Христова – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Влади Асенов Цанков – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, на място в по-горен ранг „следовател в НСлС“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

15. ОТНОСНО: Писмо от директора на Национална следствена служба с приложени статистически таблици за разследваните досъдебни производства през 2020 г. в Националната следствена служба и следствените отдели при окръжните прокуратури, Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура (изх. № 3311/17.03.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. ПРИЕМА на основание чл. 30, ал. 5, т. 13 от Закона за съдебната власт статистически данни за разследваните досъдебни производства през 2020 г. в Националната следствена служба, следствените отдели при окръжните прокуратури, Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура.
15.2. Информацията по т. 15.1 да се публикува на интернет страницата на ВСС в раздел „Статистика“.
16. ОТНОСНО: Проект на решение по заявление за отвод от резервен член на втора конкурсна комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2 от 27.01.2021 г., конкурс за младши прокурори в районните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Николета Лъчезарова Добрилова-Арнаудова – прокурор в Окръжна прокуратура-Варна, за резервен член на втора конкурсна комисия за младши прокурори, на мястото на Калин Иванов Близнаков.
17. НАЗНАЧАВА, на основание чл.160, във връзка с чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Албена Йорданова Кузманова – прокурор в Районна прокуратура - Пазарджик, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура - Пазарджик, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Димитър Здравков Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Димитър Здравков Беличев – прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Иван Ангелов Калоянов – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Иван Ангелов Калоянов – прокурор в Районна прокуратура - Благоевград.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Здравка Рафаилова Задгорска – прокурор в Районна прокуратура - Варна.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „ДОБРА“ на Здравка Рафаилова Задгорска – прокурор в Районна прокуратура - Варна.
21.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Ива Рашкова Рангелова – прокурор в Окръжна прокуратура - Разград.
21.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ива Рашкова Рангелова – прокурор в Окръжна прокуратура - Разград.

Закриване на заседанието – 14,28 ч.

 

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Васил Пеловски:
за главен секретар на ВСС

(съгласно Заповед № ВСС-3004/15.02.2021 г.)

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
29.03.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд