КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 11
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 31 МАРТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВАЩИ: Иван Гешев, Калина Чапкънова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
15. Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 9/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет.
Внася: Дисциплинарен състав
16. Откриване на процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение по заявление за отвод от резервен член на изпитната комисия за младши прокурори в края на обучението им в Националния институт на правосъдието.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение по заявления за отвод от членове на изпитната комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
19. Проект на решение по молбата на Стефан Иванов Петров за освобождаване от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, поради избирането му за член на Висшия съдебен съвет.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Лилия Ангелова Кариева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Враца:
Кандидат:
- Камен Иванов Каменов – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор” на Районна прокуратура – Враца, заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Враца, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП”

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 7 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Камен Иванов Каменов – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор” на Районна прокуратура – Враца, заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Враца, на длъжността административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - Враца, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС
2. ОТНОСНО: Произнасяне по протоколно определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 6/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

СПИРА образуваното дисциплинарно производство по дисциплинарно дело № 6 от 2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет, водено срещу Стела Илиева – следовател в ОСлО при ОП – Силистра, на основание чл. 54, ал. 1, т. 3 от Административнопроцесуалния кодекс, тъй като дисциплинарното производство и досъдебното производство, образувано и водено първоначално в Софийска градска прокуратура, а впоследствие изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 325, ал. 1 от НК и по чл. 283 от НК, са с идентичен предмет и са налице престъпни обстоятелства, чието установяване е от значение за произнасянето на дисциплинарния състав, до приключване на наказателното производство по ДП № 177/2020 г. по описа на Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Обявяване на конкурс за първоначално назначаване и заемане на 25 (двадесет и пет) длъжности „прокурор“ в районните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

3.1. ОБЯВЯВА, на основание чл. 180, ал. 1 и чл. 178, ал. 1 от ЗСВ и съгласно решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 07/24.02.2021 г., т. 7.2., във връзка с чл. 191, ал. 1, изр. 2-ро от ЗСВ, КОНКУРС за първоначално назначаване и заемане на 25 (двадесет и пет) длъжности „прокурор“ в районните прокуратури, както следва:
- Районна прокуратура - Благоевград - 2 (две) длъжности;
- Районна прокуратура - Видин - 1 (една) длъжност;
- Районна прокуратура - Враца - 2 (две) длъжности;
- Районна прокуратура - Монтана - 3 (три) длъжности;
- Районна прокуратура - Самоков - 2 (две) длъжности;
- Районна прокуратура - Хасково - 1 (една) длъжност;
- Районна прокуратура - Кърджали - 2 (две) длъжности;
- Районна прокуратура - Шумен - 3 (три) длъжности;
- Районна прокуратура - Силистра - 3 (три) длъжности;
- Районна прокуратура - Бургас - 6 (шест) длъжности.
3.2. На основание чл. 181, ал. 2 и ал. 4 от ЗСВ кандидатите подават писмено заявление за участие в конкурса, в 14-дневен срок от датата на обнародването на обявата в „Държавен вестник“. Разписаният към момента ред за подаване на заявления за участие е лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12). С оглед спазване на въведените към момента противоепидемични мерки в страната и в случай, че същите се запазят, заявления за участие се подават САМО чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12).
Заявления, подадени след срока, не се разглеждат. При подаване на заявлението по пощата определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането.
Към заявлението се прилагат следните документи:
1. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2. нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“. Завършилите висше образование в чуждестранно висше учебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОН и приравнена към шестобалната система;
3. нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност;
4. медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване и медицинско удостоверение, че лицето не се води на учет;
5. нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж по чл. 164 от ЗСВ за длъжността;
6. декларация за българско гражданство по чл. 162 от ЗСВ, по образец;
7. попълнен въпросник по образец, изготвен от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с притежаваните от кандидата нравствени качества;
8. мотивационно писмо;
9. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.
3.3. Конкурсът да се проведе от конкурсна комисия на два етапа - писмен и устен изпит по реда на чл. 184 от Закона за съдебната власт.
3.4. Датата, часа и мястото на провеждане на писмения изпит допълнително да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
3.5. Устният изпит да се проведе по график и на места определени от конкурсната комисия.
3.6. Възлага на главния секретар на ВСС да организира техническата процедура по провеждането на конкурса.
3.7. Решението за обявяване на конкурса да се обнародва в „Държавен вестник“, публикува в един централен всекидневник, както и на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.
4. ОТНОСНО: Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за повишаване в длъжност на класираните кандидати за заемане на 13 (тринадесет) длъжности „прокурор“ в апелативните прокуратури, съгласно обявения конкурс, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9/20.03.2019 г. (ДВ, бр. 26/29.03.2019 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Снежана Стефанова Стефанова – Торбова – прокурор в Окръжна прокуратура – София, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Атанас Георгиев Янков – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.3. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Стефани Костадинова Черешарова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.4. НЕ ПОВИШАВА Димитър Иванов Махмудиев – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, поради попълване на местата.
4.5. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Катерина Йорданова Лещакова – прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Велико Търново, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.6. НЕ ПОВИШАВА Любка Петрова Кръстева – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.7. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Илиян Горанов Рангелов – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.8. НЕ ПОВИШАВА Галин Петров Гавраилов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, поради попълване на местата.
4.9. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Йорданка Цветанова Дачева – Толева – прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Бургас, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.10. НЕ ПОВИШАВА Клементина Александрова Паличева – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.11. НЕ ПОВИШАВА Елгина Янчева Чалъмова – прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Бургас, поради попълване на местата.
4.12.1. НЕ ПОВИШАВА Веселин Йорданов Гангалов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Сливен, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.12.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Веселин Йорданов Гангалов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Сливен, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.13. НЕ ПОВИШАВА Албена Янкова Георгиева – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, поради попълване на местата.
4.14. НЕ ПОВИШАВА Красимира Георгиева Кателиева – прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Бургас, поради попълване на местата.
4.15. НЕ ПОВИШАВА Румяна Димитрова Зайкова – Калеева – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, поради попълване на местата.
4.16. НЕ ПОВИШАВА Росица Георгиева Слабакова – Каракачанова – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.17. НЕ ПОВИШАВА Георги Илиев Пенев – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Пловдив, поради попълване на местата.
4.18. НЕ ПОВИШАВА Петя Петрова Кралева – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Бургас, поради попълване на местата.
4.19. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Бисер Стефанов Кирилов – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.20. НЕ ПОВИШАВА Кремена Пламенова Господинова – Димитрова – прокурор в Окръжна прокуратура – София, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.21. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Светлозар Костадинов Костов – прокурор в Специализирана прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.22. НЕ ПОВИШАВА Радослав Николаев Косев – прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Велико Търново, поради попълване на местата.
4.23.1. НЕ ПОВИШАВА Илиян Георгиев Точев – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна прокуратура – София, поради попълване на местата.
4.23.2. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Илиян Георгиев Точев – прокурор в Софийска градска прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.24. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Наталия Недкова Станчева – прокурор в Специализирана прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.25. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Емил Цветанов Галипонов – прокурор в Специализирана прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.26. ПОВИШАВА, на основание чл. 160 и чл. 193, ал. 3 от ЗСВ (ДВ, бр. 28/08.04.2016 г.) във връзка с § 72, ал. 1 от ПЗР към ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 11/07.02.2020 г.), Георги Любенов Мойсев – прокурор в Специализирана прокуратура, на длъжност „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
4.27. Поради попълване на местата ПРЕКРАТЯВА гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „прокурор“ в апелативните прокуратури, както следва: Пламен Борисов Евгениев, Лидия Иванова Манолова, Светлана Пенчева Иванова, Марин Стоянов Дишлянов, Мирослав Христев Христев, Станка Стоянова Димитрова, Свилена Иванова Костова, Нина Стефанова Янева, Руси Ненчев Русев, Детелина Ганчева Ганчева, Павел Емилов Панов, Живко Динев Пенев, Антоанета Георгиева Панчева, Станислава Иванова Полетинска, Дочо Пламенов Дочев, Радка Стоянова Иванова, Вержиния Станиславова Савчева, Светлозар Николаев Чераджийски, Мариян Любенов Александров, Галина Андриянова Андреева – Минчева, Зорница Петкова Николова, Димитрия Николаева Дърмонска, Данаила Станкова Станкова, Йордан Кирилов Грамов, Виктор Бориславов Тарчев, Деян Генчев Петров, Искра Трайкова Билярска, Йорданка Миткова Чанкова, Калоян Минчев Димитров, Красимир Георгиев Дерменджийски, Мирослав Тодоров Овчаров, Марио Димитров Томов, Елка Русева Добрикова, Нано Христов Ралчев, Борислава Иванова Барболова, Иван Петров Спиров, Николай Йорданов Попов, Иван Николов Кирков, Виолета Петрова Танаицова, Чудомир Любомиров Спасов, Цани Венциславов Попов, Ивайло Георгиев Занев, Мануел Тотев Манев, Десислава Симеонова Първанова, Живка Андреева Миланова, Павел Хайк Манукян, Георги Гешев Гешев, Владимир Петров Вълев, Александрина Володя Костадинова, Петър Божидаров Белчев, Георги Евтимов Попов, Юлиана Миткова Христова, Калина Димитрова Кънчева, Десислава Тенкова Калайджиева, Юлиана Симеонова Радойкова, Георги Николов Василев, Иван Димитров Кучиев, Росен Николов Каменов, Вихра Милкова Къдринска, Ирина Владимирова Арменова – Янчева, Кичка Василева Пеева – Казакова, Антон Михов Радойнов, Петя Александрова Костадинова, Силвия Борисова Русева, Борис Адриянов Михов, Любомир Тодоров Мирчев, Зоя Милтиядова Милтиядова – Инджова, Милена Радостинова Радева, Дарин Велчев Христов, Бойко Димитров Конакчийски, Борис Каменов Мендев, Мирослав Илиев Илиев, Борис Василев Балев, Христина Иванова Христова, Росен Кирилов Радев, Георги Иванов Герасимов, Даниела Зефирова Андреева, Иван Николов Чилев, Теодора Иванова Златева, Мария Иванова Николова, Събина Ненчева Христова, Асен Ангелов Илиев, Цветослав Костадинов Вергов, Сузана Тодорова Чинева – Койнова, Красимир Василев Тренчев, Николай Симеонов Вълчев, Чавдар Веселинов Пастованов, Тони Иванова Петрова, Андрей Митков Андреев, Георги Димитров Чотински, Андрей Обретенов Червеняков, Георги Тодоров Добрев, полк. Антон Иванов Мицов, Калин Николаев Владимиров, Детелина Иванова Йотова, Цанка Богомилова Иванова, Евгения Тихомирова Деянова, Виолета Христова Христова, Дилян Стоянов Деянов, Милко Георгиев Първанов, Стефан Иванов Илиев и Драган Георгиев Драганов.
4.28. Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред Върховния административен съд.
5. ОТНОСНО: Молба от Магдалина Недялкова Христова - Петрова – прокурор в Районна прокуратура - Силистра и Анелия Веселинова Стойчева - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, за преместване, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Магдалина Недялкова Христова - Петрова – прокурор в Районна прокуратура – Силистра, на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Бургас, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
5.2. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Анелия Веселинова Стойчева - прокурор в Районна прокуратура - Бургас, на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Силистра, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
6. (ТОЧКАТА НЕ Е ДОКЛАДВАНА)
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Иван Руменов Карагьозов – заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Монтана.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Иван Руменов Карагьозов – заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Монтана.
7.3. Иван Руменов Карагьозов – заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Монтана, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Василена Ивайлова Анастасова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Василена Ивайлова Анастасова - прокурор в Софийска районна прокуратура.
8.3. Василена Ивайлова Анастасова - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
9.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Станислав Емилов Страшимиров - прокурор в Районна прокуратура - Перник.
9.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Станислав Емилов Страшимиров - прокурор в Районна прокуратура - Перник.
9.3. Станислав Емилов Страшимиров - прокурор в Районна прокуратура – Перник, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
10.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Емилия Стоянова Пашалиева - Риажи - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура.
10.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" на Емилия Стоянова Пашалиева - Риажи - прокурор в Апелативната специализирана прокуратура.
11. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Ивелин Боянов Борисов - прокурор в Районна прокуратура - Добрич, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
12. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Николай Кръстев Георгиев - прокурор в Районна прокуратура - Ботевград, на място в по-горен ранг „прокурор в ОП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
13. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Веселин Якимов Минков - прокурор в Окръжна прокуратура - Разград, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Десислава Любомирова Петрова - прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

15. ОТНОСНО: Произнасяне по определение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 9/2020 г. по описа на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

СПИРА производството по дисциплинарно дело № 9/2020 г. по описа на ВСС, образувано срещу Стойко Иванов Иванов – прокурор в Районна прокуратура-Ямбол, до приключване на наказателното производство по досъдебно производство № 160/2020 г. по описа на Следствения отдел към Специализираната прокуратура, пр. пр. № 772/2020 г. по описа на Специализираната прокуратура.
16. ОТНОСНО: Откриване на процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА УТВЪРДИ образец на кадрова справка по чл. 173а, ал. 3 от ЗСВ.
16.2. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА ОТКРИЕ, на основание чл. 173а, ал. 1 от ЗСВ, във връзка с § 8 от ПЗР към ЗД на НПК (ДВ бр. 16 от 23.02.2021г.), процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник.

16.3. ПРЕДЛАГА НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДА СПРЕ, на основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, административното производство по процедурата за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, до произнасяне на Конституционния съд с решение по конституционно дело № 4/2021 г.
16.4. ВНАСЯ предложенията в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено за 08.04.2021г.
17. ОТНОСНО: Заявление за отвод от резервен член на изпитната комисия за младши прокурори в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Емил Велков Петров – заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София, за резервен член на изпитната комисия за младши прокурори в края на обучението им в Националния институт на правосъдието, на мястото на Димитър Георгиев Арнаудов – прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен.
18. ОТНОСНО: Заявления за отвод от членове на изпитната комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ОПРЕДЕЛЯ Радослав Владимиров Градев – прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, за редовен член на изпитната комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието, на мястото на Калоян Димитров Ангелов – прокурор в Софийска градска прокуратура.
18.1.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Нина Величкова Величкова – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Варна, за резервен член на изпитната комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието, на мястото на Радослав Владимиров Градев.
18.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Росица Неделчева Тонева - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна, за резервен член на изпитната комисия за младши следователи в края на обучението им в Националния институт на правосъдието, на мястото на Валентина Личева Личева - Найденова – прокурор в Окръжна прокуратура – Русе.
19. ОТНОСНО: Молба от Стефан Иванов Петров за освобождаване от заеманата длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, поради избирането му за член на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 165, ал. 1, т. 7, във връзка с чл. 18, ал. 1 и при условията на чл. 28, ал. 1 от ЗСВ, Стефан Иванов Петров от заеманата длъжност „следовател“ в Националната следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, считано от датата на встъпване в длъжност „член на Висшия съдебен съвет“.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Лилия Ангелова Кариева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА” на Лилия Ангелова Кариева - прокурор в Софийска районна прокуратура.
20.3. Лилия Ангелова Кариева - прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 14.45 ч.

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

 

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
01.04.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд