КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 10
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 30 МАРТ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАТ: Драгомир Кояджиков, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следната допълнителна точка:
21. Проект на решение по искането на изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Видин за увеличаване на щатната численост на Окръжен съд – Видин с 1 (една) бройка за „съдия“.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 29.03.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА произнасянето по искане, постъпило от Съюза на съдебните заседатели в България, съдилищата да включват в списъците за ваксиниране и желаещите съдебни заседатели за следващо заседание на Съдийската колегия

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

2. ОТНОСНО: Проект на Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на съдийската колегия на ВСС
След проведеното гласуване и при получения резултат 5 гласа „за“ и 5 гласа „против“ решение не беше взето, поради което отлага за следващо заседание на Съдийската колегия.
След направено процедурно предложение от Олга Керелска за прегласуване на т. 2 и при получения резултат от гласуването 10 гласа „за“ точката се прегласува.
След проведените обсъждания и гласуване

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

2.1. Приема Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на съдийската колегия на ВСС, с изключение на текстовете по т. 13, б. „е“ и т. 14.1, б. „е“.
2.2. Не приема текстовете по т. 13, б. „е“ и т. 14.1, б. „е“ от предложения проект на Вътрешни правила за дисциплинарната дейност на съдийската колегия на ВСС.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол)

ВЪЗРАЖЕНИЯ СРЕЩУ КОМПЛЕКСНА ОЦЕНКА ПРИ АТЕСТИРАНЕ

3. ОТНОСНО: Изслушване на Милен Георгиев Василев – съдия в Апелативен съд – София, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 9/23.03.2021 г.) (поканен, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия, на което съдия Василев да бъде поканен за изслушване.
4. ОТНОСНО: Изслушване на Христина Валентинова Тодорова - Колева – съдия в Районен съд – Варна, във връзка с постъпило възражение срещу изготвена комплексна оценка за периодично атестиране (поканена, не се явява за изслушване)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. УВАЖАВА ЧАСТИЧНО възражението на Христина Валентинова Тодорова - Колева - съдия в Районен съд – Варна срещу изготвената комплексна оценка за периодично атестиране.
4.2. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Христина Валентинова Тодорова - Колева - съдия в Районен съд – Варна.
4.3. ПРИЕМА, на основание чл. 205, ал. 4 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА" – 98 (деветдесет и осем) точки на Христина Валентинова Тодорова - Колева - съдия в Районен съд – Варна.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

5. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Окръжен съд – Монтана: 1 кандидат – 11.05.2021 г.
Районен съд – Бургас: 1 кандидат – 18.05.2021 г.
Районен съд – Генерал Тошево: 1 кандидат – 20.04.2021 г.
Районен съд – Монтана: 1 кандидат – 11.05.2021 г.
Районен съд – Нова Загора: 1 кандидат – 27.04.2021 г.
Районен съд – Пирдоп: 1 кандидат – 11.05.2021 г.
Районен съд – Севлиево: 1 кандидат – 18.05.2021 г.
6. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Мая Андонова Миленкова – административен ръководител - председател на Районен съд – Кюстендил за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Кюстендил, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 05.04.2021 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
7. ОПРЕДЕЛЯ, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Емилиян Кирилов Ангелов – административен ръководител - председател на Районен съд – Шумен за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд - Шумен, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от 06.04.2021 г., до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.
8.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Мария Василева Кузманова - съдия в Софийски градски съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие „личен почетен знак – първа степен златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
8.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 8.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
9. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Мария Василева Кузманова от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски градски съд, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 02.04.2021 г.
10. ОТНОСНО: Молба от Веселин Пенгезов – съдия в Апелативен съд - София, на основание чл. 231, ал. 1 от ЗСВ, за възстановяване на длъжност и заплащане на суми с приложено извлечение от Протокол № 5/08.03.2021 г., т. 4 от заседание на Комисия по правни въпроси към Пленума на ВСС

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Веселин Пенгезов – съдия в Апелативен съд-София, за възстановяване на длъжност за периода 15.05.2014 г. – 29.11.2016 г.
11. ОТНОСНО: Молба от Петър Петков, на основание чл. 231, ал. 1 от ЗСВ, за възстановяване на длъжност „съдия“ във Военно-апелативния съд и заплащане на суми с приложено извлечение от Протокол № 5/08.03.2021 г., т. 5 от заседание на Комисия по правни въпроси към Пленума на ВСС

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането от Петър Петков, в частта относно възстановяването на длъжност за периода от 15.05.2014 г. до 10.03.2015 г.
12. ОТНОСНО: Заявления за отвод от членове на изпитните комисии за младши съдии в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ОПРЕДЕЛЯ Петя Петрова Алексиева – съдия в Софийски градски съд, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Росен Димитров Парашкевов.
12.2. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Валентина Петрова Димитрова – съдия в Окръжен съд-Разград, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Мария Георгиева Аджемова-Василева.
12.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Иванка Колева Иванова – съдия в Софийския градски съд, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Атанас Димов Атанасов.
12.4. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Габриел Петков Йончев – съдия в Окръжен съд-Видин, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Петя Петрова Алексиева.
12.5. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Палма Василева Тараланска-Петкова – съдия в Окръжен съд-Русе, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по гражданско право и процес, на мястото на Недялка Пенева Пенева.
12.6. ОПРЕДЕЛЯ Мариета Неделчева Маринова – съдия в Специализирания наказателен съд за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Иван Бонев Бонев.
12.7. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Иваничка Димитрова Славкова – заместник на административния ръководител – заместник председател на Окръжен съд-Варна, за редовен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на полк. Георги Митков Петров.
12.8. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Даниела Росенова Иванова – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Мариета Неделчева Маринова.
12.9. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийския градски съд, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Цветан Илиев Цветков.
13. ОТНОСНО: Проект за изменение и допълнение на Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ИЗМЕНЯ И ДОПЪЛВА Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС, като:
13.1.1. В чл. 3, ал. 1 текстът „10 (десет)“ се заменя с израза „13 (тринадесет)“, текстът „5-ма“ се заменя с израза „8 (осем)“, като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 3. (1) Комисията се състои от 13 (тринадесет) членове - 8 (осем) членове на Съдийската колегия на ВСС, избрани от нея, 4 (четирима) действащи съдии, избрани пряко от Пленума на Върховния касационен съд, със специализация по материя: 2 (двама) съдии със специализация по гражданско право, 1 (един) съдия със специализация по наказателно право и 1 (един) съдия със специализация по търговско право, както и 1 (един) действащ административен съдия, избран пряко от Пленума на Върховния административен съд.“
13.1.2. В чл. 3, ал. 3 текстът „без откъсване от работата, при намалена натовареност до 50%“ се заменя с израза „с откъсване от работата“ като разпоредбата добива следната редакция:
„Чл. 3 (3) Членовете на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС, избрани от действащи към момента на избора съдии съгласно чл. 37, ал. 4 от ЗСВ, изпълняват задълженията си за срок от 1 година, с откъсване от работата, считано от избирането им с решение на Съдийската колегия на ВСС.“
13.1.3. В Преходните и заключителни разпоредби се създават § 3 и § 4 със следното съдържание:
„§ 3. Измененията на разпоредбата на чл. 3, ал. 1 влизат в сила от датата на вземане на решението на Съдийската колегия на ВСС..
§ 4. Измененията на разпоредбата на чл. 3, ал. 3 се прилагат за новоизбраните членове на Комисията по атестирането и конкурсите.“
13.1.4. Избира за членове на Комисията по атестирането и конкурсите от състава на Съдийската колегия:
- г-жа Даниела Марчева;
- г-жа Боряна Димитрова;
- г-н Стефан Гроздев.
14. ОТНОСНО: Предложение за провеждане на среща чрез видеоконферентна връзка с членовете на конкурсните комисии по конкурсите за повишаване в окръжните съдилища – гражданска, търговска и наказателна колегия, обявени с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 21/02.07.2019 г. (ДВ, бр. 53/05.07.2019 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. Да се проведат чрез видеоконферентна връзка три самостоятелни съвместни срещи между членовете на Съдийската колегия на ВСС и членовете на съответната конкурсна комисия по конкурсите за повишаване в окръжните съдилища-гражданска, търговска и наказателна колегия, обявени с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 21/02.07.2019 г. (ДВ, бр. 53/05.07.2019 г.).
14.2. Срещите да се проведат на дата 02.04.2021 г., а при невъзможност – на дата 09.04.2021 г., за което своевременно да бъдат уведомени членовете на Съдийската колегия.
15. ОТНОСНО: Предложение до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за провеждане на среща чрез видеоконферентна връзка с административни ръководители на съдилища във връзка с дейността на помощните атестационни комисии

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

15.1. Да се проведе среща чрез видеоконферентна връзка на членовете на Съдийската колегия с административните ръководители на Апелативен съд – София, Софийски градски съд, Окръжен съд – Плевен и Окръжен съд – Бургас, във връзка с дейността на помощните атестационни комисии по Единните формуляри за атестиране.
15.2. Срещата да се проведе на 09.04.2021 г., а при невъзможност – на 16.04.2021 г., за което своевременно да бъдат уведомени членовете на Съдийската колегия.
16. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Веселин Пламенов Атанасов – съдия в Районен съд – Пловдив, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
17. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Николай Мариусов Урумов - съдия в Софийския районен съд, с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

18. ОТНОСНО: Предложение относно допълване Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 „Наказателни дела“ към Правилата за оценка на натовареност на съдиите

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

18.1. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела, както следва:
18.1.1. СЪЗДАВА нов код 1506 за военните съдилища и 51506 за Военно-апелативен съд, и двата с описание: „Други военни престъпления - чл. 393 НК“, законов текст: „чл. 393 НК“ и разпределя в група 23 на Приложение № 2.2 към ПОНС;
18.1.2. СЪЗДАВА нов код 1507 за военните съдилища и 51507 за Военно-апелативен съд, и двата с описание: „Други военни престъпления - чл. 395 НК“, законов текст: „чл. 395 НК“ и разпределя в група 14 на Приложение № 2.1 към ПОНС;
18.2. Коефициентите за тежест на делата по кодовете, описани в т. 1., съответстват на коефициентите за тежест на делата в съответната група на Приложения № 2.1 и 2.2 към Правилата за оценка на натовареността на съдиите.
18.3. ИЗМЕНЯ и ДОПЪЛВА Приложения № 2.1 и 2.2 за наказателни дела към Правилата за оценка натовареността на съдиите, както следва:
18.3.1. В група 14 на Приложение № 2.1 (коефициент за тежест 0,7) - допълва описанието на групата, като след текста: „…чл. 284 - 285 НК“, добавя: „Други военни престъпления - чл. 395 НК“ и добавя нов код 1507 за военните съдилища и 51507 за Военно-апелативен съд;
18.3.2. В група 23 на Приложение № 2.2 (коефициент за тежест 0,7) - допълва описанието на групата, като след текста: „…чл. 357-360 НК“, добавя: „Други военни престъпления - чл. 393 НК“ и добавя нов код 1506 за военните съдилища и 51506 за Военно-апелативен съд;
18.4. ВЪЗЛАГА на отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ да отрази измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка натовареността на съдиите.
18.5. ДА СЕ УВЕДОМЯТ административните ръководители на военните съдилища и Военно-апелативен съд за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по административни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка натовареността на съдиите.
18.6. ДА СЕ УВЕДОМИ фирмата, осъществяваща поддръжка на Централизираната система за разпределение на делата и СИНС за приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка натовареността на съдиите.
18.7. Измененията и допълненията в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка натовареността на съдиите ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ на ръководителя на проект „Създаване на модел за оптимизация за съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, с оглед залагането им в Единната информационна система на съдилищата от изпълнителя на договор с предмет: „Разработване, внедряване и гаранционна поддръжка и обслужване на Единна информационна система на съдилищата“.
18.8. Приетите изменения и допълнения в Номенклатурата на статистическите кодове по наказателни дела и в Приложение № 2 към Правилата за оценка натовареността на съдиите ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ на интернет страницата на ВСС в раздел Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“.
19. ОТНОСНО: Предложение относно искане на административния ръководител на Районен съд – Сливница за прекратяване на командироването на съдии от Районен съд – Сливница

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

19.1. ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на административния ръководител на Районен съд – Сливница за прекратяване командироването на съдии от Районен съд – Сливница.
19.2. ИЗПРАЩА решението по т. 19.1 на административния ръководител на Районен съд – Сливница, за сведение.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

20. ОТНОСНО: Проект на решение относно разпределяне на нови щатни бройки за длъжност „съдебен помощник“ в администрацията на съдилищата (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 9/23.03.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОЧКА

21. ОТНОСНО: Искане от изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Видин за увеличаване на щатната численост на Окръжен съд – Видин с 1 (една) щатна бройка за „съдия“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

21.1. ОСТАВЯ без уважение искането от изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Видин за увеличаване щатната численост на Окръжен съд – Видин, чрез разкриване на 1 (една) нова длъжност „съдия“.
21.2. НАМАЛЯВА, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, от 2 (две) на 1 (една) щатните длъжности „заместник на административния ръководител - заместник-председател“ на Окръжен съд – Видин, като ТРАНСФОРМИРА 1 (една) щатна длъжност „заместник на административния ръководител-заместник-председател“ в 1 (една) щатна длъжност „съдия“ в Окръжен съд - Видин, считано от датата на вземане на решението.

Закриване на заседанието – 12.25 ч.


Изготвил: /п/:
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
01.04.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд