КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 13
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 20 АПРИЛ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВА Боряна Димитрова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.33 ч.

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 19.04.2021 г.)

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Генерал Тошево
Кандидат:
- Росен Минков Стоянов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Генерал Тошево, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/09.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Росен Минков Стоянов – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Генерал Тошево, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Генерал Тошево, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Казанлък
Кандидат:
- Радослава Николова Маждракова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 4/09.02.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Радослава Николова Маждракова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
4. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Ловеч
Кандидат:
- Мария Димова Шолекова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Ловеч, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/23.02.2021 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Мария Димова Шолекова – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Ловеч, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Ловеч, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

5. ОТНОСНО: Решение № 4285/02.04.2021 г. по административно дело № 7706/2020 г. на Върховния административен съд, петчленен състав, II колегия и Решение № 5158/29.04.2020 г. на ВАС, Шесто отделение, по адм. дело № 2644/2019 г. (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 12/13.04.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Отказва да образува дисциплинарно производство по чл. 312, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт срещу съдия Георги Василев Ушев – административен ръководител – председател на Апелативния специализиран наказателен съд, по внесено предложение от Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването пред Върховния административен съд.
(В обсъжданията и в гласуването не участва Лозан Панов поради направен отвод)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

6. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Балчик, открита с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/25.02.2020 г. (обн. ДВ, бр. № 19/06.03.2020 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител-председател на Районен съд – Балчик – 1 кандидат: 18.05.2021 г.
7. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител – председател на Районен съд – Дулово за назначаване на Николай Костадинов Кънчев – съдия в Районен съд – Дулово, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Дулово

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Оставя без уважение предложението от административния ръководител - председател на Районен съд – Дулово за назначаване на Николай Костадинов Кънчев – съдия в Районен съд – Дулово, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Районен съд – Дулово.
8.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ и чл. 303, ал. 3, т. 1 от ЗСВ, Илонка Стоева Рашкова – съдия в Административен съд – Благоевград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с отличие личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
8.2. ПРЕДОСТАВЯ решението по т. 8.1 на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС в изпълнение на решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
9. ОСВОБОЖДАВА, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, Илонка Стоева Рашкова от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд – Благоевград, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, считано от 22.04.2021 г.
10. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител – председател на Районен съд – Сливница за увеличаване щатната численост на съда с 1 (една) щатна длъжност „съдия“

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането от административния ръководител – председател на Районен съд – Сливница за увеличаване щатната численост на съда с 1 (една) щатна длъжност „съдия“.
11. ОТНОСНО: Искане от административния ръководител – председател на Районен съд – Велики Преслав за обявяване на конкурс за 1 (една) щатна бройка за съдия в органа

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането от административния ръководител – председател на Районен съд – Велики Преслав за обявяване на конкурс за 1 (една) щатна бройка за съдия в органа.
12. ОТНОСНО: Заявление за отвод от член на изпитната комисия по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии, в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Петя Иванова Стоянова-Николова – съдия в Апелативен съд-Велико Търново, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Деница Красимирова Петрова.
13. ОТНОСНО: Предложение за оценка, по чл. 28, ал. 2 от ЗСВ, за дейността на Калин Иванов Калпакчиев – съдия в Апелативен съд – София, член на Висшия съдебен съвет за периода 03.10.2012 г. – 03.10.2017 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

13.1. ПРИЕМА, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Калин Иванов Калпакчиев – съдия в Апелативен съд – София, за участието му в дейността на Съдийската колегия, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите на колективния орган по чл. 30, ал. 5 от ЗСВ и чл. 30а от ЗСВ.
13.2. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 3 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, оценка на Калин Иванов Калпакчиев - съдия в Апелативен съд - София, за участието му в дейността на колективния орган, в изпълнение на компетентностите на ВСС по чл. 30 - чл. 31 от ЗСВ, до изм. на КРБ със ЗИДКРБ, ДВ, бр. 100/18.12.2015 г. и изм. на ЗСВ със ЗИДЗСВ, ДВ, бр. 28/08.04.2016 г., и компетентностите на Пленума на ВСС по чл. 30, ал. 2 от ЗСВ.
13.3. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет да приеме, на основание чл. 28, ал. 2 от ЗСВ и чл. 5, ал. 4 от Методиката за оценка дейността на членовете на ВСС, на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС, на Калин Иванов Калпакчиев – съдия в Апелативен съд – София, крайна оценка за периода, в който е заемал длъжността „изборен член на ВСС“, съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите и целите и задачите на колективния орган.
13.4. Внася предложенията в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 22.04.2021 г., за разглеждане и произнасяне.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Кристина Евгениева Панкова – съдия в Районен съд – Благоевград.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Кристина Евгениева Панкова – съдия в Районен съд – Благоевград.
14.3. Кристина Евгениева Панкова – съдия в Районен съд – Благоевград, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Маргаритка Николова Шербанова – съдия в Апелативен съд – София.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Маргаритка Николова Шербанова – съдия в Апелативен съд – София.
15.3. Маргаритка Николова Шербанова – съдия в Апелативен съд – София, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране ЗА ПРИДОБИВАНЕ СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ на Танка Петрова Цонева – съдия в Софийския районен съд.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка “МНОГО ДОБРА“ на Танка Петрова Цонева – съдия в Софийския районен съд.
16.3. Танка Петрова Цонева – съдия в Софийския районен съд, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Елеонора Здравкова Попова-Христова – съдия в Софийския районен съд.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Елеонора Здравкова Попова-Христова – съдия в Софийския районен съд.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3, периодично атестиране на Емил Стефанов Банков – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Плевен.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Емил Стефанов Банков – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Плевен.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламен Георгиев Ченджиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Русе.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Георгиев Ченджиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Русе.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Ивайло Параскевов Шабански – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Бяла Слатина.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ивайло Параскевов Шабански – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Бяла Слатина.
21. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Божидар Иванов Кърпачев – съдия в Районен съд – Пловдив, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

ПРАВНИ ВЪПРОСИ

22. ОТНОСНО: Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2/23.02.2017 г. за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

22.1. ПРЕДЛАГА на Пленума на Висшия съдебен съвет, на основание чл.209б от Закона за съдебната власт, да приеме Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2/23.02.2017 г. за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, с направените допълнения в хода на обсъжданията, както следва:
- В предложената нова ал.9 на чл.52 на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2/23.02.2017 г. да се създаде второ изречение и същата да придобие следното съдържание:
„Извънредното атестиране се провежда за последните 5 (пет) години от дейността на атестирания, преди решението на Комисията за атестирането и конкурсите за откриване на процедура за атестиране. Когато основанието е участие в конкурсна процедура за повишаване или преместване, или в процедура за избор на административен ръководител, 5-годишният период се отчита към обявяването на решението за същата в Държавен вестник“;
- В ч.IVб, т.3 на ЕФА да се добави графа – „ВЧНД“;
22.2. Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2/23.02.2017 г. за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд ДА СЕ ОБНАРОДВА в „Държавен вестник“.

СЪДЕБНА КАРТА, НАТОВАРЕНОСТ И СЪДЕБНА СТАТИСТИКА

23. ОТНОСНО: Предложение за допълнение в Приложение № 2.5 „Наказателни дела“ към Правилата за оценка на натовареност на съдиите

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
24. ОТНОСНО: Предложение за определяне на участници в междуведомствена работна група към Министерство на правосъдието за проучване необходимостта от изменение и допълнение на нормативната уредба на медиацията като алтернативна форма за извънсъдебно решаване на спорове, във връзка с писмо на г-жа Десислава Ахладова – министър на правосъдието и в изпълнение на решение по Протокол № 4/09.02.2021 г., т. 20 на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.
25. ОТНОСНО: Доклад за дейността на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна карта“ за 2020 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ОТЛАГА разглеждането на точката за следващо заседание на Съдийската колегия.

Закриване на заседанието – 16.00 ч.

 

Изготвил: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
22.04.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд