КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 15
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 28 АПРИЛ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Иван Гешев – главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВА Светлана Бошнакова
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13,50 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
7. Проект на решение по Заповед № РД-04-648/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Иван Николов Делчев – следовател при Следствен отдел в Специализирана прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
8. Проект на решение по Заповед № РД-04-649/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Милко Георгиев Първанов – прокурор в Специализирана прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
9. Проект на решение по Заповед № РД-04-650/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Красимир Василев Тренчев – прокурор в Специализирана прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
10. Проект на решение по Заповед № РД-04-650А/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Дилян Стоянов Деянов – прокурор в Специализирана прокуратура.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
11. Произнасяне по предложение на административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Видин за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Валентин Антиев Найденов – следовател в Окръжен следствения отдел в Окръжна прокуратура-Видин, и налагане на дисциплинарно наказание.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
12. Избор на член на комисия „Съдебна администрация“ към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
Внася: Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет и председател на комисия „Съдебна администрация“
13. Проект на решение по заявление за отвод от резервен член на конкурсната комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 07/24.02.2021 г., конкурс за преместване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за придобиване статут на несменяемост на Яна Николаева Гунчева – прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Проект на решение за периодично атестиране на Георги Никодимов Светославов – прокурор в Районна прокуратура-Видин.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
16. Проект на решение за периодично атестиране на Десислава Цветанова Въткова-Николова – прокурор в Софийска районна прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
17. Проект на решение за периодично атестиране на Калин Асенов Стоилов – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
18. Проект на решение за извънредно атестиране на Светлана Георгиева Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
19. Проект на решение за извънредно атестиране на Владимир Валентинов Николов – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
20. Проект на решение за извънредно атестиране на подполковник Юлиан Станиславов Лефтеров – прокурор във Военно-окръжна прокуратура-София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
21. Сигнал във връзка с проведения на 24.04.2021г. писмен изпит по конкурса за младши следователи.
Внася: Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител –районен прокурор на Районна прокуратура - Елин Пелин:
Кандидати:
- Надя Емилова Николова-Цанкова – прокурор в Районна прокуратура-Елин Пелин, с ранг „прокурор в ОП“;
- Цветан Христов Петков – съдия в Районен съд-Ботевград, с ранг „съдия в ОС“.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА провеждането на избор на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура-Елин Пелин, до отпадане на мораториума, наложен с решение на Народното събрание на Република България, обн. в ДВ, бр. 34/23.04.2021 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

2. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Районна прокуратура-Етрополе, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 45/16.12.2020 г. (обн. ДВ, бр. 1/05.01.2021 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Районна прокуратура-Етрополе, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 45/16.12.2020 г. (обн. ДВ, бр. 1/05.01.2021 г.): 30.06.2021 г.
3. ОТНОСНО: Оптимизиране щатната численост на Апелативна прокуратура-Пловдив

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА произнасянето по оптимизиране щатната численост на Апелативна прокуратура-Пловдив до отпадане на мораториума, наложен с решение на Народното събрание на Република България, обн. в ДВ, бр. 34/23.04.2021 г.
4. ОТНОСНО: Заявление от Надежда Трайчева Желева – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура-Габрово, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Габрово

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА произнасянето по преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на Надежда Трайчева Желева – изпълняващ функциите „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура-Габрово на длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура-Габрово, до отпадане на мораториума, наложен с решение на Народното събрание на Република България, обн. в ДВ, бр. 34/23.04.2021 г.
5. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Соня Георгиева Петковска – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

6. ОТНОСНО: Предложение за издаване на нов Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗДАВА, на основание чл. 341, ал. 1 от Закона за съдебната власт, Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 01.04.2021 г.
МОТИВИ: Предложението за нов Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България е вследствие възникналата необходимост от актуализиране на възнагражденията за ранг на съдебните служители, промяна в диапазона на ранговете и увеличение на възнагражденията на определени длъжности. Измененията в Класификатора са както следва:
1. Увеличение на възнагражденията за ранг:
I /първи/ ранг – 300 лв.
II /втори/ ранг – 230 лв.
III /трети/ ранг – 160 лв.
IV /четвърти/ ранг – 110 лв.
V /пети/ ранг – 60 лв.
Съгласно действащия към момента Класификатор, утвърден с решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № № 6/17.02.2021 г., възнагражденията за ранг, приети с решение по протокол № 6/09.03.2005 г. на ВСС, израз на равнището на професионална квалификация на съдебните служители, не са актуализирани от 2005 г.
2. Промяна в диапазона на ранговете за длъжностите в раздел Б.3. „Технически длъжности“, за които се изисква основно образование: „чистач“ и „пазач“ като максималният ранг става ІІІ /трети/, а в раздел В „Специализирана администрация“ за длъжността „прокурорски помощник“ – V-ти ранг се определя на новопостъпили съдебни служители без юридически стаж, и ІV-ти ранг – за новопостъпили съдебни служители с юридически стаж, не по-малко от 3 г.
3. Уеднаквяване на размера на възнагражденията за длъжностите „съдебен статистик“ и „съдебен архивар“ с тези на длъжностите „съдебен деловодител“ и „съдебен секретар“.
4. За длъжности, на които долният диапазон на възнагражденията е определен на минималната работна заплата /МРЗ/ за страната, да отпадне изразът МРЗ като долният диапазон на възнагражденията се увеличава с 20 лв. спрямо МРЗ.
Съгласно действащия към момента Класификатор, утвърден с решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 6/17.02.2021 г., минималните възнаграждения в размер „МРЗ“ за определени длъжности са по-ниски от средните възнаграждения за същите или сходни длъжности в страната.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

7. ОТНОСНО: Заповед № РД-04-648/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Иван Николов Делчев – следовател при Следствен отдел в Специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

7.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № РД-04-648/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Иван Николов Делчев – следовател при Следствен отдел в Специализирана прокуратура.
7.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № РД-04-648/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, ведно с решението на Прокурорската колегия към кадровото дело на следователя.
8. ОТНОСНО: Заповед № РД-04-649/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Милко Георгиев Първанов – прокурор в Специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

8.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № РД-04-649/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Милко Георгиев Първанов – прокурор в Специализирана прокуратура.
8.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № РД-04-649/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Милко Георгиев Първанов – прокурор в Специализирана прокуратура, ведно с решението на Прокурорската колегия към кадровото дело на прокурора.
9. ОТНОСНО: Заповед № РД-04-650/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Красимир Василев Тренчев – прокурор в Специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

9.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № РД-04-650/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Красимир Василев Тренчев – прокурор в Специализирана прокуратура.
9.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № РД-04-650/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Красимир Василев Тренчев – прокурор в Специализирана прокуратура, ведно с решението на Прокурорската колегия към кадровото дело на прокурора.
10. ОТНОСНО: Заповед № РД-04-650А/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Дилян Стоянов Деянов – прокурор в Специализирана прокуратура

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

10.1. ПРИЕМА за сведение Заповед № РД-04-650А/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Дилян Стоянов Деянов – прокурор в Специализирана прокуратура.
10.2. ПРИЛАГА, на основание чл. 327, ал. 3 от ЗСВ, Заповед № РД-04-650А/15.12.2020 г. на и.ф. административен ръководител на Специализирана прокуратура, с която, на основание чл. 327, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е обърнато внимание на Дилян Стоянов Деянов – прокурор в Специализирана прокуратура, ведно с решението на Прокурорската колегия към кадровото дело на прокурора.
11. ОТНОСНО: Произнасяне по предложение на административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Видин за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Валентин Антиев Найденов – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Видин, и налагане на дисциплинарно наказание

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА произнасянето по точката за следващото заседание на Прокурорската колегия на ВСС, насрочено за 12 май 2021 г.
12. ОТНОСНО: Избор на член на Комисия „Съдебна администрация“ към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ Стефан Петров – изборен член от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за член на Комисия „Съдебна администрация“ към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
13. ОТНОСНО: Заявление за отвод от резервен член на конкурсната комисия по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 07/24.02.2021 г., конкурс за преместване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Албена Кирилова Костова – прокурор в Софийска градска прокуратура, за резервен член на конкурсната комисия за преместване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури, на мястото на Драгомир Богданов Янчев – прокурор в Софийска градска прокуратура.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване статут на несменяемост на Яна Николаева Гунчева – прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка „МНОГО ДОБРА“ на Яна Николаева Гунчева – прокурор в Софийска районна прокуратура.
14.3. Яна Николаева Гунчева – прокурор в Софийска районна прокуратура, ПРИДОБИВА СТАТУТ НА НЕСМЕНЯЕМОСТ, на основание чл. 207, ал. 1 от ЗСВ, считано от датата на вземане на решението.
15.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Георги Никодимов Светославов – прокурор в Районна прокуратура-Видин.
15.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Георги Никодимов Светославов - прокурор в Районна прокуратура-Видин.
16.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Десислава Цветанова Въткова-Николова – прокурор в Софийска районна прокуратура.
16.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Десислава Цветанова Въткова-Николова – прокурор в Софийска районна прокуратура.
17.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Калин Асенов Стоилов – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура.
17.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Калин Асенов Стоилов – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура.
18.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Светлана Георгиева Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура.
18.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Светлана Георгиева Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура.
19.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 2 от ЗСВ, извънредно атестиране на Владимир Валентинов Николов – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
19.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Владимир Валентинов Николов – прокурор в Районна прокуратура-Плевен.
20.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на подполковник Юлиан Станиславов Лефтеров – прокурор във Военно-окръжна прокуратура-София.
20.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на подполковник Юлиан Станиславов Лефтеров – прокурор във Военно-окръжна прокуратура-София.
21. ОТНОСНО: Сигнал във връзка с проведения на 24.04.2021г. писмен изпит по конкурса за младши следователи

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗПРАЩА сигнала на членовете на конкурсните комисии по обявения, с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 02/27.01.2021 г. (обн. в ДВ, бр. 8/29.01.2021 г.), конкурс за младши следователи, които след запознаване със същия, в срок до 10.05.2021 г., да изразят становище до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Закриване на заседанието – 14,43 ч.

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
29.04.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд