КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 19
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 20 МАЙ​ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд
ОТСЪСТВА Георги Чолаков
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 14.30 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
4. Обсъждане на неприключили процедури по второ периодично атестиране (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 16/18.05.2021 г.).
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
5. Обсъждане и приемане на решение за срок, в който да бъде изготвен анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и на Специализирания наказателен съд, както и приемане на състав на комисията от страна на Съдийската колегия.
Внася: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Монтана
Кандидат:
- Милена Цветанова Бранкова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 7/09.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Милена Цветанова Бранкова – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Окръжен съд – Монтана, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд-Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Монтана
- Десислава Цветкова Миланова – съдия в Районен съд – Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/26.02.2019 г., комплексна оценка „Много добра“)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Десислава Цветкова Миланова – съдия в Районен съд – Монтана, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Пирдоп
Кандидат:
- Симеон Горанов Гюров – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Пирдоп, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 6/23.02.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 13 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Симеон Горанов Гюров – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Пирдоп, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Пирдоп, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

4. ОТНОСНО: Обсъждане на неприключили процедури по второ периодично атестиране (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 16/18.05.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

4.1. Неприключилите процедури по второ периодично атестиране, открити при условията на чл. 196, т. 3 ЗСВ (в сила от 09.08.2016 г. до промените в ЗСВ, ДВ, бр. 11 от 07.02.2020 г.) не следва да бъдат прекратявани.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол)
4.2. ОТЛАГА вземането на решение относно приложението на чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ в случаите на вече проведено периодично атестиране по чл. 196 в относимата редакция на ЗСВ, след придобит статут на несменяемост.
4.3. ВНАСЯ решението по т. 4.2 за заседанието на Съдийската колегия за 25.05.2021 г.
5. ОТНОСНО: Обсъждане и приемане на решение за срок, в който да бъде изготвен анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и на Специализирания наказателен съд, както и приемане на състав на комисията от страна на Съдийската колегия

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. Определя 3-месечен срок за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд.
5.2. В състава на комисията за изготвяне на Анализа да участват съдии от общите апелативни съдилища.
5.3. В състава на комисията за изготвяне на Анализа да участват съдии от Военно-апелативния съд.
5.4. В състава на комисията да участват 6 апелативни съдии – по 1 съдия от всеки от общите апелативни съдилища, наказателно отделение, както и 1 съдия от Военно-апелативния съд, избрани на случаен принцип.
5.5. В състава на комисията да участват 12 съдии от Върховния касационен съд, наказателна колегия, избрани на случаен принцип.
5.6. Да се изключат от състава на комисията съдии от Върховния касационен съд и от апелативните съдилища, които са били съдии или прокурори в някои от специализираните съдилища или прокуратури, както и тези, на които им предстои пенсиониране до 30.09.2021 г.
5.7. Членовете на комисията от Върховния касационен съд и от апелативните съдилища да бъдат избрани на случаен принцип чрез жребий с хартиени бюлетини.
5.8. Отлага тегленето на жребий за определяне състава на комисията за изготвяне на анализа за заседанието на Съдийската колегия на 25.05.2021 г.

Закриване на заседанието – 19.20 ч.

 

Изготвил: /п/:
Невенка Шопска
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
21.05.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд