КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 19
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ
ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА НА
ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА 26 МАЙ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Светлана Бошнакова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет
ОТСЪСТВА Иван Гешев – Главен прокурор на Република България
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 13,32 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
12. Проект на решение по молбите на Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура-Благоевград, и Йордан Кирилов Ченков – прокурор в Районна прокуратура-Перник, за преместване, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
13. Проект на решение за извънредно атестиране на полковник Стоян Иванов Лазаров – заместник на административния ръководител, заместник-военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура-София.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за периодично атестиране на Димитър Иванов Махмудиев – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

1. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура-Елин Пелин
Кандидати:
- Надя Емилова Николова-Цанкова – прокурор в Районна прокуратура-Елин Пелин, с ранг „прокурор в ОП“
- Цветан Христов Петков – съдия в Районен съд-Ботевград, с ранг „съдия в ОС“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат:
За Надя Емилова Николова-Цанкова – 8 гласа „за“, 1 глас „против“
За Цветан Христов Петков – 1 глас „за“, 8 гласа „против“
На основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Надя Емилова Николова-Цанкова – прокурор в Районна прокуратура-Елин Пелин, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Елин Пелин, с ранг „прокурор в ОП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура-Стара Загора:
Кандидат:
- Таня Цветанова Димитрова – прокурор в Районна прокуратура-Стара Загора, с ранг „прокурор в АП“

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното явно гласуване и при обявения резултат: 9 гласа „за“, 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Таня Цветанова Димитрова – прокурор в Районна прокуратура-Стара Загора, на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Стара Загора, с ранг „прокурор в АП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

3. ОТНОСНО: Определяне на дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Специализираната прокуратура, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/16.09.2020 г. (обн. ДВ, бр. 83/25.09.2020 г.)

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат в процедура за избор на административен ръководител на Специализираната прокуратура, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 31/16.09.2020г. (обн. ДВ, бр. 83/25.09.2020г.): 23.06.2021 г.
4. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, Любомир Манолов Георгиев – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Разград, на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура-Шумен, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване на Иван Костов Иванов – прокурор в Районна прокуратура-Разград, в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на органа.
5.1. ПООЩРЯВА, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. „а“ и ал. 3, т. 1 от ЗСВ, във връзка с чл. 304, ал. 1 от ЗСВ, Владимир Николов Петров – следовател в Национална следствена служба, с ранг „следовател в НСлС“, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 (хиляда) лв., за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.
5.2. ВЪЗЛАГА на дирекция „Международна дейност и протокол“ организацията по изпращане на отличието.
5.3. Решението по т. 5.1 да се предостави на Комисия „Бюджет и финанси“ в изпълнение решение на Пленума на ВСС по Протокол № 2/04.02.2021 г., т. 24.
6.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Пламен Иванов Марков – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура.
6.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Пламен Иванов Марков – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура.
7.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Антоанета Николова Близнакова – прокурор в Апелативна прокуратура-София.
7.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Антоанета Николова Близнакова – прокурор в Апелативна прокуратура-София.
8.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на Ана Христоскова Малиганова-Русева – прокурор в Апелативна прокуратура-София.
8.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Ана Христоскова Малиганова-Русева – прокурор в Апелативна прокуратура-София.
9. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Гергана Петрова Колева – изпълняващ функциите „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура-Кърджали, с ранг „прокурор в ОП“, на място в по-горен ранг „прокурор в АП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
10. ПОВИШАВА, на основание чл. 234 от ЗСВ, Райна Андреева Гундева – прокурор в Окръжна прокуратура-Благоевград, с ранг „прокурор в АП“, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

11. ОТНОСНО: Изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 01.04.2021 г.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ИЗМЕНЯ, утвърдения с решение по т. 6 от протокол № 15/28.04.2021 г. на Прокурорска колегия на ВСС, Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 01.04.2021 г.,
като текста „****За длъжностите „чистач“ и „пазач“ – ранговете на заварените съдебни служители, които са над III-ти ранг, запазват сумата на достигнатия към момента размер до изравняване с възнагражденията при следващи актуализации.“,
да се чете: „****Служителите, назначени на длъжности „чистач“ и „пазач“ достигнали I-ви и II-ри ранг, запазват достигнатия ранг до прекратяване на трудовото им правоотношение с ПРБ.“

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

12. ОТНОСНО: Молби от Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура-Благоевград, и Йордан Кирилов Ченков – прокурор в Районна прокуратура-Перник, за преместване, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

12.1. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Райна Петкова Бачева – прокурор в Районна прокуратура-Благоевград, на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура-Перник, с ранг „прокурор в ОП“, считано от датата на встъпване в длъжност.
12.2. ПРЕМЕСТВА, на основание чл. 194, ал. 2 от ЗСВ, Йордан Кирилов Ченков – прокурор в Районна прокуратура-Перник, на длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура-Благоевград, с ранг „прокурор в Окръжна прокуратура“, считано от датата на встъпване в длъжност.
13.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във вр. чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ, извънредно атестиране на полковник Стоян Иванов Лазаров – заместник на административния ръководител – заместник-военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура-София.
13.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на полковник Стоян Иванов Лазаров – заместник на административния ръководител – заместник-военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура-София.
14.1. ПРОВЕЖДА, на основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, периодично атестиране на Димитър Иванов Махмудиев – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив.
14.2. ПРИЕМА, на основание чл. 206, ал. 1 от ЗСВ, комплексна оценка от атестирането „МНОГО ДОБРА“ на Димитър Иванов Махмудиев – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Закриване на заседанието – 15,15 ч.

ИЗГОТВИЛ: /п/:
Вася Йорданова
Зоя Костова
Катя Симова
Лидия Здравкова


СЪГЛАСУВАЛ,
Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на :
27.05.2021 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд