КРАТЪК ПРОТОКОЛ № 21
ОТ ДИСТАНЦИОННОТО ЗАСЕДАНИЕ ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА
НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
ПРОВЕДЕНО НА
1 ЮНИ 2021 г.


ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
ОТСЪСТВАТ: Боян Магдалинчев, Даниела Марчева
На заседанието присъства Тихомир Димитров – главен секретар на Висшия съдебен съвет
Откриване на заседанието – 09.35 ч.
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

І. ВКЛЮЧВА в дневния ред следните допълнителни точки:
12. Проект на решение за поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението по т. Д.1. от Протокол № 16 от заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 18 май 2021 г.
Внася: Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд
13. Проект на решение по заявлението на Евгени Борисов Стоянов - освободен като заместник-министър на правосъдието, за възстановяване на длъжност „съдия“ в Административен съд София-град, на основание чл. 195, ал. 4 от ЗСВ.
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
14. Проект на решение за допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите
15. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Районен съд – Пловдив за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд – Пловдив.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“
16. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Софийски районен съд за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Николай Илиев Николов – съдия в Софийски районен съд, и налагане на дисциплинарно наказание.
Внася: Комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“

ПО ДНЕВНИЯ РЕД

1. ОТНОСНО: Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка
(Постъпила справка от съдилищата във връзка с COVID-19 към 31.05.2021 г.)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

1.1. ПРИЕМА предложените изменения и допълнения в Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия.
1.2. Изменените правила да бъдат публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, както и на интернет страниците на съдилищата в страната.

ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

2. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Нова Загора
Кандидат:
- Росица Стоянова Ненова – съдия в Районен съд – Нова Загора, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 8/16.03.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 11 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Росица Стоянова Ненова – съдия в Районен съд – Нова Загора, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Нова Загора, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
3. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Омуртаг
Кандидат:
- Невяна Пейчева Захариева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Омуртаг, с ранг „съдия в ОС“ (Атестиранa с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 4/09.02.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 12 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Невяна Пейчева Захариева – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Омуртаг, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Омуртаг, с ранг „съдия в ОС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
4. ОТНОСНО: ИЗБОР на административен ръководител – председател на Районен съд – Самоков
Кандидат:
- Янко Венциславов Чавеев – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Самоков, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“ (Атестиран с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 4/09.02.2021 г., комплексна оценка „Много добра")

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

След проведеното гласуване с вдигане на ръка и при обявения резултат: 12 гласа „за“ и 0 гласа „против“, на основание чл. 194б, ал. 4 от ЗСВ, НАЗНАЧАВА Янко Венциславов Чавеев – изпълняващ функциите „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Самоков, на длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд-Самоков, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност.
(Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали)
* * * * *
5. ОТНОСНО: Попълване на поименния състав на Комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, определена с решение по Протокол № 20/25.05.2021 г., т. 18 на Съдийската колегия на ВСС във връзка с постъпили заявления за отвод

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

5.1. Поради подадени отводи ПОПЪЛВА чрез жребий от урна с хартиени бюлетини поименния състав на комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд съгласно решение по Протокол № 19/20.05.2021 г. на Съдийската колегия на ВСС, както следва:
1. Галина Тодорова Канакиева – съдия в Апелативен съд-Бургас;
2. Ангелина Йоргакиева Лазарова – съдия в Апелативен съд-Варна;
3. Корнелия Димитрова Колева – заместник-председател на Апелативен съд-Велико Търново;
4. Михаела Христова Буюклиева – заместник-председател на Апелативен съд-Пловдив;
5. Галина Николаева Тонева-Дачева – председател на Второ наказателно отделение във Върховния касационен съд;
6. Милена Георгиева Панева – съдия във Върховния касационен съд;
7. Мина Иванова Топузова – председател на Първо наказателно отделение във Върховния касационен съд;
8. Мая Димитрова Цонева – съдия във Върховния касационен съд.
5.2. ВЪЗЛАГА на главния секретар на Администрацията на Висшия съдебен съвет поименно да определи служители от администрацията, които да подпомогнат дейността на комисията за изготвяне на Анализ за дейността на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, както следва:
- от Дирекция „Бюджет и финанси“ – 1 служител;
- от Дирекция „Управление на собствеността“ – 1 служител;
- от Дирекция „Правна“ – 2 служители;
- от Дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“: 1 служител от отдел „Информационно обслужване“; 2 служители от отдел „Статистически анализ и обработка на данни“, както и техническият сътрудник;
- от Дирекция „Конкурси на магистрати“, отдел „Конкурси на съдии“ – 1 служител;
- от Дирекция „ЧРАТОКИ“ – 1 служител.

ДИСЦИПЛИНАРНА ДЕЙНОСТ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ИВСС

6. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 47/2017 г. по описа на Висшия съдебен съвет (поканен, не се явява)

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

6.1. НАЛАГА на Върбан Тодоров Върбанов – съдия в Софийски районен съд, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт – „забележка“, за извършени нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 1 ЗСВ.
6.2. Решението по т.6.1 подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването.
(решението е взето без участието на Драгомир Кояджиков поради направен отвод)
7. ОТНОСНО: Произнасяне по решение на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 20/2017 г. по описа на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОТЛАГА разглеждането на точката за заседанието, насрочено за 15.06.2021 г.

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ

8. ОТНОСНО: Определяне на дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители на Административен съд - Габрово, Окръжен съд - Силистра, Районен съд – Бяла Слатина, Районен съд – Елена, Районен съд – Никопол, Районен съд – Свищов и Районен съд – Шумен

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебна власт, както следва:
Административен съд – Габрово: 2-ма кандидати – 29.06.2021 г.
Окръжен съд – Силистра: 1 кандидат – 29.06.2021 г.
Районен съд – Бяла Слатина: 1 кандидат – 06.07.2021 г.
Районен съд – Елена: 1 кандидат - 06.07.2021 г.
Районен съд – Никопол: 1 кандидат – 06.07.2021 г.
Районен съд – Свищов: 2-ма кандидати – 13.07.2021 г.
Районен съд – Шумен: 1 кандидат – 13.07.2021 г.
9. ПРЕНАЗНАЧАВА, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ Красимир Младенов Семов на заеманата преди избора му за „административен ръководител-председател“ на Районен съд – Монтана длъжност „съдия“ в Районен съд - Монтана, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, с основно месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител – председател на Районен съд – Монтана.
10. ОТНОСНО: Заявление за отвод от член на изпитната комисия по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии, в края на обучението им в Националния институт на правосъдието

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Ана Димитрова Аврамова-Христова – съдия в Окръжен съд-Силистра, за резервен член на изпитната комисия за младши съдии по наказателно право и процес, на мястото на Атанас Милчев Каменски.

СЪДЕБНА АДМИНИСТРАЦИЯ

11. ОТНОСНО: Изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата, в сила от 01.04.2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

11.1. ИЗМЕНЯ издадения с решение по Протокол № 14/27.04.2021 г., т. 33 на Съдийската колегия на ВСС Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, в сила от 01.04.2021 г., а именно:
Текстът „**** Ред 32, за длъжност „чистач“ и 33 за длъжност „технически изпълнител – (огняр, пазач и др.)“ – ранговете на заварените съдебни служители, които са над III-ти ранг, запазват сумата на достигнатия към момента размер до изравняване с възнагражденията при следващи актуализации.“,
се изменя по следния начин: „**** Служителите, назначени на длъжности „чистач“ и „технически изпълнител – (огняр, пазач и др.)“, достигнали I-ви и II-ри ранг, ги запазват със съответното актуализирано възнаграждение /за първи ранг – 300 лв., за втори ранг – 230 лв./ до прекратяване на трудовото им правоотношение със съответния съд“.
11.2. ИЗМЕНЯ текста на изречение второ от решение по Протокол № 14/27.04.2021 г., т. 33.4 на Съдийската колегия на ВСС, а именно:
„Ранговете на заварени съдебни служители за посочените длъжности, които са над III-ти ранг, запазват сумата на достигнатия към момента размер до изравняване с възнагражденията при следващи актуализации.“,
се изменя по следния начин: „Служителите, назначени на длъжности „чистач“ и „технически изпълнител – (огняр, пазач и др.)“, достигнали I-ви и II-ри ранг, ги запазват със съответното актуализирано възнаграждение /за първи ранг – 300 лв., за втори ранг – 230 лв./ до прекратяване на трудовото им правоотношение със съответния съд“.
МОТИВИ: Изменението е вследствие постъпили запитвания от председатели на съдилища, относно прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата, издаден с решение на Съдийската колегия по Протокол № 14/27.04.2021 г. и ограничаване на възнагражденията до следващи актуализации, на заварените към момента с първи и втори ранг чистачи и технически изпълнители. Не бе съобразено, че възнаграждението за трети ранг по новия Класификатор е с 10 лв. по-високо от възнаграждението за втори ранг по стария. С оглед постигане на справедлив подход, а и унифициране с Класификатора на длъжностите в администрацията на ПРБ, считаме че е налице възможност служителите, назначени на длъжности „чистач“ и „технически изпълнител – (огняр, пазач и др.)“ достигнали I-ви и II-ри ранг, да запазят достигнатия към момента ранг до прекратяване на трудовото им правоотношение. За сведение, касае се за 120,5 бр. съдебни служители на посочените длъжности, придобили първи ранг и за 43, придобили втори ранг, от общо 332 /служители с пети до трети ранг/.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТОЧКИ

12. ОТНОСНО: Поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението по т. Д.1 от Протокол № 16 от заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 18 май 2021 г.

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното решение по т. Д.1 от Протокол № 16 от заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 18 май 2021 г., като в диспозитива, изречение второ вместо „докладът за Единната информационна система на съдилищата с приложенията към него“ да се чете „докладът по Модел 4, както и всички материали по него“.
13. ВЪЗСТАНОВЯВА, на основание чл. 195, ал. 4 от ЗСВ, Евгени Борисов Стоянов, на заеманата преди назначаването му за заместник-министър на правосъдието, длъжност „съдия“ в Административен съд София-град, с ранг „съдия в АС“, с основно месечно трудово възнаграждение съгласно Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, считано от датата на вземане на решението.
14. ОТНОСНО: Допълване състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

14.1. ДОПЪЛВА СЪСТАВА на постоянно действащата Комисия по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС с Мария Димитрова Кавракова-Аршева – съдия в Специализирания наказателен съд и Ирина Миткова Ганева – съдия в Окръжен съд – Разград, избрани от Пленума на Върховния касационен съд.
14.2. ДОПЪЛВА СЪСТАВА на постоянно действащата Комисия по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС със Здравка Стефанова Шуменска, избрана от Пленума на Върховния административен съд, считано от 03.06.2021 г.
15. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Районен съд – Пловдив за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Деян Стоянов Вътов – съдия в Районен съд-Пловдив

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

На основание чл. 316, ал. 2 от Закона за съдебната власт УКАЗВА на вносителя на предложението – административния ръководител на Районен съд-Пловдив, че в едноседмичен срок от получаването на съобщението следва да отстрани нередовността на предложението, като посочи твърдяното дисциплинарно нарушение, както и правна квалификация от изброените в чл. 307, ал. 1, т. 1-4 от Закона за съдебната власт.
16. ОТНОСНО: Предложение от административния ръководител на Софийски районен съд за продължаване на дисциплинарното производство, образувано срещу Николай Илиев Николов – съдия в Софийски районен съд, и налагане на дисциплинарно наказание

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

16.1. На основание чл. 314, ал. 5, във връзка с ал. 2 от Закона за съдебната власт, ПРОДЪЛЖАВА дисциплинарното производство, образувано със Заповед № АС-120/15.03.2021 г. на административния ръководител на Софийски районен съд за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1 от Закона за съдебната власт на Николай Илиев Николов - съдия в Софийски районен съд.
16.2. На основание чл. 316, ал. 3, във връзка с ал. 1, изречение второ ЗСВ, ИЗБИРА ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ДИСЦИПЛИНАРЕН СЪСТАВ: Стефан Гроздев, Севдалин Мавров, Олга Керелска.
16.3. На основание чл. 316, ал. 3, във връзка с ал. 1, изречение второ от ЗСВ, ОПРЕДЕЛЯ за председател на състава, който е и докладчик – Стефан Гроздев.

Закриване на заседанието – 15.51 ч.

 

Стенографи:
Катя Симова
Лидия Здравкова
Вася Йорданова
Зоя Костова
Невенка Шопска


Тихомир Димитров:
Главен секретар на ВСС

Разпечатка от компютризираната система за гласуване на решенията по протокола. Гласуването е в съответствие с предложението на вносителя.

Публикуван на:
03.06.2021 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд